News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Törőcsik Mari, Sas József, Fülöp herceg - Ezeket az ismert embereket veszítettük el 2021-ben

Művészek, tudósok, nagy formátumú személyiségek. Őket gyászoljuk idén.

Link másolása

hirdetés

Halottak napja apropóján emlékezünk meg azokról, akiket sokan gyászolunk, gyászoltak szerte a világon 2021-ben.

Oszter Sándor, 73

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Neve a hetvenes évektől ismert, olyan komoly alkotásokban játszott, mint az Agitátorok, a 80 huszár, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Jób lázadása vagy a Napló gyermekeimnek. Október 29-én hunyt el.

Venczel Vera, 75

Jászai Mari-díjas színésznő. Legtöbben talán az Egri csillagok adaptációjából ismerjük, de évtizedeken át láthattuk az arcát és hallhattuk zengő beszédhangját különböző mozis és filmes produkciókban. Fontos filmjei: Karambol, Egy szerelem három éjszakája, Bohóc a falon, Tanulmány a nőkről, A turné, A játékos, Rokonok. Október 22-én hunyt el.

hirdetés

Larry Flynt, 78

A hírhedt "provokátor", akiről Milos Forman hasonló alcímmel filmet is készített, a Hustler alapítója volt. Az 1970-es években hívta fel a magazinnal magára a figyelmet, majd később számtalan bírósági ügyével, melyekben a meztelenség ábrázolása mellett foglalt állást - többek között az erőszak elfogadottabb ábrázolása ellenében.

1978-ban is épp egy bírósági épületet hagyott el, amikor lelőtték, és tolószékbe kényszerült. Február 10-én hunyt el.

Csíkszentmihályi Mihály, 78

Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, az MTA külső tagja. A flow-élményt ő maga nevezte el először: ez egy olyan fókuszált elmeállapot, melyben a tudatunk "flow"-ban van, azaz szárnyal, legyen az kreatív tevékenység, vagy bármi, amiben örömünket leljük, vagy fontos annyira, hogy ebben elmerüljünk. A Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzoraként dolgozott többek között. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt. Október 21-én hunyt el.

Jankovics Marcell, 79

Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, a nemzet művésze. Neki köszönhetjük a János vitézt, a Magyar népmeséket, a Fehérlófiát, az Ének a csodaszarvasrólt, Az ember tragédiáját és a Toldit is. Május 29-én hunyt el.

Törőcsik Mari, 85

Háromszoros Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze és a nemzet művésze. Törőcsik Marit nem kell bemutatni. Elég, ha pár filmcímet felsorolunk, és örökre emlékezünk a Körhinta önfeledten, szerelmesen repülő parasztlányának arcára. Édes Anna, A Pál utcai fiúk, Szerelem - utóbbiban a magyar filmtörténet egyik legszebb szerelmes drámájában játszott gyönyörűen. Április 16-án hunyt el.

Larry King, 87

Akármikor kapcsoltunk a CNN-re késő este a nyolcvanas (!) évektől kezdve, ez a mosolygós, ráncos arc köszöntött ránk, amint érdekes interjúalanyokat kérdez. King az 1950-es évek óta beszélgetett a képernyőn, és neki köszönheti a tévétörténelem számos szignifikáns interjúját. Hírnevének csúcsán akkor volt, amikor a Larry King Live című műsort vezette, 1985-től 2010-ig. Hírességeket, politikusakat, elnököket szólaltatott meg. Január 23-án hunyt el. Halála előtt egy héttel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

Börcsök Enikő, 53

Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár. Az egyik legsokszínűbb, legőszintébb, legnyersebb alakításokra képes művész volt. 2011-től a Nemzeti Vese Program nagykövete volt, kétszer szorult vesetranszplantációra. Megszámlálhatatlan színpadi munkája mellett egyik leglenyűgözőbb filmes alakítását az Édes Emma, Drága Böbe című Szabó István-filmben nyújtotta. Január 28-án hunyt el.

Fülöp herceg, 99

II. Erzsébet királynő férjének halála megrázta az angolokat, de az egész világot is. A csaknem 100 esztendős herceg vált a történelem leghosszabb ideig szolgáló királyi házastársává. Április 9-én hunyt el.

Christopher Plummer, 91

Az ismert színész karrierje során két Tony-díjat kapott - a színpadon is remekelt -, 2010-ben Oscar-díjjal jutalmazták 82 évesen - ezzel ő lett a legidősebb díjazott az Akadémia történetében - , s olyan izgalmas filmekben játszott, mint A bennfentes vagy legutóbb a Tőrbe ejtve. Legemlékezetesebb szerepe máig A muzsika hangjaiban Von Trapp marad. Február 5-én hunyt el.

Sas József, 82

Sas József hazai, a humor, különösen a politikai szatíra oltárán áldozott tevékenysége, annak mennyisége és rajongóinak száma elvitathatatlan. A Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, színházigazgató, humorista január 17-én hunyt el.

Charlie Watts, 80

Csaknem 60 éven át volt csendes tagja a világ egyik legnagyobb rockzenekarának. A Rolling Stones gitárosa a banda többi tagjával ellentétben szeretett a háttérben maradni, és hagyta, hogy a zene és tehetsége beszéljen helyette. A világ egyik legtehetségesebb dobosának tartják szakmai körökben. Augusztus 24-én hunyt el.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Állásajánlatokkal bombázzák a férfit, aki 27 év alatt egyetlen munkanapot sem hagyott ki a Burger Kingnél
Csak egyetlen dolog miatt adná fel a jelenlegi munkáját az 54 éves férfi, de az nem egy másik étterem vagy a több pénz.

Link másolása

hirdetés

Elhalmozzák állásajánlatokkal azt az 54 éves amerikai férfit, aki 27 éve egyetlen napot sem hiányzott a munkából, írja a TMZ. Kevin Ford a közel három évtized alatt táppénzre és szabadságra sem ment, minden egyes alkalommal megjelent a Las Vegas-i Burger Kingben, ahol dolgozik.

A hihetetlen munkabírású férfit akkor kapta fel az internet, amikor évfordulója alkalmából egy mozijeggyel, egy Starbucks-bögrével, két-két tollal és kulcstartóval, egy zacskó chips-szel, némi cukorkával és nyakba akasztható szalagokkal köszönte meg a főnöke a munkáját. A mások által megalázónak vélt ajándékcsomagnak Ford saját bevallása szerint nagyon örült.

@thekeep777 He's Worked for the Company for Almost 3 Decades and Has Never Called Out!!!?‍???? #Grateful #Dads #FathersDay #Loyalty #Honor #WorkersUnite #Rewards #Thankful #NorrinRadd777 #theKeep777 ♬ Slide (feat. Frank Ocean & Migos) - Calvin Harris

A munka hősét később meghívták az NBC Today című műsorába is, ahol elmondta: nagyon pozitív személyiségnek tartja magát, aki minden apróságnak örül, így boldog volt az apróságokat tartalmazó ajándékcsomaggal is.

A rendkívül lojális férfit időközben több cég is megkereste, hogy szerződjön hozzájuk. Még egy charlestoni vendéglő is megkereste, ahol a menedzser komoly megtiszteltetésnek venné, ha Forddal dolgozhatna. Kevin ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem akar váltani, jól érzi magát a reptéri Burger Kingben. Egyetlen dolog miatt adná csak fel jelenlegi pályáját: ha egyszer zenész lehetne.

Miután a férfiról készült videó elterjedt az interneten, közösségi gyűjtést indítottak Ford részére. Eddig 162 ezer dollárt (61 millió forint) dobtak össze a férfinak, aki azért megjegyezte, hogy a mozijegy miatt kicsit csalódott volt: nem két, hanem csak egy jegyet kapott, ráadásul azt hitte, hogy a borítékban pénzjutalom lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Szinte mindene tönkrement a hétfős családnak, mert folyamatosan beázott a házuk, most lakásra gyűjtenek
Most egy szükséglakásban laknak, de nyár végén onnan is költözniük kell. A házukba már nem mehetnek vissza, mert életveszélyessé vált.

Link másolása

hirdetés

Lakásra gyűjt az Anyák az Anyákért Alapítvány egy hétfős családnak. A család 2009-ben költözött egy kis házba, akkor még albérletben éltek ott. 2011-ben aztán egy alapítvány segítségével megvették a házat.

Később viszont kiderült, hogy a vályog házacskának nincs alapja, folyton beáztak.

"Amikor nagyon esett az eső, arra lettünk figyelmesek, hogy csöpög a falból, a mennyezetből a víz. Mindig tettünk oda egy lavórt...utána meg tudtuk csináltatni a tetőt, de nem tudom, mitől rogyott meg"

- mesélte az édesanya egy 2021 októberében készült riportban.

Már mindene tönkrement a családnak, bedohosodtak a szekrénybe a ruhák, minden penészes lett. Az összes ágyneműt ki kellett dobni, aztán már a bútorokat is. Majd már az áramot sem használhatták a vizes falak miatt, melyek olyan szinten voltak nedvesek, hogy szó szerint folyt a falból a víz.

Tavaly novemberre szinte teljes egészében lakhatatlanná vált a ház, de nem volt hová menniük, így maradtak a házban amíg nem sikerült egy szükséglakást szerezni nekik. Most viszont segítségre van szükségük, mert augusztus 31-ig maradhatnak a szükséglakásban.

hirdetés
A kis házba már nem költözhetnek vissza, mert azóta bebizonyosodott, hogy helyrehozhatatlan. Statikailag életveszélyes, bármikor összedőlhet. Így most lakásra gyűjtenek: legalább 4,9 millióra van szükség, hogy azon a környéken ahol élnek, egy olyan lakást vehessenek, amiben életük végéig élhetnek, és a gyerekeiket biztonságban nevelhessék.

A kislányok kitűnő tanulók, és sorra nyerik a sportversenyeket. A körülöttük élőket most úgy szeretnék támogatni a lányok, hogy felkínálták az érmeiket eladásra.

"Mi is szegények vagyunk, anya is segíti a többi családot. Mi így szeretnénk segíteni. Amit kapunk az érmekért, azt anya segítségével szétosztjuk a rászorulók között. Így a gyerekeknek jut egy kis csokira való is"

- mondják.

Ha te is segítenél a családnak, így teheted meg:

Anyák az Anyákért Alapítvány

Magnet Bank: 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

Közlemény: Csak ne essen2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk