hirdetés
regi-jarvanyok-nyoma-budapesten.jpg

Régi járványok nyomai és emlékei a mai Budapesten

My Secret Budapest - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Bár már jóval korábban elhatározták, hogy kórházat építenek a templom mellé a járványok miatt, az alapkő letételéig évtizedeket kellett várni. Erre 1781. május 3-án került sor, ám az ispotályt csak az 1790-es évek közepén építették fel.

A kórházat az építésekor összekötötték a templommal, a főbejárat, a mai ablak kőből faragott, copf stílusú kapukeretén a következő feliratot helyezték el: PESTANUM CALAMITOSORUM DOMICILIUM, vagyis: a gyámoltalan szerencsétlenek pesti menháza.

A kapu fölé pedig egy megrendítő, jelképes jelenet került: idősebb nő elhagyott, ruhátlan férfi beteget gondoz, baloldalt mankós öreg koldus könyörög alamizsnáért rózsafüzért mormolva, jobb oldalt szelíd arcú nő ölében galambbal ül elmélázva pénzt ontó zsák mellett.

A Szent Rókus kórháznak az 1831-es kolerajárvány idején is fontos szerep jutott: járványkórháznak jelölték ki.

A XIX. század végén kitört járványok idején már szervezetten zajlott a betegek elkülönítése, kezelése, így amikor 1892-ben újra megjelent a kolera Európában, a Markotányos utcai barakk-kórházba kerültek a betegek. "A kolerakórház a Mihálkovics utca - Üllői út - Haller utca - Tűzoltó utca által határolt területen állt. Az igénytelen régi házban és melléképületeiben példás rend és tisztaság uralkodott. A járvány idején külön orvosi és ápolói személyzet várta a betegeket - már infúziót is alkalmaztak a kiszáradás elkerülésére -, akiket vitorlavászonnal fedett vöröskeresztes kocsik szállítottak be a szigorúan zárt területre" - írja a Mindennapok története blog.

A Nagyvárad téren ez az épület az egykori barakk-kórház határán áll.

A "ragályosok kórháza" pedig a Szent László Kórház lett, amely 1894 tavaszán nyílt meg, eredetileg is járványos betegségek kezelésére. "A Vasárnapi Ujságban így írtak az új kórház feladatáról: Himlő, vörheny, tífusz, difteritisz és más ragadós betegségek járványos fellépése esetén az új kórház nagy szolgálatokat van hivatva tenni a főváros közegészségügyének" - olvashatjuk a PestBuda oldalon a kórházról szóló blogbejegyzésben.

A Szervita téren látható Mária-oszlop egy korábbi alkotás újrafaragott változata. Az eredeti szobor az 1737-40-es budai és pesti pestisjárvány idején kapott fontos szerepet, amikor a templomok bezárása miatt a hívek a szabadban, a szobornál imádkoztak.

A pestisnek talán a Margitszigethez is köze lehet. A középkorban három külön szigetből álló területen a legnagyobb dunai sziget az Insula leporum, vagyis "nyulak szigete". Trogmayer Ottó régész elmélete szerint a sziget latin elnevezése Insula leprorum, azaz "leprások szigete" is lehetett, csak kikopott az r a névből, vagy - egy másik elmélet szerint - szándékosan hagyták ki. Egyes feltevések szerint a középkorban a sziget karanténként szolgált, ide hozták a leprás betegeket, itt működött a leprakórház és a leprások temetője is.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trianon-100-megallas-budapest.jpg

Így állt meg 1 percre az élet Trianon 100. évfordulóján

Videón a pillanat, amikor megállnak a buszok és a villamosok a Széll Kálmán téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Június 4-én 16:30-kor 1 percre megálltak a metrók, buszok, villamosok Budapesten a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezve. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a budapestieket is arra kérte, hogy egy percre mindannyian álljanak meg.

A leállásról videót is készítettünk, amelyben látszik, ahogy az egyébként buszoktól, villamosoktól és járókelőktől nyüzsgő Széll Kálmán téren egy percre megállnak a járművek. Az emberek egy része is megállt és a hangszórókat hallgatták.

Budapest főpolgármestere azt is elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egy időben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-kerekparsav-scaled.jpg

Nagyon bejött a BKK-nak a kerékpársáv a Nagykörúton

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala - írta a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint a nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő - a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt - Múzeum körúti biciklisáv forgalmát.

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált - teszik hozzá.

A közlés szerint a Nagykörúthoz hasonlóan a Bartók Béla út is erős kerékpáros forgalmat bonyolít. A mérések alkalmával ez az útvonal is rendszeresen meghaladta a kiskörúti kerékpársávon mért számokat. Az elmúlt hetekben voltak olyan napok, amikor a Bartók Béla úton közlekedő járművek közül minden negyedik bicikli volt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bkk-villamos-tomegkozlekedes-bkkfoto.jpg

Egy percre leáll a budapesti tömegközlekedés csütörtökön

Június 4-én, 16 óra 30 perckor az utasok egy egyperces megemlékezést hallgathatnak a járatokon a trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából.
MTI, fotó: BKK/Facebook - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Megáll egy percre a közösségi közlekedés a trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra kérte a főváros lakosságát, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor álljon meg mindenki egy percre, hogy "közösen emlékezzünk Trianonra".

Ebben az időpontban az utasok egy egyperces megemlékezést hallgathatnak, amelynek idejére leállnak a közösségi közlekedési járművek.

A BKK azt írta, hogy aki csütörtök délután akár a közösségi közlekedés járataival, akár autóval utazik Budapesten, számítson egy rövid idejű torlódásra, és a társaság javasolta, hogy utazás idejét ennek megfelelően tervezzék meg.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!