News here
hirdetés

RÓKALAND

Kiváló ajándéktipp: Magyar szakácskönyvek karácsonyra

Mindegyik kiadvány idei, és remek ajándék lehet belőle.
Vass Adrienn - szmo.hu
2021. december 21.


Link másolása

hirdetés

Karácsony környékén jelenik meg a legtöbb szakácskönyv a piacon, így értelemszerűen érdemes belőlük ilyenkor mazsolázni.

Mostani cikkünkben csak magyar szerzőktől válogattunk frissen megjelent műveket, de meglepő módon egyik sem a klasszikus, magyaros recepteket foglalja össze.

Mindegyik kemény kötésű, elegáns darab, így kifejezetten ajándéknak való.

A könyveknél az eredeti árat tüntettük fel, de sok helyen kaphatóak már ünnepi akció keretében, kisebb árengedménnyel.

Náray Tamás: Viva Espana – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim

6990 Ft

Hihetetlen, hogy Náray Tamás még a recepteskönyv-írásban is képes kiemelkedőt alkotni. Ez a könyv egyszerre ámulattal forgatható műalkotás, és hasznos társ a konyhában.

hirdetés

Tamás egy előző kiadványban már kedvenc francia süteményeit megmutatta (Utolsó reggeli Párizsban), így most a spanyolokon volt a sor. A történet pedig a Tojáshabos citromtortával kezdődik, amihez egy hosszabb bevezető is dukál.

Az összes recept mellé elképesztően szép képek társulnak, és külön plusz pont jár azért, hogy bizonyos receptekhez folyamatábrákat is kapunk, így könnyebb lekövetni a lépéseket.

Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában 2 - ...és végy még egy kanál mézet!

5990 Ft

Nem tudom, hogy egy híres ember neve mennyit lendít egy receptes könyv eladásán, de ha Rúzsa Magdi miatt nagyobb figyelmet kapnak a méhek, attól én csak boldog vagyok.

A Zümmögés a konyhában sorozat második része is Rúzsa Magdi, énekesnő és Vida József, bankár közösen összegyűjtött mézes receptjeit tartalmazza. Az 52 recept mellett, négy hazai méhész rendkívüli történeteit is megismerhetjük. 

Az egész könyv nagyon szeretni való, és a témája a bolygónk jövője miatt is fontos! Ha pedig megszerettük ezt a kiadványt, az első részt is beszerezhetjük magunknak.

Kocsis Lilla, Nagy Zoltán: Keverd, rázd, öntsd! - Klasszikus koktélok mindenkinek

6990 Ft

Ha csak egy könyvet választhatnék magamnak, ez lenne az! Már kinőttem a "minden héten buli" korszakomból, de a minőségi, különleges alkoholokat imádom, és imádom a belőlük készült koktélokat is. Otthon azonban ritkán állok neki kísérletezni. Lehet, hogy azért, mert még hiányoznak az alapok?

A szerzők, Kocsis Lilla és Nagy Zoltán 2008 szeptemberében nyitották meg a Boutiq’Bar-t. Az immáron tizenhárom éves bár nemcsak a budapesti, hanem a nemzetközi koktélporond elismert szereplője is. Klasszikus italokról szóló első könyvük betekintést ad azokba az alapokba, melyek jelentősen meghatározták a bár korai éveit, illetve ma is népszerűek, valamint összegyűjti a világ legnépszerűbb koktéljainak receptjeit.

A könyv könnyen és jól használható. A pontos receptleírások mellett egyértelműen jelölik benne, hogy milyen erős lesz az ital, és hogy milyen ízeket kedvelő embernek való.

Én szilveszterkor biztosan ebből keverek majd!

Andrejszky Zoltán: Halimádók konyhája

5990 Ft

Nem vagyok nagy halfogyasztó, és ezt szégyellem is. Amikor tenger mellé megyünk, mindig elragad a hangulat, és egyfolytában a tenger gyümölcsét falom, de a saját konyhámban kevés alkalommal kerül az asztalra bármi ilyesmi. Az édesvízi példányokkal meg végképp hadilábon állok.

A Fishing&Hunting TV-csatorna egyik legnépszerűbb sorozata a Halimádók konyhája című műsor. Az ebben bemutatott recepteket tematikusan gyűjtötték most egy könyvbe, és a recepteken túl megtudhatunk belőle pár dolgot a halakról és a horgászatról is.

Szerintem ez a könyv nekem is való, mert újat tanulhatok belőle, de egy horgászcsaládban meg egyenesen főzős bibliaként funkcionál majd.

Beh Mariann: Levendula

6990 Ft

Akik szeretnek illóolajokkal foglalkozni, tudják, hogy a levendula "az olajok svájci bicskája". Illata rendkívül jó hatással van ránk, de az ízével is könnyedén meg lehet barátkozni. Én például abszolút levendulás limonádé függő vagyok.

De nem mindegy, hogy mibe keverjük bele, és az sem mindegy, hogy melyik fajtát.

Beh Mariann könyve tartalmazza a hasznos alapokat, meg 30 finom recepteket, és bemutatja a magyar levendulapiac szereplőit is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND
20 teraszos hely Budapesten, ahová érdemes betérni
Teraszok, kertek, udvarok és placcok. A lényeg, hogy szabad ég alatt, idilli környezetben lehessen élvezni a tavaszt.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. május 05.


Link másolása

hirdetés

A városi lét tél végén már eléggé szorítja az embert, és fantasztikus érzés, amikor újra van hova kiszabadulni. Ilyenkor még a tűző nap elől se menekülünk, de pulcsiban és pokrócban is szívesen vacogunk esténként egy kertben, csak ne kelljen a négy fal között lenni újra.

Budapest szerencsére rengeteg remek hellyel büszkélkedhet, így kisebb-nagyobb kiülős opciókból nincs hiány.

Leszögezném, hogy a lista elég szubjektív, és közel sincs rajta mindenki (mert egyszerűen képtelenség is lenne). De aki rajta van, az mindenképpen megér egy látogatást!

+1 Food Truck Show - Kincsem Park

Kezdem a kakukktojással. A Kincsem Park csak ezen a hétvégén lényegül át evős-ivós fesztivállá, de ebben a három napban az egyik legjobb opció a városban. Különleges ételek és italok, lóversenyfutamok, agárversenyek, gyerekprogramok, utcazenészek és artisták. Mi kell még?

Május 6-8. - Kincsem Park

Facebook

hirdetés

A KERT Bisztró

A Kert Bisztró azoknak a helye lesz, aki egy jót szeretnének vacsorázni, vagy egy minőségi italt szeretnének elfogyasztani egy meseszép kertben. Asztalfoglalás még hétköznap este is erősen ajánlott!

1146, Thököly út 57/b

Facebook

Zsiráf, Zsiráf Buda

A Zsiráf a Nyugati mellett régi motoros. Bulizni és iszogatni abszolút ideális. A Zsiráf Buda pedig inkább a nyugisan beszélgetni vágyók helye lehet.

Budán a rossz idő miatt elmaradt az először kitűzött terasznyitó hétvége, amit jövő hétvégén pótolnak. Az extra fellépőkön túl nápolyi pizzát falatozhatunk és fancy koktélokat szürcsölhetünk majd.

Pest: 1062, Teréz krt. 53.

Facebook

Buda: 1024, Kis Rókus u. 2-4.

Facebook/Buda

Pántlika

Ha a Városligetbe jársz, a Pántlika remek választás. Jók a burgerek és minőségi italok vannak, közben pedig simogat a jóféle "retro vibe".

1146, Hermina út

Facebook

Jamie Oliver's Italian Budapest

A Várnegyed legnagyobb és legjobb terasza a pucér szakácshoz köthető. Sok a turista, kevesebb az ismerős arc. Jól tud az ilyen esni egy tészta vagy egy pizza mellett.

1014, Szentháromság u. 9-11.

Facebook

a Majomhoz

Buda titkos kertje már a hét minden napján nyitva van. Több mint 30 féle gin kapható a pultban, és van bottle service is! Mellé pedig Burger Market burger és Niks pizza falatozható.

1122, Maros utca 56.

Facebook

High Note SkyBar

Az egyik legszebb és legelegánsabb rooftop bár az Aria Hotel tetején található. Az szezonra új, virágok által inspirált koktélokkal készülnek, és eddig még soha nem okoztak csalódást, úgyhogy mindenképpen érdemes tesztelni őket!

1051, Hercegprímás u. 5.

Facebook

Felix

A Várkert Bazár szomszédja maga a luxus. Nyilván az árak is ehhez igazodnak, viszont egyedülálló élmény itt egy pezsgős reggeli vagy egy naplementés vacsora.

1013, Ybl Miklós tér 9

Facebook

Haris Park

Hibátlan gyep, lenyűgöző épület, és egy terasz, ahol úgy érezheti magát az ember, mintha a saját kertjében ülne (csak ez a kert ezerszer szebb). A Bobo Restaurant pedig a finom falatokat szolgáltatja.

1022, Marczibányi tér 6-7.

Facebook

Tereza

Ha mexikói hangulatban vagy a belvárosban, akkor csak a Tereza! Margarita a kézbe, és taco az arcba. Központi elhelyezkedése miatt szórakozni és enni vágyóknak is kedvence lehet ez a hely.

1065, Nagymező u. 3.

Facebook

Mad Garden Buda

A Mad Garden a legfrissebb hely a listánkról. Főként a Mad Scientist sörei teszik egyedivé és kifejezetten vonzóvá.

1033, Miklós tér 1.

Facebook

Liz and chain

A Marriott tetején található Budapest legszebb panorámájával rendelkező terasza. Kevesen járnak ide a magyarok közül, pedig az árak egyáltalán nincsenek elszállva, és valóban leírhatatlan a látvány, amit a fogyasztás mellé kapunk.

Bár a hotel előtt található terasz nem a magasban van, oda is érdemes kiülni, ha fent esetleg nincs hely.

1052, Apáczai Csere János u. 4.

Facebook

Pontoon

Hetedik szezonját kezdi idén a Pontoon, ami hamar kulthellyé vált, nemcsak a Lánchíd szinte tapintható közelsége miatt. A 2022-es évet ismét hajón kezdik, amihez jó pár meglepetéssel is készülnek. Lesz délutáni chill és kávé, mexikói ízélmények, magyar és külföldi fellépők.

1051, Vigadó 1/A kikötő

Facebook

Kertem

Egy fájdalmas költözés után, tavalyi óta található a Közlekedési Múzeum és az Eiffel Műhelyház mögötti ligetes részen a Kertem. Idén pedig a megszokott lemezlovasok mellett kisebb koncertekkel, vásárokkal, kutyás és biciklis találkozókkal készülnek a Kertészek.

1101, Kőbányai út 30.

Facebook

Dürer Kert

A Dürernek is költöznie kellett, így hát kötelességünknek érezzük, hogy kicsit reklámozzuk őket. Aki underground szórakozásra vágyik szabad téren, az mindenképpen keresse fel őket.

1117, Öböl utca 1.

Facebook

The Sky Garden Rooftop Terrace

Még egy csodás, hotel felett elhelyezkedő rooftop bár. De hát mit tehetünk, ha ez a városunk egyik újkori erőssége. Koktélok, mutatós falatok és remek kilátás.

1064, Podmaniczky u. 45

Facebook

Samantha

A Samantha egy rózsaszín ékköve a Millenáris parknak. A szexi koktélokon túl izgalmas, új poké bowl-ok kerülnek idén az asztalokra, az Ono Poké Bowl jóvoltából.

Millenáris park

Facebook

Kabin

A Népsziget rejtett kincse legalább olyan menő mint a Római. És talán egy picit kevesebbet hallani róla, úgyhogy mi most ezt az oldalt ajánljuk, és egy jó hideg fröccsöt.

1044, Népsziget

Facebook

Émile

Étterem, kávézó, pékség és cukrászda egyben. No meg csinos belső és külső placc. És óriási gyereksarok!

1026, Orló utca 1.

Facebook

KIOSK

Van olyan, aki nem ismeri a Kioskot? Megannyi rendezvényt tartanak itt, és szép nagy teraszuk csúcsidőben mindig fullon van. Mondjuk lehet is, mert az italok mellett az étlap is kiváló!

1054, Március 15. tér

Facebook

Gundel

A Gundel étterme és kávézója nemrég nyitott újra, és már jönnek is a legújabb meglepetéssel: ha jól hallottuk, jövő héttől már lesz kert is, úgyhogy készüljetek!

1146, Gundel Károly út 4.

Facebook

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
RÓKALAND
Rácz Jenő menüje már a Costesben – megkóstoltuk!
Az ételek lenyűgözően szépek, rengeteg íz van egy tányéron, élvezet elveszni bennük. Te mennyit adnál azért, hogy megkóstolhasd a sztárséf kreációit?

Link másolása

hirdetés

Nemrég bombaként robbant a hír, hogy Rácz Jenő átvette az ország első Michelin-csillagos helyének vezetését. Ezt a menüt mi sem hagyhattuk ki! Múlt szombaton végigettük a 6-9 fogásos sort, és most megmutatjuk nektek.

A Costes és Jenő útja

A Costes Restaurant 2010-ben kapta meg a Michelint. Ezzel elsőként nyert csillagot nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-európai régióban. Ráadásul sikeresen meg is tartotta ezt évről-évre.

A pandémia miatt 2020 tavasza óta zárva volt, és tavaly Miguel Rocha Vieira portguál séf is távozott az éléről.

Szóval sejthető volt, hogy valami nagyon új dolog jön majd.

Jenő, már évek óta együtt dolgozik a Costes-csoporttal és Gerendai Károllyal, ugyanis közösen nyitották a Rumour by Rácz Jenő éttermet, és 2021 nyarán a Szigliget Várudvarban is lett egy közös projektjük, a kacsás tematikájú, streetfoodos jellegű Nemrossz.

A harmadik közös vállalkozás pedig a Costes Restaurant, ahol

hirdetés
Jenő chef patron pozícióba kerül, tehát társtulajdonos és szakmai vezetésért felelős séf is lesz egyben.

Így aztán még egy személyt fontos megemlítenünk, Koppány Leventét, aki a chef de cuisine, vagyis a konyhafőnök pozíciót kapja, és a mindennapokban ő áll majd helyt az étteremben.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a menü kitalálása Jenő asztala marad, de a konyhában általában Levente dolgozik, és küldi ki a tálakat. Ettől függetlenül a séffel itt is össze lehet majd futni, hiszen gyakran néz be felügyelni a munkát, segíteni a szervizt.

Most pedig következzen a teljes menü, amit mi kóstoltunk

Fontos leszögezni, hogy bár az étlapon 6 fogás szerepel, van egy fogadófalat (ami rögtön 3 falat), egy kenyérből és vajból álló köztes fogás, és a desszert utáni levezető falatok sem maradnak el.

Szóval az a 6 inkább 9 fogás.

A menü ára 42.990 forint. Borsorral együtt 66.990 forint.

Mindenki eldöntheti, hogy ez sok vagy kevés egy ilyen élményért.

Az biztos, hogy az ételek lenyűgözően szépek. Már-már annyira, hogy az ember félve lát nekik. És az ízek is igazodnak ehhez a képhez. Volt időszak, amikor minden étel kicsit alul volt ízesítve a luxus kategóriás helyeken, amit azzal indokoltak, hogy "lehessen érezni az alapanyagok eredeti ízért". Nos itt nem ez a helyzet.

Rengeteg íz van egy tányéron és élvezet elveszni bennük.

Minden fogás karakteres és erőteljes. És sok meglepetés is érheti az embert. Nekem például még azok az ételek is ízlettek, amiket amúgy messziről kerülök. Sőt, ősi ellenségem, a tatár lett az egyik kedvenc fogásom. És úgy tűnik, hogy a kacsaszívtől sem kell már tartanom ezután.

És bár nem feltétlenül a "jóllakás" az egyetlen hozadéka ennek a műfajnak, mire az ember végez az utolsó falattal is, abszolút tele lesz. Ebben biztosak lehettek!

A borsor izgalmas, és némelyik étellel teljesen új ízeket hoz elő, de ha nem rajongtok értük, akkor is találhattok kedvetekre valót az itallapról. A koktélokért például Kántor Kristóf felel, és engem határozottan meggyőzött azzal a két itallal, amit kóstoltam tőle. Kifejezetten az ételekhez is lehet kérni párosítást, de ha egyedi kívánságotok van, abban is tud majd segíteni.

Én próbáltam elég kritikusan állni a dologhoz, nem hagyni csak úgy elvarázsolni magam, de nehéz erre a menüre rosszat mondani... konkrétan nem is tudok.

Costes Restaurant

Nyitvatartás:

Szombat: 18:30-21:30

Vasárnap: 18:30-21:30

Hétfő: 18:30-21:30

CÍM: Budapest, Ráday u. 4, 1092

DRESSZKÓD: smart casual

ASZTALFOGLALÁS: [email protected]

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Húsvéti menü rendelés – Last minute húsvéti menüsor körkép
Húsvéti menük, különlegességek és hagyományos húsvéti ételek. Húsvéti finomságok, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. április 11.


Link másolása

hirdetés

Sokan szállítanak házhoz klasszikus a húsvéti menühöz kapcsolódó finomságokat, érdemes hát lecsapni rájuk.

Az idő azonban sürget. Van olyan hely, ahonnan már csak ma és holnap lehet rendelni, így döntsetek gyorsan, ha a hétvégén megspórolnátok egy főzést magatoknak!

Az alábbiakban egy szubjektív, nem teljes körű, ennek ellenére hasznos és praktikus lista következik, amely választ ad arra, honnan érdemes beszerezni a húsvéti menüsort.

Húsvéti ételek

Hagyományos húsvéti ételek a NekedTerem-től

A NekedTerem rengeteg kisgazdaság portékáját kínálja webshopon keresztül, és természetesen a húsvétra is komoly felhozatallal készülnek.

A húsvéti húsételek természetesen nem hiányozhatnak a kínálatból. Rendelhetsz tőlük hagyományos húsvéti sonkákat, kötözött combsonkát, bio mangalica csülköt, kistermelői tormát, mustárt és chutneyt is. De akár kész dobozokba is rendezik a húsvéti főételeket és egyéb finomságokat.Húsvéti menüsor, husveti etelek az ünnep elmaradhatatlan tartozékai. Egy igazi húsvéti menü mindenkinek emlékezetes marad.

Friss zöldségek, gyümölcsök, tojások is vannak náluk. Nem is kell másért boltba menni. Részletek ITT

hirdetés

Húsvéti menü rendelés

Babka Budapest

A Babkánál idén sem maradnak el a klasszikusok: a Lusták Kosara, a babkák és a fonott kalácsok.

Húsvéti Lusták Kosara: Ez egy igazi, békebeli húsvéti menüajánlat. A kosárban minden fogyasztásra készen érkezik, csak ki kell tenni az ünnepi asztalra.

Tartalma: sonka, kalács, Kislaki bor, házi torma, 4 piros tojás, friss retek, újhagyma

A kosarat kettő, maximum három személyre ajánlják. Árakról, húsvéti ajánlatainkról kérjetek infót email-ben ([email protected]), telefonon (+36-30-014-0111), vagy személyesen a Deliben! Részletek ITT

Kifli.hu

A hagyományos húsvéti menüsor húsvéti sonka nélkül elképzelhetetlen.

A Kifli.hu a házhozszállítás királya. Minden IS van náluk, így nyilván a húsvétra is parádés kínálattal készülnek. Van egy online katalógusok is receptekkel megspékelve, de az oldalukon, a "húsvét" fül alatt már elérhető az újdonságok java.

Az egyik kedvencünk a festett tojás. Ha neked sincs kedved bajlódni vele, náluk készen megkapod a hímest.

Részletek ITT

Az elmaradhatatlan húsvéti finomságok

Ghraoui Chocolate

Rengeteg csokoládé van a piacon, és sokan készülnek húsvéti tematikájúakkal is, de a Ghraoui kézzel készül bonbonválogatásai igazi luxusajándéknak számítanak. Így ha valami nagyon különleges édességet szeretnétek venni, érdemes böngészni a honlapjukat, vagy ellátogatni az Andrássy úti üzletükbe.A húsvéti menü rendelés során a desszertről se feledkezzünk meg. A csokitojások hamisítatlan húsvéti finomságok

Most a dobozos bonbonok mellé kedves videóüzenetet is rejthettek. Van ennél különlegesebb, édes meglepetés? Részletek ITT

Étel és játék is egyben, Animézeskalácsa

A mézeskalács nem csak télen hódít. Sokan foglalkoznak mostanában egész évben a díszítésükkel. Szülinapra, babaváró partyra és húsvétra is készülnek tematikus kalácsok.

Ani pedig még egyel izgalmasabbá tette a játékot. Nála is lehet kapni nyuszit, tojást vagy csibét, de festetlen mézest is, amit a gyerekekkel együtt lehet befejezni otthon.A hagyományos húsvéti menü fogásai között nem szerepel a mézeskalács, mégis jól kiegészíti.

"Mi kisütjük nektek a mézest, hozzátesszük az ecsetet és a színes curkomázat, nektek már csak ki kell festeni. A mézeskalács kifestő 25x25 cm-es díszdobozba van csomagolva, az ára 3900 ft."

Rendelést üzenetben tudtok leadni nála. Részletek ITT

Néhány kiegészítő, amivel gazdagítható a hagyományos húsvéti menüsor

Különleges húsvéti menü az Etyeki Hernyák Birtoktól

A Hernyák Birtok 3 palackot, 2 sajtot, házi sonkát és tormakrémet csomagolt össze.

Rendelés határideje: 2022.04.12. 16:00 óra. Kiszállítás időpontja: 2022.04.14.A húsvéti főételek közül a húsvéti sonka nem hiányozhat.

A csomag pontos tartalma:

  • 1 palack Hernyák Chardonnay 2019
  • 1 palack Hernyák Cabernet Sauvignon 2015
  • 1 palack Hernyák Öreghegy Cuvée 2019
  • 20 dkg Tekeresvölgyi Matuzsálem 12 hónapos érlelésű félkemény sajt
  • 20 dkg Tekeresvölgyi joghurtos natúr sajt
  • 20 dkg Tekeresvölgyi házi füstölésű sous-vide sonka
  • 250ml reszelt házi ecetes tormakrém

    Ára: 16.800 Ft

    Részletek ITT

    Borkülönlegességek a húsvéti ebéd mellé a Koch Borászattól

    A húsvéti ebéd mellé egy pohár minőségi bor dukál.

    Borok és gyümölcslevek Húsvétra, egy csomagban. Létezik ilyen is!

    Idén húsvétkor nem csak a felnőttek koccinthatnak, hanem a gyerekek is a 100% frissen préselt Koch gyümölcslevekkel! A csomag tartalma egy palack Organic Ister, Frisch Selection Irsai Olivér, Néró rosé, Cabernet sauvignon és 4 különböző mindenmentes gyümölcslé!

    Ár: 7310 -, Ft / 8 palack

    Részletek ITT

    Különleges húsvéti menüajánlat a Culinaristól

    Egy különleges húsvéti menüajánlat feldobja az ünnepet.

    A Culinaris prémium delikátesz bolthálózat áprilisban nyitott új, minden eddiginél nagyobb és szebb kiskereskedelmi egységet, valamint prémium alkoholos és soft drinkekre specializálódott, különleges Wine&Spirit shopot a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. Érdemes hozzájuk személyesen elmenni, mert náluk tényleg felsorolhatatlanul sok különleges, gourmet élelmiszer van.

    Speciálisan a húsvétra pedig előre elkészített piknikkosarakkal készülnek, de bárki állíthat magának össze a saját ízlése szerint is hasonlót.

    Ne hagyjátok ki a Loison Pasticceri dal 1938 húsvéti süteményét és a Peters Pralinen pralinékat, de a sonka és kalács mellé a Maison Bornibus majonézeket és a Moutardes Fallot (Edmond Fallot) mustárokat is nagyon ajánljuk. Részletek ITT

    hirdetés
    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Dzsipekkel szeltük át Szekszárdot, és közben a környék legjobb borait kóstoltuk
Te ismered Szekszárd tradicionális és modern arcát is? Ha nem, akkor ideje felfedezni!

Link másolása

hirdetés

Én személy szerint a szekszárdi borvidékhez kötődtem eddig a legkevésbé. Valahogy Eger és Tokaj pályán mozgok mindig, és Szekszárddal kapcsolatban komoly lemaradásom volt. De miután két intenzív napot eltöltöttem itt egy sajtóútnak hála, saját szememmel láthattam, hogy mennyi lehetőséget kínálnak az itteni szolgáltatók, hogy mennyi helyen lehet érdemes enni, inni, aludni.

Ha a ti fejetekben sincs egy egységes kép a környékről, de szívesen kirándulnátok a közeljövőben a Szekszárdi Borvidéken, akkor ez a cikk segíthet pár tippel.

Takler kúria
Eszterbauer Borászat
Borkút

Szekszárd a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Rendkívül szép völgyek és dombok váltják itt egymást, nem az alföldi síkság dominál.

A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. Fehér és rozé borokkal is kísérleteznek, de azért a vörösek még mindig vezető szerepet töltenek be.

Ha erre jártok, a kékfrankossal (ez adja a bikavér borok alapját is) és a kadarkával mindenképpen ismerkedjetek meg, minél több formában!

hirdetés
Kóstolni és ismerkedni pedig úgy lehet a legjobban, ha az ember minél több pincészethez ellátogat, és azoktól hall a szőlőről és borról, akik az egész életüket neki szánták.

Erre a legtöbb helyen már van lehetőség. A kisebb pincészeteknél is vannak kialakítva kóstolótermek, a legnagyobbaknál pedig étterem és szálláslehetőség is található. Vannak olyanok, akik egyenesen a szőlőtőkék közé építkeztek, másoknak viszont belvárosi központjuk van. Érdemes több helyet is felfedezni, mert nagyon különböző borokkal, stílussal és értékekkel találkozhatunk.

A pincészetek közti távolságokat célszerű valamilyen járművel áthidalni. De ha az ember vezet, akkor nem iszik, és fordítva. Úgyhogy vagy viszünk valakit, aki vállalja, hogy úgy jár egész nap pincéről pincére, hogy józan marad, vagy alternatív megoldást keresünk.

A legjobb megoldás a dzsip túra! Így maga az utazás is élmény lesz, és olyan tájakat járhatunk be, amit más esetben nem is érintenénk.

Ráadásul a túravezetők maximális tudással rendelkeznek Szekszárddal kapcsolatban. Így amit a pincészetekben nem mesélnek el nekünk, arra út közben nyugodtan rákérdezhetünk.

Bővebben az árakról és a különböző túrákról itt találtok információt: http://www.borvidekidzsiptura.hu

Vidd haza Szekszárdot! – összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusáért

A könnyű fehérektől a rozékon át a hagyományos testes vörösborokig minden megtalálható a Szekszárdi borvidék pincéiben, ráadásul a szekszárdi borászok ötször nyerték el „Az év borásza” kitüntető címet, ezzel rekordtartók a hazai borvidékek között. Berlinben pedig a 2022-es Wine Trophy versenyen két szekszárdi bor kapta a Grand Gold díjat: a Schieber Patina Cabernet Franc és a Vesztergombi Alpha. Nem kérdés tehát, hogy az egyik legkülönlegesebb borvidékünket érdemes megismerni közelebbről.

35 helyi borászat összefogásával – a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. égisze alatt – elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ.

A térség borászatához kapcsolódó minden információ, valamint az aktuális a turisztikai hírek is elérhetők az alkalmazás által. Többek között a különleges túrák is megtalálhatóak itt, amelyeket évente három alkalommal tartanak meg, és a borvidék egy-egy ikonikus borához, a kadarkához, a kékfrankoshoz és a bikavérhez kapcsolódnak. Emellett pedig útvonaltervező is segíti a tájékozódást, támogatva a borászatok közötti közlekedést.

Az app mellett aktív web-, Facebook- és Instagram-oldaluk is elérhető.

www.szekszardibor.com

Két nap nem elég a borvidékre. Éppen csak körbe tudtunk nézni, és arra jutottunk, mindenhova vissza kellene menni. Mindenhova másért.

Takler Borbirtok

A Takler kúria lélegzetelállító. Mint egy kis kastély, aminek pincéjében egy gótikus borszentély is található. Itt mi egy finom ebédet is elköltöttünk, és nagyon sajnáltuk, hogy nem maradhattunk éjszakára egy romantikus hangulatú szobában.

Eszterbauer Borászat 

A szőlőművelő Eszterbauer család története 1746-ig nyúlik vissza. Jelenleg Eszterbauer János feleségével, lányaival és Klein Miklós borásszal működteti a tradíción alapuló vállalkozást. A palackokról családi archívumból előkerült, lassan 100 éves fotók köszönnek vissza. Nekünk volt szerencsénk Jánost hallgatni, és Tivaldot (Cabernet Sauvignon) kóstolni.

Schieber pincészet

A Schiber pincészet egy fiatalabb szereplője a szekszárdi palettának. A birtok arról is híres, hogy Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka lett 2021-ben. Nem véletlenül!

Itt megkóstolhattunk pár Szeleshát Szőlőbirtok bort is, és olyan szendvicset kaptunk, ami szinte megszólalt.

Heimann Családi Birtok

"Életünk a bor!" - mondja a Heimann szlogen, és ezt mosolyogva adja is át a látogatóknak apa és fia, hol egymást heccelve, hol pedig dicsérve. Az egész út során itt szabadultak fel a legszebb érzelmek. Kötelező ide elmenni és kötelező Barbárt kóstolni!

Ha belenéztek a videónkba, még Heimann Zoltánt is hallhatjátok dalra fakadni!

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

A Bodrihoz csak vacsorázni tértünk be, pedig ezen a birtokon tó, wellness és luxus apartman is található. Mindenképpen érdemes többnapos tartózkodásra érkezni.

Mészáros-Borház

A Mészáros név megkerülhetetlen ha a borvidék kerül szóba. Szekszárd belvárosában, a Mészáros borház szomszédságában, egy borhotel, a Hotel Merops is kapcsolódik hozzájuk, és remek éttermük is van.

Mi most újdonságukat, a pezsgőt is megkóstoltuk.

Vesztergombi Pince

1993-ban választották meg Vesztergombi Ferencet az Év Borászának. Akkoriban ez a kitüntetés nem csak a borok minőségének szólt, hanem borvidékért, a borvidéken épülő borász közösség érdekében végzett munkának is.

A hagyatékot azóta is eredményesen ápolják, és aktív részesei a turizmus fellendítéséért tett törekvéseknek.

Mi a szűkös menetrendünk miatt Bősz Adrián borait is itt kóstolhattuk meg.

Lajvér

Egy fiatal borászattal zártuk a sort. A Lajvérnál páratlan panoráma, bisztró és szállás is található. És az arculat sokkal modernebb, mint bárhol, ahol előttük jártunk.

Érdekes kontrasztot adott ez, és mi arra jutottunk, hogy a tradíció mellett erre is nagy szükség van, ha a borvidék tartani akarja a lépést belföldön és külföldön egyaránt.

Legyetek nyitottak ti is, ha erre jártok, és hasonlítsátok össze a különböző borászatokat, majd válasszatok kedvencet, ha tudtok.

Ekkora bőség mellett ez nem egyszerű feladat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: