hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„Kapnak majd hideget-meleget” – roma influenszereket képeznek a Corvinuson

Az egyedülálló tanfolyam célja, hogy fiatal roma nőket készítsen fel kultúrájuk hatékony és vonzó megjelenítésére az interneten.
Báthory-Beck Nóra, fotók:nonnababy, romainfluencer/facebook - szmo.hu
2020. december 05.

hirdetés

Antal Szabina most 28 éves, azt mondja, egész gyerekkorát nélkülözésben töltötte. Édesanyja egy vidéki kisvárosban, roma nőként, egyedül nevelte őt és három másik testvérét, gyári és alkalmi munkákból tartotta el őket. Aztán Szabina egy ösztöndíj segítségével Budapestre került egyetemre. Szülésznőként és egészségügyi politikai szakértőként végzett. Aztán eltelt jó néhány év, tavaly férjhez ment és elkezdett babáknak szundikendőket – ahogy ő hívja, ölelgetőket – készíteni.

„Lassan egy éve van egy saját márkám és egy felületem, ahol az általam készített ölelgetőket, csörgőket és egyéb játékokat árulom.

Azért jelentkeztem a Roma Kulturális Influenszer képzésre, hogy a legjobb szakemberektől tanulhassak és segítséget kapjak a vállalkozásom sikeres működtetéséhez”

– meséli Szabina, aki hozzáteszi, hogy úgy érzi, már most rengeteg hasznos ötletet és tudást kapott, pedig még nincs is vége a tanfolyamnak.

„Eddig számomra a legtanulságosabb az önismereti rész volt. Ez nagyon sok segítséget adott ahhoz, hogy jobban megismerjem magam és ezáltal a céljaimat, a küldetésemet is.

hirdetés

Nekem például teljesen új volt magammal kapcsolatban, hogy amikor le kellett írnunk 10 jó és 10 rossz tulajdonságunkat, akkor a rosszakkal nagyon gyorsan kész lettem, a jókon pedig hosszan gondolkodnom kellett. Rájöttem, hogy sokszor hajlamos vagyok a kishitűségre.

Viszont ezt jó, hogy megtudtam magamról, mert szerintem egy influenszer csak akkor lehet sikeres, ha önazonos”- magyarázza Szabina. Ezzel oktatója, Baranyi Marcsi is egyetért, aki egyéni coach és trénerként éppen azért vállalt részt a képzésben, hogy segítsen a tanulóknak eligazodni ebben a sokszor bonyolult és kegyetlen világban.

„Én romaként, médiamunkásként és vállalkozóként is segítem a tanulókat, velem azért másként beszélnek a saját tapasztalataikról, személyiségükről, missziójukról, mert jobban megértem ezeket a problémákat, hiszen a saját bőrömön is tapasztaltam őket.

A vállalkozói tapasztalatommal pedig sokat tudok nekik a gyakorlati kérdésekben segíteni” - mondja Baranyi Marcsi.

A képzésben egyébként a Budapesti Corvinus Egyetem több munkatársa is részt vesz. A 21 influenszer-diák tanul marketinget, webdizájnt, kommunikációt, interjú, videó és fotókészítést, és még sok más hasznos dolgot, ami ahhoz kell, hogy sikeresek legyenek az általuk kitalált projektben. Ez egyébként a felvétel előfeltétele volt, akik ide jelentkeztek, mindannyian rendelkeznek már egy saját projekttel.

„Rengeteg jó ötletet hoztak a diákok, például van, aki romákról szóló érzékenyítő podcast-sorozatot szeretne készíteni, vagy más kirekesztett csoportokról beszélni a széles nyilvánosságnak. Mi ehhez egy sok területet átfogó tudást adunk ingyen, ezt a piacon egyébként csak részletekben, és nagyon drágán tudnák megkapni”

– magyarázza az oktató.

Aki hozzáteszi, hogy ő maga is azért sodródott a média világába, mert változtatni szeretett volna azon a képen, ahogy a romákat ábrázolják. A szakember szerint a képzésen résztvevő fiatalok is így éreznek, csak az ő felületük ehhez most már az online térben van.

„Azért adtuk a programnak az influenszer képzés elnevezést, hogy ezt az eddig inkább negatív tartalmú fogalmat egy picit átírjuk. Azt szeretnénk, hogy akik itt végeznek, azok minőséget, fontos tartalmat és értéket közvetítsenek a felületeiken.”

Merthogy a képzésre szánt pénzt ugyan az EU AMASS kutatási támogatási programja adta, a tematikát és a teljes tudásanyagot a program oktatói találták és dolgozták ki, Prof.Dr. Kárpáti Andrea irányításával, aki a BCE Kommunikáció és Szociológia Intézetében, a Vizuális Kultúra Kutatócsoport vezetőjeként irányítja ezt a kutatást. Azt mondja: amikor megnyerték a pályázatot, amelynek egyébként csak az egyik projektje a roma influenszer képzés, egyértelmű volt, hogy a Corvinuson tartják majd az órákat.

„Természetes volt, hogy saját intézményünkben legyen a tanfolyam, amelynek profilja: a közösségi média és kommunikáció, amit az intézet dolgozói is oktatnak, kutatnak” – mondta a Professzor asszony.

A vezető szerint már most elérték a céljukat, hiszen látszódik, hogy a hallgatók elkezdték a gyakorlatban is használni azt a tudást, amit a képzés során szereztek.

„Megismertettük hallgatóinkkal a közösségi média lehetőségeit, értékes kulturális tartalmak vonzó közvetítésére. Sok olyan szakemberrel is beszélgethettek, akik sikeresek ezen a területen, és jó szerepmodellek”

– fogalmazott Kárpáti Andrea.

A képzésre roma újságírót és médiajogászt is hívtak már, aki felkészítette a diákokat arra, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha a származásuk miatt bántják őket a közösségi média felületein.

„Kapnak majd hideget-meleget. Egy médiajogász segített nekik eligazodni abban, hogy mikortól számít valami gyűlöletbeszédnek, hogyan védhetik meg magukat, de beszélt konfliktuskezelési és kommunikációs technikákról is”

– meséli Baranyi Marcsi oktató.

A legutóbbi órán például az ismert Romani Design divatmárka kitalálójával és tulajdonosával, Varga Erikával beszélgethettek a hallgatók.

„Beszélt a 10 évvel ezelőtti indulás körüli kihívásokról és a jelenlegi világsikereikről is. Beszélgettünk a szegregációról, a diszkriminációról. Látni, hogy a diákok is sokat inspirálódnak ezekből a történetekből” – fogalmazott Baranyi Marcsi.

„Ami engem a tanfolyam során a legjobban motivált, az a #nemluxustáska kampány, ami nagyon sok embert tudott megszólítani. Egy olyan problémáról volt szó, ami egy hétköznapi embernek, aki nem élt nélkülözésben, talán meg sem fordul a fejében, hogy ez probléma lehet, hogy vannak olyan nők, akik alapvető tisztasági termékeket sem tudnak megvenni”

– mondja Antal Szabina.

„Szerintem ez párhuzamba vonható azzal, amit én kommunikálni szeretnék a gyerekekkel kapcsolatban, hogy nagyon sok gyerek nő fel mélyszegénységben, és ez akár azt is jelentheti, hogy nem játszik minőségi játékokkal, vagy nem jut hozzá megfelelő fejlesztéshez.”

Szabina ugyanis nemcsak árul az interneten, hanem fontos üzeneteket is megfogalmaz a várandós kismamáknak.

„Például olyanokról írok, hogy mik az érvek a biopamut használata mellett. Miért jó, ha kevesebb, de jobb minőségű játékkal vesszük körül a gyerekeinket. Ezek így önmagukban nem roma érintettségű témák, de azt várom a képzéstől, hogy tágítani tudom majd kifejezetten romáknak szóló tartalmakkal is a felületeimet. Szülésznői végzettségem is van, így a felkészülésben és később a babaápolásban is azt hiszem, a hasznukra tudok lenni” – fogalmaz a fiatal influenszer.

A képzés résztvevői egyébként nem csak elméleti oktatást kapnak. Már most meghívták őket például a Dikh tévébe, a Manna rádióba vagy a Roma Sajtóközpont felületeire, hogy gyakorlatban is kipróbálhassák a megszerzett tudásukat. A képzés végén egyébként mindenki oklevelet kap majd és nyilván annak is nagy presztízse lesz, ha az önéletrajzukban szerepel, hogy a Corvinus Egyetemen elvégeztek egy tanfolyamot.

A roma influenszer képzés valószínűleg a következő félévben is folytatódni fog, meséli Kárpáti Andrea Professzor asszony.

„A tanfolyam második részét akkor kezdjük, ha lehetőség lesz jelenléti képzésre. Ebben a szintén 30 órás részben gyakorlati oktatás során a résztvevők saját média műveiken dolgoznak oktatóink támogatásával.”

Addig azonban még sok munka áll a hallgatók előtt. Hiszen a félév végére meg kell határozniuk a küldetésüket, interjút kell készíteniük és el kell kezdeniük felépíteni a saját online felületüket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: