hirdetés

OTTHON ÉS KERT

Amit tudni kell a padlófűtésről – előnyök és hátrányok

Padlófűtést szeretnél, de még nem vagy biztos benne? A cikkből megtudhatod, milyen előnyei és hátrányai vannak.

Link másolása

hirdetés

Akármilyen fűtési rendszer telepítését tervezzük, előnyös és hátrányos tulajdonságokat kell vizsgálnunk a mérlegelés során. A padlófűtés esetében egyértelműen az előnyök felé billen a mérleg nyelve, ennek köszönhetően egyre elterjedtebbé válik ez a megoldás.

Érdemes tehát alaposabban megismerni a padlófűtés rendszerét! Jellemzően kétféle megoldással találkozunk: vízkeringetésű és elektromos padlófűtéssel.

Előnyök, amiért szeretjük

Minden fűtési rendszer esetében a fűtőtestek közvetlen környezetében magasabb a hőmérséklet, ettől távolodva a levegő hőmérséklete és a hőérzet csökken. A padlófűtés legnagyobb előnyét a hőmérséklet-eloszlás adja, aminek köszönhetően a helyiségben tartózkodók közérzete javul.

A hatékony hőleadásnak, illetve a meleg levegő lassú áramlásának köszönhetően a rendszerben keringő vizet – elektromos fűtés esetén a fűtőszálakat – alacsonyabb hőfokig kell melegíteni, mint konvekciós vagy radiátoros fűtés esetén. Mivel a hő sugárzással adódik át, illetve a fűtőrendszer a padlón keresztül melegíti a levegőt, ennek köszönhetően 2°C-kal alacsonyabb hőmérséklet is kellemes hőérzetet képes biztosítani.

A fűtési rendszerek esetében 1°C hőmérsékletcsökkentés 6% megtakarítást jelent, vagyis a padlófűtés jellegéből adódóan 12%-os fűtőanyag-megtakarítást könyvelhetünk el.

hirdetés

Az egyenletes hőeloszlásnak és az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően a meleg levegő csak lassan emelkedik, így a port mozgató áramlás sokkal kisebb mértékű, mint a konvekciós megoldások esetében. Nem mellesleg: az egyenletes melegítésnek köszönhetően elkerülhető az oxigénszint jelentős csökkenése, illetve a levegő túlzott kiszáradása.

Sokak számára fontos, hogy a padlófűtés esetén nem kell radiátorokkal számolni, amelyek értékes teret vesznek el tőlünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden helyiségben ezt a megoldást kell alkalmaznunk; ha az igényeink úgy kívánják, a padlófűtés kombinálható a konvekciós fűtéssel. Pontos tervezés és minőségi alapanyagok használata esetén a kombinált rendszerű fűtés üzemeltetése nem okozhat gondot.

Hátrányok, amiket ismerni kell

Noha néhány sorral feljebb a padlófűtés helytakarékosságáról írtunk – mondván, mellőzhetővé válnak a radiátorok –, meg kell említenünk azt a tényt, hogy a padlómagasság néhány centiméteres emelkedésével kell számolni. A szakemberek minden esetben kiemelkedő minőségű alsó hőszigetelést javasolnak; mivel a hőleadást biztosító elemek a padlóban vannak elhelyezve, ezért kiemelten fontos, hogy a hő ne tudjon a talaj irányába távozni! A padlófűtés fűtőtestei, a fűtőkábelek vagy a fűtőszőnyegek alatt kiváló minőségű, extrudált polisztirénből készült szigetelőréteget érdemes elhelyezni; sajnos az ilyen szigetelésnek elég magas az ára. Sok esetben aljzatkiegyenlítésre is szükség van, így a száradás plusz időt vesz igénybe, ami növeli a telepítés időtartamát.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a precíz kivitelezés, illetve a rendszert alkotó elemek minőségi megválasztása. Sajnos a padlófűtés javítása a padló megbontásával kivitelezhető csak.

Összefoglalásként elmondható, hogy a padlófűtés telepítési költsége magasabb más fűtésrendszerekénél, a javítása pedig rendkívül nehézkes, a kiváló energiahatékonyság és kimagasló komfortérzet miatt mégis ajánljuk minden háztartás számára, ahol rendelkezésre áll egy ilyen rendszer kiépítésének lehetősége.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OTTHON ÉS KERT

Kert díszítése térkövekkel – Kreatív ötletekből tipegők

A térkövekre és a járdalapokra legtöbbször összefüggő kültéri burkolatként gondolunk, holott kreatív ötletek megvalósítására is tökéletesen alkalmasak lehetnek. Ki ne szeretne az otthonmagazinok tökéletes címlapfotóin szereplő kerthez hasonlót?

Link másolása

hirdetés

A tökéletes kerthez nincs szükség zenélő szökőkútra, életnagyságú elefántszoborra és a szivárvány minden színében megvilágított kertkapura. Szükség van azonban jó koncepcióra és ízlésesen megválasztott tartozékokra. Olyan megoldásokra van tehát szükség, amelyek funkcionalitásukat esztétikai adottságaikkal képesek kihangsúlyozni.

Bemutatjuk a térköveket és a járdalapokat

Az épített kertek gyakran alkalmazott elemei a különböző térkövek és járólapok. Noha betonból készült elemekről beszélünk, megjelenésük sokkal igényesebb, mint a közönséges betonnal kiöntött felületeké. Ha szilárd burkolatra van szükség, de az esztétikáról sem szeretnénk lemondani, érdemes szemügyre venni a különböző térköveket és járólapokat.

Érdemes ismerni a két burkolat közötti alapvető különbségeket. A térkövek rendszerint kisebb taposófelülettel és nagyobb vastagsággal rendelkeznek; ennek a magyarázata a fokozott terhelésben rejlik, hiszen a térköveket gyakran kocsibeállók burkolására alkalmazzuk. Velük szemben a járdalapok gyalogos forgalomra optimálisak, jellemzően nagyobb felülettel rendelkeznek. A legkisebb oldalszélességük minimum 30 cm, de sokszor 40 cm feletti szélességekkel találkozunk.

 

Kreatív járdák és tipegők

A kertekben rendszerint szükség van valamiféle útra, ami elirányít a célunkhoz, legyen az egy gyönyörű virágágyás vagy akár a kerti bútorok helye. Célravezetők a hagyományos burkolatok, de bátran választhatunk kreatív megoldást is. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett tipegők, amelyek a kertünk szerves részét képezik.

hirdetés

Különböző anyaghasználat áll rendelkezésre; választhatunk négyzetes klasszikus betonlapok, mosott kavicsos kivitelek és akár természetes alakzattal rendelkező farönkjárdalapok közül is.

Érdemes figyelmet szánni a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálható Fabrostone tipegőkre, amelyek a természetes fa látszatát keltik; a járdalapok természetes alapanyagokból, a környezetbarát technológia követelményeit betartva és alkalmazva készülnek. Képesek ellenállni az időjárás különböző viszontagságainak, beleértve az extrém hideget és a hőmérsékletváltozást is. A kopásállóságuk kiváló, így az időnkénti cseréjük nem indokolt. A szín- és formaválaszték széles, ennek köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelőt.

 

A kisebb, 35 cm-es szélességgel rendelkező rönktipegő sárga és barna színben érhető el, a nagyobb, 44 cm-es lapok esetében sárga, barna és szürke színek közül választhatunk. A rönktipegők tökéletesen alkalmasak járdák kiépítésére, bármilyen méretű kertről is legyen szó. A mesekertbe illő járdalapok természetazonos színt kaptak, teljesen élethű fautánzattal.

A térkövek és járdalapok nem igényelnek különösebb karbantartást, csupán az őszi időszakban kell nagyobb figyelmet fordítanunk az időnkénti tisztításra, hogy a bomló avar ne okozhasson elszíneződéseket a kedvenc kerti járdalapjainkon. Tipegők esetében nem követelmény a lapok precíz telepítése, csupán a megfelelő alap elkészítéséről kell gondoskodnunk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OTTHON ÉS KERT

Grilltípusok – Amit érdemes tudni róluk

Az alábbi írásban bemutatjuk a főbb grilltípusokat, illetve sorra vesszük a jellemző tulajdonságaikat.

Link másolása

hirdetés

A nyár sokak számára egyet jelent a grillszezonnal; ínycsiklandó illatok szállnak a kertek felett, a magukkal ragadó ízek családokat és baráti társaságokat hoznak össze. Az alábbi írásban bemutatjuk a főbb grilltípusokat, illetve sorra vesszük a jellemző tulajdonságaikat.

Ha a grillekre gondolunk, sokunknak ma is a fedél nélküli, hagyományos változat jut eszébe. A népszerűsége nem véletlen, hiszen számos előnyös tulajdonság említhető vele kapcsolatban; a használata kifejezetten egyszerű, ráadásul ínycsiklandó, füstös aromát képes kölcsönözni az ételeinknek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy rendszerint alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg, mint más típusokat.

A faszén-tüzelésű grillek között, természetesen, fedéllel ellátott változatokat is találunk. Ezek alapváltozata az úgynevezett gömbgrill, amely, a fedélnek köszönhetően, alkalmas barbeque készítésére is. A fedélnek köszönhetően szabályozni tudjuk a gömbgrillben lévő levegő mennyiségét, ezáltal elkerülhetjük a lecsöpögő zsírból adódó túlzott fellángolást, ami az ételen lévő fűszereket megégeti, ezáltal keserű ízű lesz a végeredmény. Érdemes a minőségi anyaghasználattal készült változatokat keresni, amelyek, a vastagabb oldalfalnak köszönhetően, hatékonyabban hasznosítják a keletkező hőt. Érdemes a minél nagyobb méretet választani, mert sokkal könnyebben és sokoldalúbban használható, valamint nem okoz gondot, ha több emberrel kell megosztani az ínycsiklandó falatokat.

Mindenképpen figyelmet kell fordítani az úgynevezett offset sütőkre. Ez az elnevezés sokak számára ismeretlenül hangzik, ám a grillmozdony kifejezés ismerősebb lehet. Nagy előnyük a kiváló hőtartás. Azonban vannak olyan változatok is, amelyeket direkt grillezésre is tudunk használni. Ugyanakkor nem lehet elhallgatni, hogy a megfelelő hőmennyiség elérése és tartása igényel némi gyakorlatot, illetve állandó felügyeletre van szükség, míg készülnek az ételeink. Összességében nagyszerű választásnak bizonyul, csupán arra kell figyelni, hogy megfelelő anyagminőséggel rendelkező változat mellett döntsünk.

Szót érdemelnek az úgynevezett tojások/kamadok is, amelyek legfőbb előnyét a kerámiabetét szolgáltatja; ennek köszönhetően nagyon jól tartják a hőt és rendkívül sokoldalú a használatuk. Leegyszerűsítve: egy mobil kemence, amiben grillezni is lehet, de nem kell órákat várni az ideális sütési hőmérséklet eléréséhez. Faszén felhasználása pedig elenyésző. Noha nem nevezhetők olcsó változatnak, és még a sütőfelületük sem túl nagy, az általuk kínált ízélménynek köszönhetően kiváló választásnak bizonyulhatnak.

hirdetés

A faszén-tüzelésű grillek mellett meg kell említeni a gázgrilleket is. Ezek az eszközök megfelelő alternatívát jelentenek azok számára, akik nem szívesen foglalkoznak a tüzelő előkészítésével és a megfelelő mennyiség elégetésével. Noha sokszor halljuk, hogy a gázgrill nem alkalmas a füstös aroma megteremtésére, füstölő dobozok és aromarácsok segítségével ez mégis lehetséges.

Végezetül szót kell ejteni az elektromos grillekről is, amelyek azok számára is megteremti a lehetőséget a kültéri grillezésre, akik olyan társasházban laknak, ahol tiltott a nyílt láng használata vagy egyszerűen félelmei vannak a gázgrill használatát illetően. Egyes asztali változatok fedéllel rendelkeznek, így a keletkező füsttől és szagoktól sem kell tartanunk.

Ha kellő figyelmet fordítunk a grill kiválasztására, biztosan megtaláljuk azt a típust, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT

Bejárati ajtók típusai


Link másolása

hirdetés

A bejárati ajtó otthonunk egyik kulcsfontosságú eszköze, hiszen meg kell feleljen a biztonsági szempontoknak, hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően ki kell zárja a hideget, és még a zajoktól is védenie kell a lakterünket.

Mielőtt bejárati ajtót vásárolunk, vegyük figyelembe, hogy a nyílászáró kültérre vagy beltérre, vagyis folyosóra fog kerülni. Amennyiben kültéren szeretnénk elhelyezni, számolnunk kell az időjárás viszontagságaival, és figyelnünk kell arra is, hogy megfelelő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezzen.

Milyen anyagból legyen az ajtó?

A bejárati ajtók tulajdonságait leginkább az határozza meg, hogy milyen anyagból készült. Minden anyagtípus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal.

A természetes fából készült ajtók varázsa a fa természetes hatásában rejlik. A faanyag számtalan lehetőséget nyújt a gyártók számára, ennek köszönhetően egyedi, ízléses és igényes ajtókat találhatunk a kínálatban. Emellett fontos tudnunk azt is, hogy a fa folyamatos karbantartást és ápolást igényel, hiszen az idő múlásával a fa folyamatosan formálódik és alakul. Az esztétikus látvány mellett azonban tudnunk kell, hogy a faajtók nem rendelkeznek olyan kimagasló hőszigetelő képességgel, hiszen nincsenek bélelve semmilyen szigetelőanyaggal. Biztonsági szempontból sem nyújtanak olyan mértékű védelmet, mint az acélbetétes ajtók.

Ha olyan helyre szeretnénk helyezni a bejárati ajtót, ahol kiemelten fontos a biztonság, de a fa természetes hatásáról sem szeretnénk lemondani, akkor érdemes fém bejárati ajtót választanunk. Egyes típusok nagyfokú hang- és hőszigeteléssel rendelkeznek, valamint az alap záródási pontokon kívül extra záródási pontokkal is el vannak látva, ami maximális védelmet képes nyújtani az illetéktelen behatolókkal szemben. Az acélajtók manapság igen keresettek, hiszen kiemelkedő biztonságtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

hirdetés

A műanyag bejárati ajtók szintén elterjedtek és keresettek, hiszen kitűnő ár-érték aránnyal rendelkeznek. Biztonsági szempontból is kiemelkednek, hiszen szárny- és tokprofilba fűzött, körbefutó horgonyzott acélmerevítéssel vannak ellátva. További előnyük, hogy nem igényelnek különösebb karbantartást, csupán csak arra van szükség, hogy egy vagy kétévente szerelvényápolást végezzünk, valamint, szükség szerint, hagyományos mosószerrel megtisztítsuk a műanyag felületet az esetleges szennyeződésektől.

 

Amire még érdemes odafigyelni

Ajtóvásárláskor érdemes körültekintően dönteni, odafigyelni még néhány fontos tényezőre annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbb ajtót vásároljuk meg.

Amennyiben lehetséges, olyan méretű tokot és ajtót válasszunk, amely megegyezik az ajtónyílás méretével. Ez azért fontos, mert így elkerülhetjük a bontást és az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

Vegyük figyelembe azt is, hogy az ajtó tartalmaz-e üvegbetéteket, illetve azok mekkora felületet képeznek. Ha több fényre van szükségünk az előszobában, akkor természetesen nagyobb üvegfelületű ajtót érdemes választanunk, azonban tudnunk kell, hogy ez csökkenti az ajtó hőszigetelő képességét.

Ha a biztonság kiemelkedő tényező számunkra, akkor mindenképp több helyen záródó típusra van szükségünk.

Javasolt elkerülni azokat a bejárati ajtókat, amelyek könnyített műanyag ajtólappal vannak ellátva, illetve amelyek 0,5 milliméteres gyengített acéllemez burkolattal rendelkeznek. Kerüljük azokat az ajtókat is, amelyek hajlított lemeztokkal vannak ellátva, illetve azokat is, amelyek csupán egy vagy két zárszerkezettel rendelkezek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Hasznos kerti gépek az őszi munkákhoz

Megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen lenne rendben tartani a kertet! Segítünk mikre lehet szükség.

Link másolása

hirdetés

Akik kertes házban laknak, jól tudják, hogy mennyi munkával jár egy udvar vagy egy kert karbantartása. Mindez megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen lenne. Ilyen hasznos eszköz a láncfűrész és az ágvágó is, minden kertes háztartásban szükség lehet rájuk. A láncfűrésznek jó hasznát vesszük gallyazáskor, sőt a tűzifa aprítása során is jó szolgálatot tesz.

Az ágvágó is a legalapvetőbb szerszámok közé tartozik, ha kertészkedésről van szó. Olyankor szokott szükség lenni rá a kertben, ha formázni szeretnénk a fákat és a bokrokat. Nagyon hasznos szerszám olyan esetekben is, ha csak metszést szeretnénk végrehajtani a növekedés és karbantartás céljából.

Milyen láncfűrészre van szükségem?

Amikor motoros láncfűrészt szeretnénk vásárolni, érdemes néhány dologra odafigyelni. Az lényeges dolog, hogy milyen célra szeretnénk használni az eszközt; otthoni használatra, kerti munkálatokhoz, gallyazásra, esetleg tűzifa aprítására vagy komolyabb munkálatokhoz.

Amennyiben csak otthoni célra, ágak és cserjék ritkítására keresünk munkaeszközt, egy 35 centiméteres vezetőlemezzel ellátott fűrész teljes mértékben ki fogja elégíteni szükségleteinket. Ilyen esetben egy elektromos vagy akkumulátoros változatot is jól el fogja végezni a munkát, az ilyen kisebb otthoni munkálatokhoz nem érdemes benzinmotoros fűrészt vásárolni.

Benzinmotoros láncfűrészt abban az esetben érdemes beszerezni, ha tűzifa darabolására vagy kisebb fák kivágására keresünk munkaeszközt. Ilyen munkálatokra már érdemes legalább 40 centiméteres láncvezetővel ellátott fűrészt választani, a teljesítménye érje el legalább a 4,5 kW-ot!

hirdetés

A komolyabb fakitermelési műveletekhez, a fák kidöntéséhez, ágak levágásához és a fa darabolásához már ipari láncfűrészeket szükséges választani. Ezek komoly teljesítménnyel rendelkeznek, valamint kifejezetten a nagyobb terhelésre lettek tervezve. Vezetőlemezük is hosszabb, hogy a vastagabb fákkal is meg tudjanak birkózni. Természetesen ezek is alkalmasak kisebb kerti munkák elvégzésére, azonban, az ilyen munkagépek nehezebbek, illetve a hosszabb vezetőlemezzel végzett munka rendszerint kényelmetlen lehet.

 

Ágvágók

Ha a magasan elhelyezkedő ágakat, gallyakat szeretnénk levágni, akkor a magassági ágvágó a legjobb eszköz erre a célra. Segítségével precízen és kényelmesen le tudjuk rövidíteni az adott ágakat. Hosszú nyelének köszönhetően még a létrát sem kell elővennünk. Semmiképp se használjunk láncfűrészt az ilyen munkálatok során, hiszen a magassági munkavégzés rendkívül eszélyes lehet. Ágvágókat benzinmotoros, akkumulátoros és elektromos változatban is vásárolhatunk.

Melyikre van szükségem? Elektromosra, akkumulátorosra vagy benzinmotorosra?

Ha a láncfűrészek és az ágvágók típusait is szemügyre vesszük, az első, ami szembetűnik: az ár. Az elektromos típusok jóval olcsóbbak, mint a benzinmotoros társaik. Ezért is döntenek sokan mellettük. Azonban a hálózati kábel favágás során korlátozza a mozgásunkat, és jóval gyengébb teljesítménnyel is rendelkeznek, mint a benzinmotoros társaik. Előnyük viszont, hogy sokkal csendesebbek és könnyebbek is, és a ház körüli munkák elvégzésére tökéletesen alkalmasak.

 

[caption id="attachment_1728676" align="alignnone" width="2560"] Elitfönster Commercial Shoot[/caption]

A benzinmotoros típusok nagy előnye, hogy használat közben nem vagyunk helyhez kötve, ráadásul sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, így a komolyabb munkákkal is megbirkóznak. Hátrányuk a nagyobb súly, illetve az alkatrészek nagyobb karbantartási igénye.

Az akkumulátoros típusok nagy előnye, hogy vezeték nélküli használatot biztosítanak, ami megkönnyíti a mozgatást, a gép rugalmasan hordozható. Azonban mindenképp figyeljünk a megfelelő áramerősségű akkumulátor kiválasztására.

Bármilyen típusú láncfűrészről vagy ágvágóról is legyen szó, mindig kellő elővigyázatossággal és figyelemmel dolgozzunk ezekkel az eszközökkel! Ügyeljünk a megfelelő ruházatra, és használjunk védőfelszerelést!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: