hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

50 éves a BME nukleáris oktatóreaktora - Svédországtól Kanadáig megállják a helyüket az itt képzett diákok

Az oktatás mellett itt tervezik a jövő reaktortípusait is, amelyekben a kiégett kazetták és fűtőelemek újrafelhasználhatóak lehetnek.

Link másolása

hirdetés

A reaktort azért építették meg Magyarországon a hatvanas évek végén, mert akkor tervezték az atomerőmű megépítését, és az atomenergia biztonsági szempontból teljesen más szakértelmet kíván, mint a többi energiahordozóval való foglalatosság.

„Szükség volt olyan szakemberképzésre, ami hosszú évtizedekre meg tudta oldani a nukleáris területhez szükséges szakemberkapacitás kinevelését, az utánpótlás biztosítását. Ennek egyik kulcsa az volt, hogy legyen egy gyakorlati képzőközpont Magyarországon” - meséli Czifrus Szabolcs, az oktatóreaktort működtető BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója.

Hazánkban jelenleg négy nukleáris létesítmény van, ebből kizárólag az oktatóreaktort tervezték magyar mérnökök, Csom Gyula professzor vezetésével, aki a napokban hunyt el.

Működési elvei azonosak az atomerőművek reaktoraival, azzal a különbséggel, hogy az oktatóreaktor nem termel villamosenergiát, kizárólag kísérletezésre használják.

„A természetben lévő legnagyobb atomok maghasadásra képesek. Az atommagot protonok és neutronok építik fel, körülötte pedig elektronok vannak. A legnagyobb rendszámú, természetben található elem az urán, amely képes arra, hogy ha egy neutron eltalálja, akkor kétfelé hasadva egy kisebb energiaállapotba kerüljön. Ezek után robbanásszerűen válik szét, amivel körülbelül tízmilliószor annyi energia keletkezik, mint amikor valamit elégetünk. A robbanás alatt újabb neutronok keletkeznek, amelyek a vízzel teli közegben lelassulnak, így újabb hasadásokat képesek majd létrehozni” - magyarázza Czifrus.

Az ország energiaszükséglete a csúcsfogyasztás időszakában 6000 MW körül van, amiből a paksi atomerőmű körülbelül 2000-et termel. A hiányzó energiamennyiséget, - amit nem tudunk jelenleg megtermelni - importáljuk, ezért is fontos a megújuló energiaforrások kiaknázása a jövőben.

hirdetés

A Nukleáris Technikai Intézetben az oktatók célja az elméleti ismeretek átadásán túl az, hogy megtanítsák a hallgatóknak, milyen mérések segítségével lehet biztonságosan üzemeltetni egy reaktort.

Ezt nem lehet szimulátoron megtanulni

- mondja az intézetvezető.

„Fontos élőben tapasztalniuk, hogy milyen mérésekkel tudnak információt szerezni arról, mi történik a reaktor belsejében. Ilyen típusú mérésből egy atomerőműben ezres nagyságrendben vannak. Meg kell tanulniuk a hallgatóknak, hogy ezeknek a mérése milyen kapcsolatban áll a biztonságos működéssel” -teszi hozzá.

A nukleáris környezetben való munkának speciális és egészen különleges feltételei és körülményei vannak. Például, hogy milyen módon kell beöltözni, vagy hogyan kell egy ilyen mérőberendezéssel bánni.

„Sugárveszélyes körülmények között dolgozunk, és itt a hallgatók úgy tanulhatják ezt meg, hogy a mi felügyeletünk alatt teljesen védve vannak attól, hogy velük bármi is történjen.”

Ötven éve működünk és soha egyetlen hallgatónak vagy oktatónak sem esett baja

- mondja Czifrus Szabolcs.

A reaktortechnika szakmérnöki képzésen eddig körülbelül 370-en végeztek, akik közül sokan jelenleg is a nukleáris ipar felső- és középvezetői között dolgoznak. A nemzetközi szinten is jelentős nukleáris szakirányú képzésekről pedig körülbelül 500 hallgató került ki eddig, akik az igazgató szerint Svédországtól Kanadáig mindenütt megállják a helyüket a világban. A jövőben pedig újabb feladatok várnak a diákokra és az oktatókra egyaránt.

„Az Intézetünk több nemzetközi együttműködésben kutatási szinten azzal is foglalkozik, hogy megpróbáljuk megtervezni a jövő reaktortípusait, amelyekben a kiégett kazetták és fűtőelemek újrafelhasználhatóak lehetnek, és ki lehetne nyerni belőlük még rengeteg energiát. Ezzel jelentősen lehetne csökkenteni a radioaktív hulladék mennyiségét, aminek az elhelyezéséről nagyon hosszú távon és biztonságosan kell gondoskodni” - mondja a Nukleáris Technikai Intézet vezetője.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Arnold Schwarzenegger személyesen lepte meg a világrekorder magyar lányt

Dotti szerint nagyon megérte a korai kelés, a világsztár még Los Angeles-i otthonába is meginvitálta a lányt és családját.

Link másolása

hirdetés

Sinka Dottit személyesen lepte meg Schwarzenegger titkos budapesti látogatásakor, hogy gratuláljon extrém világrekordjához - írta a Bors. A 10 éves kislány fogával húzott el egy 2700 kilós kocsit.

Dotti vasárnapja egy átlagos edzéssel indult, viszont nem értette, édesapja miért ragaszkodik a reggel hét órás kezdéshez. De aztán egyszer csak megpillantotta a teremben a pár méterre kondizó példaképét, Arnold Schwarzeneggert, aki egyből odahívta magához.

A Terminátor egyébként elmondta, hogy nyomon követi Sinka Zsolt és lánya eredményeit, nagy sikereknek tartja őket.

Nagyon meglepődtem, és már azt mondom, megérte a korai kelés. Főleg az lepett meg, hogy mennyire közvetlen velem, körbepuszilgatott és nagyon dicsért, megerősítette, amit múltkor írt, hogy nagyon büszke rám

- mesélte Dotti.

A lány azt is hozzátette, hogy Arnold úgy viselkedett vele, mintha az unokája lenne. Azt mondják pedig, hogy ő nem egy túlzottan közvetlen ember, kevés embert enged magához közel. Az angolját is dicsérte és meghívta őket az apukájával az Arnold Classic versenyre és az otthonába is, mivel Dottinak nagyon tetszenek csacsijai.

Exkluzív videó: így lepte meg Arnold Schwarzenegger Sinka Dottit

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta Karikó Katalint és a Meseország mindenkié projektkoordinátorát

Rédai Dorottya szerint az elismerés tovább bátorítja arra, hogy folytassa a munkát abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Link másolása

hirdetés

Két magyar is bekerült a Time magazin által kiadott a világ 100 legbefolyásosabb embere közé:

Karikó Katalin biokémikus, kutató biológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a Pfizer-BioNTech oltásának egyik kidolgozója,

és Rédai Dorottya, a CEU kutatója, a Magyarországon vitát kiváltó Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora.

A lap azt írja a tudósról:

"Katalin inspirál minket a kreativitásával, a kitartásával és az elköteleződésével arra, hogy ezt a járványt legyőzze és csillapítsa az egészségügyi fenyegetést"

- így méltatta Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus tudóstársát, aki Elon Muskkal egy csoportban kapott helyet.

hirdetés

A CEU közleményt adott ki Rédai beválogatásáról. Ebben azt írják, hogy a könyv - bár komoly negatív reakciót váltott ki a jobboldali és kormányzati körökben - de nagy siker lett, és az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.

A kutató a közösségi oldalán írt:

"Az, hogy bekerültem a TIME100 listára, nagy megtiszteltetés számomra és a Labrisz számára is, nemzetközi elismerése a projektben végzett hatalmas munkánknak.

Tovább bátorít, hogy folytassam a munkám abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Azt az üzenetet közvetíti, hogy nagyon fontos az, amiért dolgozunk, és remélem, hogy más aktivistákat is arra ösztönöz majd a régióban, hogy továbbra is foglalkozzanak az LMBT+ kérdésekkel, még akkor is, ha ez nehéz, kimerítő és néha félelmetesnek vagy reménytelennek tűnik."

Forrás: Telex.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Dubaji Világkiállítás - A magyar pavilon a legkülönlegesebbek között van

Az újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.
MTI - szmo.hu
2021. szeptember 03.


Link másolása

hirdetés

Az online elérhető városkalauz, a Time Out Dubai a világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé válogatta a magyar pavilont - közölte a magyar részvételt szervező Expo 2020 Magyarország Nkft. az MTI-vel.

A közlés szerint újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.

Az exkluzív listában élő esőerdőt, "hósátrat" és kiterjesztett valóságot is felvonultató országpavilonokat találni. Ebben az erős mezőnyben kapott helyet a Magyarország vízkincseit eddig soha nem látott módon bemutató magyar pavilon is.

A városkalauz cikke felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon több termálvizes forrás található, mint Európa bármely más országában és ez alkotja az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon fő tematikáját.

A látogatók egy interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg Magyarország unikális vízkészleteivel, gyógyvizeivel, fürdőkultúrájával és balneológiájával.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak a szervezők.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalin megosztva kapta meg a 'tudományos Oscar-díjnak' számító Breakthrough-díjat

Olyan technológiát alkottak, amely a koronavírus mellett olyan különböző betegségekkel szemben is reményt kelthet, mint a HIV, a rák, vagy az autoimmun és genetikai betegségek.

Link másolása

hirdetés

Karikó Katalint és Drew Weissmant, az mRNS-vakcinák technológiáját megalapozó kutatókat díjazták 2021-ben a Breakthrough-díj élettani kategóriájában, számolt be róla a Qubit.

A hivatalos indoklás szerint a két kutató elmúlt évtizedekben végzett munkája hozzájárult annak a technológiának a fejlődéséhez, amellyel a hírvivő RNS-t a sejtekbe lehet juttatni, ezzel utat nyitva – főként a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett – COVID-19 vakcinák előtt.

Az orvostudomány szkepticizmusa ellenére meg voltak győződve az mRNS-terápiák ígéretéről, és olyan technológiát alkottak, amely nemcsak nélkülözhetetlenné vált a koronavírus elleni küzdelemben, de reményt nyújt a jövőbeli vakcinákra és gyógymódokra nézve is, olyan különböző betegségek esetében, mint a HIV, a rák, vagy az autoimmun és genetikai betegségek.

– írja a Breakthrough-díjat odaítélő alapítvány közleménye.

Idén három kutatócsoport is megkapta a hárommillió dollárral járó élettani Breakthrough-díjat. Karikó és Weismann mellett egy a génszekvenálást forradalmasító cambridge-i kutatócsoport (Shankar Balasubramanian, David Klenerman, Pascal Mayer), valamint az amiloidózis nevű betegség ellen hatásos gyógyszert kifejlesztő Jeffrey W. Kelly is megkapta az elismerést.

A díjat 2012-ben alapították a techvilág meghatározó szereplői, többek között a Facebook-alapító Mark Zuckerberg és Sergey Brin, a Google alapító társtulajdonosa. Évente három kategóriában (matematika, fizika, élettan) díjazzák a tudományos élet paradigmaváltó kutatásait.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: