SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Szívesen megöregednék itt” - A Völgyhíd Konyha és Rét alapítója beleszeretett a somogyi tájba

Szalai Dezső azt mondja, a bárányburgerük ellenállhatatlan, és náluk minden szívvel készül. A környék látványa pedig annyira megkapó, hogy ott ülve szinte megáll az idő.

Link másolása

Szalai Dezsővel, a Völgyhíd Konyha és Rét megálmodójával nem könnyű időpontot egyeztetni. Ahogy a kollégái mondják, ő mindig felfedez, megfigyel valami újat.

6 évesen még egyáltalán nem gondolt arra, hogy egykor majd az ételek bűvöletében él majd. Sokkal inkább a városligeti majálisok hangulata ragadta magával, ugyanis édesapja népművelőként a Pecsában, vagyis a Petőfi Csarnokban dolgozott. Aztán a szakközépiskolában megismerkedett az ételkészítéssel, de utána több mint 10 évig elkerülte más területen dolgozott.

– A kereskedelemben kezdtem, és 16 éven keresztül megismerkedtem a különböző ágaival, vállalkozóként általában több üzletet vittem. A kihívások folyamatosan motiváltak – mondja Szalai Dezső.

2010-et követően kapott ismét fontos szerepet az étel az életében. Büfét, éttermet üzemeltetett, majd belevágott a rendezvényszervezésbe is. Aztán egy németországi útja során „habarodott” bele a food truckekből árult ételekbe.

2016-ban megépítette a Kanálgép fantázianevű első „ételhordozóját”. Ahogy fogalmaz: nagyon küzdelmes időszak volt ez a számára, és eleinte csak húsgolyókban látta a világot. Egy évvel később a Kanálgép lett az év food truckja a közönségszavazatok alapján. Aztán egyik díj követte a másikat, de Szalai Dezsőt nem ezek motiválják, hanem a vendégek szeretete és a csapata, amellyel együtt dolgozhat.

– Ha most vendégként betérnék hozzád mi lenne az ajánlatod? Mit fogyasszak?

– A Réten vagy az emeleti Konyhán? De mondjuk mindegy is, mert a bárányburgerünk szerintem ellenállhatatlan. Amikor a megfáradt utazó megérkezik hozzánk, akkor biztosan ezt javasolnám neki, így tehát neked is. Ha a látványkonyhánkra gondolok, akkor amire nagyon büszkék vagyunk – minő meglepetés – a bárány nyakból készült, sülttésztával, kápiakrémmel és három különböző kukorica körettel tálalt ételünk. Az ételek Pillók Attila séf munkáját dicsérik. Az ő kreációi jelennek meg a tányérokon, és egy étel maximum két hónapig lehet a menülapon. Ez szigorú szabály nálunk.

– 2021 tavaszán nyitott meg a Völgyhíd Konyha és Rét egy korábban cukrászdaként működő ház átalakítását követően. Nem volt ez merész vállalkozás a pandémia kellős közepén?

– Utólag visszagondolva, a válaszom, de!

Rögös volt az út és nagyon fárasztó, ezt be kell, hogy valljam. Ám amikor az egyik fesztiválkörutunk alkalmával megláttam, megláttuk a helyet: szerelem volt első látásra. Ekkor született meg a gondolat, hogy ezen a csodás helyen egy pompás látványkonyhát lehetne létrehozni.

Elő kellett teremteni a szükséges pénzt is, és aztán megkezdeni a grandiózus munkát.

– Mi volt az elsődleges, az anyagiak vagy hogy egy ilyen helyen ételköltemények szülessenek?

– Nyilván fontos, hogy rentábilis legyen bármilyen vendéglátóipari egység, amelyet az ember megnyit, de itt a környezet volt számomra az elsődleges szempont. Annyira varázslatos a hely, és ez Somogynak egy olyan csodálatos része, hogy tudtam, a vendégeket is magával fogja ragadni. Nem kellett csalódnom, hiszen mikor látom őket, hogy mennyire jóízűen esznek és arról beszélgetnek, mennyire kellemes időtöltést választottak maguknak, és még az ételeink is ízlenek nekik, engem ez maximálisan feltölt. Jó látni, hogy itt senki nem siet sehová. A jelenben megáll az idő. Erre azért nagyon büszke vagyok, akár csak a csapatom.

– Apropó csapat! Hogyan választod ki őket?

– Kár lenne tagadni, hogy minket is érintett a szakemberhiány, hiszen a Covid-járvány miatt rengeteg pályaelhagyó lett a vendéglátásban is. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy ki mennyire érzi meg a környezet varázsát. Lehet, hogy ezek elsőre nagy szavak, de szeretek olyanokkal együtt dolgozni, akik kötődnek egy helyhez, mindezt úgy, hogy közben a vendégek is érzik és ez a legfontosabb, szerintem.

– Szívvel adsz bele mindig mindent?

– Én így működöm. Csak így tudom százszázalékosan végezni a munkám. Lekopogom szerencsés helyzetben vagyok, mert ahol eddig dolgozhattam mindig megvalósult és örömet szerzett a számomra. Persze vannak nehézségek, de hinni kell magunkban. Ezeket szeretném továbbadni. Nekem ez az inspirációm napról-napra. A környezet és a közeg olyan hatással van rám, hogy az leírhatatlan. Világéletemben budapesti voltam.

Ott is foglalkoztam vendéglátással, de a vidék az teljesen más világ, annyi pozitív változást vettem észre magamon, hogy nehéz szavakba önteni.

Napi szinten beállok dolgozni, beszélgetek a vendégekkel, járom a környéket. Megállok a pékkel, a hentessel, a lekváros hölggyel önfeledten fecsegni. Annyira feltölt, és teljesen más, mint a budapesti életem.

– Mennyire hatnak a kínálatra ezek a beszélgetések?

– Nagyon. Ha már a lekváros hölgyet említettem, legutóbb készített egy isteni levenduláslekvárt és annyira megfogott minket az ízvilága, hogy hozzáigazítottuk az egyik ételünket. Szóval, hatnak ránk a külső behatások. Ezeket nagy örömmel építjük bele a kreációinkba. Itt vagyunk 3 falu: Körőshegy, Kereki és Bálványos között. Vannak olyan terveink, hogy a kulturális életet fellendítjük. Optimista vagyok abban a tekintetben, hogy a déli-part is felzárkózhat az északi-parthoz.

– Van már szlogened is?

– Mint étteremvezető? „Gyere át a déli partra és nézd az északi part fantasztikus panorámáját!” De mindent félretéve, több lerobbant ház van a környéken, azokat szálláshelyekké, vendéglátóipari egységeké lehet alakítani. Szóval, van potenciál a környéken, ami annyira megragadott, hogy szívesen megöregednék itt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar találmány, ami világsikerré is válhat: bemutatták a világ első fújós dezodor automatáját
Az ötlet két egyetemista fiú fejéből pattant ki, és nemsokára bárki számára elérhető lesz a Rossmann három üzletében.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Csütörtökön mutatták be Budaörsön a Respray névre hallgató cég, fújós dezodorok úrátöltésére kifejlesztett automatáját, ami több szempontból is figyelemreméltó.

A találmány két magyar fiatal, Réti Andor és Zámbó Gergely nevéhez főződik. Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

Segíti ezt a folyamatot az is, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Rossmann beállt mögéjük, és nemsokára három Budapest környéki üzletben be is üzemelik az automatákat.

Mi a probléma a fújós dezodorral?

Az alumínium dobozos dezodorokkal több probléma is van.

Az egyik az, hogy miután megvásároltuk és elfogyasztottuk a tartalmukat, a kukában landolnak.

Nem lehet újratölteni, és sehogy máshogy sem lehet újrahasznosítani, így a bennük lévő maradékkal együtt elégetik őket. És problémás maga a propán-bután hajtógáz is, amit tartalmaznak, hiszen káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

Bár alapvetően egy ilyen dezodort a flakonban lévő termékért vásárolunk meg, az ár egy jelentős részét maga az alumínium palack teszi ki.

Röviden tehát sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek, sem pedig a bolygónak nem teszünk jót vele, ha klasszikus, fújós dezodort választunk.

Miért jobb a Respray?

A Respray az összes fent említett problémát kiküszöböli. Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel tölti meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. És a sűrített levegő az egészségünkre sem veszélyes.

Miután megvásároltuk és feltöltöttük a flakonunkat, még négyszer visszatérhetünk vele az üzletbe egy újabb töltésre, így sokkal tovább használhatjuk, mielőtt szemétbe kerülne.

Ráadásul az újratöltések alkalmával már csak a bele kerülő termékért kell fizetnünk, a csomagolásért nem.

Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-át kiküszöbölhetjük. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az automatát a sajtótájékoztató után mi is kipróbáltuk, és rendkívül egyszerű, valamint gyors a használata.

Pár gombnyomás után már indul is a töltés, ami 45 másodpercet vesz igénybe, majd a gép egy vonalkódot is nyomtat nekünk, amin az is fel van tüntetve, hogy még hányszor használhatjuk újra a palackunkat.

Jelenleg 3 illat közül választhatunk, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Az első töltés, és a palack ára összesen 599 forintba kerül, az újratöltés pedig alkalmanként 299 forint.

Érdemes tehát figyelni a fiúk és a Rossmann oldalát is, hogy mikor és pontosan hol indítják el az automatákat!

Te ki fogod próbálni?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Óriási siker: bronzérmes lett a magyar csapat a Bocuse D’Or világdöntőjén
A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el.

Link másolása

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Link másolása
KÖVESS MINKET: