RÓKALAND

Gasztrobakancslista az őszi napokra, amikor legszívesebben ki sem mozdulnál otthonról

Lepd meg magad élményekkel és megannyi finomsággal! Adunk pár tippet, ami kulcs a gyönyörhöz.

Link másolása

Imádom az őszt! A színeket, az ízeket, a hangulatot. Egy megfelelő tervvel még azok is könnyen átvészelhetik ezt az időszakot, akik amúgy viszolyognak a cidritől. Lepd meg magad élményekkel és megannyi finomsággal! Adok pár tippet, ami kulcs a gyönyörhöz.

Az ősz íze egy kávéban

Tudom, hogy erre sokan azt mondják, hogy „csak amerikai divat”, meg hogy „azért szereted, mert trendi... de a Jóisten lássa lelkemet, a Starbucks Pumpkin Spice Lattéja igenis ősz-érzés, az egyik legőszibb, amit ismerek. Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és sütőtök kávéval, tejjel és tejszínhabbal. Mi baj lehet vele? Hogy túl finom. Hát maximum.

Ezt nyilván nem akkor isszuk, amikor a reggeli fejbekólintós kávéérzésre van szükségünk, vannak arra jobb elegyek (megjegyzem a Starbucksnál is). De ki mondta, hogy nem ihatunk olyankor kávét, ha hangulatba szeretnénk jönni?

Kedvenc lassú szám a fülbe, és busz helyett séta a hulló levelek között. Ez a Pumpkin Spice Latte!

http://www.starbucks.hu

 

Pumpkin Spice Latte (3)

 

Tartsd a formád!

Engem nem izgat ez a bikinialak mizéria, de ha már valaki kierőltette magából a topformát, miért venne vissza ősszel?

Ha fontos az alakod, de szereted az édességeket a Viblance kötelező.

A magyar cég alapvetően granolákkal foglalkozik (ami egy alacsony hőfokon megsütött müzli), de van egy csodás almaszirmuk is, ami a szezámmagtól lesz még izgalmasabb.

Én egyszerűen nem értem, hogy valami, ami mindenféle mesterséges alapanyagtól mentes és vegán, hogy a viharba lehet ilyen finom. De tényleg. Belekóstoltunk és megzabáltunk egy zacskóst mindenféle tejes, gyümölcsös, joghurtos körítés nélkül.

Ropogós, édes, fűszeres. A többféle íz körül biztos lesz ami neked is bejön majd, de pekánosat az ősz-érzés miatt is ajánlom!

http://viblance.com

 

DSC_1429

 

Édes bűnbeesés

A diétás rész után jöjjön azonnal azoknak a dolgoknak a sora, amivel érdemes letérni a helyes útról. Ha bűnöznél, legalább a minőségre figyelj.

Szerencsére sok-sok remek csoki van már a piacon, de ha lehet, válasszunk ebből is magyart! A Demeter Chocolate készítményeivel megéri bűnbe esni!

Biztos láttatok már ti is olyan vásári csokit, ami hanyagul meg van hintve rózsaszirommal, meg pár liofilizált eperrel, és annyira jól néz ki, hogy meg kell venned... csak aztán kóstoláskor kiderül, hogy pocsék minőség. Na, a Demeter marha jól néz ki, és isteni finom is.

Télen a szaloncukrokra is ráfeszül a cég, de van például olyan bonbonválogatásuk is, amivel „csokioroszrulettezni” lehet. Nem mondok többet. Nézz utána!

Ja, és a legjobb! Ha meg tudnád szokni, hogy havonta, automatikusan érkezik egy csomagod, tele csokiújdonságokkal, náluk már ilyen szolgáltatásra is előfizethetsz. Megőrülök, annyira jók!

http://www.demeterchocolate.com

 

DSC_1427

 

Főzz!

Akinek rutin a főzés, annak ez a tipp tök felesleges. Az nyáron is főzött, meg ősszel is csinálja magától a megszokott receptjeit. Azonban ha eddig te nem jeleskedtél a konyhában, pont jó időben kezdhetsz most neki. Egy tál forró, home-made étel a legjobb dolog ilyenkor, és nem feltétlenül kell elsőre nagyot álmodni.

Az én tuti tippem, hogy kezd a fűzőcskét egy levessel vagy egytálétellel, amihez egyszerű, de nagyszerű segítség lehet egy konzerv.

A Bonduelle, ízesített, szószos finomságai olyan alapot adnak, amivel mondjuk egy chilis babot elkészíteni már szinte csak játék. Hagyma és hús lepirít, konzerv hozzáönt, és ha nem turbózod tovább, pár perc főzéssel kész is.

 

21617910_1803245109710075_9047210700321093065_n

 

Süss!

Havas Dóra nemrég új szakácskönyvvel rukkolt elő, és igazán jól időzített. Az őszi-téli konyhában szorgoskodó szezonhoz remek alapot szolgáltat ez a receptgyűjtemény, és a kezdőtől a profi otthonsütögetőig bárki találhat benne fogára való receptet.

Én egy tahini szószon és egy citromkrémen már túl is vagyok, úgyhogy a következő hétvégén valószínűleg valami komolyabb ellenfélnek is nekiugrok.

A könyv hasznos és izgalmas, de csodaszép is, úgyhogy szakácskönyv-gyűjtögető barátnőknek is remek ajándék lehet!

DE! Ha látnod kell egy receptet ahhoz, hogy el is tudd készíteni, a TV Paprikán is megtalálod Dórát Hétfőnként fut a Dóra a piacon névre keresztelt produkció, ahol nem meglepő módon menő piacokról begyűjtött finomságokból születik mindig valami remek étel.

Ez sem elég? Dórának nemrég újult meg a weboldala. Csekkoljátok ezt is!

http://lilafuge.hu

 

21686222_1803245179710068_2700468018106705356_n

 

Kalandozz a minőségi italok világában!

Nemrég jártam egy borkóstolón, ahol a szüretre való tekintettel nem zavartuk a magyar gazdákat, hanem inkább külföld felé kacsintgattunk. És milyen jól tettük!

Tudtátok, hogy milyen remek dél-afrikai borok és pezsgők vannak a piacon? Mert én nem.

És azt, hogy magyar vonatkozásuk is van Pongrácz Dezsőnek, egy 56-os emigránsnak hála?

A Bortársaságnak hála ezeket a finomságokat is bármikor beszerezhetitek.

(Van még egy extra tippem, a gyümölcsösebb ízélményt kedvelőknek is: STEENBERG

Sparkling Sauvigon Blanc Brut)

https://www.bortarsasag.hu

 

21617865_1803245119710074_8517587942594649235_n

 

Kirándulj Magyarországon belül

Magyarországon belül még mindig kevésbé menő nyaralgatni, mint mondjuk "Olaszban" vagy "Horvátban". De mivel lassan mediterrán szomszédainknál is vége a strandidőnek, körülnézhetünk itthon. Ősz, szüret (vagy lassan már szüret után), borvidék. Nekem tök egyértelmű, hogy ilyenkor az úti cél például egy jó Villány lehet.

A nagy pincék közül millió ok szól a Gere mellett. Először is eszméletlenül gyönyörű éttermük és szállodájuk van, sőt, nemrég fejeződött be a pincészet teraszának és kóstolótermeinek a felújítása is.

A házias ízek és vidéki romantika itt valami olyan eleganciával találkozik, amit nem lehet elmagyarázni, hanem látni kell.

És bár még hosszan tudnám méltatni, hogy én milyen élményekkel gazdagodtam náluk, inkább adok két tippet:

1, Geréék a szőlőből nem csak bort, hanem olajat és magőrleményt is készítenek. Ezekből érdemes betárazni, mert az egyik a salátákat dobja fel, a másik meg a stresszt űzi el.

2, A szálloda a wellness-részlegen kívül rendelkezik egy tetőtéri jakuzzival, amit privátban lehet kibérelni. Na innen kell borozni és romantikázni, ha az ember az élet császára akar lenni.

https://crocus-hotel.gere.hu

 

gere_attila_kostoloter_01

etterem_bor

 

Fedezz fel egy új éttermet

Szerintem mindenki tud mondani egy olyan éttermet, ahova egész évben csak tervezgeti, hogy elmegy. Ne várj tovább!

Az én ajánlatom a Vár: a Speiz. Az étterem dizájnja annyira kellemes és otthonos, hogy kifejezetten passzol ehhez a kuckózós időhöz. Az ételek házias receptekből inspirálódnak, de pontosan annyi csavart tartalmaznak, hogy még a csirkepaprikást is érdemes legyen megkóstolni.

Az adagok lehetőséget adnak arra, hogy akár az előétel, főétel desszert hármast is kikérhesd, de nőként azért én a tatárbifsztek után már inkább csak egy halat kívántam (jóóóó... egy csokitortába is beleettem).

A vár környékét szerintem relatíve kevésszer közelítik meg a városiak, miközben turisták ezért jönnek ide a világ minden tájáról. Foglaljuk vissza a környéket, és tartsunk itt romantikus, őszi randivacsorákat!

http://www.varaspeiz.hu

DSC_4368

DSC_4438

 

Olvass ízekről!

Talán kicsit kilóg a sorból, de a gasztronómia az élet minden területét átszövi, így nem csak akkor olvashatunk róla, ha feltétlenül recept után keresgélünk.

Én imádok olyan könyveket olvasni, amiben a szereplők megszállottjai az ízeknek, vagy nagy lakomákat csapnak. Ha még mellé szerelem és dráma is társul, már csak egy ágy és forró tea kell.

„Livia Pertini egész lénye felcsigázza az érzékeket, keze alatt a piros, napsütötte paradicsomok, az ezüstös testű szardíniák, a vulkanikus fekete föld zamatát magukba szívó burgonyák, a ropogós zöldségek, az érett gyümölcsök ínycsiklandó ételkölteményekké változnak.”

Egy háborús történet megannyi érzelemmel és étellel. Én ezzel táplálom az agyam ősszel!

 

vezuv

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
A KFC és Burger King is ebből a tamási gyárból veszi a ropogós bacont
Benéztünk a „bacongyár” kulisszái mögé.

Link másolása

Füstölt szalonna, főtt szalonna és sült szalonna rengeteg fogadott minket Tamásiban, a Tamási-Hús Kft. gigantikus gyárépületében.

A cég többféle márkanév alatt forgalmaz termékeket, de a Superbrands díjas Gierlinger Premium Bacon a zászlóshajójuk, aminek a gyártásába mi is beleshettünk.

A Tamási-Hús Kft. 2007-ben kezdte meg működését Tamásiban.

2020-ban 14 milliárd forintnyi beruházását hajtott végre, amelyhez 3,5 milliárd forint támogatást adott a magyar kormány, a beruházással 255 új munkahelyet teremtett a cég, így létszáma jelenleg 400 fölött van, amely bővíthető.A fejlesztés során új üzemet- és raktárépületet hoztak létre, valamint beszereztek új baconszeletelő- és sütő gépsorokat, szalonnaprést, anyagmozgató gépeket és levegőtisztító berendezéseket.

Így az itt előállított, szeletelt bacontermékek gyártási kapacitása 120 százalékkal nőtt és megduplázódott a sült bacontermékek gyártása is.A Tamási-Hús ennek köszönhetően Magyarország piacvezető bacon gyártójává válhatott.

Gierlinger Premium Bacon

A gyárban csak és kizárólag európai húsból készülnek a termékek, így ez a prémium bacon is.

A bacon szeletek a feldolgozás során nem találkoztak fehér vagy barna cukorral, mézzel vagy fruktózzal, a tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot.

Ez a bükkfán füstölt császárszalonna, prémium alapanyagból, gondos feldolgozással készül, nem tartalmaz ízfokozókat, nátrium-glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők, mint például a karragén.

100, 200, 2x200 és 1000 grammos kiszerelésben kerül értékesítésre, míg a nemrégiben piacra dobott 150 és 2x150 grammos szélesebb verzió az oldalszalonna húsosabb részéből készült, kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett a húsosabb íz a fontos.

Érdekesség még a kockázott bacon, aminek négykamrás csomagolása nemrég díjat is kapott, és a teflonos eljárással készülő crispy bacon, amit a KFC és Burger King szendvicseiben is megtalálhatunk.

Mindkét termék kapható kereskedelmi forgalomban is. Utóbbi előnye egyértelműen az, hogy készre van sütve, és melegítés után mehet is a burgerbe vagy szendvicsbe.

Környezettudatosság és karbonsemlegesség egy húsipari cégnél?

Nem titok, hogy a húsipar nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, de egy ilyen cégnek is bőven akadnak lehetőségei, hogy kompenzálják az általuk generált terheket.

A vállalat idei évi vállalása, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesítse, azaz a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat.

Szintén a karbonsemlegesség irányába tett terv a tetőfelületekre és a dolgozói parkoló fölé telepíthető maximális napelempark műszaki megoldása, amellyel az üzem villamos energia fogyasztásának 10%-a biztosítható lenne.

Ezen kívül gépészeti automatizáláson, és még optimálisabb energiagazdálkodáson is dolgoznak.

A legnagyobb újdonság pedig az, hogy a premium bacon család 150 és 2x150 grammos kiszerelése, csomagolásában is eltér a megszokottól.

Ezeknél a termékeknél a fólia felhasználást 38%-al csökkentették.

Még egy pont a cégnek: családbarát munkakörnyezet

A Tamási-Húsnál évek óta működik nagyjából 20 fő befogadására alkalmas bölcsőde. Ez a szolgáltatás természetesen összhangban van a munkaidővel, és a szülők sokkal nyugodtabban hagyják bölcsődében a gyermekeket, ha helyileg is ilyen közel maradhatnak hozzájuk.

2021-ben a Magyar Telekom Csoport vándordíját is elnyerték, a Családbarát Vállalat díjat.

A gyereke minőségi étkeztetésben is részesülnek, és igény szerint fejlesztő foglalkozásokat is igénybe vehetnek.

A bölcsőde, majd a hozzá kapcsolt, nagyobb gyerekeknek kialakított gyermekmegőrző mellett a 2020/2021-es tanévben a nevelési szünetekben különböző táborokat is szerveztek 3-8 éves gyermekek számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
A legendás kávéház, ahol esténként újra swing szól, és revütáncosok lépnek színpadra
A Matild Café & Cabaret vacsoraestje egyedülálló élmény Budapesten.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 19.


Link másolása

Budapesten tengernyi szórakozási lehetőség van, és az aktuális trendek nálunk is egyre gyorsabban begyűrűznek. Fine bisztrók, specialty kávézók, karaoke bárok és koncerthelyszínek is akadnak bőven, de néha azt érzi az ember, hogy a hagyományok egyre inkább kiszorulnak. Az a hangulat, amit a régi épületek árasztanak, már egyre kevesebb helyen élhető át, pedig egészen egyedivé teszik a várost.

Ezért mondanám határozottan hiánypótlónak a Matild Cabaret létrejöttét, hiszen a 20. század végén ez a hely Lidó Kaszinóként működött, és hasonló műsorokat kínáltak a közönségnek, mint most.

A nappali kávéházi hangulat teljesen megváltozik, ha leszáll az est. Az ablakokat diszkréten fedik el a bársonyfüggönyök, és csak meleg fények szűrődnek ki olykor, meg a muzsika, ami határozottan más, mint a környék szórakozóhelyeinek kínálata.

Egy fejedelmi múlt képviselője

A kávéház története az 1900-as évek elején kezdődött, amikor Mária Klotild főhercegné felkérte a kor két híres építészét, hogy tervezzenek egy épületpárost, hogy körbeöleljék az Erzsébet hídra vezető utat, illetve, hogy egy új pezsgő közösségi életet vigyen Budapest szívébe.

A két emeleten elterülő kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit és azonnal bekerült Budapest közkedvelt helyszínei közé, ahol a kor közéleti személyiségei, újságírói és művészei gyűltek össze. A kávéház a mindennapi élet szerves részéve vált, ami a ll. Világháború után először nyitott meg és árult kávét a romok közül. Eredetileg Belvárosi Kávéházként volt ismert, ma a Matild nevet kapta, hogy méltón képviselje az megalapítójának, a hercegnőnek az álmát.

Ez a környezet kellően inspirálta a kor kivételes személyiségeit, mint például Krúdy Gyulát, aki itt alkotta meg Szindbád kalandjait, illetve Rónay Egont, aki később híres gasztrokritikus lett.

Amikor a felújítás kezdetét vette és megtalálták a középen elhelyezkedő hidraulikus színpadot, nem volt kérdés, hogy renoválják azt, és folytatják a hagyományt.

Szeptember óta pedig minden csütörtök, péntek és szombat este, 8 és 10.30 között vacsoraesteket tartanak, éjszakai show-műsorokkal.

A táncos fellépők mellett különleges zenei élményben is részünk lehet: jelenleg Gájer Bálint, Radics Gigi és a Group’n’Swing előadásra foglalhatóak jegyek.

És a gasztronómiai élmény sem marad ki az estéből, hiszen a jegy tartalmazza a 3 fogásos vacsora árát, és a köszöntéskor asztalunkra kerülő proseccot.

A menü fix, de az előételek és a főételek közül is lehet választani. Van húsmentes verzió is, és ha valamilyen ételérzékenységben szenvedünk, arra is tudnak alternatívát kínálni.

Az italok nem tartoznak bele a belépőjegy árába, de borokból és koktélokból is szép választék van, így biztosan találunk kedvünkre valót.

friss kecskesajt, céklapüré, mandula , arany bébicékla

magyar marha carpaccio,  mustármagos krém , savanyított zöldségek , rozs crouton

serpenyőben sült kacsamell, árpa rizottó, rozmaring jus, savanyított bébikukorica

serpenyőben sült tengeri sügér (vagy tofu), karfiolpüré, párolt édeskömény, lazackaviár

red velvet, csokis - málnás profiterol, epres sajttorta

A vacsora ideje alatt egy percig sem unatkozik az ember, hiszen két és fél óra alatt a fogadó falatokat, és a három fogást amúgy is kihívás eltüntetni, de itt közben még folyamatosan leköti a figyelmünket a produkció is.

A táncoslányok már önmagukban is komplett show-t csinálnak, de koncerttel vegyítve tényleg nagyon extra élmény.

Mi direkt Gájer Bálint fellépését választottuk, aki a magyar Frank Sinatra és Michael Bublé egyben, és még annál is több. Hiszen saját számai is vannak, és vegyesen énekel angol és magyar nyelven, így a külföldi turistához éppúgy szól, mint a lokálpatriótához.

Ő tényleg az az előadó, aki minimum egy ilyen körítést érdemel. Hozzá és az előadáshoz illik ez a varázslat, a luxus és csillogás.

Szoktuk mondani, hogy jólesik kiszakadni egy-egy estére a valóságból, és egy mozi vagy vacsora erejéig nem a hétköznapi életünkben létezni. A Matild Cabaret ennél még többet kínál. Olyan élmény, mintha nem is ebben a korba költenénk el egy vacsorát. A fények, a zene, a műsor elég intenzív ahhoz, hogy át tudjuk adni magunkat neki, és kiszakítson minket a valóságból.

Az a pillanat, amikor elhangzik az utolsó szám, és kifordulnak a teremből a fellépők, elég rosszul is esik. Mi sajnos azonnal asztalt is bontottunk, pedig talán érdemes lett volna még felnézni a rooftop bárba, a The Duchessbe, hogy kicsit tovább tartson a varázslat.

További információkat és árakat ide kattintva találtok.

Matild Café & Cabaret

Cím: Váci utca 36.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Így néz ki a magyar szamócaültetvény, ahol télen is szüretelnek
A Veresi Paradicsom után itt a Veresi Szamóca.

Link másolása

2018 végén nyitotta meg Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházát a Veresi Paradicsom.

Ők az elsők Magyarországon, akik az év minden napján magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomot tudnak termeszteni, kontrollált körülmények között.

Az elmúlt időszakban azonban több olyan problémával is szembe kellett nézniük, ami változást hozott a cég életében.

A Covid-járvány után (amely már önmagában is megnehezítette működésüket), megjelent egy új, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV, amely miatt gyakorlatilag 6 hónap után elpusztulnak a növények a normális 12-13 hónaphoz képest. És harmadik nehezítő tényezőként jött még az energiaköltség jelentős mértékű növekedése.

Dönteni kellett, hogy vagy bezár a cég, vagy új utat választ. Ők az utóbbi mellett döntöttek.

 A téli szezonban egy jóval kevésbé energiaintenzív növény termesztésére esett a választás, amelynél a vírus, és ahhoz hasonló problémakörök sem állnak fenn. Így született meg a Veresi Szamóca.

Ehhez természetesen jelentős technológiai fejlesztésekre volt szükség. Fűtési- és víztisztító rendszer telepítésre és termesztéstechnológiai kutatásokra is sor került.

A vállalat 220 ezer palántát ültetett el, és a tervek szerint hetente 3-4 tonna szamócát termel majd.

Ez az első vállalkozás Németországtól keletre, aki a téli szamóca termesztés területén ilyen kapacitással rendelkezik.

A komplex innováció megvalósításában a Bay Zoltán Kutatóintézet, a MATE és a Carbotech Kft. is részt vett, és kormányzati támogatás is segítette a közös összefogást. A projekt 3 éves tervezett költsége majd 1,2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 731 millió forint.

A sajtó számára is nyilvános eseményen mi is benézhettünk a kulisszák mögé, és egyenesen a tőről kóstolhattuk meg a szamócákat.

A sorok közt járva kicsit úgy érzi magát az ember, minta egy laborban lenne, vagy egyenesen egy másik bolygón. De a gyümölcsök íze mégis olyan, mintha a nyári nap érlelte volna.

Persze a szamóca mellett ne feledkezzünk meg a továbbra is csodás paradicsomokról, amikből sajnos a következő szezonban kevesebbet termelnek majd, de természetesen azért maradnak a cég kínálatában télen is.

A dzsungellé alakult tövekre mi most csak üvegen keresztül vethettünk pár pillantást, de a kóstoló során kiderült, hogy még mindig eszméletlenül finom a termésük!

Miért olyan nagyszerű a Veresi Paradicsom?

Amikor szabadföldben folyik a termesztés, nem igazán lehet kontrollálni, hogy a vízzel milyen más anyagokat szív fel a zöldség. A talajvíz tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek akár sok éve, évtizede kerültek a talajba.

A Veresi Paradicsomnál a paradicsomtöveket kókuszrostpárnába ültetik, ellenőrzik annak a víznek a minőségét, amivel a növényt öntözik, illetve azt is, amit kienged magából.

Ezt jelenti a kontrollált termesztés.

A kártevők ellen ragadozó poloskát és fürkészdarazsat vetnek be, a beporzást poszméhek végzik.

A távolról ideszállított, import paradicsomokhoz képest ezeknek a paradicsomoknak a beltartalmi értéke 300 százalékkal, vagy akár 600 százalékkal magasabb! Ennek az egyszerű oka az, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során.

Így télen is minőségi paradicsom kerülhet az asztalra!

A Veresi Szamóca nemsokára az üzletláncok polcain, és a cég saját webshopjában is elérhető lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Így készül a Mizo új, igazi csokival bevont rudija
A 300 millió forintos beruházás minőségi ugrást eredményezett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 30.


Link másolása

Miből is áll a Túró Rudi? Hát csokiból meg túróból, nem? Nem egészen...

A boltok polcain szereplő termékek 95 százaléka bevonómasszával készül.

És bár a bevonómassza könnyebben kezelhető, formázható, és jól ízesítve finom is, a kakaótartalma jóval a csokoládénál előírt alatt van.

Ezért vehetjük meg jobb áron, és sajnos ezért egészségtelenebb választás is.

A kakaó élettani hatása

– több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz

– ásványi anyagok és vitaminok tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin

– erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően

– hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében

– teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást

– hatásos megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával

– 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést

Forrás: Házipatika

Érdekes, hogy bár az olcsó csokimikulást például már jó ideje kerüli is a tudatos fogyasztó, a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

Aztán a Mizo gondolt egy nagyot, és vállalta azt a rizikót, hogy megváltoztatja a jól bevált receptet, és komoly fejlesztéseket eszközölt, hogy valódi csokoládéval dolgozhasson a megújult üzemben.

Íz teszt

Hogy a valóságban mennyire érvényesül ez a valódi tej- és étcsokoládé? Meglepő, de az élmény tényleg teljesen más.

A Mizo túrós tölteléke alapból elég lágy, és ha emellé csak kakaós étbevonómassza társul, kissé talán túl krémes lesz az eredmény.

De ez a roppanós csokoládé erőteljes kontraszt a lágy töltelék mellett. Jót tesz az egész édesség textúrájának, és az íze is sokkal erőteljesebb.

Az igazi csokoládé tehát minden szempontból előrelépés.

Nézzünk be az üzembe!

Nézzük hát meg, hogy hogyan készül az új rudi, hiszen nem kevés fejlesztésen esett át az üzem.

A Sole-Mizo Zrt. marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és teljes egészében önerőből megvalósult, mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy a rudi valódi étcsokoládé borítást kaphasson.

A cégnek egy új temperáló és keverő berendezésre, valamint dekristályosítóra volt szüksége. Ezek biztosítják azt, hogy a készterméket a csokoládé egyenletesen, árnyalatoktól, kristályosodástól mentesen, a legkiválóbb minőségben borítsa be.

Így lesz a Mizo Túró Rudi bevonata végül 53% kakaótartalmú csokoládé.

A gyár területén raktározási, hűtési, csomagolási kapacitások bővítése is történt, valamint tartályok és csőszerelvények képezték még a beruházás részét az új technológiai igényekhez igazodva.

A fejlesztéseknek köszönhetően az üzem immár 1500 tonna étcsokis késztermék előállítására képes.

A túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg.

Végezetül pedig jöjjön pár pillanat a gyárból, ahogyan a rudik elnyerik végleges formájukat:

Érdekesség, hogy mielőtt a csokoládébevonat a rúdra kerül, már kap egy vékony talpat, ami összetartja a lágy, túrós réteget.

Ti próbáltátok már a Mizo újdonságát?

Link másolása
KÖVESS MINKET: