KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Még nem tudod kinek ajánld fel adód 1%-át idén? Segítünk!

Május 22. hétfő éjfélig még rendelkezhetsz adód 1%-áról. Adunk pár tippet, kik vehetik hasznát a felajánlott egy százalékodnak!

Link másolása

Május 22. hétfő éjfélig még rendelkezhetsz adód 1%-áról. Már több mint 20 éve létezik az 1% felajánlási lehetőség, ennek ellenére az adózók közel fele még mindig nem rendelkezik róla. Tavaly kb. 8 milliárd forint maradt az államnál a civil szervezetek helyett, pedig a szervezeteknek az 1%-od is hatalmas segítség.

Közvélemény kutatások bizonyítják, hogy a legtöbben azért nem ajánlják fel, mert vagy nem tudnak a lehetőségről, vagy mert „ez csak 1 %.” A NAV közleményei alapján az utolsó napokban ajánlja fel a személyi jövedelemadó 1%-át az adózók legnagyobb része!

Nincs még késő, hiszen május 22-ig van rá lehetősége minden munkavállalónak.

Az adóvisszatérítés kedvezményét igénybe vevőknek is.

Ha még nem döntötted el, kinek add az egy százalékot, a regisztrált szervezetek listáját ezen a linken találod. Ha nincs ötleted, kik kapják, adunk pár tippet!

Greenpeace Magyarország Egyesület

A Greenpeace nemzetközi szervezetként több mint 55 országban van jelen, 2002 óta Magyarországon is. Itthon azért dolgoznak, hogy hazánk talaja, levegője és vizei is tiszták legyenek; hogy mindenki hozzáférhessen a tiszta és olcsó megújuló energiához; hogy mindannyian egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk és egészséges levegőjű, zöld városokban élhessünk.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívják fel a figyelmet a környezeti problémákra és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében tevékenykednek.

Az elmúlt több mint 20 év alatt minden nap bátran, elkötelezetten és kitartóan küzdöttek azért, hogy a Föld az otthonunk maradhasson. Sikerre vittek sok-sok környezetvédelmi ügyet még akkor is, ha eleinte úgy tűnt, egy-egy kormány, cég vagy nagyvállalat ellen nincs sok esélyük a győzelemre.

Feltárták Magyarország legsúlyosabb vegyi szennyezéseit. Budapesti és környékbeli iskoláknál vizsgálták a légszennyezést. Egyetemekkel, gazdálkodókkal és iskolák menzáival működtek együtt az egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdasági módszerek elterjesztéséért.

Rekordméretű, 250 ezer ember által aláírt petíciójuk hatására törvény született a hazai műanyagszennyezés csökkentéséért. A 2021 júliusában életbe lépett törvény számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot betiltott. Kampányuk eredménye, hogy a hazai jogszabály az uniós előírásokat túlteljesítve a műanyag zacskók részleges tiltásáról is rendelkezik.

Segítenek hogyan tehetünk a mindennapok során az egyre súlyosbodó klímaválság megfékezéséért, az egészséges étkezéstől kezdve a klímabarát közlekedési módszerek használatán át a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásáig – és hogyan emelhetjük az éghajlat védelmét magasabb szintekre.

Hangya Közösség

A Hangya Közösség 2010-ben jött létre és céljuk a vidéki állatmenhelyek megsegítése. Jelenleg 250 állatvédő egyesületnek, alapítványnak segítenek évente! Az egyesületek tárgyi adományok mellett szakmai és jogi ügyekben is fordulhatnak hozzájuk.

Munkájuk széleskörű, nagy önkéntes bázist mozgatnak, valós, kézzel fogható segítséget nyújtva. Közösségi barkácsolást tartanak, többszáz kutyaházat juttattak el évente menhelyeknek. Menhelysegítő napokat tartanak. Az élelem és adománygyűjtés akciók után koordinálják, hogy oda jusson el az adomány, ahol a legnagyobb szükség van rá. Hisznek a szemléletformálásban: rendszeresen részt vesznek rendezvényeken, iskolákban, vállalatoknál.

A magyarországi menhelyek tehermentesítése csak a kóbor állatok számának csökkentésével érhető el. Ez az egyetlen megoldás: a megelőzést helyezték a fókuszba.

Csodalámpa Alapítvány

A Csodalámpa Alapítvány 2003-as indulása óta eltelt 20 évben több, mint 4700 beteg gyermek kívánságát teljesítette már, országosan működő szervezetként és mintegy 150 önkéntes alkotta kívánságteljesítő hálózattal. 4700 teljesített kívánság 20 év alatt azt jelenti, hogy éves átlagban annyi kívánságot teljesítenek, mint ahány munkanap van!

A Csodalámpa Alapítvány célja életet veszélyeztető betegségben szenvedő és e betegség miatt Magyarországon orvosi kezelés alatt álló olyan 3 és 18 év közötti gyerekek egy-egy kívánságának teljesítése, akiknek családja megfelelő anyagi erőforrások hiányában vagy a kívánság jellege miatt nem teljesítheti ezeket a kívánságokat.

Az alapítvány célja ezzel az, hogy egy-egy súlyos, tartós betegségben szenvedő gyermek elfeledkezhessen a kórházról, a kezelésekről, a teljesült kívánságok csodás élménye a gyermek életét örömtelibbé, s legalább átmenetileg gondtalanabbá tegye. Ezáltal erőt adva erősítse a gyermek és családja gyógyulásba vetett hitét, reményét.

Magyar Élemiszerbank Egyesület

A Magyar Élelmiszerbank 2005 óta működik Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként. Egy non-profit szervezet, melynek célja, hogy kapcsolatot teremtsenek az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Elősegítik az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkenését Magyarországon, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. Mindeközben Magyarországon sok ezer nélkülöző él, köztük több tízezer gyermek.

Missziójuk, hogy elérjék, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget – Élelmiszerbankkal vagy nélküle – megsemmisítés helyett rászorulók élelmezésére fordítsák. Mivel a rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megmentésével a megsemmisítésük által felhasznált energiák és kibocsátott káros anyagok felhasználását, termelését is megelőzzük, tevékenységünkkel egyaránt szolgálunk szociális és környezetvédelmi célokat. Az Élelmiszerbank tehát egyszerre zöld- és segélyszervezet is.

Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány

A Madárkórház Alapítvány 1999. szeptember 23-án került bejegyzésre. Közhasznú, természetvédelmi tevékenységének célja első sorban védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, gyógyulásuk után a szabad természetbe való visszahelyezése. Továbbá e tevékenységekkel kapcsolatos tudományos kutatás végzése, a tevékenység bemutatása és oktatása, a feladatok ellátására intézmény, elsősorban madárkórház létrehozása és üzemeltetése.

Az alapítvány székhelye a Hortobágyi Madárkórház, igényes csontműtétek szakszerű végzésére is alkalmas, műtővel, röntgennel, laborral és a kor színvonalának megfelelő műszerezettséggel felszerelt rendelőjében évente több száz védett madár ingyenes kezelése történik. Ezek között a szalakótától a bölömbikán át a rétisasig sokféle madár előfordul, melyek jelentős része szabadon bocsátásra kerül. A megfelelő elhelyezésükhöz szükséges kórtermek és röpdék kialakítása folyamatban van, de több milliós ráfordítást igényel, mely meghaladja anyagi lehetőségeiket.

A madárkórház működési költségeinek fedezésére az állam rendszeres támogatást nem biztosít, ezért a kórház fenntartása teljes egészében támogatóik adományaitól függ. A madárkórház tevékenységének legeredményesebb része a megelőzést szolgáló környezetvédelmi szemléletformáló oktatás, nevelés, tájékoztatás.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Balogh Levente kifizette egy földrajztanár 1,5 millió forintos tartozását
A Cápák között legutóbbi adásában Balogh Levente elmondta, hogy nem értelmezhető üzletileg a vállalkozás, de azt vállalta, hogy kifizeti a tanár másfél milliós tartozását, és cserébe nem kér semmilyen részesedést.

Link másolása

Elindult a Cápák között új évada, amelynek legutóbbi adásában többek között Mándli Péter földrajztanárt ismerhették meg a nézők, aki egy olyan applikációval jött, amelynek célja, hogy rendhagyó módon tanítsa az embereket az aznapi dátumhoz köthető érdekes tényekkel.

A tanár 2016 nyarán kezdte el gyűjteni az információkat, és idén indította el webapplikációját, melyre összesen másfél millió forintot költött eddig. Ennek fejlesztéséhez további 5 milliót kért a befektetőktől, amiért cserébe 20 százalékos tulajdonrészt ajánlott fel a vállalkozásából.

"Az a dilemmám, hogy ebből akkora sztori nem tud kerekedni, ami a befektetőnek megtérülést hozna. Ha a befektető akar ebből először jóllakni, akkor az meg egy unfair helyzet, mert te leszel az, aki ezen dolgozik. És csak azért dolgozni, hogy ez megtérüljön, közben meg te vagy a tanár, aki értéket ad, és teremt valamit. Üzletileg ebbe én nem tudok befektetni, de közben meg veled a szívem"

– mondta Balogh Petya, majd kiszállt a földrajztanár által kínált üzletből.

Végül Balogh Levente is megerősítette, hogy számára sem értelmezhető üzletileg a vállalkozás, de azt vállalta, hogy kifizeti a tanár másfél milliós tartozását, és cserébe nem kér semmilyen részesedést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Esztergomi robbantás: üzent a meghalt kommandós felesége
A 34 éves korában meghalt TEK-es özvegye még fel sem fogta, hogy mi történt. A család számára gyűjtést szervezetek a kollégák.

Link másolása

Összetört férje elvesztése után, de hálás a sok segítségért – ezt üzente az esztergomi robbantásban meghalt TEk-es özvegye, miután gyűjtés indult a két kisfiával egyedül maradt családanyának, írja a Blikk.

Az özvegy még fel sem fogta a történteket, de minden erejével azon van, hogy a gyerekeket a lehető legmegfelelőbben ellássa.

A 34 évesen elhunyt Kónya Gábor Lajos hét éve dolgozott a TEK-nél. Az RTL szerint egy hathónapos és egy három és fél éves gyermeket hagyott hátra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Hős buszsofőr: a 149-es buszon született meg egy baba, a buszvezető segítette világra
A kiérkező mentősöknek már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk. A BKV a Facebookon gratulált a buszsofőrnek.

Link másolása

"Nálunk már a gólyák is busszal járnak!” - ezzel a felvezetéssel osztott meg egy kedves történetet a BKV Zrt. a Facebook-oldalán.

A beszámoló szerint Németh Roland Ferenc, a 149-es busz sofőrje észrevett egy láthatóan fájdalmakkal küzdő várandós nőt a Széll Kálmán téren. A sofőr azonnal a nőhöz sietett és megkérdezte, hogy tud-e valamiben segíteni. A nő ekkor közölte vele, hogy valószínűleg megindult a szülés, mert elfolyt a magzatvíz.

A járművezető felsegítette az asszonyt a buszra, ahol segített a szülésben, például fogta az újszülött fejét. A kiérkező mentősöknek már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk, majd kórházba szállították édesanyát és gyermekét.

A BKV a posztban gratulált a hős buszsofőrnek helytálló magatartásáért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A kutyát gázoló vétlen sofőr azonnal tárcsázta a segélyhívót, így sikerült megmenti az állat életét
Az állat ijedtében egy átfolyó csatornába futott, ahonnan viszont már nem tudott segítség nélkül kijönni. A bátaszéki önkormányzati tűzoltók húzták ki a bajba jutott négylábút.

Link másolása

Egy úttesten átrohanó kutyát ütött el egy vétlen autós csütörtök délelőtt Bátaszéken, a Deák Ferenc utcában - adta hírül a Katasztrófavédelem a közösségi oldalán.

Az állat ijedtében egy átfolyó csatornába futott, ahonnan viszont már nem tudott kijönni. Az autó sofőrje tárcsázta a 112-t, majd megérkeztek a bátaszéki önkormányzati tűzoltók is.

A kutya gazdája is előkerült, felvette a kapcsolatot az állatorvossal, aki a csatornába bemászva nyugtató injekciókkal látta el az állatot. Ezt követően a bátaszéki önkormányzati tűzoltók a csatornában kúszva közelítették meg, majd húzták ki onnan a bajba jutott négylábút. A tulajdonos hazavitte a kutyát, amelyik további orvosi vizsgálatra szorult"

- írták a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: