SZEMPONT
A Rovatból

„Harry, hogy teheted ezt a saját bátyáddal?” – Harry és Meghan nyílt és brutális háborút hirdetett a királyi családdal, a teljes megsemmisítésre mennek

Új Netflix-reality-jük előzetesét bombaként dobták rá az épp Amerikában turnézó Vilmosra és Katalinra, közben egy fekete aktivista gyanús „rasszistabotrányt” kavart a Buckingham-palotában. Károlynak fel kell vennie a kesztyűt, mert kisebbik fiáék most már vérre mennek. Vélemény.

Link másolása

„HADÜZENET”. Ezzel a csupa nagybetűs főcímmel jelent meg ma a Daily Mail, de gyakorlatilag a teljes világsajtó nyílt háborúról beszél a Windsor-házban, mindössze három hónappal II. Erzsébet halála után.

Sokak szerint jobb is, hogy a királynő ezt már nem érhette meg, bár hét évtizedes uralkodása alatt látott elég drámát. Az viszont, hogy Diana kisebbik fia feleségével együtt olyan brutális vendettát indít saját testvére, Vilmos, sógornője, Katalin, és édesapja, Károly ellen, amellyel tulajdonképpen földig akarja rombolni a királyi család globális hírnevét, valószínűleg a megrendíthetetlen nyugalmú Erzsébetet is sokkolta volna.

A királynő szeptemberi temetési szertartásán a frissen királlyá vált Károly még valószínűleg abban reménykedett, hogy az egész világot megindító haláleset összehozza a családot. A lassan három éve Kaliforniában élő Harry és Meghan megbékélnek végre. Igaz, voltak rossz előjelek: Harryék állítólag dührohamot kaptak, amikor megtudták, hogy gyermekeiknek az új király még nem ad automatikusan hercegi/hercegnői címet, és azért is panaszkodtak, mert a család nem igazán mert velük beszélgetni (az elhíresült Oprah-interjú óta talán ez nem csoda), „kiközösítve” érezték magukat.

Alig három hónappal később viszont egyértelművé vált: a sussexiek háborút akarnak, győzni akarnak, Amerika megkérdőjelezhetetlen királyi párjaként akarnak tündökölni, míg a brit királyi családot, különösen Vilmost és Katalint rasszista, gyűlölködő agresszornak beállítva akarják az egész világ előtt a földbe döngölni.

A hadüzenet céldátuma hogy, hogy nem a walesi hercegi pár első igazán nagy presztízsű, királyi turnéjának első napjára esett. Vilmos és Katalin az Earthshot környezetvédelmi díj ma esti, sztárparádéval kísért díjátadó gálájára érkeztek az Egyesült Államokba, Bostonba. A díjat Vilmos alapította Sir David Attenborough-val összefogva, fontos neki, trónörökösként talán a legfontosabb kezdeményezése. Az amerikai út sem véletlen: a rombolást, amelyet Harryék három éve szinte folyamatosan zúduló vádaskodásai, és (számos esetben leleplezett) hazugságai okoztak a tengerentúlon, Károly valószínűleg ezzel a látogatással akarta enyhíteni uralkodásának első hónapjaiban.

Az út viszont lassan kezd valóságos rémálommá válni Katalinéknak, és igen sokaknak az a véleménye (nekem is), hogy a balhék hátterében bizony Meghan alakja sejlik fel. Néhány órával azelőtt, hogy Vilmosék repülőre szálltak, egy fekete aktivista, Ngozi Fulani telekürtölte a Twittert, valamint az összes brit tévé- és rádiócsatornát azzal, hogy előző nap őt a Buckingham-palotában megalázó, rasszista abúzus érte. Fulani egy bántalmazott nőket védő alapítványt vezet, és ebben a témában jelent meg a Palota fogadásán, amelyet Camilla királyné adott, több száz embernek. A fogadáson Fulani állítása szerint odament hozzá Lady Susan Hussey, aki 84 éves, és hat évtizeden át Erzsébet királynő udvarhölgye volt. Mellesleg ő Vilmos herceg egyik keresztanyja is. Az idős, álltólag hallókészülékes Hussey azt próbálta megtudni az egzotikus, afrikai ruhában és frizurával megjelent Fulanitól, hogy hova valósi.

Amikor Fulani azt mondta, ő brit, az udvarhölgy tovább faggatózott: „De a népe honnan származik, Afrika melyik részéből? Vagy Karib-szigeteki?” A kétségtelenül kotnyeles és nem túl tapintatos faggatózás után Fulani másnap a Twitteren rasszizmussal vádolta meg a 84 éves hölgyet és a királyi családot. Az ügyből akkora botrány lett, hogy Lady Hussey-t azonnal lemondatták a posztjáról, a Palota és külön Vilmos herceg is közleményben kért bocsánatot Fulanitól, és elítélték a rasszizmus minden formáját. De sajnos ez sem óvta meg Vilmosékat attól, hogy rossz szájízzel érkezzenek meg Bostonba, ahol este egy kosármeccset is meglátogattak, és bár volt éljenzés is, sokan kifütyülték őket.

Most, két nappal később azért annyi kiderült Fulaniról, hogy Meghan Markle lelkes rajongója, Twitter-oldalán évek óta rendszeres, gyűlölködő kirohanásokat intéz a királyi család ellen, és egyik tweetjében azt állította, Meghan ellen családon belüli erőszakot követtek el Harry családtagjai. Az is érdekes, hogy Fulani a Lady Hussey-val folytatott beszélgetés teljes, szó szerinti leiratát posztolta a Twitterre, amely közel egy oldal, sokak szerint teljesen egyértelmű, hogy hangfelvételt készített róla. Mindezt napokkal azelőtt, hogy Harry és Meghan New York-ban átvesznek egy humanitárius díjat a Robert F. Kennedy Alapítványtól „hősies kiállásukért a királyi családban uralkodó, strukturális rasszizmus ellen.” Tény, hogy nagyon kapóra jött nekik ez a szerencsétlen incidens.

És aztán tegnap jött az atombomba: a Netflix hatalmas csinnadrattával kiadta a „Harry és Meghan” című, hat részes reality-show trailerét. A pár, amely állítólag annak idején a privát élet miatt távozott a királyi családból, a világbotrányt okozó Oprah-interjú után most egy Kardashian-típusú, drámai leleplező reality-ben fogja elmondani „a történetét”. Újra. A hírek szerint körülbelül 80 millió dollárért.

A trailer nem is lehetne árulkodóbb: összebújós, csókolózós, egymásba gabalyodó szerelemfotók Harryről és Meghanról (érdekes, hogy már a harmadik randijukra, a híres bostwanai utazásra is magukkal vittek egy profi fotóst, Chris Allertont, aki jegyességük és házasságuk alatt végig fotózta őket, tehát sokak szerint ezt a reality-dokut már az első pillanattól kezdve megtervezte a „spontán” szerelmespár).

És persze gondosan beállított, bevilágított fotók a zokogó Meghanról, az összetört Harryről (az nem derül ki, épp milyen meghurcoltatás után borult ki ennyire), az autó ablakán könnyes szemmel a kezét Harry felé nyújtó Meghanról. És éles kontrasztként a jéghideg, morcos arcú Katalinról és Kamilláról egy szentmisén (igen sok időbe telhetett egy ennyire „gonosz Hókuszpók"-képet találni a mindig mosolygós Katalinról, de sikerült), miközben a hófehérbe öltözött, ártatlan, áldozati bárány Meghan megtörten ül a mögöttük lévő sorban. Aztán villanó képek a paparazzi-hordákról, az újságcímlapokról, és egy királyi, katonai díszszemléről, ahol marcona egyenruhások masíroznak könyörtelenül. A trailerben megint elhangzik Harry szájából a mondat: „Mindent megtettem azért, hogy megvédjem a családomat." Az nyilván senki számára nem kérdés, hogy családon most már kizárólag Meghant és a gyerekeiket érti.

A közösségi médiában Vilmos és Katalin máris kapják az össznépi gyűlölködést, úgy, hogy a hozzájuk közel álló források szerint fogalmuk sem volt, hogy a trailert Meghanék épp most, az amerikai turnéjukon jelentetik meg, nem is akarják egyelőre megnézni, minden erejüket a bostoni útra összpontosítják. Ott egyébként az emberek többnyire kedvesek velük, sokan várják őket az utcán, van éljenzés, cukiskodás, sőt, úgy tűnik, egyfajta kárenyhítésként ma még az épp Bostonba látogató amerikai elnökkel, Joe Bidennel is találkoznak.

Egyszóval teszik a dolgukat, ám a Buckingham-palota és a sussexiek machinációin már régóta átlátó kommentelők szerint a királyi család semmi jóra nem számíthat. A reality-show ismét egy óriási panaszáradat lesz a meghurcolt, elüldözött, agyonkínozott Harryékről, egyúttal durva, (és féligazságokkal, sőt, akár hazugságokkal teletűzdelt) lejáradó hadjárat és vádirat Harry főgonosznak beállított családja, a „rasszista, ócska, elavult" monarchia és a britek ellen.

És ami még aggasztóbb, a hírek szerint a fő célpont Károly mellett most már egyértelműen Vilmos és Katalin. Ez lesz decemberben, januárban pedig jön Harry „mindent leleplező" memoárja, A tartalék című könyv, amelyben aztán már tényleg nem tudni, mivel áll elő a láthatólag most már kizárólag a bosszúért élő, kiugrott herceg.

Károlyt hivatalosan jövő májusban koronázzák meg. Nagy-Britanniának – mint oly sok más országnak – van elég baja, nem hiányzik nekik, hogy a királyi család szégyent hozzon a fejükre. Márpedig most ez a tét, hiszen az óriási tiszteletnek örvendő Erzsébet halála után Károly és Vilmos feladata lesz, hogy a királyság létjogosultságát és hasznát bizonyítsák. Károlyon egyre erősödik a nyomás, hogy határozottan állítsa le kisebbik fiát, vegye el a sussexiek hercegi címét, és örökre tagadja ki őket. Nehéz döntés ez egy apának.

De talán a legfájdalmasabb az egészben Diana két fiának az orrunk előtt tönkrement, és most már szinte menthetetlennek tűnő kapcsolata. Szerették egymást, ezt mindenki látta. De most ennek lehet, hogy örökre vége.

Ahogy nem is egy kommentelő szomorúan megfogalmazta: „Harry, hogy teheted ezt a saját bátyáddal?

 

Források: Daily Mail, BBC, Independent, SkyNews

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEMPONT
A Rovatból
Deák Dániel: A világ legnormálisabb dolga, hogy kirúgták Tarr Zoltánt
A megafonos influenszer nem próbál úgy tenni, mintha nem a szólásszabadság megsértése történt volna. Szerinte ez ugyanis természetes.

Link másolása

A világ legnormálisabb dolga, hogy kirúgták Tarr Zoltántírta közösségi oldalán Deák Dániel megafonos influenszer. Tarrt hétfőn rúgták ki az állami állásából, miután szombaton felszólalt Magyar Péter tüntetésén.

„Miért is kéne alkalmaznia a kormánynak egy, a kormány bukásáért dolgozó embert?”

– érvelt Deák, meg sem kérdőjelezve sokak gyanúját, hogy a közéleti szereplés és a kirúgás összefügg, mely egyébként véleménynyilvánítás szabadságának megsértését jelentené. A fideszes véleményvezér továbbá képmutatónak nevezte Pottyondy Edinát, amiért Pottyondy korábban elkeseredéséről írt a történtek után:

„A legképmutatóbb az egész sztoriban Pottyondy Edina, főállású Magyar Péter-propagandista, aki most nyilvánosan sajnálkozik Tarr miatt. Hagyjuk már ezt a színjátékot... Ha például Pottyondy Youtube-csatornájának egyik próbaidős szerkesztője kiállna nagy plénum elé Pottyondyt szidni, és azt mondaná, azért dolgozik, hogy Pottyondy Youtube-csatornáját bezárják, akkor vajon mit csinálna Pottyondy? Kirúgná. Nyilván!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET: