hirdetés
69706491_2328177307512697_2134114827851792384_n.jpg

„Sokszor a szülőket is meglepi az, ami a gyerekükben rejlik“ – Takács Zoltán „Jappán” a GyeRecről

Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 19.


hirdetés

- Igen, épp mondani akartam, hogy nyilván nem Gibsonokat használtok...

Jappán - Gibson pont nincs, de vannak komolyabb darabok... Azokat féltjük is, de eddig szerencsére megúszták. De visszatérve arra, hogy mi is a GyeRec tulajdonképpen...

Kicsit máshonnan közelíteném meg. Az én munkám az, hogy zenekarok, zenészek, akár apukák, anyukák, megkeresnek és azt mondják, hogy van egy dal, amit mondjuk felénekeltek egy szál gitárral.

Az én dolgom ezt könnyű zenei értelemben fogyasztható termékké alakítani.

Tehát klasszikus értelemben vett zenei producerként dolgozom.

A gyerekekkel is annyi történik, hogy miután megnézik a hangszereket, a stúdiót, rögzítjük a hangjukat. Ez lehet dal, mondóka, karácsonyi ének, amit kitalál magának. Én pedig ez alá elkészítek egy normál zenei alapot. Elkészül egy popzenei értelemben teljesen korhű, fogyasztható alkotás. Van fotózás, sőt, ha van rá igény, videoklip is készül.

- Egy ilyen élmény mennyire hasznos a gyerekeknek?

Jappán - Sokszor a szülőket is meglepi az, hogy a gyerekükben mi rejlik. Volt egy kisfiú, igazi csibész.

Erika - Az a típus, aki elől elteszed a poharakat, ha belép a szobába, mert úgyis el fog törni.

Jappán - Leültettük a dobhoz, gondoltuk milyen jó lesz, püfölheti. De közölte, hogy ő zongorázni szeretne inkább. Közben a mi kisfiunk, aki egy széplélek, ő azonnal beleszeretett a dobba.

Tehát olyan rejtett képességeire, vonásaira jöhetünk rá a saját gyerekeinknek, amikről addig fogalmunk sem volt.

- Végeztek bármiféle előszűrést? Mert nyilván nem minden gyerek tud énekelni. Vagy az autotune korszakában ez már nem probléma?

Erika - Jappi megoldja.

Jappán - Nem muszáj énekelniük. Egy mondóka is megteszi.

Erika - És az bájos is a gyerekeknél, ha nem olyan tökéletes.

Jappán - Az meg a másik, hogy nem is cél. Nyilván meg tudom oldani, hogy senki nem mondja meg, hogy nem úgy énekelt, de nekünk sokkal fontosabb, hogy a gyerek hangja legyen megörökítve abban az állapotban, ahol éppen akkor ő tart. Ha valami nagyon fals, akkor azon finoman segítünk, de nem ez a jellemző.

- Tehát nem tanácsoltok el senkit.

Jappán - Eddig még nem volt rá példa. Soha nem fordult még elő, hogy bárkit elküldtünk volna.

Erika - Egyszer volt olyan, hogy azt mondtuk a kisfiúnak, jöjjön el még egyszer. Kapott egy esőnapot.

- Mi van, ha besétál a stúdiódba egy őstehetség? Akkor őt azért felkarolnád?

Jappán - Jogos a kérdés, már mi is beszélgettünk erről. Az az igazság, hogy ebben a korban még nagyon ritka, hogy annyira kijön valakinek a zenei zsenialitása. Akiket a YouTube-on látsz, hogy ötéves gyerek ledobolja a csillagokat az égről, olyanokból országonként van, mondjuk húszévente egy.

- Inkább éneklésre gondoltam, mert aki olyan szinten tud kiskorában hangszeren játszani, az valószínűleg jár tanárhoz, és már tudnak róla.

Jappán - Persze, biztos vagyok abban, hogy ha olyan hangot találnék, akkor segítenék neki. Kortól teljesen függetlenül. Például rettentő nagy énekesnő-válságban vagyok tizenöt éve.

- Mik amúgy a korhatárok a GyeRecben?

Erika - Négy évestől tizenkét-tizenhárom évesig. Négy éves az, aki már eléggé önálló ehhez. Erre akkor jöttünk rá, amikor egy hároméves kisgyerek nyála belecsorgott a szintetizátor billentyűi közé, és komoly javításra volt szükség

Jappán - 12-13 éves kor felett pedig akár már annyira érett lehet valaki, hogy az már nem a GyeRec kategóriájába esik, sem művészileg, sem pedig árban.

- Árkategória. Mondjatok valami viszonyítási alapot, mert tapasztalatból tudom, hogy egy dal meghangszerelése nem két fillér.

Jappán - Fogalmazzunk úgy, hogy nagyjából egy negyed esküvői videó áráért lehet kapni egy olyan videoklipet, ami alatt a gyerek saját dala szól.

- Mi a helyzet a felhasználási jogokkal? Amit megkapnak a szülők, azzal azt csinálnak, amit akarnak?

Jappán - Ezt úgy oldottuk meg, hogy a mi YouTube csatornákra töltjük fel a dalokat, és onnan oszthatják tovább. Természetesen ha egy szülő le akarja jelenteni/védetni a gyermeke dalát, semmi akadálya de – a dolog természetéből fakadóan – ez mindig egyéni megegyezés tárgya kell hogy legyen.

- Beszéljünk kicsit a szülőkről. Az X-Faktorban 14 év az alsó korhatár, de azért ott is látszik, hogy sokszor a szülők jobban akarják, mint a gyerek. Hogy lehet ezt kezelni?

Jappán - Minden szülő borzasztóan elfogult a saját gyerekével. Ez alól nincs kivétel, legfeljebb van, aki tudja magáról és van, aki nem. Én például tudom, hogy nem tudom.

Erika - Azt láttuk eddig, hogy

minden szülőt megérint az, amikor a gyerek kezében mikrofont lát. Ott borul minden nevelési elv.

Jappán - Ugyanakkor tény, hogy vannak olyan szülők, akik úgy keresnek meg, hogy az én gyerekem zseni, celeb lesz, és az ilyen gyerekekkel van aztán általában a legtöbb munkám, hiszen ők tényleg nem feltétlenül vannak erről annyira meggyőződve...

Nekünk ezzel az egésszel egyetlen célunk van: hogy a gyerek jól érezze magát. Az, hogy még egy dalt is kap, az tulajdonképpen már csak egy plusz ajándék.

- Olyan szülő van, aki 15 évesen játszott a gimizenekarban, és ezért azt hiszi, ért hozzá?

Jappán - Van, de ehhez nem kell szülőnek lenni, nagyon sok ilyen ügyfelem van. Mondjuk, aki egy év alatt összespórolt a fizetéséből valami nagyon drága gitárt, és úgy gondolja, hogy már tud gitározni. De ezt tudnom kell kezelni. Az én szakmám körülbelül 70% pszichológia, 20% informatika és 10% zenei tehetség.

Erika - Volt apuka, aki ott nálunk eldöntötte, hogy a pincéjét berendezi próbateremnek.

Jappán - Az a fajta túlbuzgóság tényleg létezik, hogy az emberek szeretnék, ha a gyerekük sztár lenne, vagy legalábbis valami különös dologban lenne tehetséges. A mi dolgunk nem az, hogy ezt eldöntsük, vagy hogy megcáfoljuk.

A mi szempontunkból édes mindegy, hogy valaki azért szeretne egy dalt a gyerekének, mert anno ő akart zenész vagy énekes lenni, vagy mert tényleg úgy ítéli meg, hogy a gyereke tehetséges ebben.

Aki tőlünk eljön, nem feltétlenül azzal a tudattal lép ki az utcára, hogy ú, megvan a gyerekem életcélja, és holnaptól csak zenét tanulunk a szabadidőnkben, hanem egy jól és értékesen eltöltött pár órás szórakoztató program után örömmel tapasztalja, hogy ilyet is csinált, aztán kicsivel később kap egy pendrive-ot, rajta a gyereke hangjára írt zenével és videoklippel. Tök jó emlék, maximum lesz folytatása, de vesztenivaló az elejétől a végéig sehol sincs.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ruszoklip.png

Már meg is jelent és óriási siker Ruszó Tibi első saját videóklipje

Tízezrek látták az első órákban a Túl az álmokon című szám klipjét a YouTube-on.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

A 2019-es X-Faktor győztesének még sohasem volt saját klipje. Azt mondta a műsorban, el sem nagyon tudja hinni, hogy ez most megtörténik vele.

A klipet a megjelenése utáni órákban több tízezren nézték meg. Most mi is megmutatjuk.

VIDEÓ: Túl az álmokon

hirdetés

KÖVESS MINKET:

hirdetés
koncz-kulka.jpg

Kulka János újra énekel: Koncz Zsuzsával dolgozták fel a Republic slágerét

Így még sosem hallhattuk, hogy „Szeretni valakit valamiért”...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Kulka János 2016-ban kapott stroke-ot, utána másfél évig kerülte a nyilvánosságot, agyi sérülése miatt beszédzavara alakult ki. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a színháztól visszavonul, a filmszerepektől viszont nem zárkózik el.

Úgy tűnik, az énekléstől sem, hiszen most a Republic zenekar egyik számát dolgozta fel Koncz Zsuzsával, amiről az elkészült videoklipet is megosztották a Youtube-on.

A színész korábban azt mondta: elfordultak tőle a barátai. A sztár erről a egy tévéműsor vendégeként beszélt, ahová logopédusa és Lang Györgyi is elkísérte.

Kulka János 2018 augusztusában logopédusával együtt már kamerák előtt beszélt betegségéről, később filmben is szerepelt, majd pedig egy francia luxusmárka reklámjához adta a hangját.

hirdetés

Itt tudod megnézni a videoklipet:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ruszokokeny.png

Ruszó Tibi 5 legjobb pillanata a 2019-es X-Faktorban

Bővelkedett nagy pillanatokban Ruszó Tibi útja a győzelemig. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Ruszó Tibi nyerte a 2019-es X-Faktort. A fiatal énekes sok megható, nagy pillanatot okozott a műsorban, most ezekből válogattunk.

VIDEÓ: Apám sírjánál (ByeAlex)

hirdetés

VIDEÓ: Ruszó Tibi és Kökény Attila - Nincs semmi másom

VIDEÓ: Ruszó Tibi és Bye Alex - A szívem udvarában

VIDEÓ: Túl az álmokon - saját dal

VIDEÓ: Végső vallomás (United)


KÖVESS MINKET:


hirdetés
Screenshot-2019-12-15-at-18.08.10.png

Otthagyja a YouTube-ot PewDiePie, a világ leghíresebb videósa

Több mint 100 millió feliratkozója van, de januártól határozatlan idejű szünetet tart, mert elfáradt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

PewDiePie neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, aki egy kicsit otthon van a számítógépes játékok világában. PewDiePie, azaz valódi nevén Felix Kjellberg, volt a gameplay műfajának legelső képviselője Youtube-on, és mára a csatornáját már több mint 100 millió feliratkozó követi.

Felix már 10 éve gyárt rendszeres tartalmat a videómegosztó platformra, és az utóbbi időben többször is pedzegette, hogy szünetre lenne szüksége.

Ennek hírét végül legutóbbi PewNews videójában tette közzé, ahol elmondta:

„Nagyon fáradtnak érzem magam. Nem tudom, látjátok-e rajtam. De csak hogy tudjátok, jövő év elején eltűnök egy kis időre. Később megmagyarázom, de szerettem volna előre jelezni nektek.”

hirdetés

PewDiePie egyébként több ellentmondásos helyzetbe is került már Youtube-os pályafutása alatt: 2017-ben például antiszemita botrányba keveredett, amikor egy videójában azt próbálta megmutatni, milyen messzire mennek az emberek 5 dollárért. Ebben a videóban két indiai férfit fizetett le, hogy „halál a zsidókra” táblákkal pózoljanak.

A botrány hatására a Google demonetizálta a videót, rengeteg feliratkozót vesztett és a Disney is felbontotta vele a szerződését.

PewDiePie egyébként idén augusztusban vette el barátnőjét, a szintén Youtuber Marzia Bisognint.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!