News here

SIKERSZTORIK
A Rovatból

Gigantikus sálakat köt a fiatal magyar divattervező

Rövid Petra designer, a Petrushka márka alapítója, amikor senki sem figyel, beledugja az ujját a Nutellás üvegbe és lenyalja. A hálaköve mindig nála van, és egyszer mindenképpen kötni fog egy óriáskanapét. Interjú.
NeighbourART blog - szmo.hu
2017. május 02.


Link másolása

NeighbourART blog sorozata

Ismerd meg a körülöttünk élő tehetségeket! Fiatal magyar művészek azonos kérdésekre adott, eltérő válaszait olvashatjátok életről, emlékekről és alkotásról portálunkon.

"Egy íróasztal, illetve az az asztal, amely a mindennapi életük része, sok mindent elárulhat..."

1. Ha újjászülethetnél egy ma élő vagy már halott művész személyében, kit választanál?

Frida Kahlo bőrébe szívesen bújnék a kitartása miatt. Az élet tényleg a legrosszabb helyzetekbe kényszerítette, de ő ebből is ki tudta hozni a maximumot. Mondjuk lennék Mick Jagger is…

2. Hogyan lendülsz túl az időszakos alkotói válságon?

A rajzolás és a meditáció nagyon sokat segít előhozni a kreatív énem. Nem stresszelek azon, ha valami nem úgy megy, ahogy elképzeltem, mert tudom, hogy csak idő kérdése és megcsinálom. Igazából semmin nem stresszelek.

3. Kinek mutatod meg először az új munkádat?

Családomnak és barátnőimnek.

4. Mi a legkedvesebb gyerekkori emléked?

Privlakán vagyok, mezítláb sétálok a tengerpartra a kis földúton. Kakasok kukorékolnak, tücskök ciripelnek, friss fenyő- és tengerillatot érzek a levegőben. Cipelem a matracom. Minden évben oda mentünk nyaralni a családdal, kedves hely a számomra. Ott tanultam meg úszni, mert irtózóm a tengeri uborkáktól és nem mertem lelépni az tenger aljára.

petrushka3

5. Mit érzel, amikor egy másik művész a tiédhez hasonló munkát készít?

Nem találkoztam még konkurenciával. Ha valakit inspirálok, annak csak örülök. A lemásolásról pedig annyi jut eszembe, hogy Louis Vuitton sem utálja Kínát.

6. Gyűjtesz valamit?

Nem. Inkább mindent kidobok, elajándékozok.

7. Kedvenc budapesti pillanat?

Táncolok a Teslában, Adriatique zenél, vodkaszóda a kezemben. Mivel vidéki vagyok, nagyrészt a munkán kívül csak szórakozni járok Budapestre, így csupa szép pillanat köt oda.

8. Van olyan gyerekes szokásod, amit akkor csinálsz, amikor senki nem figyel?

Beledugom az ujjam a Nutellás üvegbe és lenyalom.

Rövid Petra - névjegy

Rövid Petra vagyok, 27 éves vidéki nő, de szeretem a nagyvárosi pezsgést. 2016-ban alapítottam meg saját márkám, amit a játékosság és minimalizmus jellemez. Mind gondolkodásban, mind a munkámban, mind öltözködésben a klasszikus vonalat képviselem. Szeretem az időtálló, hagyományos motívumokat, minél egyszerűbb kivitelezésben, ami a termékeimen is visszatükröződik. Célom, hogy a mai fiatalokkal megszerettessem a kötést, horgolást, varrást, amit egy nőnek igenis tudnia kell!

petrushka2

Szívesebben megyek kirándulni, mint vásárolni, inkább olvasok, mint tv-zek. Szeretek korán kelni, hogy több minden beleférjen egy napba és nem tudok mit kezdeni a léhűtő, lusta emberekkel, akik képesek tv-t bámulni egész nap. Nem szeretem a kávét, teát viszont literszám iszom. És kedves vagyok mindenkivel.

9. Mi volt a legnagyobb őrültség, amit eddig csináltál?

Negyvennyolc kilós létemre úgy gondoltam, hogy jó ötlet bemenni a tömegbe pogózni Tankcsapda koncerten. Egy leszakadt anyajeggyel, vérző fejjel és kiugrott bokával jöttem ki a tömegből. De megérte! Volt még jó pár "rossz" döntés az életemben, most nem kezdenék bele… :)

10. Van-e napi rutinod?

6:30-kor gyümölcs-zöldség turmix, jóga, tea, reggeli, munka, tízórai, munka, ebéd, munka, matcha, uzsi, munka, vacsi, második vacsi, olvasás, meditáció, alvás. Ezekből nem engedek.

11. Kedvenc tárgyad?

Hálakövem. Mindig nálam van, többször megfogom a nap folyamán és hálát adok mindenért, amim van.

12. Hogyan fogsz neki egy új munkának?

Rendet rakok, fejben rákészülök, rajzolok, tervezek. Majd újra és újra és újratervezek. Mindeközben techno és komolyzene váltakozása hallható a háttérben. Elég szürreális.

petrushka11

13. Van egy jól körülhatárolható hangulat, amikor könnyebb számodra az alkotás?

Szeretek korán kelni és reggeli közben ráhangolódni az aznapi teendőimre. Van egy füzetem, amiben általában két hétre előre betáblázom a délelőttjeimet. Reggel jobban megy a munka, délutánonként és esténként inkább leülök egy papírral és ceruzával tervezgetni, ötletelni... ez egy tóparton ülve, napsütésben még hatékonyabban szokott működni.

14. Sör vagy bor?

Bor. Sör. Bor. Sör. Úristen, nem tudok választani. Egyébként hónapok óta nem ittam igazán… de néha egy pohárka belefér. Sajnálom a másnapot, mert egy értékes munkanapom kárba megy. Jézusom, azt hiszem felnőttem.

15. Kutya vagy macska?

Mindkettő. Kutya és cica is van a háznál. A kutyák imádni valóak, hűségesek és tényleg a gazdájuk a mindenük. A macskák pedig alkotóművészek.

16. Mit szeretnél kifejezni az alkotásaidon keresztül?

Gondolkodjunk a "dobozon" kívül. Gondoljuk újra a meglévő dolgokat kicsit más szemszögből.

17. Milyen a stílusod?

Minimal, játékosan klasszikus.

petrushka4

18. Mi az, ami a leginkább feltölt?

Jóga és board- hóban, vízen, betonon.

19. Hol leszel 10 év múlva?

Szerető férjem karjaiban egy vitorlás hajón.

20. Kedvenc étel?

Minden. Is.

21. Kedvenc évszak?

Tavasz és nyár. Ilyenkor ki tudok menni a szabadba tervezni, alkotni. A hideget csak a hegyekben tudom elviselni.

22. Mi a legrosszabb tulajdonságod?

Makacs vagyok, de rettentően!!!!

petrushka5 FB kep/>

23. Melyik korban élnél szívesen?

Az 1960-70-es években... Woodstock, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Aretha Franklin... és azok a farmerek!

24. Mi az az alkotás, amit mindenképpen meg kell csinálnod, mielőtt meghalsz?

Kötnöm kell egy óriáskanapét.

25. Ha egyetlen tanácsot kellene adni más, esetleg még kezdő tehetségeknek, mi lenne az?

Egyetlen tanácsot nem tudok kiragadni, több dolgot tartok fontosnak. Azt gondolom, hogy a tehetség igazi lemondásokkal tud kiteljesedni a maximumra. Egy kis időre add fel a bulizást, tanulj meg nemet mondani. Kelj korán. Légy egyedül sokat a gondolataiddal. Tudd mit akarsz és mindenáron tegyél érte. Olvass esténként önfejlesztő könyveket, meditálj. A többi idővel jön magától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Alig ér célba a világ egyik legdurvább versenyén, már a következő kihívást nézi a legkeményebb magyar fogorvosnő
Lubics Szilvia háromgyermekes édesanya már közel húsz éve ultrafutó, és mára legendává lett a neve.

Link másolása

Lubics Szilvia 86 és fél óra alatt teljesítette a csaknem 400 kilométeres távot, ezzel pedig a női mezőny harmadik helyén végzett az amerikai Utah államban - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A fogorvos és háromgyermekes édesanyának a futás már közel húsz éve az életének része, de nem gondolta volna, hogy neve legendás lesz az ultrafutók körében.

Legyen szó hőségről, havazásról, sivatagról vagy óriási hegyláncokról, a világ egyik legkeményebb futóversenye sem foghatott ki Lubics Szilvián.

383 kilométert tett meg, szinte egyhuzamban. 86 és fél órára volt szüksége ahhoz, hogy legyűrje a távot, amivel nem csak a hegycsúcsokra, hanem a dobogóra is sikerült felkapaszkodnia: a női mezőny harmadik helyén végzett.

Pedig nem a futás a hivatása: fogorvosként dolgozik és háromgyermekes édesanya. De még így is jut ideje arra, hogy fusson és ilyen emberpróbáló kihívások elé állítsa magát. Igaz, ehhez minden percét beosztja, hajnalban már edz.

Fél 9-re érek haza, szóval a délutánok eléggé húzósak, akkor vagyok a rendelőben. Így viszont a délelőtt szabad, és az erősítő edzéseket általában hajnalban, hatkor kezdődnek

– mesélte.

A többit a Fókuszban nézhetitek meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Magas lánynak lenni igenis menő - ezt üzeni ruháival Beres-Burek Márta
A magas lányok rendszeresen kapnak beszólásokat, és a ruhavásárlás is igazi kihívás számukra. A Magas Nők Bázisa nemcsak divatos ruhákat kínál nekik, hanem közösséget is.
Tobak Dalma cikke - szmo.hu
2022. december 05.


Link másolása

Ötödik születésnapját ünnepelte a budapesti Magas Nők Bázisa, amely kifejezetten magas lányoknak és asszonyoknak kínál minőségi ruhákat. Beres-Burek Márta 2016-ban nyitotta meg webshopját, rá egy évre pedig az üzletét. Maga is rengeteget küzdött azzal, hogy 190 centire nőtt. Azt mondja, élménnyé szeretné tenni a hozzá hasonlóknak a divatot.

— Öt év szép hosszú idő egy ilyen nemes küldetésnek, mennyire jött be az ötlet?

— Mára az egész országból járnak hozzánk vásárolni, és most már azt vesszük észre, hogy nagyon sok külföldön élő magyar is meglátogat minket. Ők általában egy-két ruhadarabot vesznek, vagy van arra is precedens, hogy egy nagyobb bevásárlást tartanak. Nekem emellett van egy 3500 tagot számláló Facebook-csoportom is, ott csak magas csajok vannak. Nem csak vásárlók! A csoport egyébként megelőzte az üzletet, meg a webáruház gondolatát. Velük azért is szerettem volna sokat beszélgetni, mert én se nőttem alacsonyra, és kerestem hasonló barátokat.

— Egy magas lánynak mik a legnagyobb gondjai?

— A legnépszerűbb téma a szerelem, sok az alacsony pasi... Aztán kicsi a konyhapult, nagyobb ágy kell, hogy kényelmes legyen, nagyobb szekrény, hogy elférjen kényelmesen, szóval nem egyszerű. Az autó sem mindegy, mekkora. Nekem most a babakocsi volt aktuális, hiszen kilenc hónapja született meg a kislányom, az mennyire masszív, meg ahhoz se kelljen azért lehajolni, meg persze a baba is nagyobb az átlaghoz képest, szóval az egész életet körülöleli.

Nyilván a lelki része a legnehezebb, hiszen a magas lányok általában nagyon érzékenyek és rendszeresen kapnak beszólásokat.

Ezeket rendre igyekszünk csoporton belül kezelni, próbálom a csajokat pozitív irányba terelni. Nekem az segített, hogy belegondoltam annak a helyébe magam, aki beszól a magasságom miatt. Ő nem tudja, milyen érzés ez. Nagyon sok problémám volt az önértékelésemmel, és szülés után meg pláne újra kellett kezdenem.

— Térjünk át a ruhákra. Ezek extra méretek. Partnerrel oldjátok meg, vagy saját magatok varrjátok a ruhákat?

—Saját tervezés, saját szabásminták, saját elképzelés, meg a csajoknak az igényei. Ha mondjuk bejön egy tini, akkor igyekszem az ő méretére is készíteni ruhát, ha bejön egy molettebb hölgy, és neki 52-es vagy 54-es nadrág kell, akkor igyekszem a következő szériát már úgy csinálni, hogy ő is tudjon válogatni. A pólóinkon vannak kifejezetten a magasságra utaló grafikák is, ezekkel aranyosan lehet oldani a feszültséget, amit a csajok éreznek, és afelé terelni őket, hogy magasnak lenni igenis menő.

— Sikerül mindenkinek azt nyújtani, amit szeretne?

— Maximalista vagyok, de természetesen nem tudok mindenkinek megfelelni. Ezt most már el is engedtem. Azt szeretném, hogy aki ide bejön, legalább egy nadrágot találjon magának, ami a stílusának megfelelő. Nyilván én is rengeteget fejlődtem. Először olyan ruháim voltak, amelyek nekem tetszettek, de aztán rájöttem, hogy mások ízlése sokkal fontosabb. Most például az egyszínű dolgok divatosak. Menő például a bézs, a fekete, a fehér, és amit például most készítettem, az egyszínű csavart nyakú felsők is nagy népszerűségnek örvendenek.

— Mit jelent az, amit itt talál, egy magas lánynak?

— Sokat. Anno anyukám engem is férfi boltba vitt farmert vagy férfi cipőt venni, tehát az volt, amit talált ránk. Ellenben

amikor ide belép egy magas lány, leveszi a polcról vagy a fogasról a kedvenc ruhadarabját, bemegy a próbafülkébe, és ugyanazt az élményt kapja, mint bármelyik lány a plázában.

Nem elég a nadrág hosszát nézni. Fontos, hogy a fenekén jól álljon, a fazon is megfeleljen. Én fontosnak tartom, hogy butik hangulat legyen, ne álljon meg egy nadrágnál, örülve annak, hogy az hosszú, hanem igenis szánjunk arra időt, hogy a neki legmegfelelőbbet vigye haza. A magas lányoknál is fontos az alkati adottság, más áll jól mindenkinek, én ezt fontosnak tartom.

— Minden méretből tart?

— Nem, sajnos a nadrág belső szárhosszát nem tudom mindig az összes lehetséges magasságra elkészíteni. Egyrészt nem férnék el, másrészt nem tudnám számon tartani. Ezért maradok annál, hogy a nadrág egy két méteres hölgynek is jó legyen, és túl hosszú, akkor rövidebbre szabjuk. Viszont a vádli az tényleg a vádlinál van. Mondjuk egy trapéz nadrágnál, ha nem vagy elég magas, ott a fazonja miatt elmehet a trapéz. Egyszer felkeresett egy 160 centis hölgy is, hogy neki mennyire tetszenek a blúzaink. Nagyon figyelek a dekoltázs takarására, ha valaki szereti a testvonalat követő fazonokat, ezeket is úgy oldom meg, hogy dekoltázsnál gombbal lezárom.

— Mindig is érdekelte a divat?

— Először nem, teljesen átképeztem magam. Egy hotelben voltam pénzügyi vezető, és jó pár iskolát kijártam. Kezdtem a stylist sulival, aztán jött a stílus- és színtanácsadás, most pedig elvégeztem a varrónői képzést májusban. A kislányom februárban született, így kézenfekvő volt, hogy még ezt is megcsináljam. Fontosnak tartottam, hogy mindent tudjak, ha már átnyergeltem egy másik szakmába, azt csináljam profin, nem?


Link másolása
KÖVESS MINKET: