News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Így dolgoznak az UNICEF félelmet nem ismerő futárai

Gyakran a saját testi épségüket kockáztatva, folyókon, sárlavinán átkelve kell eljuttatniuk a küldeményeket a gyerekekhez. Most fotókon is megmutatják, milyen nehéz a munkájuk.

Link másolása

hirdetés

A világ legnehezebb sorsú gyerekei háborús konfliktus közepette, természeti katasztrófa vagy járvány sújtotta területen élnek. Ők ritkán kapnak csomagot, ha azonban igen, az az életet jelentheti számukra.

Az UNICEF futárainak gyakran a saját testi épségüket kockáztatva, folyókon, sárlavinán átkelve kell eljuttatniuk a küldeményeket a gyerekekhez. A csomagokat olykor gyalog vagy rénszarvasháton, kötelet mászva, vagy drónnal szállítják ki, de semmi sem tántoríthatja el őket attól, hogy teljesítsék feladatukat.

Az UNICEF csomagjai tartalmaznak többek között:

meleg takarókat és vastag ruhákat a téli hideg elleni védekezéshez,

terápiás élelmiszer-készítményeket, magas kalóriatartalmú tej, mogyorópaszta és terápiás keksz formájában,

hirdetés

víztisztító tablettákat és higiéniás eszközöket,

alapvető gyógyszereket, védőoltásokat és orvosi eszközöket,

játékokat, oktatási és fejlesztési eszközöket.

Az UNICEF arra kér mindenkit, hogy aki megteheti, idén karácsonykor adományozzon egy reménnyel teli dobozt a világ rászoruló gyermekeinek. A szervezet ígéri, hogy történjék bármi, éljenek bárhol, bármilyen nehezen megközelíthető helyen, eljuttatja a kiszolgáltatott gyerekek számára az életmentő „ajándékcsomagokat”.

Ha kell, akár így is kiszállítják azokat:

Az UNICEF és a vele együttműködő civil szervezetek munkatársai egy árvíz sújtotta területen gázolnak át, hogy higiéniai csomagokat és élelmiszert juttassanak el a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek elosztó pontjaira a dél-szudáni Piborban.

A négyéves kis Rayana gyermekbénulás megelőzésére szolgáló oltásra vár India egyik elszigetelt településén. Nincs mitől tartania, hiszen az UNICEF munkatársai akár kötelet mászva is eljuttatják hozzá a segítséget!

Az UNICEF egy egészségügyi szakértőből és hordárokból álló csapatának egy függőhídon is át kell kelnie, hogy még a legelszigeteltebb faluban élő nepáli gyerekeket is elérje az oltások nyújtotta védelemmel.

Dominic, az UNICEF munkatársa a Pünkösd-szigetek meredek hegyoldalain halad keresztül, hogy a Melsisi Mini Kórházból védőoltást juttasson el a távoli Tsingbwege Kórházba. Az életmentő vakcinák szállítását a nehéz terep mellett a kedvezőtlen időjárás is nehezíti.

P. Oyunchimeg rénszarvasháton szállítja Mongólia egy elszigetelt területére az életmentő oltóanyagot. Hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy a legnehezebben megközelíthető helyekre is eljusson: sok család otthonát nem lehet autóval megközelíteni, így rengeteget gyalogol, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szeli át. „18 éven át dolgoztam nővérként egy műtőben, közel tíz éve járom a vidéket Mongóliában, hogy minden egyes gyerek számára biztosítsam az immunizáció jelentette védelmet. Jó érzés segíteni az itt élő embereket, akik más módon nem kapnának oltásokat” – mondta.

Az UNICEF mongol csapata kézzel hajtott komp segítségével juttat át egy vakcinákat szállító járművet a jeges folyón. A tél közeledtével kifejezetten megpróbáltató munkát végeznek, hosszú utat kell megtenniük – autóval, komppal, rénszarvasokkal és sokszor gyalogosan –, hogy a kanyaró és rubeola megelőzésére szolgáló oltást eljuttassák a nomád pásztorközösségben élő gyermekekhez.

Mamadou Kassé az UNICEF egyik immunizációs munkatársaként igazi elszántsággal dolgozik Malin. A 29 éves férfi akár napi nyolc órát is utazik a szamár húzta fogaton, hogy a legnehezebben elérhető területen élők számára is eljuttassa az életmentő vakcinákat. Most éppen Kakelena nevű kis faluba tart, ahová szinte lehetetlen motorral vagy autóval eljutni, így szamárháton vagy olykor lófogatok segítségével közlekedik.

Az UNICEF munkájának fontos része az innovatív megoldások alkalmazása. A képen látható drónnal a nehezen megközelíthető területekre is el tudják juttatni az életmentő orvosságot.

2019 februárjában a Malawiban található Lilongwe települést rendkívül komoly áradások sújtották, ami óriási kárt okozott a termésben és a lakóházakban. Az UNICEF egy drón segítségével készített légi felvételeket, hogy mielőbbi feltérképezze a probléma nagyságát, és megtervezhesse a segítség logisztikai elosztását.

Ezen a csónakon épp gyermekbénulás elleni oltóanyagot szállítanak az UNICEF pakisztáni munkatársai, a vakcinák hatékonyságának megőrzése érdekében speciális hűtőkonténerben. Az elkötelezett egészségügyi dolgozóknak hála az elmúlt 30 évben sikerült Pakisztánra és Afganisztánra visszaszorítani a járványos megbetegedést, de az itt élő védtelen gyermekek még mindig veszélyben vannak, ezért kitartó munkára van szükség.

További információk a karácsonyi kampányról ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Először megmentette, majd be is fogadta a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kuvikot
Egy templomtető javítása közben találta a madarat, akit nemsokára talán vissza is lehet engedni a természetbe.

Link másolása

hirdetés

Pár héttel ezelőtt egy templomtető javítása közben találta Csáti Szabolcs a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kis kuvikot.

A törzsőrmester azóta nevelgeti a madarat, ugyanis félő volt, hogy a tojó nem tud a továbbiakban gondoskodni a fiókájáról

– írja a Katasztrófavédelem Facebook-oldala.

A miskolci C szolgálati csoport nagy örömére kollégájuk a „szárnyai alá vette” Lajcsit, és együtt járnak szolgálatba, amíg meg nem erősödik annyira, hogy visszatérhessen a természetbe.

A megosztott képek és videók tanúsága szerint Szabolcs és Lajcsi remekül kijönnek egymással, ahogy az is jól látszik, hogy kis kuvik igen fotogén.

(Fotók és videó: Borsod-Abaúj-Zemplén MKI)

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: