9 undorító dolog, amit rendszeresen megeszünk adalékanyagként
Te tudod, mit ettél ma idáig? Hogy mi volt egészen pontosan a reggelidben? Beugrottál esetleg egy közeli gyorsétterembe? Vagy a szupermarketbe, hogy ebédre valót vegyél?
Sajnos bármit is ettél, egy dolog szinte biztos: nem tudod pontosan, milyen alapanyagokból készítették el.
A Mirror összegyűjtött 9 bizarr – vagy azt is mondhatnánk, undorító – adalékanyagot, amiket rendszeresen fogyasztunk úgy, hogy fogalmunk sincs róla!
1. Mirigyváladék (!) a hódok végbeléről (!)
Igen, jól olvastad! A kasztóreum, vagyis hódzsír a hód végbele közelében elhelyezkedő mirigyek váladékából készült, ízletes adalékanyag. Ezt a váladékot a hód területjelölésre használja. A nőstény pedig a hímek csábítására. Mi pedig édes vanília, eper és málna aromát készítünk belőle, amellyel italainkat és édességeinket ízesítjük. Természetesen rajta van az engedélyezett természetes ízesítőanyagok listáján. Azért kíváncsiak lennénk, ki és hogyan jött rá először, hogy erre is használható…
A következő típusú élelmiszerekben találkozhatunk az anyaggal: alkoholos italok, pékáru, fagyasztott tejtermékek, rágógumi, húskészítmények, pudingok, zselatin, fagylalt, vanília- és málnaízű élelmiszerek.
Pixabay
2. Haj
Az l-cisztein egy aminosav – a haj egyik építőeleme. De elárulunk egy titkot: számos pékárué is – többek közt a sokak által kedvelt pizzáé.
Mi a rosszabb? Ha emberi hajat eszünk, vagy ha disznószőrt? A kérdés azért lényeges, mert az l-ciszteint gyakorta nyerik ki disznószőrből vagy kacsatollból. Viszont ha valaki Amerikába tervezi a vakációt, tudjon róla, hogy ott elfogadott gyakorlat, hogy emberi hajból vonják ki. Szerencsére az EU tagországaiban tiltólistára tették.
A Vegetarian Resource Group nevű vegetáriánus csoport azt is kiderítette, hogy a McDonald's némelyik termékében kacsatollból kivont l-ciszteint használ. Példának okáért, ahogyan az Amerikában népszerű Dunkin Donuts is.
A következő típusú élelmiszerekben találkozhatunk az anyaggal: pizza, pékáru, gyorsételek.
3. Fagyálló
Propilén-glikollal nem csupán a fagyálló folyadékban találkozhatunk. Arra is használják, hogy a finom sütemények tésztája ne tapadjon össze a benne lévő zsiradék miatt. Nyamm…
Lehet, hogy mi előszeretettel fogyasztjuk, de arra azért vigyázzunk, hogy kedvenc kutyánk nehogy megnyalogassa a fagyálló dobozát! Némelyik állat számára a propilén-glikol kis mennyiségben is mérgező.
A következő típusú élelmiszerekben találkozhatunk az anyaggal, mint sűrítőanyag és ízfokozó: tejes desszertek, péksütemények.