hirdetés
demonstracio-bantalmazas-eroszak-budapest-nokert-antonirita-20190914.jpg

Most még nők és gyermekek erőszakos halála sem viszi ki emberek tömegeit az utcára

Szegedi Éva - szmo.hu
2019. szeptember 15.


hirdetés

A szombati demonstráció célja pontosan az volt, hogy a figyelemfelhívó akció rövid legyen, egyrészt azért, mert a lényeget ennyiben is el lehet mondani, másrészt azért, mert az esemény fő szervezője, Antoni Rita nem szerette volna, ha az aktivistáknak túl sokáig kellett volna feküdniük.

Ám a szervezők több résztvevőt vártak erre az alkalomra. Ma még nem demonstrálnak nők tömegei az erőszak ellen. "Úgy gondolom, ha a téma nagyobb tömeget tudna kihozni az utcára, erősebb nyomást tudnánk gyakorolni a döntéshozókra.

De azt is meg kell jegyeznem, hogy egy felelős politikusnak nem az alapján kellene döntenie arról, hogy megvédi-e a kiszolgáltatottakat, hogy éppen hány ezer ember akarja betörni a Parlament kapuját.

Hanem szakmai szempontok szerint kellene átlátnia a helyzetet" - mondta Antoni Rita.

Betlen Anna közgazdász, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa úgy véli, azért is volt fontos a demonstráció mert rámutat arra, hogy hol, mely pontokon diszfunkcionális a rendszer, ha bántalmazásról van szó. A családon belüli erőszak esetében nem mennek ki minden esetben a rendőrök, ha a bántalmazott nő hívja őket, ha a nők bemennek feljelentést tenni, nem minden esetben veszik be a feljelentést.Ha mégis felveszik a bejelentést, akkor előfordul, hogy igyekeznek csökkenteni annak a súlyát és jelentőségét, ami bekerül a szövegbe.

És ha megkezdődik az eljárás, akkor gyakran lassú, nem a probléma súlyához igazodó módon járna el a bántalmazott ügyében.

A családon belüli erőszak ügyében mostanra a teljes ellátórendszer diszfunkcionálissá vált; sem a gyermekjóléti szolgálatok, sem a gyámhivatalok nem állnak a helyzet magaslatán.

A demonstráció követelései:

Ezek a gyilkosságok nem "sajnálatos tragédiák", hanem kellő szakmai ismeretek birtokában, megfelelő időben történő beavatkozással és kellő politikai akarat mellett megelőzhetők!

A családon belüli erőszakkal szembeni fellépés nemzeti érdek. Egy felelős, családbarát kormánynak kötelessége a bántalmazott anyákat, gyerekeket, hozzátartozókat megvédeni!

Ezért átfogó áldozatvédelmi stratégiát követelünk a családon belüli erőszak ellen, a szakmai civil szervezetek érdemi bevonásával!

Ezen belül:

- követeljük, hogy a rendőrök kapjanak szakmai képzést a családon belüli erőszak felismerésére és kezelésére, és követeljük a vonatkozó ORFK utasítás azonnali felülvizsgálatát és szigorú betartatását! A rendőrség ne az áldozatokat szólítsa meg az üzeneteiben (ne őket tegye felelőssé!), hanem az elkövetőket!

- követeljük a távoltartási törvény felülvizsgálatát, szigorítását és - akár a korábban felmerült GPS-technológiával - érdemi betartatását!

- követeljük az áldozatok hatékony és gyors védelmét szolgáló intézkedésrendszer bevezetését, és a menedékházak kapcitásbővítését!

Amikor vér folyik, akkor már késő!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!