News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Törőcsik Mari, Sas József, Fülöp herceg - Ezeket az ismert embereket veszítettük el 2021-ben

Művészek, tudósok, nagy formátumú személyiségek. Őket gyászoljuk idén.

Link másolása

hirdetés

Halottak napja apropóján emlékezünk meg azokról, akiket sokan gyászolunk, gyászoltak szerte a világon 2021-ben.

Oszter Sándor, 73

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Neve a hetvenes évektől ismert, olyan komoly alkotásokban játszott, mint az Agitátorok, a 80 huszár, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Jób lázadása vagy a Napló gyermekeimnek. Október 29-én hunyt el.

Venczel Vera, 75

Jászai Mari-díjas színésznő. Legtöbben talán az Egri csillagok adaptációjából ismerjük, de évtizedeken át láthattuk az arcát és hallhattuk zengő beszédhangját különböző mozis és filmes produkciókban. Fontos filmjei: Karambol, Egy szerelem három éjszakája, Bohóc a falon, Tanulmány a nőkről, A turné, A játékos, Rokonok. Október 22-én hunyt el.

hirdetés

Larry Flynt, 78

A hírhedt "provokátor", akiről Milos Forman hasonló alcímmel filmet is készített, a Hustler alapítója volt. Az 1970-es években hívta fel a magazinnal magára a figyelmet, majd később számtalan bírósági ügyével, melyekben a meztelenség ábrázolása mellett foglalt állást - többek között az erőszak elfogadottabb ábrázolása ellenében.

1978-ban is épp egy bírósági épületet hagyott el, amikor lelőtték, és tolószékbe kényszerült. Február 10-én hunyt el.

Csíkszentmihályi Mihály, 78

Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, az MTA külső tagja. A flow-élményt ő maga nevezte el először: ez egy olyan fókuszált elmeállapot, melyben a tudatunk "flow"-ban van, azaz szárnyal, legyen az kreatív tevékenység, vagy bármi, amiben örömünket leljük, vagy fontos annyira, hogy ebben elmerüljünk. A Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzoraként dolgozott többek között. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt. Október 21-én hunyt el.

Jankovics Marcell, 79

Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, a nemzet művésze. Neki köszönhetjük a János vitézt, a Magyar népmeséket, a Fehérlófiát, az Ének a csodaszarvasrólt, Az ember tragédiáját és a Toldit is. Május 29-én hunyt el.

Törőcsik Mari, 85

Háromszoros Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze és a nemzet művésze. Törőcsik Marit nem kell bemutatni. Elég, ha pár filmcímet felsorolunk, és örökre emlékezünk a Körhinta önfeledten, szerelmesen repülő parasztlányának arcára. Édes Anna, A Pál utcai fiúk, Szerelem - utóbbiban a magyar filmtörténet egyik legszebb szerelmes drámájában játszott gyönyörűen. Április 16-án hunyt el.

Larry King, 87

Akármikor kapcsoltunk a CNN-re késő este a nyolcvanas (!) évektől kezdve, ez a mosolygós, ráncos arc köszöntött ránk, amint érdekes interjúalanyokat kérdez. King az 1950-es évek óta beszélgetett a képernyőn, és neki köszönheti a tévétörténelem számos szignifikáns interjúját. Hírnevének csúcsán akkor volt, amikor a Larry King Live című műsort vezette, 1985-től 2010-ig. Hírességeket, politikusakat, elnököket szólaltatott meg. Január 23-án hunyt el. Halála előtt egy héttel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

Börcsök Enikő, 53

Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár. Az egyik legsokszínűbb, legőszintébb, legnyersebb alakításokra képes művész volt. 2011-től a Nemzeti Vese Program nagykövete volt, kétszer szorult vesetranszplantációra. Megszámlálhatatlan színpadi munkája mellett egyik leglenyűgözőbb filmes alakítását az Édes Emma, Drága Böbe című Szabó István-filmben nyújtotta. Január 28-án hunyt el.

Fülöp herceg, 99

II. Erzsébet királynő férjének halála megrázta az angolokat, de az egész világot is. A csaknem 100 esztendős herceg vált a történelem leghosszabb ideig szolgáló királyi házastársává. Április 9-én hunyt el.

Christopher Plummer, 91

Az ismert színész karrierje során két Tony-díjat kapott - a színpadon is remekelt -, 2010-ben Oscar-díjjal jutalmazták 82 évesen - ezzel ő lett a legidősebb díjazott az Akadémia történetében - , s olyan izgalmas filmekben játszott, mint A bennfentes vagy legutóbb a Tőrbe ejtve. Legemlékezetesebb szerepe máig A muzsika hangjaiban Von Trapp marad. Február 5-én hunyt el.

Sas József, 82

Sas József hazai, a humor, különösen a politikai szatíra oltárán áldozott tevékenysége, annak mennyisége és rajongóinak száma elvitathatatlan. A Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, színházigazgató, humorista január 17-én hunyt el.

Charlie Watts, 80

Csaknem 60 éven át volt csendes tagja a világ egyik legnagyobb rockzenekarának. A Rolling Stones gitárosa a banda többi tagjával ellentétben szeretett a háttérben maradni, és hagyta, hogy a zene és tehetsége beszéljen helyette. A világ egyik legtehetségesebb dobosának tartják szakmai körökben. Augusztus 24-én hunyt el.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Sosem látott vihar pusztított Kaposváron: 5 millió forintos gyorssegítséget ajánlott fel az Ökumenikus Segélyszervezet
„Példátlan természeti csapás érte városunkat. Dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek Kaposvárra. A brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, épületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős” – írta a polgármester.

Link másolása

hirdetés

Május 25-én, szerda kora este sosem látott erősségű vihar pusztított Kaposváron. A jégverés során dió, sőt néhol ököl nagyságú jégdarabok nagyszámú épületben és autóban okoztak jelentős károkat. A viharos erősségű szél fákat csavart ki, háztetőket bontott meg. A hirtelen leszakadt hatalmas mennyiségű csapadék autókban és épületekben is komoly károkat okozott.

Az első helyszíni jelentések szerint a példátlan vihar okozta károk a több milliárdos nagyságrendet is elérhetik.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófát követő órákban 5 millió forintos azonnali gyorssegítséget ajánlott fel, helyi intézménye a szervezet humanitárius szakértőivel megerősítve pedig megkezdi a segítségnyújtást.

A Segélyszervezet honlapján, illetve a 11705008-20464565 számlaszámán „Kaposvár” cél megjelöléssel országos adománygyűjtést indított a károsultak támogatására.

Szita Károly, Szekszárd polgármestere a közösségi oldalán azt írta:

"Példátlan természeti csapás érte városunkat. A károk felmérése javában zajlik, a hibák elhárítását megkezdtük, minden erőnkkel dolgozunk! Dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek Kaposvárra. A brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, a levert levélzet pedig teljesen elfedte a csatornarácsokat. Köz- és magánépületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős.

Személyi sérülésről - hála Istennek - egyelőre nem tudunk. Kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon magára, a káreseményeket pedig mielőbb jelentse a biztosítójának!"

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Megmentette a kisfiam életét!” - sírva mondott köszönetet az óvónőnek az 5 éves Dávid anyukája
A délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel láza nem volt, ezért az óvónő azonnal az allergia elleni szer beadása mellett döntött.

Link másolása

hirdetés

Egy ötéves kisfiú allergiás rohamot kapott az óvodában, az óvónő menette meg az életét. Az édesanya az RTL Híradónak sírva mondta el, hogy soha nem fogja ezt tudni ezt igazán megköszönni neki.

Az eset péntek délután egy újpesti óvodában történt. Senki nem tudott róla, hogy a kisfiú bármire is allergiás lenne. Szerencsére az óvodában volt adrenalin injekció és a pedagógusokat felkészítették a használatára is. Így még a mentők kiérkezése előtt beadták a kisfiúnak az injekciót.

Az óvónőnek az tűnt fel, az a délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel nem volt a kicsi lázas, így azonnal az Epipen nevű injekciót beadása mellett döntött. Közben hívták a mentőket, és értesítették Dávid anyukáját.

Győrfi Pál elmondta, hogy a kiérkező mentők stabil állapotban találták a kisfiút, de az allergiás tünetek miatt kórházba szállították.

A rohamot nem tudni mi okozta, anyja szerint Dáviddal korábban nem történt hasonló.

hirdetés
"Az óvónéninek nem tudok elég hálás lenni, igazából megmentette a kisfiamnak az életét, nem fogom tudni neki ezt megköszönni soha rendesen, úgyhogy ha ő nincs nem tudom mi történhetett volna"

- mondta.

A kerület polgármestere szerint a pedagógusok képzésével a tragédiák megelőzhetők. Az adrenalin injekciókat azután kezdte beszerezni a negyedik kerületi iskolákba és óvodákba az önkormányzat, hogy januárban egy hétéves kisfiú meghalt anafilaxiás sokk miatt, miután mogyoró tartalmú tortát evett.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azt szeretné elérni, hogy országszerte kötelező legyen minden köznevelési intézményben ilyen adrenalin injekciót tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt közölték: minden olyan szakmai ajánlást megvizsgálnak, ami hozzájárul az oktatási intézményekben a gyermekek biztonságosabb neveléséhez.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé” – Összetört a balesetben meghalt kenus édesanyja
„Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni” - ígérte Csanki Márk fiatalabb testvére, aki szintén kenuzik.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, autóbalesetben meghalt Csanki Márk szegedi kenus. Az ifjúsági és U23-as korosztályban világbajnoki ezüstérmes Csanki a Szegedi Vízisport Egyesület sportolója volt. Az M5-ös 36-os kilométerszelvényénél egy román kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje - aki Márk sporttársa és barátnője is - az ütközés elkerülése érdekében balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében Csanki Márk a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel.

Márk édesanyja a Blikknek elmondta, hogy a tragédiáról Márk barátnőjének szülei értesítették őket.

"Nem ez az élet rendje, felfoghatatlan, hogy egy anya elveszíti a gyermekét"

- mondta a megtört anya, aki arról is beszélt, hogy fiának barátnője még válságos állapotban van, de már nem altatják. Ugyanakkor nem árulták még el neki, hogy barátja meghalt.

Az elhunyt kenus a családjával élt Szegeden. Két testvérét is mélyen megrázta Márk halála. Öccse, aki szintén kenus azt mondta:

hirdetés
"Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni. Szombaton még elindultam egy versenyen Győrben, de képtelen voltam végigmenni a 18 kilométeres távon. Előtte hajnali három óta csak sírtam, és ez teljesen kimerített".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Karácsony Gergely ajándékot adott Dominiknak, aki segített megmenteni a Margit hídról leugrani készülő fiút
A beszélgetésük során az is kiderült, hogy a 22 éves Dominik éppen albérletet keres, így a főpolgármester is beszállt, hogy segítsen lakást találni a fiúnak.

Link másolása

hirdetés

Múlt szerdán egy fiatal fiú akarta a Dunába vetni magát a Margit hídról. A rendőröknek az utolsó pillanatban sikerült visszarántaniuk, ebben pedig egy civil férfi is a segítségükre volt.

Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, már aznap kereste telefonon Fináncz Dominikot, „hogy megköszönjem helytállását, tegnap pedig a városvezetés nevében egy csekély ajándékkal háláltam meg hőstettét”.

A főpolgármester hozzátette: beszélgetésük során a férfi – aki egyébként a csókakői polgárőrség tagja – elmondta, hogy éppen albérletet keres.

„Úgyhogy, aki szívesen kiadná egy megbízható, életmentő fiatalembernek az egy- vagy másfél szobás lakását, ahová kutyát is lehet vinni, az írjon itt a Facebook-oldalamon egy üzenetet és továbbítom neki”

– írta Karácsony, és hozzátette, Fináncz Dominik „példát mutatott emberségből mindannyiunk számára”.

hirdetés
Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: