9 undorító dolog, amit rendszeresen megeszünk adalékanyagként
4. Bogarak
A kosenil vagy kokcsinella a bíbortetű festékanyaga. A bíbortetűből nyerik ki, mégpedig oly módon, hogy a bogarat megfőzik, megszárítják, majd összetörik. A tetveket kaktuszlevelekről szedik össze, kézzel.
Feltehetően sokunk hallott a vörös színű ételszínezékről, amit bogarakból nyernek ki, de azt már nem mindenki tudja, hogy ezt többnyire rejtett formában tüntetik fel az adalékanyagok közt, úgymint E120, kármin, natural red 4.
A következő típusú élelmiszerekben találkozhatunk az anyaggal: főként joghurtok, jégkrémek, gyümölcslevek.
Pixabay
5. Fa
A cellulózt, amit gyakran neveznek élelmi rostnak, fapépből és gyapotból nyerik ki. Az élelmiszergyártók ezzel segítik „kipárnázni” az olyan élelmiszereket, mint az előrecsomagolt kenyér, hogy csökkentsék a termékek zsírtartalmát. Ha legközelebb egy jó burritóra fáj a fogad, ne felejtsd el megnézni a tortilla tekercs összetevőit!
6. TBHQ
A terc-butil-hidrokinonnal alapesetben a benzinkutaknál találkozunk, a biodízel üzemanyagban, de lakkokban és gyantákban is előfordul. Amúgy pedig magas zsírtartalmú finomságokban, tartósítószer gyanánt. Némely országban betiltották a használatát, de ha valaki szereti a zsíros ételeket, valószínű, hogy túllépi az ajánlott napi mennyiséget.
Az élelmiszereken E319 a jelölése.
A következő típusú élelmiszerekben találkozhatunk az anyaggal: kekszek, metélt tészták, gyors- és fagyasztott ételek. Legmagasabb koncentrátumban a fagyasztott halkészítményekben található meg.
Pixabay
7. Viasz
A karnaubaviasz, más néven brazil viasz gyönyörű csillogást ad az autónknak… és az édességeknek. Egy Brazíliában őshonos pálma leveleiből vonják ki, hogy szép fényesek legyenek tőle bizonyos élelmiszerek, mint például a cukorbevonatú fánkok és a különböző ragacsos édességek. A Haribo gumimacikról amúgy is keringenek horrortörténetek, de azt is tudni kell róluk, hogy a karnaubaviasztól csillognak olyan szépen.
Pixabay
8. Égésgátló
A BVO-t, vagyis a brómozott égésgátló anyagot műanyag használati tárgyaknál és bútoroknál használják, hogy nehezebben kapjanak lángra. De sajnos bizonyos élelmiszerek esetében sem tekintenek el tőle, úgymint némelyik citromos ízesítésű üdítőitalnál, mégpedig azért, hogy az aroma ne csapódjon ki és kezdjen el úszkálni a folyadék felszínén.
Ha valaki túl sokat fogyaszt ebből a vegyületből, akár brómmérgezés is kialakulhat nála, ami különböző rohamokat is okozhat.
2014-ben a Coca Cola és a Pepsi is azok között a nagy cégek között volt, akik üdítőikből száműzték az égésgátló anyagot, miután egy tini tiltakozó kampányt indított az adalékanyag ellen.
9. Mesterséges karamell színezék
A mesterségesen előállított szulfitos karamell, amit az adalékanyagok közt E150-es jelölés alatt találunk, mindenféle élelmiszernek szép barna színt ad, legyen az húskészítmény vagy muffin. Lehet, hogy szép színt kölcsönöz, viszont számos bélbetegség forrása lehet. Az Egyesült Államokban már kitiltották a kólatartalmú italokból, mert rákkeltő anyag keletkezik belőle.
Az olvasottak alapján érdemes elgondolkodnunk, hogy nem kellene-e egy kicsit átalakítanunk étrendünket. Ezúttal is igaz a mondás: „Az vagy, amit megeszel.”
Címkép: Unsplash. Forrás: Mirror