hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A magyar, aki 480 kilométert futott a Himalájában – és nem ez a legdurvább eredménye

Szőnyi Ferenc 53 éves, de egyetlen versenyén nagyobb távokat tesz meg, mint sokan egész életükben. Előfordult az is, hogy egyhuzamban leúszott 76 kilométert.
Láng Dávid; fotók: Horváth György - szmo.hu
2017. november 06.

hirdetés

A legtöbben csak Racemachine-ként, vagyis versenygépként emlegetik Szőnyi Ferencet, nem véletlenül. A komáromi férfi teljesítményére nem sokan lennének képesek: bár alig tíz éve sportol versenyszerűen, már többet is maga mögött tud a világ legkeményebb erőpróbái közül. Ráadásul ezek nagy részén győztesként ért célba.

Legutóbb a Great Himalayan Ultra Running nevű versenyen tett meg közel 500 kilométert szélsőséges viszonyok között, de túl van már több mint 100 Ironmanen, amelyek közül 30-at egymás utáni napokon teljesített.

Arról beszélgettünk, mi motiválja nem mindennapi életformájában, hogyan tud túllendülni egy verseny során a holtponton, és mit tanácsol azoknak, akik követnék a példáját.

– 40 éves kora felett kezdett el aktívan sportolni. Mi adta meg a kezdőlökést?

– Negyven felett bizony elkezd nyikorogni az ember... A munka által okozott stressz, illetve a pocakosodás egyaránt olyan jelek voltak, amikre oda kellett figyelnem. Ráadásul vidéken élek, és az ottani életmódnak a táplálkozásomra is erőteljes hatása volt, nem feltétlenül pozitív értelemben. Ez volt az egyik első dolog, amin változtattam, miután sportolni kezdtem, és nagyon hamar meg is látszott az eredménye, például a testtömeg-indexemen.

hirdetés

– Fokozatos átmenet nélkül szinte azonnal a legkeményebb versenyeken indult. Próbálták lebeszélni róla? Illetve önben voltak kétségek, jó döntés-e ez?

– Hogy eloszlassam a félreértéseket: azért volt benne fokozatosság, bár hozzátartozik a dologhoz, hogy eleve elég magasra tettem az alapszintet. Még mielőtt nagyjából 10 évvel ezelőtt komolyabbra fordult volna a dolog, foglalkoztam távolsági kerékpározással, valamint egy maratont is teljesítettem.

Tulajdonképpen a hozzáállásom változott meg: korábban kimondottan nehezemre esett a mozgás, eléggé szuszogósan teljesítettem a távokat. Aztán a baráti társaságom, akikkel elkezdtünk egyre gyakrabban futni járni, valahogy feladattá tette számomra az egészet.

Elindultam egy 12 órás versenyen, majd egyből jött egy dupla Ironman. Kezdésnek ez valóban húzós, de azután szépen felépített és valóban progresszív sportkarrier lett a dologból. Azonban ha be kell sorolni magam valahová, még mindig inkább csak lelkes amatőr vagyok.szonyi1

– Mennyire van lehetőség regenerálódni (akár alvás, akár csak pihenés formájában) egy több napon át tartó verseny alatt?

– Szigorúan beosztott napirendet kell követni, gyakorlatilag 0-tól 24 óráig. Egy tízszeres Ironman során ugyebár zsinórban tíz napon át kell teljesíteni az előírt távot. A rajt háromnegyed 8-kor van, ekkorra túl kell lenni a bőséges reggelin, de úgy, hogy emésztésre is maradjon idő. Az úszás az első szám, 3,8 kilométer a táv, ezalatt csak minimális folyadékpótlásra van lehetőség. Ezután jön 180 kilométer kerékpározás, eközben szerencsére lehet táplálkozni, főleg banán, müzliszeletek és izotóniás italok formájában. A maratoni futás alatt megint inkább csak a folyadékpótlás van előtérben, esetleg egy-egy gyümölcs beleférhet.

A célba beérve nagyon fontos időszak veszi kezdetét, ugyanis azonnal el kell kezdeni enni. Levest, pörköltet, sajtot, mindent. Ez a táplálkozási szakasz eltart legalább este 10-ig, sőt 11-ig is, a célvonal után a szállodában is folytatva. Ha jut alvásra nagyjából 5 óra, az már jónak számít. Majd az egész kezdődik elölről.

– Csak az nyerhet Ironmant, aki egyformán jó mindhárom versenyszámban, vagy enélkül is lehetséges, ha valamelyikben kiugróan el tud húzni?

– Ez sem egyszerű kérdés.

A klasszikus Ironman legjobbjai hazánkban is 9 órán belül vannak. Mi, akik ultratávokon indulunk, ezen bőven túl vagyunk. Valahogy épp ezért, sokkal fontosabb a sebességnél az állóképesség.

Pláne az életkor előrehaladtával. Nekem például már a 170-es pulzus is gyilkos, ezt napokon keresztül tartani jóformán lehetetlen. Itt jön képbe az állóképesség és a vitálkapacitás. Ezek a legfontosabbak ebben a sportágban.

– Minek van nagyobb szerepe, az állóképességnek, vagy hogy fejben ott legyen az ember?

– Az előbbi kérdésben ott a válasz erre is: ha van állóképesség, vitálkapacitás, és megfelelő tápanyagbevitel, onnantól fejben dől el a dolog. De ez túl általános. A lényeg, hogy valóban úgy néz ki, minél hosszabb egy verseny, annál inkább a vezérlés a döntő.szonyi4szonyi2

– Hogy zajlik a felkészülése, átlagosan mennyi időt vesz igénybe egy-egy verseny előtt?

– Egy barátom mondta: ebben a korban már nincsenek pihenőhetek. Ha megállsz, nem indulsz el. Valójában egy állandó szinten tartás van, tekintsük alapozásnak, majd egy-egy versenyre "hegyezés". Utóbbi általában 2 hónap intenzív szakasz, heti 15-20 óra edzésmunkával.

– Mikor jön el a holtpont egy ilyen versenyen, és hogy lehet átlendülni rajta? Előfordult olyan, hogy nagyon elege volt, és azt fontolgatta, inkább feladja?

– Ilyen bármikor előfordulhat. Hogy mikor és mitől, nos, ez a nehéz kérdés. Sok mindentől függ, nem vagyunk gépek: alvás, légnyomás, étel-ital, és még sorolhatnám. Legtöbbször a tempó túlfeszítése, illetve hidratációs probléma okozza a problémát. Sérülés miatt csak nagyon ritkán száll ki valaki idő előtt. A feladás egy nagyon intelligens és logikus döntés, természetesen az én esetemben is volt már rá példa, főleg a pályafutásom kezdeti szakaszában.

– Melyik eredményére a legbüszkébb az eddigiek közül?

– Mindegyik győzelemre jólesik visszaemlékezni, de

a legbüszkébb talán a 2010-es dupla dekára vagyok, ami 20 Ironmant jelentett zsinórban, tehát 76 kilométer úszást, 3600 kilométer kerékpározást és 844 kilométer futást.

Nagyon komoly kihívás volt számomra, és hatalmas élmény. Egy másik alkalommal pedig 30 Ironmant teljesítettem 30 nap alatt, ezen a versenyen második lettem. Aztán az indiai Himalájában 480 kilométert lefutni, hát igen... Jól esik visszagondolni erre is.

– Mennyivel volt nehezebb a Himalájában futni extrém körülmények között? Hogyan emlékszik erre a versenyre?

– Még friss az élmény. Az évszakok váltakozása akár egy napon belül is, aztán az az elképesztő látvány, ami szinte 4 dimenziós díszletként átölel... Borzongató érzés. Ezen a versenyen aztán nagyon ott kellett lenni fejben. Könnyen elszállhat az ember: nem a táv, inkább az időbőség az, ami csalfa. Valójában épphogy szűk az időkeret. Ergo, nyomni kell végig. Jövőre már könnyebb lesz!szonyi6szonyi7

A Híd televízió anyaga a himalájai versenyről:

– Hogyan tudja összeegyeztetni a civil munkáját a versenyzéssel és az erre való felkészüléssel?

– Kezdetben nehéz volt. Egy teljesen új életvitelt kellett megszoknom, megtanulnom. Mostanság, mióta kvázi felszámoltam a két működő vállalkozásomat, azért több az időm. Talán kicsit pótcselekvéssé is vált a sport. Igen, belegondolva határozottan hiányzik a munka által elérhető gazdasági siker. Azelőtt ment, most ezt keresem épp...

– A gyerekei hogyan élik meg az életmódját és a sikereit? Tervezi valamelyikük, hogy a nyomába lép?

– Négy lányom van, 31, 29, 18 és 14 évesek. Nem mentegetőzök, hisz mi sem voltunk követői szüleinknek, sőt büszkén váltunk mássá.

Nyilván a sportra szánt időm több másik dolog mellett a család rovására is ment, ezért érthető, ha számukra ez a dolog főként negatív éllel van jelen. Talán ami hiányzik, az az elismerés tőlük. De hát az élet már csak ilyen.

– Mit tanácsol azoknak, akik még csak kacérkodnak az Ironman, illetve az ultratávokon való indulás gondolatával?

– Sosem késő elkezdeni: ultratávokon még az is könnyen szép sikereket érhet el, aki a rövidebbeken labdába se rúghatna a tempója miatt. Egyáltalán nem a kor a legfontosabb, sokkal inkább az elhivatottság. És a sport az egész életet megváltoztathatja pozitív irányban, a táplálkozási szokásoktól kezdve a társas kapcsolatokig. Ha engem kérdeznek, mindenképp érdemes belevágni.szonyi3szonyi8

– Van kitűzött határidő, ameddig folytatni szeretné, vagy nem gondolkodik ezen előre?

– Amíg vannak, és lehetnek célok, addig megyünk az úton.

Egy barátom épp a napokban teljesítette a tizedik (!) tízszeres Ironmanjét. 69 éves most.

Mondjuk épp visszavonul, de így is nagyszerű példa! Ha valami, ez követendő számomra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„A szülőfalumban ugyanazt a három kérdést teszik fel: mi van Győzikével, mikor látunk a tévében, mennyit keresel?”

Orsós Lajos egy Somogy megyei cigánytelepről került az RTL Klub hírigazgatóságára, emellett saját vállalkozást is indított. Ritkán alszik többet napi 3-4 óránál, de egyáltalán nem bánja, mivel pont ilyen életről álmodott.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. február 02.

hirdetés

Az 1986-os születésű Orsós Lajos édesanyja kitartásának és egy teljesen valószínűtlen találkozásnak köszönheti, hogy gyerekkori barátaihoz és rokonaihoz képest 180 fokos fordulatot vett a sorsa.

18 évesen megnyerte az RTL Klub cigány fiataloknak meghirdetett pályázatát, így került a csatornához, ahol azóta is gyártásvezetőként dolgozik. Saját vállalkozásában pedig a világ legnagyobb márkáinak készít reklám- és kampányfilmeket.

Elmesélte, milyen hatással volt a személyiségére a hirtelen jött befolyásos munkakör, találkozott-e előítéletekkel a származása miatt, és milyen a viszonya ma az otthoniakkal. Ez a a történet a Nyitottak vagyunk - Számít a történeted kampány keretein belül valósult meg.

– Hogy emlékszel vissza a gyerekkorodra?

– Egy olyan cigánytelepen nőttem fel Somogy megye egy kis falujában, ahol az utcára teregetik a ruhákat, nyáron mezítláb járnak az emberek, a megélhetési, társadalmi és szociális viszonyok pedig teljesen mások, mint Budapesten.

Kamaszként olyan dolgokat is csináltam, amelyekre azóta már egyáltalán nem vagyok büszke. Gyakran sírta álomba magát miattam az édesanyám. Ha nem akartam volna nagyon korán eljönni onnan, akkor a legvalószínűbb, hogy közmunkás lennék, és jó eséllyel priuszos is.

hirdetés

– Mikor és kinek hatására döntötted el, hogy szeretnél továbbtanulni?

– Gyerekként még eszembe se jutott, többnyire a dolgok könnyebbik oldalát akartam megfogni. Segítség nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna változnom, de szerencsére két segítségem is volt. Az egyik az édesanyám, aki nagyon jól tudta, hogyan nem szabad gyereket nevelni, ehhez elég volt kinéznie az utcára. Azt a megoldást választotta, hogy ameddig tud, taníttat engem és a nővéremet is. Ehhez pénz kellett, így egész fiatalkorunkban erején felül dolgozott szalag mellett, és napszámban.

Olyan nekem ő, mint egy fegyverek és páncél nélküli harcos, akinek minden nap meg kellett küzdenie önmagáért és a gyerekeiért. Képzelj el egy vasútállomást, aminek a legtávolabbi peronjáról épp elindul egy vonat. Az anyám pedig engem és a nővéremet a karjában tartva, teljes erejéből fut, hogy az utolsó kocsi utolsó ajtaján fel tudjon szuszakolni bennünket. Azért, hogy mi jobb életet élhessünk, mint ami neki jutott.

Kaposvárra kerültem a gimnázium dráma szakára, mivel az irodalom és a színjátszás már általános iskolásként nagyon érdekelt, így a tanító néni meg tudott győzni arról, hogy ez jó választás lesz nekem. Itt jött a képbe a másik kulcsfigura, aki nélkül teljesen máshogy alakult volna a sorsom. Megismerkedtem egy sráccal, Hampuk Richárddal, akivel jobban nem is különbözhettünk volna egymástól – külső megjelenésben, világnézetben és családi háttérben egyaránt –, mégis összebarátkoztunk.

Igaz, először csak érdekből kerestük egymás társaságát: engem a pénze érdekelt, őt pedig a kultúrám, de ahogy egyre többet beszélgettünk, úgy mélyült el napról napra a kapcsolatunk. Az ő személyisége és világképe kellett ahhoz, hogy az édesanyám jó szándéka mellett egy konkrét minta is legyen előttem, amit onnantól követni akartam. Ebben csak az volt a nehéz, hogy kikerüljek az árnyékából, és ne feltétlenül mindenben ugyanúgy akarjam élni az életemet, ahogy ő.

– 18 évesen megnyerted az RTL Klub pályázatát.

– Az egész úgy kezdődött, hogy nem volt pénzem vonatjegyre, így a meghallgatás előtti éjszakán szórólapokat szórtam ki egy kempingbiciklivel a falumtól 50 kilométerre, hogy ki tudjam fizetni az útiköltséget. Úgy szálltam fel a vonatra hajnalban, hogy semmit nem aludtam. Ahogy odaértem, hatalmas, hömpölygő tömeget találtam, mivel akit csak tudtak, a családtagjai is elkísértek a szülőktől a testvéreken át a nagybácsikig. Én pedig ott álltam teljesen egyedül. A casting végére ketten maradtunk egy Aliz nevű lánnyal, de ő végül nem fejezte be az ösztöndíjprogramot, visszament ügyvédbojtárnak. Én viszont kapva kaptam rajta.

Bár egyáltalán nem voltam tisztában vele, mi vár majd rám az RTL-nél, azt világosan láttam, hogy ennek köszönhetően Budapestre költözhetek, ami a legnagyobb vágyam volt, és esélyt láttam egy új életre.

Az egy éves gyakornoki időm azzal telt, hogy a csatorna összes létező műsorát végigjártam a kulisszák mögött, „hivatalos lábatlankodónak” neveztem magam. Akkora őstehetség nem voltam, hogy kamerák elé tegyenek, a gyártási rész viszont kezdettől fogva érdekelt. Az egy év letelte után végül a hírigazgatóságnál kötöttem ki. A Híradó gyártásáért felelős csapatba kerültem, ott voltam az összes élő műsornál, óriási felelősség került a vállamra 19 évesen. Előfordult, hogy nálam 10-20 évvel idősebbeknek és persze arányosan tapasztaltabbaknak kellett feladatokat adnom.

– Volt ebből súrlódás?

– Még szép... Képzeld el, hogy felkerülsz vidékről (még csak nem is feltétlenül egy cigánytelepről), lövésed sincs arról, hogy működnek a dolgok Budapesten, de egyszer csak ott vagy a tutiban, több tucat ember irányításával bíznak meg. Úgy elszállsz, mint a vadludak.

Nagy igazság van abban, hogy ha meg akarod tudni valakiről, milyen személyiség, adjál neki hatalmat. Én 19 évesen nemhogy kezelni, még értelmezni se tudtam, mi történik velem. Ezért jóformán az összes kollégámat – operatőröket, vágókat, rendezőket, technikusokat – megsértettem, mivel egyáltalán nem a megfelelő hangnemben kommunikáltam velük.

Piszkosul nehéz volt visszanyerni a bizalmukat, de ma, 15 évvel később már senki nem kérdőjelezi meg, ha valamit kérek tőle, mert látják mögötte a szakmaiságot.

– A származásod miatt találkoztál előítéletekkel?hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Elsőre furcsa, de egy fekete hullámpalával borított ház lett az év épülete

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.
MTI, Fotó: Konkrét Stúdió - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Egy üllői családi házzal a Konkrét Stúdió csapata a legjobb épület kategóriában, míg Szántó Hunor Albert Táj-Restaurációs Központja a legjobb terv kategóriában nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.

Idén már 16. alkalommal ismerték el az adott év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja - ezúttal online - gálája keretében szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában - tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

Közleményük szerint a 2020-as megmérettetésen mintegy 180 munka versenyzett, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában.

Az előzsűrit Indira van't Klooster (Hollandia), az ARCAM Amszterdami Építészeti Központ igazgatója vezette, mellette Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság); Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt a munkában.

Indira van't Klooster üzenetében kiemelte: az idén kiválasztott projektek európai szinten is magas építészeti minőséget képviselnek, ám az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala.

hirdetés
Óriási mennyiségű, többnyire egyedülálló és privát lakóházat láttunk, elég sok irodát, de alig néhány projektet, ami a köztérrel vagy közösségi lakhatással foglalkozik, se olyanokat, amik aktuális problémákra keresnek megoldást, mint a klímaváltozás vagy a városok határainak terjedése.

Ez nem feltétlenül az építészek hibája: talán a megbízók megszűntek vállalkozó szelleműnek és ambiciózusnak lenni, vagy talán a pénz hiányzik" - idézi az előzsűri elnökét a közlemény.

A zsűri - melynek tagjai Zubreczki Dávid szakíró, zsűrielnök mellett Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online) és Géczy Nóra építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem) voltak - a legjobb épület díját a Konkrét Stúdió csapatának ítélte üllői családi házukért.

A bírálók kiemelkedőnek tartották, hogy az épületet a tervező és a megbízó közösen prezentálták, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is: a fekete hullámpala, bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát - vélekedett a zsűri.

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával (konzulens: Vannay Miklós) nyerte el az elismerést.

Ez a terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. A zsűri kiemelte, hogy ez a megközelítés nagyon fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában üdvözlendő a természetes, lebomló építőanyagok használata.

A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós és csapata tervezett, a legtöbb közönségszavazatot kapott terv díját pedig Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért.

Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a szervezők épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága című munkája bizonyult a legjobbnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„A nő, aki megmentheti a világot” címmel készítettek filmet Karikó Katalinról a franciák

A kicsit több mint 20 perces filmben betekinthetünk a világhírű magyar kutatónő otthonába és régi fotókat is láthatunk róla.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Dokumentumfilmet készített Karikó Katalinról a BFMTV francia tévécsatorna, amit már meg is lehet nézni - írja a Szegedi Tudományegyetem hírportálja.

„A nő, aki megmentheti a világot” című film bemutatja a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében óriási szerepet játszó tudósnő munkásságát, a hírvivő RNS-hez kötődő kutatásait és az elmúlt 40 évben elért eredményeit.

„Egyesek szerint megérdemli a Nobel-díjat, mert felfedezései forradalmasíthatják az orvostudományt” - indokolják a film elkészítését.

A kicsit több mint 20 perces dokumentumfilmet február elsején láthatták először a francia tévénézők, a BFMTV internetes oldalán pedig bárki megnézheti ingyen.

Beleshetünk például Karikó Katalin otthonába, azon belül is a dolgozószobájába, de régi fotókat is láthatunk róla. A tévések forgattak Kisújszálláson, a kutatónő szülővárosában és a Szeged Tudományegyetemen is, ahol a pályafutása kezdődött.

A kisfilmet IDE KATTINTVA lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Nemzetközi matekbajnok lett a mindössze 7 éves, pestszentlőrinci Benett

„Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény” – büszkélkedett az apa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Néhány hete nemzetközi bajnokságot nyert egy dubaji matekversenyen a mindössze 7 éves Jagnesák Benett, írja a Blikk.

Az indulóknak feladatokat kellett megoldaniuk abakusz, a több ezer éves mechanikus számológép segítségével, és az adott időn belül Benett tudta a legtöbb jó megoldást.

A pestszentlőrinci bajnok kisfiú hetente jár szakkörre vagy különórára, különleges képességeit a mára 42 országban működő Brainobrain oktatási hálózat fejleszti.

Még beszélni is épp csak elkezdett, amikor kétévesen egy reggel közölte szüleivel, hogy számolni akar, mutassák meg neki a számokat.

A szülők először nem vették komolyan a kérését, de idővel rájöttek: a pestlőrinci kisfiúnak a matek olyan, mint másnak a mesék vagy a szuperhősök világa.

"Az iskolában nem abakusszal számolunk, de így is tudom a megoldásokat. Sajnos hiába jelentkezem, a tanító néni mindig mást szólít fel, így egy kicsit unalmas az iskola" – mondta a lapnak Benett.

hirdetés

"Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény" – büszkélkedett az apa.

A trénere szerint "Benett abban ügyes, hogy nagyon könnyen megért és megtanul dolgokat. Meglepett, hogy a második alkalommal mindenre emlékezett, amit előző órán mondtam neki, és már használni tudta az abakuszt."

Az abakusz eredetileg néhány vékony pálcából állt, rajtuk meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható koronggal vagy golyóval, amelyekkel összeadni és kivonni lehet, a szorzás és osztás bonyolult szabályokkal lehetséges.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: