OTTHON ÉS KERT
A Rovatból

Hogyan bonyolítható le a legegyszerűbben a lakásvásárlás?

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy lakásvásárlás, mik azok lépések amiken végig kell mennünk, mielőtt birtokba vehetjük új otthonunkat? Ebben segítünk cikkünkben!

Link másolása

A lakásvásárlás még készpénzes vevőként sem könnyű. A legjobb ingatlanokra ugyanis sok az érdeklődő, így könnyű lecsúszni róluk: az viszi a lakást, aki előbb rakja le a foglalót. Viszont azzal sem járunk jól, ha elhamarkodottan lecsapunk az első olyan lakásra, ami nem tűnik rossznak, csak azért, hogy nehogy valaki megelőzzön, hiszen így olyan vásárlásba rohanhatunk bele, ami valójában nem elégíti ki minden igényünket. Hogy lehet akkor gyorsan, könnyen megvásárolni az ideális lakást?

A lakásvásárlás menete

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy lakásvásárlás, mik azok lépések amiken végig kell mennünk, mielőtt birtokba vehetjük új otthonunkat?

Először is találnunk kell olyan lakásokat, amik felkeltik az érdeklődésünket, megfelelőnek tűnnek számunkra. Erre a célra leginkább a különböző eladó ingatlanokkal foglalkozó weboldalak alkalmasak, hiszen ott városokra, kerületekre, vételárra, négyzetméterre és számos egyéb tényezőre szűkítve lehet keresni az ingatlanok között. A hirdetések képei adnak valamennyi betekintést a lakás állapotára, a szobák elredezésére, tehát egy alapelképzelésünk már lesz arról, hogy mi vár minket ott.

Ha megvannak a kiszemelt lakások – igyekezzünk tényleg csak a potenciális ingatlanokra leszűkíteni a kört! –, akkor el lehet kezdeni lebeszélni a találkozókat, amikor élőben is fel lehet mérni, milyen is maga az ingatlan, a környék, a lakóközösség. Tehát elkezdődik az eladó lakások szemrevételezése. Ez az a pont, amikor eldől, hogy melyik az a lakás, amit szívesen megvásárolnánk. Itt viszont sokszor érhet csalódás. Rosszul megközelíthető a lakás, lepusztult a lépcsőház, rossz az ingatlan fekvése, zajos a környék és így tovább.

Amikor teljesen biztosak vagyunk abban, hogy megtaláltuk a számunkra megfelelő lakást, akkor jöhet az ajánlattétel, a vételi szándéknyilatkozat, majd adott esetben a foglaló letétele. Ezután, ha már közös nevezőn vagyunk az eladóval, az adásvételi szerződés megírása, és az eladó lakás ellenértékének megfizetése következik. Ez utóbbi történhet teljesen önerőből vagy hitel segítségével is. Ha szükség van hitelre, akkor a folyamat hosszabb lehet, mert szükség van a hitelképesség vizsgálatára, esetleg ingatlanfedezetre, illetve a folyósítás is több időt vesz igénybe.

Hogyan egyszerűsíthetjük le a folyamatokat?

Ez így leírva talán nem hangzik bonyolultnak, ám a valóságban ez a folyamat több hónapot is igénybe vehet. Mit tehetünk, ha szeretnénk gyorsabban – de ugyanolyan sikeresen – túlesni rajta?

Ingatalnos bevonása

Az ingatlanosoknak van saját adatbázisuk, ahol esetleg még meg nem hirdetett lakásokat is találhatunk. Az általunk megadott paraméterek alapján sokkal gyorsabban meg tudják találni azokat a lakásokat, amik valószínűleg megfelelnek a mi elvárásainknak. Mivel nekik is az az érdekük, hogy vásároljunk egy lakást, és minél kevesebb felesleges kört fussunk, ezért nem fognak olyan lakásba elrángatni, ami biztosan nem tetszene nekünk. Persze tőlük függetlenül mi magunk is keresgélhetünk, de egy szakértő segítség bevonásával meggyorsíthatjuk a folyamatot.

Saját ügyvéd

Ha még mielőtt belekezdünk az egész lakáskeresési mizériába, jó, ha keresünk egy megbízható ügyvédet, aki gyorsan elintézi a papírmunkát, és hitelesíteni is tudja az iratokat. Így nem akkor kell majd kapkodni, amikor sürget az idő. Az ingatlanügynököknek általában szokott lenni saját ügyvédjük is, akivel rendszeresen együtt dolgoznak, és ha szükséges, akkor őt tudják is ajánlani. Ez még egy érv lehet amellett, hogy ingatlanost is bevonjunk a lakáskeresésbe.

Előzetes hitelbírálat

Ha önerőből nem tudjuk megoldani a lakásvásárlást, és hitelt tervezünk felvenni, akkor érdemes előre tájékozódni, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, milyen fedezet kell esetleg hozzá, vagy szükséges-e kezest bevonni az ügyletbe. Amennyiben a hitel felvételéhez szükséges papírokat előre beszerezzük, azzal is gyorsíthatjuk a folyamatokat.

Tudatosság

A megfelelő hozzáállás is nagyon fontos. Ez nem kerül semmibe, csak egy kis önfegyelembe. Alaposan gondoljuk át, hogy mik azok a szükséges dolgok, amikből semmiképp nem akarunk engedni. Ezt akár tételesen listaszerűen fel is jegyezhetjük. Ezután azokat a szempontokat gyűjtsük össze, amik fontos extrák lehetnek egy eladó lakásnál, de nem ragaszkodunk hozzájuk annyira.

Amikor keresgélünk, akkor határozottan zárjuk ki azokat az ingatlanokat, amik az alapkritériumoknak sem felelnek meg, és semmilyen plusz pozitívummal nem rendelkeznek. A sok „adjunk esélyt, hátha”-típusú kör lefutásával csak időt vesztegetünk. Az is fontos, hogy amikor megtaláltuk azt a lakást, ami már megfelelő lenne számunkra, akkor ne vaciláljunk sokáig, hogy hátha lesz még jobb, mert akkor könnyen megelőzhet valaki más.

Megtalálni a tökéletes lakást valóban nem egyszerű feladat. Viszont ha tisztában vagyunk az igényeinkkel, tudatosok vagyunk, előre beszerezzük azokat a papírokat, amiket csak lehet, azzal már sok időt megtakaríthatunk. Ahogy azzal is, ha szakértők segítségét kérjük, akik sok helyen plusz időt takarítanak meg nekünk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
Ezt a növényt érdemes választani a kiszáradt tuják helyett
Ha kiszáradt a tuja, akkor a leylandi ciprus lehet az ideális megoldás. Legalábbis addig, amíg nem melegszik tovább az ország klímája.

Link másolása

A száraz, meleg nyár miatt a kiszáradó tuják helyére ideális választás lehet a leylandi ciprus, írja a Gardencentrum.hu.

Ez a növény szinte bármilyen talajra ültethető, jóval ellenállóbb, és rendelkezik azokkal az előnyökkel, amelyekkel a tuják is:

örökzöldek, gyorsan nőnek, dús sövényt alkotnak, nincsenek különleges igényeik, és a legtöbb kertbe jól illenek. A lap szerint azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz 10-20 év múlva, hiszen hazánk éghajlatának változása és az új kártevők megjelenése is okozhat még meglepetéseket.

Azt tanácsolják, hogy mivel a sövényt hosszú évekre, évtizedekre ültetik, nem érdemes spórolni pár ezer forintos tételeken. Ha sokáig szeretnénk élvezni a leylandi ciprust, akkor jó minőségű virágföldet, ellenőrzött minőségű szervestrágyát, használjunk, valamint évente adagoljunk szerves tápanyagokat vagy komplex műtrágyákat a növény igényeinek megfelelően.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
5 hasznos tanács, ha homlokzati vakolat kiválasztása előtt állnál
Házunk színe üzeneteket is közvetít. Mit szeretnénk érezni, amikor hazatérve az épületünkre pillantunk? Mit gondolnak rólunk a szomszédok, ha a mi házunkra néznek? Dinamizmus, fiatalosság, komolyság, egyszerűség? Ezek mind benne vannak egy-egy homlokzatban!

Link másolása

A vakolat színének kiválasztása

Az egyik legfontosabb lépés, hogy jól válasszuk meg a homlokzati vakolat színeit. A döntésnél lényeges, hogy harmóniában legyenek a ház részletei: a tető az eresz színével, a homlokzat a lábazattal és maga a ház az őt körbevevő környezettel.

A homlokzat színe vagy passzoljon az épület többi részéhez ugyanazon szín világosabb vagy sötétebb árnyalatainak alkalmazásával (monokróm színharmónia), vagy üssön el tőlük teljesen (polikróm színharmónia).

Példa monokróm és polikróm színharmóniára

Forrás: Mapaint színtervező – hoszigetelesmindenkinek.hu

Még egy fontos dolog, ami a harmóniával, illetve az összhatással kapcsolatban fontos:

- ha a homlokzat színe sötétebb, mint a lábazaté, akkor a homlokzat lesz hangsúlyos,

- ha a lábazat színe a sötétebb, akkor a lábazat lesz a hangsúlyos.

Talán a lábazat színére érdemes sötétebb vakolatot választani. Egyrészt, ha lentről felfelé világosodik a szín, kecsesebb hatása lesz a homlokzatnak, másrészt a lábazati térben lévő igénybevételek sem látszódnak meg annyira egy sötétebb vakolaton.

Világos színekkel a tartósságért

Az esztétikai kérdéseken túl a következő tényezőket is érdemes számításba venni:

- Minél sötétebb egy szín, annál több fényt nyel el, és ezáltal annál könnyebben felmelegszik.

- A fehér szín használatánál egy hűvösebb nyári napon, amikor a levegő hőmérséklete 20-22°C, a vakolat hőmérséklete 28-30 °C.

Forrás: Adobe Stock

- Egy árnyalattal sötétebb szürke vakolat hőmérséklete ugyanekkor már 36-38 °C-os!

- Egy közepes barna színű vakolat ekkor már 47-48 °C-ra melegszik fel, egy antracitszürke, sötétkék vagy sötétzöld színű homlokzat hőmérséklete pedig elérheti akár a 60-70(!!) °C-ot is!

- Maga a vakolat ugyan ellenáll ennek a hőhatásnak, de ha jön egy nyári zápor vagy zivatar, 60-70 °C-ról nagyon rövid időn belül 15-20 °C-ra zuhan a felület hőmérséklete, ami 40-50 °C-os hőkülönbséget jelent! A zápor után kisüt a nap, és ismét felmelegszik a felület. Majd este lemegy a nap, a homlokzat pedig megint lehűl 20 °C-ra vagy még az alá is. És ez így megy nap nap után, évről évre. Ez egy olyan igénybevétel, amelyet hosszútávon (értsd: 10-20 év) egyik anyag sem képes elviselni.

A szín kiválasztásakor segítségünkre van az úgynevezett világossági érték, ami egy gyártói ajánlás. A fehér világossági értéke 99, tehát a ráeső fény 99%-át veri vissza, és 1%-át nyeli el. A fekete színnél pont fordítva van, a fény 99%-át elnyeli és 1%-át visszaveri.

Ezért azt javasoljuk, hogy homlokzati hőszigetelő rendszer esetén a színvakolatok világossági értéke 20-25-ös értéknél ne legyen alacsonyabb!

A homlokzati vakolat struktúrája

A színeken kívül eldöntendő kérdés még a vakolat struktúrája. A Mapei termékeinél 0,7 mm, 1,2 mm, 1,5 mm és 2 mm szemcsenagyságok közül választhatunk. Minél nagyobb a szemcse, annál karakteresebb a homlokzat. Itt nincs szabály vagy javaslat, kizárólag az egyéni ízlésünk a döntő.

Nagyon minimális különbségek ezek, a lényeg a hatás. Egy 0,7 mm-es vakolat körülbelül egy méterről nézve látszik vakoltnak, távolabbról inkább festett homlokzatnak tűnik. Ezzel szemben a 2 mm-es szemcsenagyságú felület már öt-hat méterről is egyértelműen vakoltnak látszik.

A homlokzati vakolat kötőanyaga

Végezetül, amiről még érdemes beszélni, az a vakolat kötőanyaga. Tartósság szempontjából nincs különbség egy hagyományos akril és egy szilikon kötőanyagú vakolat között. Tudásban azonban már van különbség: a szilikon kötőanyag felületén – az összetételének köszönhetően - sokkal nehezebben tapadnak meg a légköri szennyeződések (por, szmog stb.), mint egy hagyományos akril kötőanyagon.

Az életben ez azt jelenti, hogy míg egy akril kötőanyagú vakolatot 5-6 évente javasolt megtisztítani nagynyomású mosóval, addig egy szilikon felületen 10-12 évig nem szembetűnő a szennyeződés.

Színtervezés a MAPAINT alkalmazással

Most, hogy tudjuk mik azok, amikre érdemes figyelnünk, el is kezdhetünk színeket választani az épületünkre a Mapei Master Collection színkártyájának mintegy 1002 színéből.

Segítséget nyújt ehhez a Mapei egyedi színtervező programja a MAPAINT, amely a hoszigetelesmindenkinek.hu oldalon található meg. Ebben a programban kilenc épülettípusból választhatjuk ki a házunkhoz legközelebb állót, majd külön kiválaszthatjuk a tető, az eresz, a nyílászárók, a homlokzat és a lábazat színét.

Forrás: Mapaint színtervező – hoszigetelesmindenkinek.hu

Jó tervezést kívánunk!

A homlokzati vakolaton túl – vagy inkább alatt - érdekli a hőszigetelés is? Töltse le az ingyenes hőszigetelési e-bookot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
Örökbe fogadnál 12 ezer kaktuszt? Itt az alkalom: élete fő művének keres jó gazdát egy idős gyűjtő
A dombóvári járásban, Várongon rejtőzik az ország egyik legnagyobb kaktuszgyűjteménye. A 80 éves Hegyi Attila idős kora és egészségi állapota miatt nem tudja tovább gondozni szeretett növényeit, és nem akarja, hogy ebek harmincadjára jussanak.

Link másolása

A tizenkétezer pozsgás növényből álló gyűjteménynek csodájára jártak Várongon. Gazdájuk, a 80 éves Hegyi Attila gyerekkora óta gondozza és szaporítja őket, az ezerkétszáz fajta közül mostanra mindig akad olyan, amelyik éppen virágzik.

A teol.hu-nak elmondta:

„Az alapszakmám kertépítő, nyolcvanéves vagyok, hetven éve gyűjtöm a kaktuszokat, körülbelül kilenc éves korom óta. Ötszáz négyzetméteres, hatalmas sátornyi növényházam van, hatalmas kaktuszokkal is.”

Most a közösségi oldalán írta meg, hogy rehabilitáción van a kórházban, négy hónapos súlyos betegség után. Be kellett látnia, hogy ő és a felesége már nem tudják úgy gondját viselni a növényeknek, ahogyan szeretnék.

Tudja, hogy a kaktuszai sokáig nagyon sok mindent kibírnak, de aggódik értük. Szeretné, ha valaki átvenné őket, hogy az élete munkája ne vesszen kárba.

Íme, a Tolna Televizió korábbi felvételei a híres gyűjteményről:

(via 24.hu, Teol, Facebook)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Ünnepeljük otthon is a Föld napját: környezetbarát ötletek a tavaszi nagytakarításhoz
Van, aki a saját, van akit a családja egészségének megőrzése motivál, mások a klíma katasztrófa ellen szeretnének valamit tenni, és ezért választják otthonukban is a zöld megoldásokat. Ha kicsit újragondoljuk a tavaszi nagytakarítást, egészségesebbé válik otthonunk, kevésbé szennyezzük a környezetet, és a pénztárcánkat is kíméljük.

Link másolása

Idén kicsit reménytelennek tűnt, mikor kezd el tavaszodni, de szerencsénkre csak elkezdte felütni a fejét a jó idő. Annak apropóján, hogy nagyjából egybe esik a Föld napja azzal, hogy neki kell esni az ablaktisztításnak, és a mosógép is csak meg-megáll a télikabátok, sálak, sapkák mosása közben, érdemes végiggondolni, mit tehetünk a saját és a szeretett bolygónk egészsége érdekében. Az alábbi pontokban a lehető legkézenfekvőbb megoldásokat szedtük össze úgy, hogy ne okozzon problémát, ha gyerek és/vagy kisállat is lakik velünk.

Rendrakás és selejtezés - ami már nem kell, nem biztos, hogy szemét

A nagytakarítást érdemes egy nagy szortírozással egybe kötni. A jóléti társadalmak egyik legáltalánosabb berögződése a felhalmozás. Nem véletlenül kezdik felütni a fejüket a minimalizmusra törekvő trendek, például a ruhatárat illetően az alapdarabok jól variálására alapozó „kapszula gardrób”. Ízlés és megszokás kérdése, de mindenképp könnyebb az életünk, ha a feleslegessé vált holmijainktól megválunk. Ha tudjuk, mink van, mire van szükségünk, kisebb a valószínűsége, hogy felesleges tárgyak vásárlásával növeljük saját rendetlenségünket, és támogassuk a tömegtermelés fenntarthatatlan részét.

Arról nem beszélve, hogy ha eladjuk, ami nem kell, pénz is áll a házhoz, ha elajándékozzuk, segítünk másoknak. Egy használaton kívüli műanyag ételtartó is segítség lehet például egy állatmenhelyen. Kreativitással, újrahasznosítással nem jelent feltétlenül egy nagy halom plusz szemetet, ha szortírozunk.

Háztartási gépek

Ha új háztartási gépet készülünk beszerezni, nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az energiafogyasztása az egyik legfontosabb tulajdonsága az adott eszköznek, tényleg rengeteget lehet vele spórolni, ha kevesebb vizet vagy áramot használ. Árulkodó lehet a gép lehetséges élettartamáról, hogy mennyi garanciát adnak rá. Ami még nem elhanyagolható szempont: a szervizelhetősége. Nagyon környezetszennyező, és meg mindig „trend” sajnos, hogy ha valami elromlik, mindenképp le kell cserélni, pedig sokszor meg lehetne javíttatni, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunk.

A már meglévő eszközeink karbantartása is nagyon meglátszik kiadásainkon. A rendeltetésszerű használattal éveket nyerhetünk szervizelés tekintetében, ugyanez igaz a tisztán tartására.

A legtöbb szennyeződést magunk is eltávolíthatjuk, viszont tényleg fontos sok esetben szakember segítségét igénybe venni. Gondoljunk nagytakarításkor a villanybojlerek vízkőtelenítésére, a kazán és a klíma karbantartására is. A felesleges energiahasználat mellett balesetveszélyesekké is válhatnak, ha elhanyagoljuk ezeket.

Vizes helyiségek

A legkritikusabb részei a lakásnak. A legmakacsabb szennyeződések a konyhában, a fürdőszobában és a mosdóban keletkeznek, ezért ezekben a helyiségekben vetjük be általában a legerősebb vegyszereket. A legáltalánosabb érvek a kemikáliák mellett, hogy így a legegyszerűbb, mert csak leemeljük a vonatkozó termékeket az áruház polcairól, amiket kifejezetten az adott problémára fejlesztettek ki, és bízunk benne, hogy nagy eséllyel hatnak is.

Pedig léteznek természetes módszerek is, amelyek jóval környezetbarátabbak, sőt, olcsóbbak. Az kétségtelen, hogy nem árt utána olvasni, hogy milyen környezettudatos alternatívát mire használhatunk. Ne keverjünk össze-vissza dolgokat, hogy ne képződjenek egészségre káros anyagok, ne tegyünk kárt a tisztítandó felületen, vagy ne hatástalanítsuk egyiket a másikkal.

Ha túl vagyunk ezen a részén, akkor hatalmas szabadságot is adnak azáltal, hogy nem kell minden munkafolyamathoz külön vegyszert tartanunk.

Tényleg csak néhány dolgot kell beszereznünk, és sokkal gazdaságosabb is. Ha van otthon ecet, citromsav, vagy szódabikarbóna nagyjából bármilyen szennyeződéstől megszabadulhatunk. Vízkőoldásra, zsíros szennyeződésekre és lerakódások eltávolítására se szeri se száma a recepteknek akár az interneten, akár nyomtatott formában.

Szobák és illatok

A szobák kitakarításában a legpraktikusabb fegyvereink lehetnek a szórófejes flakonok, és a fertőtlenítő hatású illóolajok.

Az ablaktisztítás sokak mumusa, de szerencsére ecettel és meleg vízzel tényleg makulátlanul tiszta és fertőtlenített felületeket kaphatunk, felesleges vegyszerek teljes mellőzésével. Még kényelmesebb, ha szórófejes flakonnal fújkáljuk, pont, mint a direkt erre készült szereket.

A kárpitok és szőnyegek rendezésére is számtalan környezetbarát megoldás fellelhető, ha nem foltosak, a frissítésük megúszható csupán szódabikarbóna és porszívó segítségével.

Mikor mindezeken túl vagyunk, a felmosás és a levegő fertőtlenítése már csak játék az illatokkal: a fertőtlenítő hatást elég a teafaolajra, és/vagy a levendulaolajra bízni.

Ha kialakultak a nekünk kényelmes szokások, időben nem kerül többe, viszont rengeteg pénzt spórolunk, és a körülöttünk kúszó-mászó, szaladgáló gyerekeket, háziállatokat sem kell féltenünk.

Képek: iStockPhoto, Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET: