OTTHON ÉS KERT

Hogyan bonyolítható le a legegyszerűbben a lakásvásárlás?

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy lakásvásárlás, mik azok lépések amiken végig kell mennünk, mielőtt birtokba vehetjük új otthonunkat? Ebben segítünk cikkünkben!

Link másolása

A lakásvásárlás még készpénzes vevőként sem könnyű. A legjobb ingatlanokra ugyanis sok az érdeklődő, így könnyű lecsúszni róluk: az viszi a lakást, aki előbb rakja le a foglalót. Viszont azzal sem járunk jól, ha elhamarkodottan lecsapunk az első olyan lakásra, ami nem tűnik rossznak, csak azért, hogy nehogy valaki megelőzzön, hiszen így olyan vásárlásba rohanhatunk bele, ami valójában nem elégíti ki minden igényünket. Hogy lehet akkor gyorsan, könnyen megvásárolni az ideális lakást?

A lakásvásárlás menete

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy lakásvásárlás, mik azok lépések amiken végig kell mennünk, mielőtt birtokba vehetjük új otthonunkat?

Először is találnunk kell olyan lakásokat, amik felkeltik az érdeklődésünket, megfelelőnek tűnnek számunkra. Erre a célra leginkább a különböző eladó ingatlanokkal foglalkozó weboldalak alkalmasak, hiszen ott városokra, kerületekre, vételárra, négyzetméterre és számos egyéb tényezőre szűkítve lehet keresni az ingatlanok között. A hirdetések képei adnak valamennyi betekintést a lakás állapotára, a szobák elredezésére, tehát egy alapelképzelésünk már lesz arról, hogy mi vár minket ott.

Ha megvannak a kiszemelt lakások – igyekezzünk tényleg csak a potenciális ingatlanokra leszűkíteni a kört! –, akkor el lehet kezdeni lebeszélni a találkozókat, amikor élőben is fel lehet mérni, milyen is maga az ingatlan, a környék, a lakóközösség. Tehát elkezdődik az eladó lakások szemrevételezése. Ez az a pont, amikor eldől, hogy melyik az a lakás, amit szívesen megvásárolnánk. Itt viszont sokszor érhet csalódás. Rosszul megközelíthető a lakás, lepusztult a lépcsőház, rossz az ingatlan fekvése, zajos a környék és így tovább.

Amikor teljesen biztosak vagyunk abban, hogy megtaláltuk a számunkra megfelelő lakást, akkor jöhet az ajánlattétel, a vételi szándéknyilatkozat, majd adott esetben a foglaló letétele. Ezután, ha már közös nevezőn vagyunk az eladóval, az adásvételi szerződés megírása, és az eladó lakás ellenértékének megfizetése következik. Ez utóbbi történhet teljesen önerőből vagy hitel segítségével is. Ha szükség van hitelre, akkor a folyamat hosszabb lehet, mert szükség van a hitelképesség vizsgálatára, esetleg ingatlanfedezetre, illetve a folyósítás is több időt vesz igénybe.

Hogyan egyszerűsíthetjük le a folyamatokat?

Ez így leírva talán nem hangzik bonyolultnak, ám a valóságban ez a folyamat több hónapot is igénybe vehet. Mit tehetünk, ha szeretnénk gyorsabban – de ugyanolyan sikeresen – túlesni rajta?

Ingatalnos bevonása

Az ingatlanosoknak van saját adatbázisuk, ahol esetleg még meg nem hirdetett lakásokat is találhatunk. Az általunk megadott paraméterek alapján sokkal gyorsabban meg tudják találni azokat a lakásokat, amik valószínűleg megfelelnek a mi elvárásainknak. Mivel nekik is az az érdekük, hogy vásároljunk egy lakást, és minél kevesebb felesleges kört fussunk, ezért nem fognak olyan lakásba elrángatni, ami biztosan nem tetszene nekünk. Persze tőlük függetlenül mi magunk is keresgélhetünk, de egy szakértő segítség bevonásával meggyorsíthatjuk a folyamatot.

Saját ügyvéd

Ha még mielőtt belekezdünk az egész lakáskeresési mizériába, jó, ha keresünk egy megbízható ügyvédet, aki gyorsan elintézi a papírmunkát, és hitelesíteni is tudja az iratokat. Így nem akkor kell majd kapkodni, amikor sürget az idő. Az ingatlanügynököknek általában szokott lenni saját ügyvédjük is, akivel rendszeresen együtt dolgoznak, és ha szükséges, akkor őt tudják is ajánlani. Ez még egy érv lehet amellett, hogy ingatlanost is bevonjunk a lakáskeresésbe.

Előzetes hitelbírálat

Ha önerőből nem tudjuk megoldani a lakásvásárlást, és hitelt tervezünk felvenni, akkor érdemes előre tájékozódni, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, milyen fedezet kell esetleg hozzá, vagy szükséges-e kezest bevonni az ügyletbe. Amennyiben a hitel felvételéhez szükséges papírokat előre beszerezzük, azzal is gyorsíthatjuk a folyamatokat.

Tudatosság

A megfelelő hozzáállás is nagyon fontos. Ez nem kerül semmibe, csak egy kis önfegyelembe. Alaposan gondoljuk át, hogy mik azok a szükséges dolgok, amikből semmiképp nem akarunk engedni. Ezt akár tételesen listaszerűen fel is jegyezhetjük. Ezután azokat a szempontokat gyűjtsük össze, amik fontos extrák lehetnek egy eladó lakásnál, de nem ragaszkodunk hozzájuk annyira.

Amikor keresgélünk, akkor határozottan zárjuk ki azokat az ingatlanokat, amik az alapkritériumoknak sem felelnek meg, és semmilyen plusz pozitívummal nem rendelkeznek. A sok „adjunk esélyt, hátha”-típusú kör lefutásával csak időt vesztegetünk. Az is fontos, hogy amikor megtaláltuk azt a lakást, ami már megfelelő lenne számunkra, akkor ne vaciláljunk sokáig, hogy hátha lesz még jobb, mert akkor könnyen megelőzhet valaki más.

Megtalálni a tökéletes lakást valóban nem egyszerű feladat. Viszont ha tisztában vagyunk az igényeinkkel, tudatosok vagyunk, előre beszerezzük azokat a papírokat, amiket csak lehet, azzal már sok időt megtakaríthatunk. Ahogy azzal is, ha szakértők segítségét kérjük, akik sok helyen plusz időt takarítanak meg nekünk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
12 évre bérelt kabint egy luxushajón, így is jobban jár, mintha albérletben élne a kaliforniai programozó
Egy 22 négyzetméteres mini apartmanja lesz, amihez még teljes ellátás is jár.

Link másolása

Austin Wells kreatív módon oldotta meg a home office-t, a 28 éves programozó egy óceánjáró luxushajón bérelt ki magának egy kabint 12 évre - írja a Business Insider alapján az Telex.

Így világjárás közben tud fejleszteni a Meta - cég virtuális valóságos projekteket fejlesztő Reality Labs szekció - munkatársa.

Az indulásra ugyan még várni kell, mert az MV Narrative hajó 2025-ben indul és egy-egy úton 1000 napig járja a világot. Minden kikötőben átlag 3 napot marad, hogy az utasok szétnézhessenek.

A kabinokat egymillió dollárért árulják, de a programozó inkább az olcsóbb bérlés mellett döntött. Így lesz neki egy 22 négyzetméteres mini apartmanja, amihez még teljes ellátás is jár.

A díja 300 ezer dollár (kb. 110 millió forint), de a szilícium-völgyi albérletárakhoz képest még olcsónak is mondható, és ezzel még spórolni is tud.

VIDEÓ: A hajóról


Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
Videó: Elhagyatott luxusvillát találtak, tele hátrahagyott luxuscikkekkel az Egyesült Államokban
Az épületet bejáró vloggereket megrendítette a látvány és a házhoz kapcsolódó családi tragédia.

Link másolása

Egy elhagyatott, 30 000 négyzetméteres kastélyra bukkantak az Egyesült Államokban, ami szinte újszerű állapotban áll egy hatalmas telken – írja a New York Post alapján az RTL.hu.

A házban 10 hálószoba, 11 fürdőszoba van, de azt Jeremy Abbott és a BigBankz vloggercsapata nem árulta el, hogy hol található.

Mint kiderült, az elhagyott birtok egy neves sebész, egy négygyermekes apa, szabadidős pilóta családjáé volt. A környéken több rendelője is van. A férfi 2006-ban építtette fel a 10,5 millió dolláros álomházát.

Ám az építkezés közben a fia meghalt egy repülőgépbalesetben.

A család nem kapott életbiztosítást, miközben hatalmas adósságai voltak, így távoztak az ingatlanból. A vloggerek szerint akkor még 8 milliós adósságuk és 50 ezer dolláros havi törlesztésük volt.

De az összetört család mégis úgy ment el a házból, hogy gyakorlatilag mindent maguk mögött hagytak. Márkás cipőket, egy Mercedes Benzt, egy Volkswagen Beetle-t és egy Land Rovert is. A nappaliban ott állt a hatalmas karácsonyfa is. Az épületben drága bútorok, tévék, márkás ruhák, cipők maradtak. A romló állagú épület és a park azóta is árván áll.

A vlogger nem értette, miért nem vitték magukkal a sokat érő berendezést és személyes holmikat, de végül szomorúan megállapította:

„Egy idő után tiszteletet éreztem a család iránt, akik ott éltek, és végignézték, ahogy az álmaik lezuhannak a repülőgéppel együtt, amely megölte a fiukat és vele együtt a jövőjüket is".

VIDEÓ: Az elhagyott villa


Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Ezzel a tetőcseréppel hűvösebbek lehetnek a városok nyáron
A fehér színű kerámia tetőcserepek a fenntarthatóság mellett az épület designban is új távlatokat nyitnak, ezt bizonyítja a Tondach Építész pályázatára beérkezett közel 50 pályamű is.

Link másolása

Világszerte ismert jelenség a nagyvárosok sűrűn beépített területeinek gyorsabb és nagyobb mértékű felmelegedése. Egy ausztrál kutatás szerint a fehér színű tetők akár több fokkal is csökkenhetnék Sidney sűrűn lakott területeinek hőmérsékletét - zöldtetők, fák és zöldfelületek mellett. A fehér színű kerámia tetőcserepek a fenntarthatóság mellett az épület designban is új távlatokat nyitnak, ezt bizonyítja a Tondach Építész pályázatára beérkezett közel 50 pályamű is. Az épülettervek legjobbjait tavaly év végén rangos díjjal jutalmazták, most pedig a nagyközönség is szavazhat a benyújtott pályázatokra.

A több ausztrál egyetem és intézet által 2020-ban végzett, kifejezetten az ország nagyvárosaira kiterjedő kutatás rámutatott, a városi hőszigetek okozta hőmérsékleti változások már most kimagaslók. A kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását, így energiafelhasználási igényét is növelik. Ez nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához.

A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást. Ebben segíthetnek még a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is merőben újdonságnak számító fehér tetőcserepek.

A szakmának már bizonyított

A városi hőszigetek kialakulásának egyre inkább világméretűvé váló problémája ihlette a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljét, mely a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. Hiszen a cserép nemcsak környezetre gyakorolt hatása miatt jó alternatíva, de látvány és design szempontból is különleges. Az „Esztétika és fenntarthatóság” címmel meghirdetett építészeti tervpályázat célja az volt, hogy megismertesse az új terméket az építészekkel, és hogy bevonja a szakembereket az általa fejlesztett előremutató, innovatív és designos tetőmegoldások alkalmazásába. Nagy számban érkeztek be színvonalas pályaművek, az eredményhirdetésre pedig a rangos Média Építészeti Díja átadóján került sor.

„Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel” – mondta Nagy Zsolt István a Wienerberger zRt. marketingvezetője.

A közönség is dönthet

A benyújtott pályaművek közül a Tondach szakértői összeállítottak egy 12 alkotásból álló válogatást, melyek közül most a nagyközönség kiválaszthatja a neki legjobban tetszőt. A vállalat oldalára feltöltött pályaműveket végig nézve az olvasók terveken láthatják, mikét változtatja meg egy épület teljes karakterét a fehér színű tető.

Az áprilistól Magyarországon is rendelhető egyedülálló fehér színű PLANOTON 9 modell (korábbi nevén Inspira) mindamellett, hogy magában hordozza a kerámia tetőcserepekre jellemző magas minőségi- és stíluskövetelményeket – mint a sík formátum, a mindössze 27 mm vékonyság és a Fusion technológia – hozzájárul ahhoz is, hogy csökkentse a városi hőszigetek kialakulását. Hatékonyan ellenáll az UV sugárzásnak, színét évtizedeken keresztül megőrzi, és a gyártási technológiából eredő tömített pórusoknak köszönhetően kiváló öntisztuló képességgel rendelkezik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET: