SIKERSZTORIK
A Rovatból

Gigantikus sálakat köt a fiatal magyar divattervező

Rövid Petra designer, a Petrushka márka alapítója, amikor senki sem figyel, beledugja az ujját a Nutellás üvegbe és lenyalja. A hálaköve mindig nála van, és egyszer mindenképpen kötni fog egy óriáskanapét. Interjú.
NeighbourART blog - szmo.hu
2017. május 02.


Link másolása

NeighbourART blog sorozata

Ismerd meg a körülöttünk élő tehetségeket! Fiatal magyar művészek azonos kérdésekre adott, eltérő válaszait olvashatjátok életről, emlékekről és alkotásról portálunkon.

"Egy íróasztal, illetve az az asztal, amely a mindennapi életük része, sok mindent elárulhat..."

1. Ha újjászülethetnél egy ma élő vagy már halott művész személyében, kit választanál?

Frida Kahlo bőrébe szívesen bújnék a kitartása miatt. Az élet tényleg a legrosszabb helyzetekbe kényszerítette, de ő ebből is ki tudta hozni a maximumot. Mondjuk lennék Mick Jagger is…

2. Hogyan lendülsz túl az időszakos alkotói válságon?

A rajzolás és a meditáció nagyon sokat segít előhozni a kreatív énem. Nem stresszelek azon, ha valami nem úgy megy, ahogy elképzeltem, mert tudom, hogy csak idő kérdése és megcsinálom. Igazából semmin nem stresszelek.

3. Kinek mutatod meg először az új munkádat?

Családomnak és barátnőimnek.

4. Mi a legkedvesebb gyerekkori emléked?

Privlakán vagyok, mezítláb sétálok a tengerpartra a kis földúton. Kakasok kukorékolnak, tücskök ciripelnek, friss fenyő- és tengerillatot érzek a levegőben. Cipelem a matracom. Minden évben oda mentünk nyaralni a családdal, kedves hely a számomra. Ott tanultam meg úszni, mert irtózóm a tengeri uborkáktól és nem mertem lelépni az tenger aljára.petrushka3

5. Mit érzel, amikor egy másik művész a tiédhez hasonló munkát készít?

Nem találkoztam még konkurenciával. Ha valakit inspirálok, annak csak örülök. A lemásolásról pedig annyi jut eszembe, hogy Louis Vuitton sem utálja Kínát.

6. Gyűjtesz valamit?

Nem. Inkább mindent kidobok, elajándékozok.

7. Kedvenc budapesti pillanat?

Táncolok a Teslában, Adriatique zenél, vodkaszóda a kezemben. Mivel vidéki vagyok, nagyrészt a munkán kívül csak szórakozni járok Budapestre, így csupa szép pillanat köt oda.

8. Van olyan gyerekes szokásod, amit akkor csinálsz, amikor senki nem figyel?

Beledugom az ujjam a Nutellás üvegbe és lenyalom.

Rövid Petra - névjegy

Rövid Petra vagyok, 27 éves vidéki nő, de szeretem a nagyvárosi pezsgést. 2016-ban alapítottam meg saját márkám, amit a játékosság és minimalizmus jellemez. Mind gondolkodásban, mind a munkámban, mind öltözködésben a klasszikus vonalat képviselem. Szeretem az időtálló, hagyományos motívumokat, minél egyszerűbb kivitelezésben, ami a termékeimen is visszatükröződik. Célom, hogy a mai fiatalokkal megszerettessem a kötést, horgolást, varrást, amit egy nőnek igenis tudnia kell!petrushka2

Szívesebben megyek kirándulni, mint vásárolni, inkább olvasok, mint tv-zek. Szeretek korán kelni, hogy több minden beleférjen egy napba és nem tudok mit kezdeni a léhűtő, lusta emberekkel, akik képesek tv-t bámulni egész nap. Nem szeretem a kávét, teát viszont literszám iszom. És kedves vagyok mindenkivel.

9. Mi volt a legnagyobb őrültség, amit eddig csináltál?

Negyvennyolc kilós létemre úgy gondoltam, hogy jó ötlet bemenni a tömegbe pogózni Tankcsapda koncerten. Egy leszakadt anyajeggyel, vérző fejjel és kiugrott bokával jöttem ki a tömegből. De megérte! Volt még jó pár "rossz" döntés az életemben, most nem kezdenék bele… :)

10. Van-e napi rutinod?

6:30-kor gyümölcs-zöldség turmix, jóga, tea, reggeli, munka, tízórai, munka, ebéd, munka, matcha, uzsi, munka, vacsi, második vacsi, olvasás, meditáció, alvás. Ezekből nem engedek.

11. Kedvenc tárgyad?

Hálakövem. Mindig nálam van, többször megfogom a nap folyamán és hálát adok mindenért, amim van.

12. Hogyan fogsz neki egy új munkának?

Rendet rakok, fejben rákészülök, rajzolok, tervezek. Majd újra és újra és újratervezek. Mindeközben techno és komolyzene váltakozása hallható a háttérben. Elég szürreális.petrushka11

13. Van egy jól körülhatárolható hangulat, amikor könnyebb számodra az alkotás?

Szeretek korán kelni és reggeli közben ráhangolódni az aznapi teendőimre. Van egy füzetem, amiben általában két hétre előre betáblázom a délelőttjeimet. Reggel jobban megy a munka, délutánonként és esténként inkább leülök egy papírral és ceruzával tervezgetni, ötletelni... ez egy tóparton ülve, napsütésben még hatékonyabban szokott működni.

14. Sör vagy bor?

Bor. Sör. Bor. Sör. Úristen, nem tudok választani. Egyébként hónapok óta nem ittam igazán… de néha egy pohárka belefér. Sajnálom a másnapot, mert egy értékes munkanapom kárba megy. Jézusom, azt hiszem felnőttem.

15. Kutya vagy macska?

Mindkettő. Kutya és cica is van a háznál. A kutyák imádni valóak, hűségesek és tényleg a gazdájuk a mindenük. A macskák pedig alkotóművészek.

16. Mit szeretnél kifejezni az alkotásaidon keresztül?

Gondolkodjunk a "dobozon" kívül. Gondoljuk újra a meglévő dolgokat kicsit más szemszögből.

17. Milyen a stílusod?

Minimal, játékosan klasszikus.petrushka4

18. Mi az, ami a leginkább feltölt?

Jóga és board- hóban, vízen, betonon.

19. Hol leszel 10 év múlva?

Szerető férjem karjaiban egy vitorlás hajón.

20. Kedvenc étel?

Minden. Is.

21. Kedvenc évszak?

Tavasz és nyár. Ilyenkor ki tudok menni a szabadba tervezni, alkotni. A hideget csak a hegyekben tudom elviselni.

22. Mi a legrosszabb tulajdonságod?

Makacs vagyok, de rettentően!!!!petrushka5 FB kep/>

23. Melyik korban élnél szívesen?

Az 1960-70-es években... Woodstock, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Aretha Franklin... és azok a farmerek!

24. Mi az az alkotás, amit mindenképpen meg kell csinálnod, mielőtt meghalsz?

Kötnöm kell egy óriáskanapét.

25. Ha egyetlen tanácsot kellene adni más, esetleg még kezdő tehetségeknek, mi lenne az?

Egyetlen tanácsot nem tudok kiragadni, több dolgot tartok fontosnak. Azt gondolom, hogy a tehetség igazi lemondásokkal tud kiteljesedni a maximumra. Egy kis időre add fel a bulizást, tanulj meg nemet mondani. Kelj korán. Légy egyedül sokat a gondolataiddal. Tudd mit akarsz és mindenáron tegyél érte. Olvass esténként önfejlesztő könyveket, meditálj. A többi idővel jön magától.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar találmány, ami világsikerré is válhat: bemutatták a világ első fújós dezodor automatáját
Az ötlet két egyetemista fiú fejéből pattant ki, és nemsokára bárki számára elérhető lesz a Rossmann három üzletében.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Csütörtökön mutatták be Budaörsön a Respray névre hallgató cég, fújós dezodorok úrátöltésére kifejlesztett automatáját, ami több szempontból is figyelemreméltó.

A találmány két magyar fiatal, Réti Andor és Zámbó Gergely nevéhez főződik. Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

Segíti ezt a folyamatot az is, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Rossmann beállt mögéjük, és nemsokára három Budapest környéki üzletben be is üzemelik az automatákat.

Mi a probléma a fújós dezodorral?

Az alumínium dobozos dezodorokkal több probléma is van.

Az egyik az, hogy miután megvásároltuk és elfogyasztottuk a tartalmukat, a kukában landolnak.

Nem lehet újratölteni, és sehogy máshogy sem lehet újrahasznosítani, így a bennük lévő maradékkal együtt elégetik őket. És problémás maga a propán-bután hajtógáz is, amit tartalmaznak, hiszen káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

Bár alapvetően egy ilyen dezodort a flakonban lévő termékért vásárolunk meg, az ár egy jelentős részét maga az alumínium palack teszi ki.

Röviden tehát sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek, sem pedig a bolygónak nem teszünk jót vele, ha klasszikus, fújós dezodort választunk.

Miért jobb a Respray?

A Respray az összes fent említett problémát kiküszöböli. Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel tölti meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. És a sűrített levegő az egészségünkre sem veszélyes.

Miután megvásároltuk és feltöltöttük a flakonunkat, még négyszer visszatérhetünk vele az üzletbe egy újabb töltésre, így sokkal tovább használhatjuk, mielőtt szemétbe kerülne.

Ráadásul az újratöltések alkalmával már csak a bele kerülő termékért kell fizetnünk, a csomagolásért nem.

Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-át kiküszöbölhetjük. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az automatát a sajtótájékoztató után mi is kipróbáltuk, és rendkívül egyszerű, valamint gyors a használata.

Pár gombnyomás után már indul is a töltés, ami 45 másodpercet vesz igénybe, majd a gép egy vonalkódot is nyomtat nekünk, amin az is fel van tüntetve, hogy még hányszor használhatjuk újra a palackunkat.

Jelenleg 3 illat közül választhatunk, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Az első töltés, és a palack ára összesen 599 forintba kerül, az újratöltés pedig alkalmanként 299 forint.

Érdemes tehát figyelni a fiúk és a Rossmann oldalát is, hogy mikor és pontosan hol indítják el az automatákat!

Te ki fogod próbálni?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: