hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Ha nincs megrendelés, akkor jön az alkotás és a fejlődés - vállalkozói tapasztalatok az elmúlt időszakról

Fanni és Virág fiatal vállalkozók, arról számoltak be nekünk, hogy ők hogyan élték túl a pandémiás időszakot, milyen kapaszkodókat találtak maguknak.

Link másolása

hirdetés

Vállalkozónak lenni kihívás – hát még egy olyan időszakban, amikor a körülmények teljesen kiszámíthatatlanul alakulnak, netán épp a mi üzletmenetünket hátráltatják. Mint megtapasztalhatták ezt sokan az elmúlt másfél évben, a pandémia alatt.

Sokaknak komoly küzdelmet jelentett az elmúlt időszak, különösen akkor, ha olyan területen tevékenykednek, ahol a személyes kontaktusok kerülése miatt visszaestek a megrendelések. Ha voltak is esküvők tavaly, messze nem olyan nagy számban, mint amikor minden rendben van a világban. Ahogy családi fotózásra sem feltétlenül annyian vonultak be egy stúdióba, mint a megelőző évben. Fanni és Virág fiatal vállalkozók, arról számoltak be nekünk, hogy ők hogyan élték túl ezt az időszakot, milyen kapaszkodókat találtak maguknak.

Egyszerűen és természetesen

Ez a mottója Littai Fanninak, aki a Mezei Menyegző vállalkozást elindította. Legyen szó dekorációról, vagy szertartásvezetésről, mindenképpen ez a két szó jellemzi szolgáltatásait: egyszerűség és természetesség.

„Boldogságkapuk megalkotásával kezdődött minden, az első portfóliót családi összefogásban készítettük el, azzal szerepeltünk az Esküvő kiállításon 2019-ben. A szertartásvezetés akkor jött hozzá, amikor megkaptam első megbízásomat az unokatestvéremék esküvőjére” – meséli Fanni az indulásról.

A Mezei Menyegző életében a tavalyi lett volna az első teljes év, így különösen rosszkor jött a járványhelyzet, mert teljesen átrendezte a szezont: sok esküvőt eltoltak más időpontra, esetleg lemondtak, vagy szűkebb körűvé alakítottak. Szerencsére az idei év már az elmaradt lagzik pótlásáról szólhat.

hirdetés
Fotó: Redwood Wedding Studio
Ha nincs megrendelés, akkor jön az előregondolkodás és alkotás

„A holtidőt sikerült hasznosan eltölteni, ebben az időszakban raktam össze például a bérelhető teljes dekorcsomagjaimat, amelyek három különböző stílusban nyújtanak megoldást azoknak a pároknak, akik maguk szeretnék dekorálni az esküvőjük helyszínét, de nem akarnának ehhez mindent összevásárolni.

Ez kvázi egy instant dekor, minden előre el van készítve, a párnak csak ki kell helyezni az asztalokra a díszeket, vázákat, növényeket, gyertyákat.

Különleges alkotófolyamat volt, nagyon élveztem, ahogyan a tervezési fázis után végül egy fotóstúdióban kötöttünk ki” – mondja Fanni arról, hogyan tudta hasznosan kitölteni az esküvőmentes időszakot.

Fanni a tavalyi évre eleve nem támasztott magas elvárásokat, majd miután szembesült vele, hogy mit okoz az életünkben a COVID-19 megjelenése, még a kezdetben megfogalmazott célokat is elengedte. Összességében mégis inkább elégedett a 2020-as évvel: azok az esküvők, amelyek mégis létrejöttek, nagyon jó élményekkel, hasznos tapasztalatokkal gazdagították, de úgy érzi, hogy kezdő vállalkozóként a kapcsolatépítés terén is sikerült előre lépnie, még az online térben is.

Kihívások és pozitív hozadékok

„Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette az elmúlt időszakban, hogy meg kellett tanulnunk online találkozni egymással.

A szertartásvezetés fő szempontja nálam, hogy személyes hangvételű legyen a szöveg, mintha egy lennék a pár barátai közül. Ehhez elengedhetetlen, hogy megismerjük egymást, beszélgessünk, feloldódjunk, és minél több mindent tudjak meg róluk. Ez nagyon nehéz videochaten keresztül, de a tendencia azt mutatja, hogy erre a lehetőségre is szükség van, így ez biztosan marad a továbbiakban is, mint opció” – mondja Fanni.

A járványhelyzet egyik további hozadéka, hogy amikor a beszerzéseit intézi, szinte mindig kártyával fizet, míg korábban nem volt ez mindig így – a virágpiacon még most is előfordul, hogy készpénzt kell előkeresnie, mert nincs más fizetési lehetőség.

Fotó: Jágity Fanni

Megfelelő kommunikáció a digitális térben csodákra képes

A fő platform, ahol jelen van a vállalkozásával, az az Instagram. „Úgy tapasztalom, az esküvőre készülők szívesen inspirálódnak itt is. Itt a fotók és képaláírások által könnyen át lehet adni, milyen stílusban alkot az ember, mit képvisel, mi fontos neki. Mivel itt magunk köré tudjuk gyűjteni azokat az embereket, akiknek ez szimpatikus, így egyszerű velük kommunikálnunk.

És egyébként ez a hely a szolgáltatókat is összehozza egymással, nekem nem egy együttműködésem, szerelemprojektem volt már olyan esküvői fotóssal, videóssal, ruhatervezővel, ékszerésszel, cukrásszal, akivel csak instáról ismertük egymást, de látszott, hogy ugyanaz a stílusunk az esküvők más-más területén.

Inspirálnak, motiválnak engem is a többiek, és úgy érzem, tudjuk egymást támogatni is ezeken a platformokon.”

Ami a jövőt illeti, nagyon bizakodó: „Egyre többen keresik a hagyományostól eltérő lehetőségeket az esküvők terén és a Mezei Menyegző pont ilyen megoldásokat kínál.”

Tippek vállalkozásoknak – így csinálják a profik

Külön kampányt indított a Mastercard, hogy segíthesse a mikro- és kisvállalkozások digitális átalakulását. Az alábbi négy nagy területen működő vállalkozásokat szeretnék megszólítani: vendéglátás, kereskedelem, szépségipar, háztartási szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások.

A Mastercard weboldalán e-bookot, videókat, podcast tartalmakat találhatunk, amelyek a COVID-19 utáni világba való beilleszkedésben és az üzletek digitalizációjában támogatják a vállalkozókat. Az ingyenesen letölthető, 50 pontból álló Digitális Kisokos hasznos tippeket, konkrét, ingyenes alkalmazásokat és linkeket tartalmaz, kézzelfogható segítséget nyújtva a digitális téren fejlődni kívánó vállalkozásoknak.

Emellett egy nyereményjátékra is sor kerül, amelynek nyertesei a négy szegmens egy-egy elismert és sikeres képviselőjével konzultálhatnak: Wossala Rozina séf, Szabadfi Szabolcs „Szabi a pék”, Zólyomi Zsolt parfümőr és Balázs Péter az Ács Budapest vezetője várja majd a négy győztest.

További részletek a kampány oldalán!

Tinédzserkori érdeklődésből igazi hivatás

Virág akár össze is találkozhatna Fannival egy-egy munka során, hiszen ő is gyakran megfordul esküvőkön: fotósként a meghitt családi pillanatokat, különleges eseményeket örökíti meg.

„A vállalkozásom mondhatni gyermekkori érdeklődésből nőtte ki magát mai napig tartó szenvedéllyé. 14 éves koromban vettem az első saját fényképezőgépemet a saját pénzemből, amit a nagymamámék boltjában töltött két év nyári munkával kerestem meg. Majd lassacskán azon kaptam magam, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne foglalkoznék vele valamilyen formában” – összegzi Virág, hogyan is indult fotós karrierje.

Hamar kiderült, hogy az emberábrázolás lesz az ő útja. Hogy jól választott, azt a különféle díjak, szakmai elismerések is igazolják: „Az elmúlt 12 évből sok fontos mérföldkövet tudnék kiemelni, amelyek mind-mind meghatározó pontjai voltak a munkásságomnak, például amikor az Év Diákfotósa lettem egymás után kétszer is, az első fizetett felkéréses fotózásom, az első nemzetközi esküvői fotózásom vagy az Év Esküvőfotósa pályázaton elért dobogós helyezésem.”

Nincs kárba veszett idő – ha nincs megrendelés, befektet a fejlődésbe

Mivel a munkája elengedhetetlen része a személyes kontaktus, az elmúlt másfél év nagymértékben megnehezítette a munkavégzését, de ahogy mindig, ebből a helyzetből is igyekezett a legjobbat kihozni:

új módszerekkel dolgozott, új, biztonságos helyszíneket keresett a fotózásokhoz. Emellett igyekezett kihasználni a felgyülemlett szabadidejét, és olyan dolgokkal foglalkozni, amiket korábban halogatott: „Így végeztem el egy online vállalkozásfejlesztés kurzust, fejlesztettem a marketingtudásomat, és elkészítettem az új honlapomat is.”

„Szentül hiszem, hogy minden rosszban van valami jó, visszatekintve az elmúlt másfél évre, a sok negatívuma, vesztesége mellett rengeteg új lehetőséget adott a fejlődésre és olyan irányba terelte a munkásságom, amire máskülönben nem lenne lehetőségem.”

 

Felértékelődött emlékképek

Az elmúlt időszak rákényszerítette Virágot arra, hogy a munkafolyamatait újrareformálja, de ahogy fogalmaz, emellett önmagát is újra meg kellett ismernie, hogy a fotózásokon is azonosulni tudjon az új, kényszerű módszerekkel, amiket többségben a maszkviselés, érintésmentesség, magasabb fokú zárkózottság okozott.

„Ahogy tapasztaltam, az emberek számára még fontosabbá váltak a közös emlékek és emlékképek, a minőségi időtöltés, az idősebb és fiatalabb generációk közti kapcsolat is felértékelődött, így ezzel párhuzamban a vállalkozásom is népszerűbb lett.”

Az elkövetkezendő évre mindig úgy tekint, mint az idén befektetett munka gyümölcsére: „Ma elültetem a magokat, gondosan ápolom, jövőre kihajt és kivirágzik, de előre nem tudhatom, hogy mit ültettem – ez a része a legizgalmasabb számomra. Nem láthatom előre, mit hoz a jövő év, ahogyan 2019-ben sem láttuk, hogy mekkora fordulatot fog venni az életünk a következő évben, és ez valahol így van rendjén. Szeretek nyitott lenni a változásokra, a lehetőségekre. Egyértelműen bízom a növekedésben, de csak azért, mert minden munkámba beleteszem szívem-lelkem, törekszem a fejlődésre, az örömszerzésre és a kiteljesedésre és ezt a mentalitást őrizve vezetem a vállalkozásomat is.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Arnold Schwarzenegger személyesen lepte meg a világrekorder magyar lányt

Dotti szerint nagyon megérte a korai kelés, a világsztár még Los Angeles-i otthonába is meginvitálta a lányt és családját.

Link másolása

hirdetés

Sinka Dottit személyesen lepte meg Schwarzenegger titkos budapesti látogatásakor, hogy gratuláljon extrém világrekordjához - írta a Bors. A 10 éves kislány fogával húzott el egy 2700 kilós kocsit.

Dotti vasárnapja egy átlagos edzéssel indult, viszont nem értette, édesapja miért ragaszkodik a reggel hét órás kezdéshez. De aztán egyszer csak megpillantotta a teremben a pár méterre kondizó példaképét, Arnold Schwarzeneggert, aki egyből odahívta magához.

A Terminátor egyébként elmondta, hogy nyomon követi Sinka Zsolt és lánya eredményeit, nagy sikereknek tartja őket.

Nagyon meglepődtem, és már azt mondom, megérte a korai kelés. Főleg az lepett meg, hogy mennyire közvetlen velem, körbepuszilgatott és nagyon dicsért, megerősítette, amit múltkor írt, hogy nagyon büszke rám

- mesélte Dotti.

A lány azt is hozzátette, hogy Arnold úgy viselkedett vele, mintha az unokája lenne. Azt mondják pedig, hogy ő nem egy túlzottan közvetlen ember, kevés embert enged magához közel. Az angolját is dicsérte és meghívta őket az apukájával az Arnold Classic versenyre és az otthonába is, mivel Dottinak nagyon tetszenek csacsijai.

Exkluzív videó: így lepte meg Arnold Schwarzenegger Sinka Dottit

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta Karikó Katalint és a Meseország mindenkié projektkoordinátorát

Rédai Dorottya szerint az elismerés tovább bátorítja arra, hogy folytassa a munkát abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Link másolása

hirdetés

Két magyar is bekerült a Time magazin által kiadott a világ 100 legbefolyásosabb embere közé:

Karikó Katalin biokémikus, kutató biológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a Pfizer-BioNTech oltásának egyik kidolgozója,

és Rédai Dorottya, a CEU kutatója, a Magyarországon vitát kiváltó Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora.

A lap azt írja a tudósról:

"Katalin inspirál minket a kreativitásával, a kitartásával és az elköteleződésével arra, hogy ezt a járványt legyőzze és csillapítsa az egészségügyi fenyegetést"

- így méltatta Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus tudóstársát, aki Elon Muskkal egy csoportban kapott helyet.

hirdetés

A CEU közleményt adott ki Rédai beválogatásáról. Ebben azt írják, hogy a könyv - bár komoly negatív reakciót váltott ki a jobboldali és kormányzati körökben - de nagy siker lett, és az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.

A kutató a közösségi oldalán írt:

"Az, hogy bekerültem a TIME100 listára, nagy megtiszteltetés számomra és a Labrisz számára is, nemzetközi elismerése a projektben végzett hatalmas munkánknak.

Tovább bátorít, hogy folytassam a munkám abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Azt az üzenetet közvetíti, hogy nagyon fontos az, amiért dolgozunk, és remélem, hogy más aktivistákat is arra ösztönöz majd a régióban, hogy továbbra is foglalkozzanak az LMBT+ kérdésekkel, még akkor is, ha ez nehéz, kimerítő és néha félelmetesnek vagy reménytelennek tűnik."

Forrás: Telex.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Dubaji Világkiállítás - A magyar pavilon a legkülönlegesebbek között van

Az újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.
MTI - szmo.hu
2021. szeptember 03.


Link másolása

hirdetés

Az online elérhető városkalauz, a Time Out Dubai a világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé válogatta a magyar pavilont - közölte a magyar részvételt szervező Expo 2020 Magyarország Nkft. az MTI-vel.

A közlés szerint újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.

Az exkluzív listában élő esőerdőt, "hósátrat" és kiterjesztett valóságot is felvonultató országpavilonokat találni. Ebben az erős mezőnyben kapott helyet a Magyarország vízkincseit eddig soha nem látott módon bemutató magyar pavilon is.

A városkalauz cikke felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon több termálvizes forrás található, mint Európa bármely más országában és ez alkotja az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon fő tematikáját.

A látogatók egy interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg Magyarország unikális vízkészleteivel, gyógyvizeivel, fürdőkultúrájával és balneológiájával.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak a szervezők.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalin megosztva kapta meg a 'tudományos Oscar-díjnak' számító Breakthrough-díjat

Olyan technológiát alkottak, amely a koronavírus mellett olyan különböző betegségekkel szemben is reményt kelthet, mint a HIV, a rák, vagy az autoimmun és genetikai betegségek.

Link másolása

hirdetés

Karikó Katalint és Drew Weissmant, az mRNS-vakcinák technológiáját megalapozó kutatókat díjazták 2021-ben a Breakthrough-díj élettani kategóriájában, számolt be róla a Qubit.

A hivatalos indoklás szerint a két kutató elmúlt évtizedekben végzett munkája hozzájárult annak a technológiának a fejlődéséhez, amellyel a hírvivő RNS-t a sejtekbe lehet juttatni, ezzel utat nyitva – főként a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett – COVID-19 vakcinák előtt.

Az orvostudomány szkepticizmusa ellenére meg voltak győződve az mRNS-terápiák ígéretéről, és olyan technológiát alkottak, amely nemcsak nélkülözhetetlenné vált a koronavírus elleni küzdelemben, de reményt nyújt a jövőbeli vakcinákra és gyógymódokra nézve is, olyan különböző betegségek esetében, mint a HIV, a rák, vagy az autoimmun és genetikai betegségek.

– írja a Breakthrough-díjat odaítélő alapítvány közleménye.

Idén három kutatócsoport is megkapta a hárommillió dollárral járó élettani Breakthrough-díjat. Karikó és Weismann mellett egy a génszekvenálást forradalmasító cambridge-i kutatócsoport (Shankar Balasubramanian, David Klenerman, Pascal Mayer), valamint az amiloidózis nevű betegség ellen hatásos gyógyszert kifejlesztő Jeffrey W. Kelly is megkapta az elismerést.

A díjat 2012-ben alapították a techvilág meghatározó szereplői, többek között a Facebook-alapító Mark Zuckerberg és Sergey Brin, a Google alapító társtulajdonosa. Évente három kategóriában (matematika, fizika, élettan) díjazzák a tudományos élet paradigmaváltó kutatásait.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: