hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Kétszer beoltva, védettségi igazolvánnyal sem kerülhette el a karantént olvasónk Ferihegyen

Felmerül a kérdés: mire való a védettségi igazolvány, ha arra nem, hogy beutazáskor igazolja az adott személy védettségét?
Címkép: Delta News Hub/Flickr - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Egy közép-európai országba utazott pár napra, kétszer beoltva Pfizerrel, védettségi igazolvánnyal, mikor visszatért, mégis csak két negatív vírusteszttel kerülhette volna el a karanténkötelezettséget – számolt be történetéről a Szeretlek Magyarország egyik olvasója.

Kifelé menet semmi probléma nem volt, hazajövet azonban Ferihegyen közölte a honi hatósági személy, hogy a védettségi igazolvány nem számít, ha nincs ezen felül két érvényes negatív vírusteszt is, - amit természetesen saját költségen kell megcsináltatni - akkor karanténba kell menni.

Hozzátette: ekkor már legalább egy hónapja megkapta a második adag vakcinát is.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a Koronavírus Sajtóközponttól, hogy valóban ez-e a gyakorlat, és ha igen, mi az oka annak, hogy nem elég a védettségi igazolvány felmutatása a beutazáskor, illetve várható-e változás a közeljövőben ebben a tekintetben. Amennyiben válaszolnak, arról is beszámolunk.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Akik nem oltatták be magukat, azoknak már nem lesz normális életük?” – kiakadtak Orbán bejelentésén a kommentelők

Sokan diszkriminációt emlegetnek, amiért csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak a legújabb enyhítések.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, jövő héttől értelmet nyer a védettségi igazolvány, 4 millió beoltottnál ugyanis azok számára jön el a lazítások újabb köre, akik már rendelkeznek az igazolvánnyal. Ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök elmondta, hogy ekkor megnyílnak a színházak, a tánc-és zeneművészeti események, a mozik, az edzőtermek, fitnesztermek, az uszodák, a jégpályák, a játszóházak, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a könyvtárak, a sportesemények, illetve kinyithatnak a szállodák és a vendéglátóhelyek belső helyiségei.

A bejelentésről a kormányfő Facebook-oldalán is közzétettek egy rövid bejátszást, ami alá rengeteg komment érkezett. Ezek jelentős része pedig nem éppen lelkesedik a döntésért: diszkriminációt emlegetnek, amiért csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak a rendelkezések.

Igaz, ilyen kártyát az is kap, aki átesett a betegségen, a legtöbben mégis azt kifogásolják, hogy miért kivételeznek pozitívan a beoltottakkal, miközben korábban azt állították, senkit nem érhet hátrány amiatt, ha nem kéri a vakcinát.

Válogatás a hozzászólásokból:

hirdetés

Az oltás nem kötelező, mégis bele akarják kényszeríteni az embereket. S az emberek vonulnak mint a birkák. Egyik oltás sem ad védettséget, akkor miért is kell? Milyen jogon korlátozza azokat, akik nem oltatják be magukat? Szégyen ami itt folyik, s egyben felháborító.

Gratulálok ehhez az okos döntéshez! Ezt mind egyedül találta ki vagy kellett hozzá segítség?

Ebből gond lesz! Aki nincs beoltva, elveszik a szabadságát!

Ezt mégis hogy meri????? Megzsarolja a családokat....majd akkor vihetem a gyerekem egy kinti Állatkertbe ha beoltatjuk magunkat???Aki nem annak semmi sem jár se strandra se sehova nem vihetem el a gyermekem.....mégis ehhez hogy van joga,?????????? Undoritó

Nem felejtjük el ezeket az intézkedéseket!! Lesz még szavazás!!

És akik nem oltatták be magukat, azoknak már nem lesz normális életük? Már soha mást nem fogunk csinálni, csak a 4 fal között ülni? Mindig csak a kivételezés.. Soha sem lehet semmi egyenlő.

Na és aki nem oltat!? Az nem megy sehova!? Én beoltatom magam, de vannak akik nem, és az döntéseiket is tiszteletben kell tartani, nekik is szükségük van a szabadságra!

"Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés, ha a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt nem oltatja be magát, vagy egyszerűen nem akar oltást." Hát ezek szerint megint hazudtál!!

Tisztelt alkotmány jogászok, ügyvédek! Munkára fel!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Mindenki otthon maradt a 22 fős osztályból, mégsem engedélyezték, hogy digitálisan tanuljanak tovább a gyerekek

Covidos lett és meghalt az egyik diák édesapja – ez volt az egyik döntő érv, ami miatt a szülők egy emberként úgy határoztak, nem engedik iskolába gyerekeiket. De hiába adott minden feltétel az online oktatáshoz, mégis hiányzónak írják be őket.
Láng Dávid; illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. április 20.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, az ADOM Diákmozgalom felmérést indított április 19-én reggel, amiből a válaszadó szülők, tanárok és diákok beszámolói alapján az derült ki, hogy az alsó tagozatos diákok átlagosan 44 százaléka nem ment hétfőn iskolába.

A hiányzók arányában osztályonként és iskolánként hatalmas különbségek alakultak ki: míg volt olyan nyírbátori 17 fős, valamint budapesti 27 fős osztály, ahol minden tanuló részt vett az órákon, addig rengeteg olyan beszámoló is érkezett, amely szerint a többség hiányzott (például egy budapesti osztályban 25-ből 22 fő).

Sok olyan osztály is akadt, ahol mindenki otthon maradt, például egy mosonmagyaróvári 27 fős osztályból mind a 27 fő, a csömöri Mátyás Király Általános Iskola egyik 22 fős osztályából pedig mind a 22 fő.

„Ahogy mindenről, erről is egyeztettünk a többi szülővel az online csoportunkban. Először még úgy merült fel a kérdés, ki az, aki elengedi hétfőn a gyerekét és ki az, aki nem, majd szép lassan kiderült, hogy mindenki az utóbbira szavaz” – mondta a Szeretlek Magyarországnak az említett csömöri osztályba járó egyik diák édesanyja, Judit.

hirdetés

Szerinte több összetevője volt ennek a döntésnek: egyrészt természetesen a számok, amelyek még közel sem annyira megnyugtatóak, hogy nyugodt szívvel iskolába engedjék a gyerekeket.

„A márciusi bezárás utáni héten csak ebben az osztályban öt vagy hat gyerek koronavírus-tesztje lett pozitív. És sajnos történt egy tragédia is: egy tanulónak meghalt az apukája. Ez egy tízéves gyereknek különösen nagy megrázkódtatás, de nekünk, szülőknek is az volt. Még jobban megerősített bennünket abban, hogy az elővigyázatosság most mindennél fontosabb.”

Mivel az osztályból sok gyereknek van felsős testvére, akiknek jelen állás szerint május 10-től kell bejárni, egyelőre az alsósoknak is eddig az időpontig kérvényeztek hiányzási lehetőséget az igazgatónál. Judit elmondása szerint nagyon reménykednek benne, hogy addigra javulnak annyit az adatok, hogy jó szívvel elengedhessék őket.

A szülők ugyanakkor nem értik, miért nem engedélyezték a digitális munkarend folytatását az osztályban, hiszen így, hogy mindenki otthon maradt, még hibrid megoldásra sem lett volna szükség, gond nélkül folytathatták volna az eddigi felállásban.

„A KRÉTA rendszerben megkapják a házi feladatot, de ez minden. Nonszensz az egész, múlt hétig teljesen simán működött a digitális oktatás, nem értjük, miért nem mehetett tovább. Attól, hogy a tanár bent van az iskolában, nyugodtan beülhetne egy üres terembe és megtarthatná a mi itthon lévő gyerekeink óráit” – mondja Judit.

A dologhoz persze hozzátartozik – ami nem feltétlenül magától értetődő –, hogy az osztályban mindenki meg tudta oldani a felügyeletet, hiszen a szülők nagy része szintén otthonról dolgozik. Ezek a gyerekek pedig már 10-11 évesek, nem kell állandóan pesztrálni őket: önállóan leülnek a gép elé, bekapcsolják, emlékeznek rá, mikor vannak óráik.

Hasonló véleményen van Kirschner Péter gitáros-producer is, akinek egyik lánya szintén ebbe az osztályba jár.

„Otthon és a környezetemben is teljes volt az egyetértés arról, hogy a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen, hogy a gyerek iskolába menjen” – fogalmaz, hozzátéve: a Judit által is említett haláleset nagyon mély nyomot hagyott mindannyiukban, így ő személy szerint nem látott semmilyen mérlegelési lehetőséget.

A hangstúdiójában is felfüggesztett minden munkát a harmadik hullám felfutása óta, még egy hete sincs, hogy újra dolgozni kezdett, de egyelőre kizárólag 1-2 személyes projekteken, szigorú maszkviselés mellett.

„Több százezer gyerekről van szó, akik pillanatok alatt újra be tudják rúgni a fertőzés motorját. Felelőtlenségnek tartom ezt a döntést, még úgy is, hogy már be vagyok oltva. A vakcinák beadása ugyan jó ütemben halad, de még mindig rengeteg az új fertőzött és halott, ilyen számok mellett óriási hiba újranyitni. Márciusban is fellélegeztünk, már a koncertjeinket is elkezdtük tervezni, amikor egyik napról a másikra ismét berobbant a járvány.”

Péter is egyetért abban, hogy a gyerekek belerázódtak a digitális oktatásba: bár a helyzet kétségkívül nem ideális, néhány hetet még nyugodtan ki lehetne így húzni.

Ha nem javulnak az adatok, ő mindenesetre biztosan nem engedi iskolába a lányát akkor sem, ha ez végig hiányzásnak fog számítani. De hangsúlyozza, hogy törvényszegést nem követnek el, hiszen a maximális 250 órás hiányzási keretbe egyelőre beleférnek, és a gyerekek tanulnak otthon.

„Ez se nem polgári engedetlenség, se nem politikai akció. Mindössze annyiról van szó, hogy a gyerekeink egészségét mindennél fontosabbnak tartjuk.”

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Dunakeszi Tankerületi Központnak, ahová az iskola tartozik, azonban cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Amennyiben később megérkezik a válasz, arról is beszámolunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„A politikusokat kellene inkább átvilágítani” - kiakadtak az egészségügyi dolgozók a megbízhatósági vizsgálaton

A legtöbben arra mutatnak rá kommentjeikben, hogy éppen azok vegzálják korrupció vádját kiáltva az egészségügyi dolgozókat a járvány kellős közepén, akikre inkább ráférne az átvilágítás.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Nagy a felháborodás a közösségi média hasábjain azok alatt a posztok alatt, amelyekben az egészségügyi dolgozókat érintő átvilágítást tárgyalják.

A dokumentum, amely többek közt Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője posztjában kapott nyilvánosságot azt mondja ki, hogy az egészségügyi dolgozók kötelesek beleegyezni az ún. megbízhatósági vizsgálatba, amelynek segítségével a Nemzeti Védelmi Szervezet (NVSZ) a korrupciót szeretné visszaszorítani az egészségügyben.

Az átvilágítás híre megrázta az érintetteket, a legtöbbjük szerint ez ismét egy utolsó csepp abban a bizonyos pohárban, amelyről sokan azt hitték, hogy már rég betelt. Nem értik ugyanis, hogy miért éppen azokat kell újabb és újabb intézkedésekkel lehetetlen helyzet elé állítani, akiken áll vagy bukik jelenleg a járvány elleni védekezés. Sokan emiatt tömeges pályaelhagyásra számítanak.

"A "védett állomány" az egészségügyi dolgozókat jelentené? Nem csoda, hogy védetté nyilvánítják őket, hiszen "állományuk" lassan kevesebb tagot számlál, mint némelyik védett állatfaj állománya. És egyre fogy..."

Nem világos többek közt az sem, hogy az átvilágítást milyen módszerekkel folytatják. Sokan egész komoly megfigyelésekre gyanakszanak:

hirdetés

"Azt jelenti, hogy beleegyezel, hogy kémkedhetnek utánad az élet minden területén. Telefonlehallgatás, bankszámla, megfigyelés, stb. Ezt ők úgy nevezik, hogy védett vagy."

A poszt írójának sokan azt üzenték, hogy már önmagában a levél posztolásával is kihúzhatja a gyufát, hisz vélhetően a közösségi oldalakat is megfigyelhetik. Sokak szerint eddig nem megy el a NVSZ, azért, mert jogellenes.

"A (Facebookon) nyilvános adataidat és posztjaidat figyelhetik, ismerősnek jelölhetnek, de maga a FB nem ad hozzáférést jogellenes megfigyelésre. Lehallgatás, megfigyelés, egyéb "titkosszolgálati" módszerek esetében az Rtv. is rendelkezik, de sok pontban hivatkozik a BTK.-ra, mint irányadó."

A legtöbb kommentelő szerint álszent dolog, hogy pont azok kötelezik a korrupció megakadályozása érdekében átvilágításra az egészségügyi dolgozókat, akikre a leginkább référne ez:

"Szerintem nem az EÜ dolgozókat kellene átvilágítani, hanem azokat a politikusokat, akik az utóbbi években irreálisan gazdagodtak. Van belőlük jó néhány..."

Vannak, akik félig viccelve, félig komolyan annak a lehetőségét látják ebben, és az aláírás megtagadásával járó azonnali felfüggesztéssel, hogy ez a kiskapu a felmondásra. Az egészségügyi dolgozók ugyanis jelenleg a vészhelyzet miatt nem hagyhatják ott állásaikat.

A legtöbben úgy vélik, hogy ez egy újabb lépés a hálapénz teljes felszámolására, ám az egyik kommentelő arra mutatott rá, hogy teljesen ártatlan helyzetekből adódóan is könnyen szabálysértővé válhat bárki. Például az információk megszerzése esetén, amely most a járványhelyzet alatt többszörösen nehezített pálya:

"Egyébként, azt sehol sem írja, hogy a megbízhatóság kizárólag a hálapénz el nem fogadására irányul. Számtalan helyzet van, amikor elkövethet jogellenes dolgot egy dolgozó. Gondoljunk csak arra, hogy XY betelefonál az osztályra megkérdezni, hogy van a felesége. Ha információt adsz ki neki anélkül, hogy megbizonyosodnál róla, tényleg ő-e az, már jogellenes cselekményt követtél el. Márpedig a mostani covidos időkben a hozzátartozók nem tudnak személyesen bejönni információt kérni."

Jócskán kisebbségben vannak azok, akik nem látnak ebben kivetnivalót:

"Semmi extra. Lényegében feddhetetlenségi vizsgálathoz való hozzájárulás, amely megvan rendőrök, katonák és egyéb tisztviselők esetében is."

Több kommentelő azzal az örök igazsággal nyugtázza a témát, hogy akinek nincsen vaj a füle mögött, annak nem kell félnie sem, így felesleges a pánik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Három bajba került család, akiket teljesen cserben hagyott az állam

A koronavírus-járvány miatt veszítették el az állásukat és a megélhetésüket – vannak, akiknek tavaly óta még mindig nem sikerült talpra állniuk ebből a váratlan, bizonytalan helyzetből.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Családok százezrei kerültek nagyon nehéz helyzetbe anyagilag a koronavírus-járvány egy éve alatt. Az RTL Házon kívül című műsorában bemutatták néhányuk történetét.

Veronika és családja abból élt 25 évig, hogy rendezvényekre jártak saját fajátékaikkal és állatsimogatókat is tartottak. Most viszont több mint egy éve semmilyen munkájuk nincs, tavaly március 8-án dolgoztak utoljára. Veronika azt mondta,

az államtól csupán annyi segítséget kaptak, hogy eleinte nem kellett a katát fizetniük, ezen kívül semmit. Most kénytelenek szüneteltetni a vállalkozásokat, mert nem tudnak havi 50 ezer forintot fizetni az adókra és járulékokra.

Gábor 18 évig dolgozott vendéglátósként, végigjárta a ranglétrát, üzletvezető volt, amikor a járvány miatt elküldték az étteremből, amely azóta már csődbe ment. Felesége, Márta szállodákban dolgozott 17 évig, szobalányként kezdett, végül eljutott odáig, hogy ő volt a szobalányok főnöke.

A pár három és fél hónapot várt arra, hogy megkapják a munkanélküli segélyt, de csak rengeteg ügyintézés után sikerült.

Sokáig nem találtak rendes állást, csak alkalmi munkákból tartották el magukat és felélték mindent tartalékukat. Gábor most biztonsági őrként dolgozik, amit nagyon nem szeret, Márta pedig egy drogériában kapott munkát. Most ketten a felét keresik annak, amennyit Gábor korábban egyedül kapott.

Krisztina egy elegáns pesti cukrászdában dolgozott 23 és fél évig. Tavaly márciusban őt is elküldték, de ekkor még nem esett kétségbe, mert abban maradtak a munkáltatóval, hogy később majd visszaveszik. Ezért nem is kapott végkielégítést, mert közös megegyezéssel távozott, elmondása szerint azért, hogy a munkáltatóval kölcsönösen segítsék egymást. De hiába írtak még papírt is róla, nem vették fel újra.

hirdetés
A három hónapnyi munkanélküli segély után meg kellett műteni a térdét, és mivel épp nem volt munkaviszonya, nem volt jogosult a betegállományra. Ezért az államtól csupán havi 22 800 forintot kapott.

Ráadásul amikor felépült, újabb rossz hírt kapott: rosszindulatú melldaganata van. Ha a nyugdíjas szülei nem segítettek volna rajta, szerinte utcára került volna a gyerekével. Végül egy kórházban kapott munkát a betegfelvételen.

VIDEÓ: A Házon kívül riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk