Gasztrobakancslista az őszi napokra, amikor legszívesebben ki sem mozdulnál otthonról
Imádom az őszt! A színeket, az ízeket, a hangulatot. Egy megfelelő tervvel még azok is könnyen átvészelhetik ezt az időszakot, akik amúgy viszolyognak a cidritől. Lepd meg magad élményekkel és megannyi finomsággal! Adok pár tippet, ami kulcs a gyönyörhöz.
Az ősz íze egy kávéban
Tudom, hogy erre sokan azt mondják, hogy „csak amerikai divat”, meg hogy „azért szereted, mert trendi... de a Jóisten lássa lelkemet, a Starbucks Pumpkin Spice Lattéja igenis ősz-érzés, az egyik legőszibb, amit ismerek. Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és sütőtök kávéval, tejjel és tejszínhabbal. Mi baj lehet vele? Hogy túl finom. Hát maximum.
Ezt nyilván nem akkor isszuk, amikor a reggeli fejbekólintós kávéérzésre van szükségünk, vannak arra jobb elegyek (megjegyzem a Starbucksnál is). De ki mondta, hogy nem ihatunk olyankor kávét, ha hangulatba szeretnénk jönni?
Kedvenc lassú szám a fülbe, és busz helyett séta a hulló levelek között. Ez a Pumpkin Spice Latte!
Tartsd a formád!
Engem nem izgat ez a bikinialak mizéria, de ha már valaki kierőltette magából a topformát, miért venne vissza ősszel?
Ha fontos az alakod, de szereted az édességeket a Viblance kötelező.
A magyar cég alapvetően granolákkal foglalkozik (ami egy alacsony hőfokon megsütött müzli), de van egy csodás almaszirmuk is, ami a szezámmagtól lesz még izgalmasabb.
Én egyszerűen nem értem, hogy valami, ami mindenféle mesterséges alapanyagtól mentes és vegán, hogy a viharba lehet ilyen finom. De tényleg. Belekóstoltunk és megzabáltunk egy zacskóst mindenféle tejes, gyümölcsös, joghurtos körítés nélkül.
Ropogós, édes, fűszeres. A többféle íz körül biztos lesz ami neked is bejön majd, de pekánosat az ősz-érzés miatt is ajánlom!
Édes bűnbeesés
A diétás rész után jöjjön azonnal azoknak a dolgoknak a sora, amivel érdemes letérni a helyes útról. Ha bűnöznél, legalább a minőségre figyelj.
Szerencsére sok-sok remek csoki van már a piacon, de ha lehet, válasszunk ebből is magyart! A Demeter Chocolate készítményeivel megéri bűnbe esni!
Biztos láttatok már ti is olyan vásári csokit, ami hanyagul meg van hintve rózsaszirommal, meg pár liofilizált eperrel, és annyira jól néz ki, hogy meg kell venned... csak aztán kóstoláskor kiderül, hogy pocsék minőség. Na, a Demeter marha jól néz ki, és isteni finom is.
Télen a szaloncukrokra is ráfeszül a cég, de van például olyan bonbonválogatásuk is, amivel „csokioroszrulettezni” lehet. Nem mondok többet. Nézz utána!
Ja, és a legjobb! Ha meg tudnád szokni, hogy havonta, automatikusan érkezik egy csomagod, tele csokiújdonságokkal, náluk már ilyen szolgáltatásra is előfizethetsz. Megőrülök, annyira jók!
http://www.demeterchocolate.com
Főzz!
Akinek rutin a főzés, annak ez a tipp tök felesleges. Az nyáron is főzött, meg ősszel is csinálja magától a megszokott receptjeit. Azonban ha eddig te nem jeleskedtél a konyhában, pont jó időben kezdhetsz most neki. Egy tál forró, home-made étel a legjobb dolog ilyenkor, és nem feltétlenül kell elsőre nagyot álmodni.
Az én tuti tippem, hogy kezd a fűzőcskét egy levessel vagy egytálétellel, amihez egyszerű, de nagyszerű segítség lehet egy konzerv.
A Bonduelle, ízesített, szószos finomságai olyan alapot adnak, amivel mondjuk egy chilis babot elkészíteni már szinte csak játék. Hagyma és hús lepirít, konzerv hozzáönt, és ha nem turbózod tovább, pár perc főzéssel kész is.
Süss!
Havas Dóra nemrég új szakácskönyvvel rukkolt elő, és igazán jól időzített. Az őszi-téli konyhában szorgoskodó szezonhoz remek alapot szolgáltat ez a receptgyűjtemény, és a kezdőtől a profi otthonsütögetőig bárki találhat benne fogára való receptet.
Én egy tahini szószon és egy citromkrémen már túl is vagyok, úgyhogy a következő hétvégén valószínűleg valami komolyabb ellenfélnek is nekiugrok.
A könyv hasznos és izgalmas, de csodaszép is, úgyhogy szakácskönyv-gyűjtögető barátnőknek is remek ajándék lehet!
DE! Ha látnod kell egy receptet ahhoz, hogy el is tudd készíteni, a TV Paprikán is megtalálod Dórát Hétfőnként fut a Dóra a piacon névre keresztelt produkció, ahol nem meglepő módon menő piacokról begyűjtött finomságokból születik mindig valami remek étel.
Ez sem elég? Dórának nemrég újult meg a weboldala. Csekkoljátok ezt is!
Kalandozz a minőségi italok világában!
Nemrég jártam egy borkóstolón, ahol a szüretre való tekintettel nem zavartuk a magyar gazdákat, hanem inkább külföld felé kacsintgattunk. És milyen jól tettük!
Tudtátok, hogy milyen remek dél-afrikai borok és pezsgők vannak a piacon? Mert én nem.
És azt, hogy magyar vonatkozásuk is van Pongrácz Dezsőnek, egy 56-os emigránsnak hála?
A Bortársaságnak hála ezeket a finomságokat is bármikor beszerezhetitek.
(Van még egy extra tippem, a gyümölcsösebb ízélményt kedvelőknek is: STEENBERG
Sparkling Sauvigon Blanc Brut)
Kirándulj Magyarországon belül
Magyarországon belül még mindig kevésbé menő nyaralgatni, mint mondjuk "Olaszban" vagy "Horvátban". De mivel lassan mediterrán szomszédainknál is vége a strandidőnek, körülnézhetünk itthon. Ősz, szüret (vagy lassan már szüret után), borvidék. Nekem tök egyértelmű, hogy ilyenkor az úti cél például egy jó Villány lehet.
A nagy pincék közül millió ok szól a Gere mellett. Először is eszméletlenül gyönyörű éttermük és szállodájuk van, sőt, nemrég fejeződött be a pincészet teraszának és kóstolótermeinek a felújítása is.
A házias ízek és vidéki romantika itt valami olyan eleganciával találkozik, amit nem lehet elmagyarázni, hanem látni kell.
És bár még hosszan tudnám méltatni, hogy én milyen élményekkel gazdagodtam náluk, inkább adok két tippet:
1, Geréék a szőlőből nem csak bort, hanem olajat és magőrleményt is készítenek. Ezekből érdemes betárazni, mert az egyik a salátákat dobja fel, a másik meg a stresszt űzi el.
2, A szálloda a wellness-részlegen kívül rendelkezik egy tetőtéri jakuzzival, amit privátban lehet kibérelni. Na innen kell borozni és romantikázni, ha az ember az élet császára akar lenni.
Fedezz fel egy új éttermet
Szerintem mindenki tud mondani egy olyan éttermet, ahova egész évben csak tervezgeti, hogy elmegy. Ne várj tovább!
Az én ajánlatom a Vár: a Speiz. Az étterem dizájnja annyira kellemes és otthonos, hogy kifejezetten passzol ehhez a kuckózós időhöz. Az ételek házias receptekből inspirálódnak, de pontosan annyi csavart tartalmaznak, hogy még a csirkepaprikást is érdemes legyen megkóstolni.
Az adagok lehetőséget adnak arra, hogy akár az előétel, főétel desszert hármast is kikérhesd, de nőként azért én a tatárbifsztek után már inkább csak egy halat kívántam (jóóóó... egy csokitortába is beleettem).
A vár környékét szerintem relatíve kevésszer közelítik meg a városiak, miközben turisták ezért jönnek ide a világ minden tájáról. Foglaljuk vissza a környéket, és tartsunk itt romantikus, őszi randivacsorákat!
Olvass ízekről!
Talán kicsit kilóg a sorból, de a gasztronómia az élet minden területét átszövi, így nem csak akkor olvashatunk róla, ha feltétlenül recept után keresgélünk.
Én imádok olyan könyveket olvasni, amiben a szereplők megszállottjai az ízeknek, vagy nagy lakomákat csapnak. Ha még mellé szerelem és dráma is társul, már csak egy ágy és forró tea kell.
„Livia Pertini egész lénye felcsigázza az érzékeket, keze alatt a piros, napsütötte paradicsomok, az ezüstös testű szardíniák, a vulkanikus fekete föld zamatát magukba szívó burgonyák, a ropogós zöldségek, az érett gyümölcsök ínycsiklandó ételkölteményekké változnak.”
Egy háborús történet megannyi érzelemmel és étellel. Én ezzel táplálom az agyam ősszel!