RÓKALAND

5 kihagyhatatlan ebédmenü a belvárosban

Ezek a klassz éttermek mind Budapest szívében találhatók. A Bordót például a kellemes kerthelyiség, a STIKÁ-t pedig a különleges választék miatt is érdemes kipróbálni.


Sokat vajúdtam, hogy hogyan ajánljak nektek déli menüt a városban. Járjam körbe egy hét alatt az összeset, és így próbáljam az almát a körtével összehasonlítani? És amikor te jövő héten majd azért látogatsz el az egyik helyre, mert elmondásom szerint isteni a carbonara, mit választasz, ha az új, heti kínálat szerint csak bolognait találsz?

Tökéletes megoldást nincs, de igyekeztem olyan helyeket keresni, ahol az alap étlap és a hely egyéb tulajdonsága is garanciát ad arra, hogy nem fogsz szomorúan távozni.

Panificio il Basilico

A Panificio il Basilico név elsősorban kézműves pékséget takar a város több pontján, de a Király utcában a sörözésre, borozásra, pizzázásra és menüzésre is van lehetőség.

panificio facebook 1
Fotó: Facebook
panificio facebook 2
Fotó: Facebook

Szinte minden nap posztolják Facebookra a finomságokat, amiket aznap kérhetsz náluk, így érdemes bekövetni őket és érkezés előtt csekkolni a napot. Csirkeraguleves és sült almatorta, zelleres karfiolkrémeves és vaddisznópörkölt nokedlivel vagy spárgakrémleves és hamburger párosítás is akad itt, és ezért mindössze 1490 forintot kell kicsengetni. A két fogáshoz jár 2dl házi szörp és munkanapokon, 12-15-ig érvényes az ajánlat. Ha pedig nem laknál jól (kétlem), még rátolhatsz egy taleggio sajtos-kékáfonyás tekercset is a pékség funkciónak hála. Plusz infó, hogy a budapesti Jamie's Italian is innen veszi a kenyeret, amit még az angol partnerek is szanaszéjjel dicsértek.

Bordó Bisztró

Megmondom őszintén, nem azért járok ide, mert itt a legjobb a kaja. Hanem inkább azért, mert jó helyen van, jó fej a személyzet és mert egészen 5 óráig lehet ebédelni. Amikor az első helyen már elfogyott, a következő helyen pont három után vagyok tíz perccel és nem szolgálnak ki, na akkor jön a Bordó. Jó, nem csak akkor, mert általában jókat eszem itt és még variálhatok is, amit nőként, nem meglepő módon, igazán élvezek.

bordo SAJATbordo SAJAT1

Kéthetente változik az ebédmenüs étlap, és a héten 5 előétel, 7 főétel és 2 desszert közül lehetett választani (ha jól emlékszem, nagyjából mindig hasonló a felállás). 2 fogás 1050, 3 fogás 1300, amire azért még rádobnak egy 10%-os szervizdíjat. Azt gondolom, hogy ez így jó ár-érték arányos. Kis étkűek elvannak egy saláta plusz főétel kombóval is, de azért nekem egy barackos túrógombóc sem ártott meg. Április végétől, a rossz idő beálltáig van egy klassz, méretes kerthelyiségük is. Na ez sem hátrány a Nagymezőben.

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

A Két Szerecsenben jó a konyha. Minimum, havonta egyszer megfordulok itt, és bár néha csak egy kávéig jutok, amikor enni támad kedvem, nem csalódom. Jók a tapasok, jó a heti ajánlat és jó a napi menü is. Kifoghatsz egy grillezett pulykamellet joghurtos nyári salátával és epres gyümölcsrizzsel, vagy egy tejfölös karfiollevest és egy rizses húst csalamádéval.

ket szerecsen facebook
Fotó: Facebook
ket szerecsen SAJaT

A két fogás 1190 pénz és elvileg 3-ig lehetne fogyasztani. Ha kitart addig. Mert általában előbb elfogy. Mondjuk sok esetben asztal sincs szabad, ahol fogyasztani tudnál, de ez mind azt bizonyítja, hogy valamit jól csinálnak. Ha ide készülsz, olvasd el a weboldalukon, hogy mi várható aznap, majd eressz meg egy telefont, hogy biztos ne indulj el hiába. Most, hogy van terasz, mondjuk könnyebben el lehet férni, de láttam én már karón varjút. Ha az ebéd nem jönne össze, meleg szívvel ajánlom a város egyik legjobb Cézár salátáját vagy a város egyik legjobb reggelijét. Nem túlzok! Járjatok utána!

STIKA

Ez ilyen hipszter hely? Én nem tudom, de szokták mondani. Ha az a hipszter, hogy jóvágású, tetkós, kellemes arcszőrzetű srácok vezetik, és minimál a bútor, meg a kaják díszítése, meg nagyon kutyabarát az egész, akkor minden bizonnyal. De engem inkább az fog meg benne, hogy különleges a menü, és az, hogy itt is én válogathatom össze, hogy mit is ennék aznap.

stika - SAJÁTstika facebook
Fotó: Facebook
13315524_1800722800156871_2710440481069582659_n

Például újhagymás burgonyakrémleves füstölt pisztránggal és zöldbabos gyöngyhagymás marharagut pappardellével. Kettő fogás, 11:30-15:00-ig, 1250, de ha csak egy levest ennél 550-ért, ám legyen. Viszont akkor tolj rá egy sütit! Egyszer itt olyan túrósat ettem, hogy azóta is álmodom vele. Meg a kávé is rendben van, és egyre több helyen hallani, hogy a gluténmentes burgereik is parádésra sikerültek. Van teraszuk is, meg Instagramjuk is. Nincs több kérdés.

Fat Mama Eatery

A Fat Mamáról mindenképpen akartam írni, mert kellőképpen különleges a menü ahhoz, hogy beszéljünk róla, de vannak fenntartásaim. Először télen voltam náluk, amikor akkora adagot raktak le elém, hogy megkönnyeztem. Gasztrolelkitársam Péter is velem volt, és ő sem tudta maradéktalanul begyűrni. Akkor is 1500 volt a két fogás, mint most, és akkor is limonádé járt mellé.

fat mama facebook
Fotó: Facebook
fat mama SAJaTfat

Két hete újrateszteltem és még mindig izgalmas, mert rizses hús helyett itt grillezett sertéskaraj van mogyorós rizzsel és grillezett ananásszal, de a tányér és a fogás is összement. Jött viszont egy 8%-os szervizdíj újdonságként. Ne értsetek félre, az ízek még most is rendben vannak, és szerintem bőven megéri tesztelni, de nekem hiányérzetem van. Lehet, hogy csak a partner hiányzott? Akkor viszont pardon.

Ha tetszett az összeállítás, oszd meg ismerőseiddel is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: