News here

SZÍNES

A Kirsty vizeletszagú, a Francesca csokiskávéízű – Érzi a szavak „ízét” és „illatát” is egy fiatal brit férfi

Egy ritka rendellenesség miatt van ez a különleges képessége, amely miatt bizonyos nevű emberekkel nem tud közelebbi kapcsolatba kerülni.

Link másolása

Rendkívül furcsa rendellenességgel küzd egy fiatal brit férfi: képes érezni a szavak "ízét" és "illatát" is – számolt be róla Gloucestershire Live.

Henry Graynél 2009-ben diagnosztizáltak lexikális ízlelési szinesztéziát. Ez egy olyan neurológiai rendellenesség, amely miatt az egyébként egymáshoz nem kapcsolódó érzékek egyszerre működnek. Amikor a fiú hall vagy kimond egy szót, gyakran érzi az ízét vagy az illatát, de ez történik akkor is, ha csak olvas vagy gondol egy szóra. Szülei akkor vitték el orvoshoz, amikor Henry az iskolában elkezdte mondogatni, hogy milyen íze van az osztálytársai nevének.

A most 23 éves férfi azt mondja, amióta csak emlékszik, mindig megvolt ez a különleges képessége. Azt gondolta, ez egy teljesen normális dolog, egészen addig, amíg a szülei és a tanárai felvilágosították, hogy ez nem így van.

Ő mindig is közeli kapcsolatot érzett a szavakkal és a nevekkel, amelyekhez nemcsak ízt és illatot, de érzést is tud társítani. Bár ez legtöbbször csak "háttérzaj" számára, de bizonyos dolgokban azért gátolja őt. Például tud olyan nevű emberekkel barátkozni vagy randizni, akiknek a neve kellemetlen "ízű" vagy "illatú" számára. A Kirsty női név is ilyen, a vizeletszag jut róla eszébe, nem tudna ilyen nevű lánnyal járni.

„Ez nehéz, de a nevük íze vagy illata alapján ítélem meg az embereket. Mindig akkor a legerősebb az érzés, amikor először hallok egy nevet, vagy bemutatnak valakinek. Általában tudom ezt kezelni, de például amikor az egyetem idején egy Duncan, egy Kirsty és egy Elijah nevű emberrel éltem együtt a kollégiumban, át kellett költöznöm máshová, mert ezek a legrosszabb nevek közé tartoznak számomra. A Duncan olyan, mint egy füstölt szalonnás csipszbe burkolt madár, a Kirtsy vizeletszagú, az Elijah pedig olyan, mintha egy szemgolyót nyalnál meg. Nem tudtam velük összebarátkozni emiatt, ezért kellett szállást váltanom”

– mesélte.

Azt is elárulta, hogy a kedvenc női nevei közé tartozik a Francesca, ami a selymesen meleg, csokoládés kávét juttatja eszébe, az Alice, ami hallattán almaszeletekre gondol, a Hayley pedig halk zenével párosul nála. A férfi nevek közül pedig például a meleg tejre emlékeztető Bailey, a Smarties-drazsé ízű Martin és a nyúlós, sajtos tészta képét felidéző Mitchell a kedvence.

A legrosszabb nevek listája jóval hosszabb, rajta van például a Gertrude, ami a hányás visszanyelését juttatja eszébe, a Daisy a napon hagyott és elszíneződött vajjal egyenlő számára, az Arabella pedig olyan, mint egy hosszú, büdös zokni. A férfi nevek közül a legundorítóbb számára például a vécéülőkéhez hasonlított Dylan, a viszkető érzést előidéző Harrison, a fülzúgással járó Ian és a sörszagú böfögés szagára emlékeztető Rupert.

A hírességek neveivel kapcsolatban is vannak érzései. Donald Trump például egy leeresztett gumikacsa, Cameron Diaz egy lassan forgó, szikrázó diszkógömb, Emma Watson egy tócsába esett apró kavics, Boris Johnsonról pedig az jut eszébe, amikor lábbal meglök egy kemény páncélú bogarat.

Henry azt mondja, nagyon szereti a szinesztéziát, a legtöbb esetben nem akadályozza őt. Bár a munkája során bőven van kísértés számára, hiszen bartenderként dolgozik egy kocsmában. Valahányszor megnézi a vendégek személyigazolványát, erősen érzi a nevük ízét és illatát, ez egy kép vagy egy érzés formájában jelenik meg előtte. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy miután első alkalommal erősen megérzi a neveket, a következő találkozásokkor már ki tudja zárni a rá törő érzéseket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Szerepálom: a gitáros Mikulást sokáig nem felejtik el a gyerekek!
A különleges ötlet egy webáruházi vásárlás után fogalmazódott meg Bence fejében. A videóból az is kiderül, hogyan rendelhetsz gyorsan és egyszerűen a neten.

Link másolása

Töretlenül nő a kártyás fizetés népszerűsége hazánkban - derül ki egy friss reprezentatív kutatásból*.

Ráadásul számos webáruházban egyetlen kattintással fizethetünk – most megmutatjuk, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Tízből hét magyar használta már kártyáját online vásárláskor, és a lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatait valamelyik webáruházban.

A mentett kártyás fizetés népszerűségének titka, hogy olyan esetekben is tudunk a netről rendelni, amikor bankkártyánk nincs nálunk.

Ezt jól mutatja Bence esete is, az ő történetéből megtudhatjuk, miért érdemes elmenteni a kártyaadatainkat kedvenc webáruházunkban.

Gyors és kényelmes

Miután napjainkban az online vásárlás legfontosabb eszköze az okostelefon, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a fizetési folyamat egyszerű legyen a weben is. A mentett kártyás fizetés kényelmes és gyors, hiszen elég egyszer elmenteni az adatokat a webáruházában, ezt követően egyetlen kattintással tudunk fizetni.

Biztonságos

Teljesen jogos, hogy fokozott elővigyázatossággal járunk el, ha az adatainkat kell megadnunk egy online felületen. A mentett kártyás fizetési mód biztonságos, mivel a kártya adatait nem látja a kereskedő, azokat ugyanis szinte kivétel nélkül a bank vagy a fizetési szolgáltató tárolja.

A mentett kártyás fizetésről itt olvashatsz bővebben.

*Fizetési Élmény Riport: 1000 résztvevővel végzett reprezentatív kérdőíves kutatás.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
A Nagy Ő egyik párjelöltje bevallotta Árpa Attilának, hogy erotikus tartalmak vannak róla a neten
A színész egy korábbi adásban elmondta, hogy nála kizáró ok a kapcsoaltban, ha egy nő felnőttfilmben szerepelt.

Link másolása

Újabb fordulat várható A Nagy Ő című párkereső reality-ben, amelyben Árpa Attila keresi a szerelmet. Az egyik párjelölt ugyanis levelet írt a színésznek, amelyben egy négyszemközti beszélgetést kért tőle azért, mert el akar mondani neki valami nagyon személyeset. A keddi rész előzeteséből pedig az is kiderül, hogy Bea azt akarja megosztani Árpával, hogy erotikus felvételek készítésével is foglalkozik.

Az már korábban kiderült, hogy a műsorban sminkesként szempilla-stylistként bemutatkozó nő erotikus tartalomgyártóként is tevékenykedik.

Először a Reddit egyik magyar celebekkel foglalkozó fórumán terjedt el a pletyka, hogy a műsorban visszafogottnak tűnő Bea pornográf oldalakon is megtalálható Marilyn La Rose néven, majd a TV2 Instagram-oldalán is jelezte ezt egy kommentelő. Ezután pedig a Promotions írt arról, hogy a nőről sok videót lehet találni több felnőtt tartalmakat kínáló oldalon, de csak egy ingyenes, a többit csak fizetés ellenében lehet megnézni.

Bea azért gondolhatta úgy, hogy el kell mondania ezt Árpa Attilának, mert a színész korábban egy másik párjelöltjének azt mondta, nála kizáró ok a kapcsolatban, ha egy nő felnőttfilmben szerepelt, vagy pénzért „szeretett férfiakat”. Bogi ezt elmondta a többieknek is, így értesülhetett róla Bea is.

A műsor előzetese szerint Árpa elég konkrétan rá is kérdezett erre a témára, amikor Bea elárulta neki a titkát:

„Létezik-e olyan felvétel rólad, amikor látszik az, hogy te egy férfival közösülsz, és az hozzáférhető a nyilvánosság által?”

A válasz a kedd esti adásból fog kiderülni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
„Ha az alsónemű sem szűri ki a fingot, a maszk hogy véd a covidtól?” – tette fel a kérdést egy amerikai politikus
A twitterezők meg azt nem értik, hogy mondhat ilyet egy kongresszusi képviselő.

Link másolása

Érdekes módon magyarázta meg egy amerikai szélsőjobboldali politikus azt, hogy szerinte miért fölösleges maszkviseléssel védekezni a koronavírus ellen - vette észre a 444.hu. A republikánus Marjorie Taylor Greene a Twitteren osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait:

„Még mindig nagyon sokan viselnek maszkot. Csak egyet kérdeznék tőlük. Ha egy nagyon vastag, minőségi pamutból készült alsónemű sem képes megvédeni a fingtól, hogy fog megvédeni egy maszk a Covidtól?”

- írta a kongresszusi képviselő.

Posztján sokan kiakadtak. Valaki azt írta, hogy Amerika szégyenteljes lett, ha ilyen emberek vannak a kongresszusban. Más is egyetértett vele: „Elképesztő, hogy Ön vezető szerepet tölt be. Kínos.” Sőt, ilyen komment is érkezett: „Ön a legbutább ember a kongresszusban. Ez csodálatra méltó, mivel elég sok idióta van ott.”

Többen tudományos magyarázattal próbálták meggyőzni a politikust, de akadt olyan is, aki egészen más szemszögből reagált a bejegyzésre: „De csak a ronda emberek hordanak még most is maszkot. Ez egy áldás.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Kirúgták, mert nem ment el egy céges buliba, most félmillió eurós kártérítést is kaphat
A bíróság már megítélt neki egy 1,2 millió forint értékű kártérítést. A kirúgott alkalmazottnak viszont van egy ennél sokkal nagyobb összegű követelése is.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 29.


Link másolása

A francia legfelsőbb bíróság kimondta, hogy jogtalanul bocsátottak el egy férfit, amiért nem ment el iszogatni a kollégáival - számolt be róla a Vice.

A bírósági dokumentumok szerint a csak "T. úrként" emlegetett férfit még 2015-ben menesztették a párizsi székhelyű Cubik Partners tanácsadó cégtől, mert nem volt hajlandó részt venni a hétvégi csapatépítő eseményeken.

Az ügyvédei szerint a férfi úgy érezte, a céges rendezvényekre „túlzott alkoholizmus” és „promiszkuitás” volt jellemző. Állítása szerint a vállalat „szórakoztató” kultúrája „a megalázó és tolakodó gyakorlatokban” merült ki. Többször durva beceneveken szólították egymást, valamint az ágyat is meg kellett osztani egy másik alkalmazottal.

A Cubik Partners jogászai azzal érveltek, hogy egykori alkalmazottjuk időnként „demotiváló hangnemben” beszélt a beosztottjaival szemben, és nem viselte jól a negatív visszajelzéseket, ahogy azt sem, ha valakinek más volt a véleménye egy adott kérdésben.

A Semmítőszék azonban kötelezte a vállalatot, hogy fizessen a volt alkalmazottnak 3000 euró (nagyjából 1,2 millió forint) kártérítést, valamit egy későbbi időpontban vizsgálják meg T. úr további 461 406 eurós (187 millió forintos) követelését.


Link másolása
KÖVESS MINKET: