RÓKALAND

Bestia: fatálak, kemencék és a tökéletes szendvics

Megnéztük mit tud Wossala Rozináék amerikai típusú étterme.

Link másolása

Délután 4-kor a világ összes étterme üres, ilyenkor vadászunk. Ajtó kinyit, mi belép, srác köszön.

Idáig minden frankó. Inni házi, vaníliás- uborkás limonádét rendelünk mert elég zorallul hangzik.

A menü egyben a tányéralátét is, elősegítve az amerikai afterwork-kocsma érzést - amit nagyon sugározni akarnak - és sikerül is anélkül, hogy a jelenlévő Pryma Zoli üzletvezető nyakunkba öntené a marketinget. Ezért jár is egy dagadt piros pont.

Az étlap-alátéten kiszúrom a Josper feliratot, kábé egy időben azzal, hogy Zoli is megemlíti. Ez a kemencék Lamborghinije, a grillsütők Ferrarija, egy igazi vadállat. Fatüzelésű kemencés ízzel pecsételi meg a benne sültet, miközben gyorsabban süt, mint a későn ébredt nagymama a karácsonyi ebéd előtt.

Na, ez kenyér!

Nem szarozunk, berendelünk minden témában. Egy velős pirítós előételnek, mert az szignicsör, egy BBQ-oldalas, mert az nagyon amerikai, egy kacsakolbász krumplifőzelékkel, mert azt nem is értjük igazán (és Adri rákattant), valamint a Bestrami „a tökéletes szendvics”, ami ultraszignicsör, és már agyon lett dicsérve pár fórumon.

A velős pirítós egy batár nagy fatálon érkezik, az impozáns szó lassított felvételben hagyja el a számat a láttán.

A kettéfűrészelt csontban lévő velőn fűszeres panko morzsa figyel, egyik oldalon a pirítósok, másikon egy tormahab hegy. Sok meglepi nincs ebben a fogásban: a velő király - annak, aki szereti -, a  tormahab vagány ötlet, és ilyen habos még sose volt. A kenyér viszont már felrántotta a szempillámat. Szép barna, hosszú vekni fele, ami nem egy mezei kenyérpirítóban kelt életre.dsc_5769resize

A kacsakolbászos mókára nagyon kíváncsi voltam, mert valahogy ez ütött el az egész étlapon a legjobban a kis krumplifőzelékével. Egy zománcozott, ovál fémtányéron érkezik, amitől vigyorogni kezdtünk. Nem gúnyosan, hanem a „jaj istenem ez de jó”-féle vigyorgással - akkor is ha ezt már láttuk a Budapest Bisztróban és a Spílerben is. Nincs trükk, tényleg egy klasszik burgonyafőzelékben hajókázik a szép szál kolbászka, ami roppan és a szádban fröcsög a kacsa sajátos, testes ízével.

A főzelék majdnem olyan, mint amikor péntek délután hazamásztál a suliból és már a lépcsőházban érezted mi lesz ebédre,

de egy kis szeletekben hagyott hagyma megbolondítja. Emberes adag, kétezerért simán megéri. Közben ráeszmélek, hogy a limonádéban a vanília valahogy csak a stáblistára kerülhetett fel, vagy az uborka K.O.-val nyert, nem tudom...

 

dsc_5774resize

Az oldalas a velő alatt is megismert gigászi falapon érkezik, amit szegény felszolgálók biztosan őszintén kedvelnek. Három halom: coleslaw, oldalas, steak burgonya, hanyag eleganciával, Maldon sóval és metélőhagymával megküldve. A deszkán minden hibátlan, az oldalas omlik, mint a vakolat, de isteni zsiradékait és puhaságát teljes érvényűen átadja nekünk. A BBQ édeskés-füstös és ragacsosan büntet.

A Bestrami. Multi szójáték ez a szendó, és nagyon NAGY betűkkel van szedve az étlapon is. A Facebook-feedbackek szerint vagy ez a legjobb szendvics a világon vagy a legszarabb, bár ez általánosságban mindenre igaz. Ismét fadeszka, de még mindig tetszik. És igen! Szinte biztos voltam benne, hogy a pirítósnál is alkalmazott kenyér visszatér, mert elég menő volt a kis grillcsíkjaival. Benne a tépett Josperelt-marha, sajt és mustáros mizéria, mellette csemege ubi.

Aztán ez végül is ennyi.

Szép harmónia, füstös-szaftos hús, amit a mustár meg a kicsit kreténbe nyúlós sajt nem hagy elkanászodni. Laktat - nagyon -, úgyhogy a „nyúladagozók” is békésen fektethetik be a pénzüket ebbe a gasztronómiai élménybe, de én mégsem ezt jegyezném a hely védjegyének, mert előtte sokkal kellemesebb dolgokat ettünk, mint egy tökéletes szendvics.

Végül egy túrógombóc, mert az most mindenhol a reneszánszát éli. A Bestia nem variált, nem detexturálta, nem habosította, nem tárkonyozta vagy alkotta volna az egészet újra, csak készített egy panko morzsás isteni túrógombócot. Pont.img_0128resize3

dsc_5817

Este még visszatértem, hogy meglessem mit tudnak az igazi afterwork-órában. A kézműves sörlap ki van maxolva, kilenc csapon és még több üveges verzióban. Sokan vannak, de nincs rohanás, mégis úgy tűnik, megy szépen minden a maga medrében. A felszolgálók érdeklődnek, odafigyelnek, és elmondják a harmincadik embernek is mosolyogva, hogy hol a vécé (ahol a piszoárok és a csapok söröshordók).

Este tényleg jobban átjön ez a Bestia-feeling, amit nappal még nem értettem teljesen.

Árban kényes kérdés, a kézműves sörök mindenhol drágák, az ételért korrekt árat kérnek, korrekt mennyiségért és minőségért, egy általában nem korrekt környéken. Van ez a 12% kötelező szervízdíj, de szerintem a Bestia szépen operál ahhoz, hogy ne legyen ebből hőbörgés. Visszatérős, sörözős-eszegetős hely.

Ha te is belekóstolnál a Bestia fogásaiba, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: