hirdetés

OTTHON ÉS KERT

Zuhanykabin-trendek, amelyek menővé teszik a fürdőszobád

Az alábbi cikkünkben mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

A zuhanykabin-trendek gyors változását tapasztaltuk az utóbbi években. A klasszikus változatokat modernebb és praktikusabb kabinmegoldások váltották, azonban egyre népszerűbbé váltak az úgynevezett épített zuhanysarkok, amelyek mára átvették a vezető szerepet a modern fürdőszobákban.

A zuhanykabinok népszerűségét a keretes sarokkabinok alapozták meg, amelyek még napjainkban is keresett megoldásnak mondhatók; szögletes vagy íves formával, nyíló- vagy tolóajtós megoldással, gyakrabban hátfal nélküli, ritkábban hátfallal ellátott változatokkal találkozunk.

A gyártók mindent elkövetnek, hogy kiszolgálják a megnövekedett vásárlói igényeket. Ennek köszönhetően szélesebb kínálatból válogathatunk, többféle méret terjedt el, aszimmetrikus és helytakarékos megoldások állnak rendelkezésre. A klasszikus fehér és krómszínű keretek mellett megjelentek az elegáns fekete és más színű változatok is.

A különálló és kombinálható zuhanyfalak és zuhanyajtók nagyobb szabadságot biztosítanak, hiszen ezeknek köszönhetően egyedi zuhanyzómegoldásokat alakíthatunk ki az igényeinknek megfelelően.

Fontos kiemelni, hogy minden egyes zuhanykabin és zuhanyfal biztonsági üvegből készül, ennek megfelelően biztonságosan használhatók.

hirdetés
Az építettzuhany-megoldások a jelen és a jövő megoldásai

Az épített zuhanykabinsarkok népszerűsége elsősorban az egyedi megvalósításoknak és az esztétikai adottságaiknak köszönhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek más előnyös tulajdonságokkal is. A legnagyobb előnyük – a zuhanytálcával rendelkező kabinokkal szemben – a méretükben mutatkozik meg; esetükben akkora zuhanyterületet alakítunk ki, amekkorát csak szeretnénk vagy amennyi szabad terület rendelkezésre áll. A terület adta szabadságnak köszönhetően esőztető zuhanyfejet, masszázspanelt vagy akár egy padot is elhelyezhetünk bennük. Ha valami extrát szeretnénk, az épített zuhanysarokban megvalósíthatjuk.

A népszerűségnek örvendő úgynevezett walk-in zuhanyfalak könnyedén az igényeinkhez igazíthatók, hiszen az üvegfalak kombinálásával alakíthatók. Stabilitásukat az elegáns merevítőrudak és illesztési profilok biztosítják.

Ha épített zuhanysarkot szeretnénk kialakítani, szinte minden igényünkre találunk megoldást; fix falat, nyíló-, toló- és csuklóajtót alkalmazhatunk. A zuhanysarkok szintemelkedés nélkül is megépíthetők, ami biztonságosabbá teszi a használatukat, különösen abban az esetben, ha a háztartásban idősek vagy nehezebben mozgó családtagok élnek. Mivel a tálca nélküli, épített zuhanysarkok nem rendelkeznek zuhanytálcával, nem folyik alájuk a víz, így az élettartamuk is magasabb. A tisztításuk is egyszerűbb, tisztítószeres felmosással gondoskodhatunk a megfelelő higiéniáról.

Az előnyök mellett meg kell említeni, hogy az épített zuhanyfal elkészítése rendszerint (picit) talán magasabb költséggel járhat, de az általuk képviselt praktikum és esztétika azonban megéri a magasabb ráfordítást. A lehetőségeink igencsak szélesek; a falakat csempével, mozaikkal, kövekkel és falburkoló panellel is burkolhatjuk, de akár speciális vízhatlan festést is alkalmazhatunk. A padlót csúszásmentes járólappal vagy természetes kővel javasoljuk burkolni.

Az egyedi megjelenés érdekében különböző színvilággal, mintázattal és anyaghasználattal rendelkező burkolatok közül válogathatunk, illetve zuhanyfalak és zuhanyajtók széles választéka áll rendelkezésünkre, akár átlátszó, intimmintás vagy robbantott üveges megoldás közül válogatunk. Noha a divatirányzatok folyton változnak, az igényeinknek és ízlésünknek megfelelő megoldásokkal olyan helyet alakíthatunk ki, ahol minden fárasztó nap végén feltöltődhetünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Így lesz hibátlan a festett fal

Összegyűjtöttük, mit kell tudni, hogy hibátlan legyen a fal.

Link másolása

hirdetés

A mai napig előszeretettel festjük a lakásunk falait. A módszerek persze sokat változtak; a porfestékeket és a színezőpasztákat felváltották a minőségibb termékek és a színtervezett kevert festékek, speciális festéktípusok váltak elérhetővé, de maga a festés örök. Összegyűjtöttük, mit kell tudni, hogy hibátlan legyen a fal.

A siker kulcsa az előkészítés

Soha ne feledkezzünk meg a felület előkészítéséről! Fogjunk egy nedves rongyot, majd próbáljuk meg letakarítani az előző festés legfelső rétegét. Ha szerencsénk van, ez nem fog menni, ennek ellenére érdemes áttörölni a teljes falfelületet.

Sajnos előfordulhat, hogy homokos vagy mészszerű réteg válik le. Ilyenkor a fellazult felületet ronggyal vagy puha kefével el kell távolítani. Tartsuk szem előtt, hogy a felületnek teherbírónak kell lennie.

Ezt követően már csak az egyenetlenségeket kell kijavítanunk; a szükségtelenné vált tiplik és szögek helyét glettel vagy más hézagolóval kell kitöltenünk. Ezeket a felületeket teljes száradás után visszacsiszolhatjuk.

Miután meggyőződtünk, hogy a teljes falfelület egyenletes, pormentes és száraz, ragasszuk közbe azokat a részeket, amelyekre nem kerülhet festék. Ilyenek például az ajtók és ablakok tokjai, a padlószegélyek, a kapcsolók és dugaszolóaljzatok… Erre a célra tökéletesen megfelelnek a közönséges festőszalagok, amelyek a munka végeztével könnyedén eltávolíthatók.

hirdetés
Kezdődhet a festés!

Legalábbis abban az esetben, ha a falfelületen nincsenek ázásnyomok, rozsdafoltok, illetve puha anyagból készült lapok. A víz- és rozsdafoltokat foltfedővel vagy szigetelőfestékkel érdemes kezelni, a puha anyagokat tartalmazó falakat és a gipszfelületeket pedig alapozóval kell ellátni, máskülönben túl agresszívan veszik fel a fedőfestéket.

Ezt követően már semmi nem tarthat vissza minket a festéstől! Használjunk jó minőségű festéket! Napjainkban a diszperziós festékek a legkeresettebbek; tökéletesen fednek, jó lég- és páraáteresztők, vízzel hígíthatók, jó a színtartásuk és akár gyönyörű fehér színben is rendelkezésre állnak. Nem mellesleg könnyű velük dolgozni. Vizes helyiségek esetében érdemes gombaölő adalékkal keverni őket.

A festéshez érdemes megfelelő méretű festőhengert választani, ami megfelelő szélességgel rendelkezik, illetve kellő mennyiségű festéket képes felvenni. Használjunk lehúzórácsot, máskülönben a festékfelesleg csorogni és fröcskölni fog.

Mindig a plafon lefestésével kezdjünk! Ennek egyszerű oka van: a gravitáció ellenünk dolgozik. Ha a falakkal kezdenénk, szinte biztosan összefröcskölnénk a már elkészült felületet. Első lépésként kisebb szélességű ecsettel fessük le a széleket és a lámpák környékét. Ezt követően hengerrel dolgozzunk tovább; figyeljünk arra, hogy a hengert mindig az egy festékmártással lefesthető felület közepére helyezzük, innen haladva hordjuk fel a festéket. Ezzel elkerülhetjük, hogy egymással szomszédos felületekre különböző mennyiségű festék kerüljön, és esetlegesen látható színárnyalati különbség jelenjen meg.

A plafon lefestése után következhetnek a falak. Ez esetben is a szegélyekkel, sarkokkal és szélekkel kell kezdenünk; a keskeny ecset most is segítségünkre lesz. A falak esetében is érdemes követni egy ajánlást annak érdekében, hogy elkerüljük a tarkaságot; a falakat először hosszanti irányba fessük, ezt követően keresztben, majd még egyszer hosszirányban pontos átfedéssel.

Ha követjük az itt megfogalmazott ajánlásokat, biztosak lehetünk benne, hogy a végeredménnyel maradéktalanul elégedettek leszünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Tavaszi kerttisztítás egyszerűen

A tavasz már javában megérkezett, de a későn ébredők még nem maradtak le semmiről. Itt az ideje, hogy alaposan felmérjük a terepet, és sorra vegyük azokat a munkálatokat, amelyeknek köszönhetően kertünk teljes pompájában tündökölhet. Kezdjük is rögtön a legelején!

Link másolása

hirdetés
Az ereszcsatorna és a különböző lefolyók kitisztítása

A nyárelő derekán jól ismertek a heves záporok és a többnapos esőzések. Ilyenkor tetemes mennyiségű csapadék hull a földre, és – az eldugult ereszcsatornában megülve – jelentős károkat okozhat. Az ősz folyamán felgyülemlett gallyak és száraz levelek elkezdenek megrohadni a megrekedt vízben, túlcsordulás esetén pedig beázhat a tető vagy a pince, de a bogarak, rágcsálók és madarak is szívesen fészkelnek az így érintetlenül hagyott területeken.

A csatorna kitisztítása nem bonyolult, azonban néhány eszköz beszerzése megkönnyítheti a feladatvégzést. Mindenképp szükségünk lesz egy stabil, maximális biztonságot nyújtó létrára, egy pár kesztyűre, néhány zöldhulladékgyűjtő zsákra és egy tisztító eszközre. Erre nyújt kényelmes megoldást a Gardena combisystem ereszcsatorna-tisztító, amelynek az egyik oldalán az erős sörték, a másikon pedig a minőségi műanyagból készült kaparóél gondoskodik a hatékony tisztításról.

Tipp: Az esővíz összegyűjtésével, amellett, hogy kíméljük a környezetet, jelentős összegeket spórolhatunk meg. Ma már számos, különféle stílusú esővízgyűjtő edényből válogathatunk, és a szárazabb napokon egy hordóürítő szivattyú segítségével gond nélkül locsolhatjuk növényeinket a gyűjtött vízből.
Falfelületek, járólapok, kerti bútorok tisztítása

A jobb idő beálltával a legtöbb embernek máris a grillezés fogalmazódik meg első gondolatként. Azonban ildomos ezeket a területeket is kisuvickolni, mielőtt a vendégsereg megérkezik. A megfelelő tisztítószerekkel és/vagy magasnyomású mosó segítségével a makacsabb szennyeződések egyszerűbben eltüntethetőek. Mivel kertünkben főleg porózus kőfelületekkel találkozunk, amelyekbe a szennyeződés jobban lerakódik, a mosást érdemes több irányból végrehajtani, vagy használhatunk erős, hosszú szőrű kefét. Ilyen például a Gloria Multibrush kő- és faburkolat-tiszítítógép is, amelynek segítségével könnyedén eltávolíthatók a kültéri kő- és faburkolatokról (járdáról, teraszról, erkélyről, kocsibeállóról stb.) és azok réseiből a szennyeződések.

Festett, lakkozott felületek renoválása, karbantartása

A szép kert egyik záloga az ápolt és karbantartott kerítés, valamint a különböző kiegészítők, mint a kerti pad, virágládák, futattórácsok stb. szép állapota. Akármilyen anyagból is készülnek ezek a berendezések, a hosszú évek és a környezeti viszontagságok idővel megmutatkoznak rajtuk. Érdemes meghatározott időközönként rendbe hozni, új életet lehelni beléjük. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy újragondoljuk kertünk megjelenését, valamint új színeket, stílusokat csempésszünk a korábbi helyére!

Kertünk lelke: növényeink, fáink és a szép zöld gyep

Ahogy elbúcsúzunk a fagyos napoktól, az első és kihagyhatatlan feladatainak egyike fáink metszése, gyökereik megszellőztetése és az ágak permetezése. Ezeket a lépéseket nem szabad elhanyagolni, ha egészségtől duzzadó növényeket szeretnénk látni kertünkben.

hirdetés

A zimankós téli időszak után hagyjuk levegőhöz jutni pázsitunkat is! Gyűjtsük össze az elszáradt fűszálakat, a lehulló gallyakat, az őszről megmaradt fonnyadt faleveleket. Ehhez tökéletesen megfelel egy gereblye vagy lombseprű. Most, hogy biztosítottuk, hogy a fű meg tudjon újulni, következhet a gyeplazítás, melyhez használjunk gyeplazító gépet vagy vasvillát. Végül pedig ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem! Növényeink folyamatos fejlődéséhez természetes, állati és növényi trágyával vagy tápoldattal dúsított, szervetlen műtrágyával járulhatunk hozzá.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Megfelelő létra kiválasztása a különböző feladatokhoz

Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, milyen létrát érdemes választanunk, ha vásárláson törjük a fejünket. 

Link másolása

hirdetés

Nincs olyan háztartás, ahol olykor-olykor ne lenne szükség valamilyen létrára, fellépőre vagy állványra. Akár kertes házban, nagy belmagassággal rendelkező régi építésű lakásban vagy alacsony belmagasságú panelben lakunk, néha magasabbra kell jutnunk, mint amit pipiskedve elérhetünk. Az alábbiakban arra a kérdésre keressük a választ, milyen létrát érdemes választanunk, ha vásárláson törjük a fejünket. 

A létra legfontosabb tulajdonsága a munkamagasság, hiszen ez határozza meg, milyen magasságot érhetünk el vele, illetve milyen magasságban dolgozhatunk biztonságosan. Szerencsére, nagy választék áll rendelkezésre; a kereskedők kínálatában fellépőket, úgynevezett háztartási létrákat és nagyobb magasság elérésére is alkalmas, két fokozattal rendelkező létrákat találunk. Látható, hogy ezek mindegyike más-más célt szolgál.

A fellépők kizárólag a legkisebb magasságok elérésére alkalmasak, de jó megoldást biztosítanak, ha csupán a könyvespolc vagy a ruhásszekrény magasabb részeit kell elérnünk. Ezek az eszközök aprók, könnyűek, így jól mozgathatók, a tárolásuk sem jelent nehézséget. Néha azonban magasabbra kell jutnunk. Átlagos belmagasságú lakások esetén beltéri használatra megfelelők a három vagy négy fokozattal rendelkező háztartási létrák, nagy belmagasságú lakások esetén viszont a kétfokozatú, egyoldalas létrák jelenthetnek jó megoldást, amelyeknél dobogó biztosítja a stabil állást. Kissé nagyobb gondot kell fordítani a kiválasztásra, ha kültéri használatra keresünk megfelelő létrát. Itt is a munkamagasság lesz a döntő, hiszen az ereszcsatorna tisztítása vagy a gyümölcsfák metszése egészen más magasságban történhet. A kiválasztásnál elsődleges szempont, hogy a létráról a munkamagasságot stabil helyzetben érhessük el.

A beltéri létrák rendszerint alumíniumból készülnek. Ez az anyag tökéletesen alkalmas a célra, hiszen könnyű és jól terhelhető konstrukció gyártására alkalmas. Rendszerint forrasztással vagy zártszelvények préselésével alakítják ki őket, így a terhelhetőségük alsó határa 130-150 kg körül mozog. Nagyobb igénybevétel esetén érdemes előnyben részesíteni a 200 kg feletti terhelhetőséggel rendelkező termékeket!

A létrák között egy vagy két fokozattal rendelkező változatokat találunk. Az egyfokozatú létrák jó választást jelentenek, ha a felső részt stabilan tudjuk rögzíteni, más esetben viszont a kétfokozatú megoldásra van szükség. Ez utóbbiak jó szolgálatot tesznek a gyümölcsfák metszése vagy a termés betakarítása során. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a nagyobb létrák esetén a lábak terpesztése is nagyobb, így nagyobb sík területre van szükség a biztonságos felállítás érdekében! 

hirdetés

A létrák között egy vagy két fokozattal rendelkező változatokat találunk. Az egyfokozatú létrák jó választást jelentenek, ha a felső részt stabilan tudjuk rögzíteni, más esetben viszont a kétfokozatú megoldásra van szükség. Ez utóbbiak jó szolgálatot tesznek a gyümölcsfák metszése vagy a termés betakarítása során. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a nagyobb létrák esetén a lábak terpesztése is nagyobb, így nagyobb sík területre van szükség a biztonságos felállítás érdekében! 

 

A létrák egyszerű és nagyszerű megoldást kínálnak; bármikor elővehetők, összecsukhatók, jól tárolhatók, biztonságosak… Azonban vannak esetek, amikor a létránál profibb megoldásra van szükség. Ilyenkor a munkaállvány kínál biztonságos munkavégzést. Az egymásba tolható keretrendszerelemek, a csúszásbiztos felületek, a különböző bővítőelemek mind azt a célt szolgálják, hogy zökkenőmentesen végezhessük el a munkánkat akár nagy magasságban is.

Érdemes figyelmet fordítani a kiválasztásra, hiszen a megfelelő munkamagasság stabil elérése csökkenti a balesetveszélyt. Ha tehetjük, válasszunk több létrát különböző munkamagasság elérésére, így mindig a célfeladatnak megfelelőt használhatjuk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Így válasszuk ki, hogy milyen legyen a padló!

Összegyűjtöttük, mely típusok a legkedveltebbek, illetve mit érdemes tudni róluk.

Link másolása

hirdetés

Szeretnénk nap mint nap jó érzéssel hazatérni és élvezni az otthonunk melegét. Ez az érzés gyakran olyan apró döntéseken múlik, mint a megfelelő padló kiválasztása. Összegyűjtöttük, mely típusok a legkedveltebbek, illetve mit érdemes tudni róluk.

Laminált padló, népszerű választás

Elsőként mi mást említhetnénk, mint az eladási statisztikákat vezető laminált padlót? Számos olyan tulajdonságot sorolhatunk vele kapcsolatban, ami képes megmagyarázni a padlótípus népszerűségét.

Rendkívüli szín- és mintaválasztékkal találkozunk, így bármilyen stílushoz könnyedén megtalálhatjuk a megfelelőt, már amennyire könnyű akár száz termék közül választani. A laminált padló hosszú élettartamot ígér, csupán az igénybevételnek megfelelő kopásállóságra kell figyelmet fordítanunk. Az AC3 és AC4 jelöléssel ellátott termékek nagyfokú terhelésnek is képesek ellenállni, így akár irodákban, magánrendelőkben vagy közösségi helyiségekben is alkalmazhatók. Egyetlen hátránya a nedvességgel szembeni sérülékenysége.

A laminált padló legnagyobb előnyét a kiváló ár-érték arány adja; kifejezetten kedvező áron juthatunk igényes megjelenésű, jó kopásállóságú, kellő vastagságú lapokhoz.

Vinyl padló, a titkos favorit

A vinyl padló ma még kevésbé ismert, de egyre gyakrabban alkalmazott padlótípus. Anyaga a PVC, pontosabban fogalmazva annak egy igen kemény változata. Ennek köszönhetően rendkívül rugalmas és strapabíró, csupán az éles és hegyes tárgyaktól kell védenünk. Ráadásul tökéletesen ellenálló a nedvességgel szemben, így a laminált padlóval ellentétben akár vizes helyiségekben is alkalmazható.

hirdetés

Tény, hogy a vinyl padlók rokonságban állnak a mindenki által jól ismert kegyvesztett linóleumokkal, azonban egészen más esztétikai és minőségi színvonalat képviselnek. A korszerű vinyl padlóknak helye van az igényesen berendezett otthonokban is.

Szalagparketta, az időtálló igényesség

A valódi fából készült szalagparketta az időtálló elegáns választás. Nem véletlen, hogy napjainkban ez a padlótípus valódi reneszánszát éli.

Hatalmas előnyük más melegburkolatokkal szemben, hogy a felületük visszacsiszolható, így élettartamuk során akár három alkalommal teljesen felújíthatók. A lerakásuk nem jelenthet különösebb gondot, hiszen a klikkrendszerrel ellátott lapok egyszerűen egymáshoz illeszthetők; a szalagparketta lerakása hasonló affinitást igényel, mint a laminált padlóé.

Járólap – Praktikum és stílus

A modern belsőépítészet egyik leggyakrabban használt hidegburkolata a járólap. Kiváló adottságainak köszönhetően előszeretettel alkalmazzuk a konyhában, fürdőszobában, előszobában és kültéri teraszon is. Sőt, a padlófűtéssel rendelkező otthonok számára is nagyszerű megoldást kínál.

A járólapok között számos különböző típussal találkozunk. A mázas járólapok egy réteg átlátszó vagy színezett mázzal rendelkeznek, legtöbbször beltéri használatra javasoljuk őket. Rendkívül széles szín- és mintaválaszték jellemzi őket. A klasszikus porcelán gres- és mázas porcelán lapok sűrűszemcsés anyagból készülnek, ami nagy szilárdságot biztosít számukra, így kültéri használatra is kiválók lehetnek. Külön érdemes említeni a kőhatású porcelán greslapokat, amelyek a természetes kő látszatát képesek biztosítani.

Noha a járólapokért némileg magasabb árat kell fizetnünk, illetve a lerakásuk is macerásabb, megérik a ráfordítást; rendkívül igényes strapabíró felületet képeznek, amelyet könnyedén tisztán tarthatunk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: