hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Kaposváron indul a magyar Race to Zero program

Szeptemberben látványos akcióba kezdenek a fenntarthatóság népszerűsítéséért!

Link másolása

hirdetés

Felmérések szerint az elkészített ételek egyharmadát senki sem eszi meg, miközben rengeteg alapanyagot, energiát és munkaidőt fordítanak az előállítására. Ráadásul a kidobott ételhulladék üvegházhatású gázt termelve nagy terhet ró a környezetre. A pazarlással tipikus vesztes-vesztes helyzetet állítunk elő. Ideje hát a változtatásnak! Kaposváron szeptemberben látványos akcióba kezdenek a fenntarthatóság népszerűsítéséért.

A somogyi megyeszékhely első magyar városként csatlakozik az ENSZ „Race to Zero” kezdeményezéséhez, amely a környezettudatos szemléletmódra hívja fel a figyelmet. A három hónapos program megvalósításában partnere a Kék Bolygó Alapítvány és a Brit Nagykövetség.

A „Race to Zero” azt a célt tűzte ki, hogy a világ 2050-re zéró szén-dioxid kibocsátást érjen el, és eddig 700 várost és 3000 vállalkozást nyert meg az ügynek, immáron Kaposvárt is. A város korábban is nyitottnak mutatkozott a fenntarthatósággal kapcsolatos projektekre, éppen ezért a kertvárosban élők egy ideje már ingyenes komposztládákat igényelhetnek az önkormányzattól. Idén májusban pedig az első közösségi komposztládát is kihelyezték. Az idei év eredménye az Ökokuckó megnyitása. A gyerekeknek szóló állandó kiállítótérben klíma- és energiatudatossággal, valamint a levegő minőségével kapcsolatos játékokat lehet kipróbálni.

 

Ilyen előzmények után esett a Kék Bolygó Alapítvány választása elsőként Kaposvárra, hogy legyen társa a globális kezdeményezésre épülő, hazai pilot program megvalósításában, amely a „Mentsd meg, használd újra!” üzenet jegyében több generációra, és három területre koncentrál.

Az egyik terület a komposztálás. A Compocity nevű vállalkozás Kaposvár tíz óvodájában helyez el és működtet beltéri, öko-robotokat, amelyek giliszták és manuális forgatás nélkül végzik a feladatukat, és zárt rendszerek révén mentesek mindenféle szaghatástól. Organikus és élelmiszer-hulladékból, csekély gázképződés mellett tápanyaggazdag komposztot hoznak létre, amivel a város zöld területeit lehet feljavítani. A cég nem csak komposztáló robotokat, de tudást is szállít: játékos oktatásban részesíti a gyerekeket, a szüleiket és az óvodák munkatársait.

hirdetés

A másik terület a PET-mentesítés. Két kaposvári középiskolában – a Kék Bolygó Alapítvány saját programját megvalósítva – vízautomatákat szerelnek a hálózatra, amelyekből megtölthetők a diákok között szétosztott kulacsok. A PET-mentes iskola program a környezet és egészségtudatosabb vízfogyasztást hivatott népszerűsíteni a műanyag hulladék csökkentése mellett.

 

A harmadik terület az élelmiszer pazarlás visszaszorítása. Ebben a témában főszereplő a Munch platformja, amely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó vendéglátóhelyek és boltok kedvezményes áron értékesítsék a jó minőségű, de meg nem vásárolt ételeiket, illetve élelmiszert ajánljanak fel nélkülöző embereknek. A Munch eddig 43 000 adag ételt mentett meg, amivel hozzávetőlegesen 118 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzte meg. A programhoz kapcsolódik a Rakun Dobozközösség igen vonzó ajánlata. A cég kiváltja az ételkiszállítás során használt egyszerhasználatos dobozokat. Fix havidíjért, jelképes 100 Ft-ért bérbe adja cseppmentesen záródó, rozsdamentes acél edényeit, így kínálva lényegesen olcsóbb és a környezetre ártalmatlan megoldást az ételek célba juttatására.

A kaposvári pilot program szeptemberben indul, és november végéig tart. A Kék Bolygó Alapítvány abban bízik, hogy a jó példa ragadós lesz, és a közeljövőben magyar városok sora lesz tagja a „Race to Zero” kezdeményezésnek. A változtatás feladata azonban nem csak az alapítványoké vagy az önkormányzatoké. Valamennyien tehetünk azért, hogy a fenntarthatóságért vívott küzdelem esélye növekedjen, míg a pazarlásé csökkenjen.

Rajtad is múlik, milyen lesz a jövőnk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Titokban kifizette volt barátnője jelzáloghitelét egy férfi, mert a nő szerinte a legjobb anya a világon

Hét évig voltak együtt, közös gyerekük is született. A férfi szerint jó érzés tudni, hogy most már életük végéig lesz fedél a fejük felett.

Link másolása

hirdetés

Már több mint négymillióan látták a TikTokon azt a videót, amiben egy férfi bejelenti volt barátnőjének, hogy 31. születésnapja alkalmából kifizette a nő helyett lakása jelzáloghitelét, írja a The Sun. Shaun Nyland azzal indokolja döntését, hogy Cat a legjobb anya, akit csak látott, és nagyon megérdemli a saját, tehermentes lakást.

A férfi a videóban azt mondja a szülinapi lufik alatt ücsörgő nőnek, hogy azt szeretné, ha ez lenne a legemlékezetesebb születésnapja. Bár már egy ideje nincsenek együtt, de megkereste a bankot, és rendezte a nő teljes tartozását. A lakást innentől kezdve nem terheli jelzáloghitel, vagyis mostantól csak az övé az ingatlan.

Cat eleinte azt hiszi, hogy csak meg akarja viccelni a férfi. Végül az győzi meg, hogy az e-mailjei között megtalálja a tranzakcióról a bank visszaigazolását.

@shaun.nyland

I paid off my ex girlfriends mortgage. She deserves it. ? ##ex ##parents ##birthday ♬ Home - Edith Whiskers

A fiatal pár hét évig volt együtt, közös gyerekük, Leo már hároméves. A kisfiú miatt is próbálták menteni a kapcsolatot, de végül idén áprilisban úgy döntöttek, hogy inkább külön folytatják.

hirdetés

Mivel a kommentelők közül sokan értetlenül állnak a férfi nagylelkű gesztusa előtt, Shaun újabb videókban magyarázta el döntését. Ezekből kiderül, hogy a férfi nagyon hálás Catnek, amiért életet adott a közös gyereküknek. Ráadásul így már mindkettejük feje felett lesz fedél az életük végéig. Amikor eldöntötte, hogy kifizeti a nő helyett a jelzálogot, az járt a fejében, hogy miért ne tenné meg, ha egyszer lehetősége van rá.

Shaun kitér arra is, hogy Cat hatalmas erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban azért, hogy a kisgyerekkel hasonló színvonalon tudjanak élni, mint amikor még együtt volt a férfival. A helyzet pedig sokszor nem volt egyszerű az egyedülálló nő számára, aki gyakran erőn felül teljesített. Eközben Shaun a munkájában olyan áttöréseket ért el, melyek miatt megengedhette magának a hitel kifizetését.

@shaun.nyland

Reply to @bipolarbpdbilly thank you ❤️ ♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor - Tom Bailey Backing Tracks


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A rendőrök találtak rá az eltűnt 9 éves kislányra, aki órákig csatangolt egyedül Budapest utcáin

A gyermekotthonban nevelkedő kislány társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. A rendőrök azonnal keresni kezdték.

Link másolása

hirdetés

A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói ezúttal nem egy bűnelkövetőn ütöttek rajta, hanem egy 9 éves elveszett gyereket találtak meg pár órán belül - számoltak be az esetről a BRFK Információs Portál Facebook-oldalon.

Egy gyermekotthonban nevelkedő kislány október 7-én késő délután társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. Az otthon dolgozói azonnal keresni kezdték növendéküket, és bejelentést tettek a rendőrségen.

Galler Zsolt r. százados és Szkircsák Mihály r. főtörzszászlós, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói azonnal megkezdték a keresést több másik egységgel, és a társszervekkel együtt. A rendőrök végignézték a környék kameráit, és az egyiken nyomára is akadtak a kislánynak; a gyerek egy megállóhoz szaladt és buszra szállt.

A busz vezetőjétől megtudták, hogy a lány a Bogdáni útig utazott, így arra a környékre is kiterjesztették a keresést. A rendőrök értesítették a BKV fődiszpécserét, így pár percen belül már az összes környéken lévő BKV járat vezetője tudott az eltűnt gyerekről. A rendőrök közben folyamatosan keresték a kislányt - szóltak a taxisoknak, a mentősöknek – és a táskáját meg is találták egy egészségügyi intézmény előtt.

A kutatás tovább folyt, míg végül olyan információhoz jutottak a nyomozók, mely meghozta az áttörést.

Az egyik buszvezetőtől megtudták, hogy a gyereket este 7 óra után látta leszállni az Astoriánál a 9-es buszról. Gallert Zsolt százados az Astoria környékére irányította kollégáit, Pócs Krisztián r.törzszászlós és Ludescher Levente r.törzszászlós pedig épségben meg is találták a kislányt a Múzeum körúton.

A gyermekotthon nevelői egy levélben mondtak köszönetet a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozóinak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Videó: állva tapsolták meg a hős orvost, aki újraélesztett egy szurkolót egy angliai focimeccsen

A férfi élete egyik legjobb pillanatának nevezte azt, amikor tízezer rajongó skandálta azt, hogy ő egy hős.

Link másolása

hirdetés

A Newcastle United és a Tottenham játékosai feszültek egymásnak vasárnap a Newcastle otthonában, az angliai St. James’ Parkban az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában, az euforikus hangulatot azonban beárnyékolta, hogy egy néző rosszul lett. Vélhetően szívrohamot kapott, amit a vendégek védője, Sergio Reguilón hamar észre is vett.

Az orvosi stáb szinte azonnal ott termett, addigra viszont egy másik szurkoló, Tom Pritchard, aki egyébként orvosként dolgozik, már megkezdte az újraélesztést – írja a The Sun. Amint az a videón is hallható, ezután óriási tapsot kapott a nézőtérről.

hirdetés

A férfi a BBC Breakfastnek azt nyilatkozta: egy barátja és két másik orvos is segített neki.

„Amikor mentem vissza a helyemre és hallottam, hogy tízezer rajongó azt skandálja, hogy hős vagyok, az volt életem egyik legjobb pillanata” – mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Két órán át volt beszorulva egy kempingszékbe egy 80 éves férfi, egy járókelő szabadította ki

A legyengült szervezetű, idős férfi szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Link másolása

hirdetés

Saját kerti bútora ejtett fogságba egy 80 év körüli férfit a hétvégén, akihez a mentőket is kihívták - számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala.

Az idős úr alatt váratlanul összecsuklott egy régi kempingszék, miközben a kertben üldögélt. A hátsó lábak berogytak és a háttámla is lecsukódott, rá a férfire, aki ettől mozdulni sem bírt.

Először ugyan azt gondolta, egyedül is ki tud majd szabadulni a szorult helyzetből, ám a legyengült szervezetű, idős sérültnek erre esélye sem volt.

Csaknem két órát töltött így mozdulatlanul, arcával a térdein, mire egy utcán sétáló nő felfigyelt a segélykiáltásokra. Rögtön bemászott a kerítésen és gyorsan kihámozta a férfit a kempingszékből, majd a mentők segítségét kérte.

Az életmentők perceken belül megérkeztek és ellátták a férfit, aki szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: