News here

KÖZÖSSÉG

Elege van belőle, hogy szobanövényként bánnak vele

Gábor története megmutatja, mik a hazai fogyatékos-ellátás legégetőbb problémái.

Link másolása

A 32 éves Gábor születése óta mozgássérült. Sok intézményt megjárt már, most egy észak-alföldi kis faluban működő, viszonylag kis létszámú otthonban lakik – ahonnan legszívesebben már holnap elköltözne, annyira sivárnak és eseménytelennek érzi ott az életét. A cél Budapest lenne, ahol több mint 15 évet élt már, és barátai is ott vannak.

A főváros egyetlen mozgássérült otthonába bekerülni azonban jelenleg csak kihalásos alapon lehet. Gábor történetén keresztül kirajzolódnak a hazai fogyatékos-ellátás legégetőbb problémái.

"

Hogy hogy néz ki egy napom az otthonban? Hát ez rém egyszerű: reggel fél nyolckor ébresztő, nyolckor reggeli, fél kilenckor beülök a gép elé, ahonnan délig el sem mozdulok, ebéd, utána visszaülök a géphez, hatkor vacsora, aztán megint visszaülök a géphez, kilenc körül pedig már le kell feküdni.

– írja le egy napját a 32 éves Győri Gábor, aki jelenleg egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen működő mozgássérült otthonban lakik. Már jó ideje azonban minden erejével azon van, hogy másik intézménybe költözhessen a mostaniból – egy olyan helyre, ahol függetlenebb, önállóbb és eseménydúsabb életet élhetne.

"
Előre szólók, hogy lassú leszek, mert az orrommal gépelek

– kezdődött online üzenetváltásunk Gáborral nem sokkal az ünnepek után, aki akkor még épp meghosszabbított karácsonyi-újévi látogatását töltötte családjával otthonukban, a Pest megyei Dabason. Gábor ugyanis atetózissal született, ami a mozgássérültség egyik formája: folyamatos, önkéntelen és koordinálhatatlan végtagmozgást jelent, amihez Gábornál beszédzavar is társul.

Sérült testébe zárva Gábor azonban szellemileg teljesen ép, és nem elégszik meg azzal, hogy egy otthonban csak fürdessék, öltöztessék, etessék és tolószékében számítógépe elé tolják.

Úgy szoktam mondani: itt csak életben tartanak minket és ennyi

Márpedig jelenlegi lakhelyén, egy észak-alföldi kis faluban működő aránylag kis létszámú, 40 fős otthonban – melynek nevét Gábor az esetleges jogi következményektől tartva, nem szeretné, ha közölnénk -, a fiatal férfi szerint nem történik sokkal több a bentlakókkal.

Mozgássérült létükre például Gábor elmondása szerint a lakókkal jelenleg nem foglalkozik gyógytornász – holott a rendszeres torna például az ő állapotán is sokat javítana. “A szomszéd településen van egy gyógyfürdő, ami szintén jót tenne Gabinak is, mégsem vitték el még egyszer sem oda, mióta 2014 novemberében az otthonba költözött” – vetette közbe a szobaajtóban állva Gábor édesanyja, Ágnes, akinek első gyermeke a mozgássérült fiú. Az édesanya, ha teheti, hosszabb-rövidebb időre hazahozza fiát az otthonból, de állandó ápolását nem tudná megoldani úgy, hogy mellette dolgozni is tudjon.

abc1

Fotó: Magócsi Márton

A lakóotthonnal kapcsolatban, ahol most él, Gábor leginkább mégis azt nehezményezi, hogy önmagukról önállóan rendelkező, szellemileg ép felnőttek élnek ott olyan életet, ami még egy idősek otthona legunalmasabb heténél is ingerszegényebb.

“A közlekedés gyalázat a faluban, alig jár busz, vonat. Aki ebben az otthonban él, vagy megoldja magának a fuvart, ha valahová szeretne menni, vagy a helyén marad. Van ugyan az otthonnak kisbusza, de azt csak akkor fogják be, ha összegyűlik rá elég ember” – magyarázta Gábor. Szerinte ő még a szerencsésebbek közé tartozik, mert korábbi lakhelyeiről vannak ápoló vagy volt ápoló barátai, akik, amikor csak tehetik, kiviszik az otthonból Gábort – kirándulni, vagy focimeccsekre. Gábor ugyanis megrögzött sportrajongó.

Magyarázkodnom kell, ha 9 után meccset akarok nézni

Gábor több intézményben is megfordult már élete során, és eddigi otthonai közül ez a legkisebb létszámú, mégis, itt foglalkoznak velük szinte a legkevesebbet, és itt a legszigorúbbak az otthonbeli életre vonatkozó szabályok.

"

Nagyon zavar, hogy nem aludhatok addig, ameddig akarok, és lefeküdni is korábban kell, mint egy középiskolai kollégiumban. De legalábbis külön magyarázkodnom kell, ha például egy 9 óra után kezdődő meccset meg akarok nézni a tévében

– panaszkodott Gábor, aki – összehasonlításképp elmondta – élt már olyan otthonban, ahol lazábbak voltak a ki-bejárási és a napirendre vonatkozó szabályok: akkor sem volt probléma, ha hajnali egykor hozta vissza a városból kísérője, és egy meghatározott időintervallumban lehetett reggelizni, ebédelni, vacsorázni, nem csak és kizárólag egy időpontban.

abc2

Fotó: Magócsi Márton

Az összes barátja és a munka halvány esélye is Budapesten vannak

Ez az intézmény azonban Budapesten volt, és nem egy faluban, így eleve több lehetősége adódott a külvilággal érintkezni. A fiatal férfi otthonosan mozog a fővárosban, hiszen összesen több mint 15 évet élt ott. Az összes barátja Budapesten van.

"

Óvodás koromtól kezdve 13 évet töltöttem a Pető Intézetben (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete), majd kis kihagyással szintén Budapesten a Marczibányi téren lévő, korábban Mozgássérültek Állami Intézete néven működő Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában. Az összes barátom erről a két helyről van, és ha valaha lenne esélyem munkát találni, az is csak Budapesten lehetne.

– így foglalta össze Gábor a dabasi szülői házban, saját szobájában ülve, miért szeretne mindenképpen Budapestre, lehetőség szerint megint a Marczibányi téri intézménybe kerülni. Innen korábban azért kellett elköltöznie, mert az intézmény rehabilitációs részlegén, ahol Gábor is volt, csak egy bizonyos ideig lehet lakni. Ami a munkát illeti, Gábornak érettségije és számítógépkezelő szakember végzettsége is van, és bár a gépelés nehezen megy neki, pontosan tudja, milyen segédeszközök állnak a hozzá hasonló helyzetűek rendelkezésére, hogy keze használata nélkül dolgozni tudjon a számítógépen. Persze, például a szemmozgással irányítható egér számára anyagi segítség nélkül elérhetetlen: az összesen havi 58 ezer forintos állami támogatásából a lakóotthonnak utalt térítési díj után 10 ezer forintja marad bármi másra egy hónapban.

Kihalásos alapon szabadulnak fel helyek

Az tehát érthető, miért vágyik vissza Budapestre, azonban bármennyire kitartóan és bármennyire régóta is próbálkozik, egyelőre nagyon kevés esélyt lát arra, hogy ez a vágy teljesüljön. A legvonzóbb opció, Budapest egyetlen mozgássérült lakóotthona, a Marczibányi téri otthon állandó, nem csak ideiglenes rehabilitációs célokra fenntartott részlege ugyanis tele van, várólistán sokan ácsingóznak a felszabaduló helyekért.

“Várólistán vagyok, de annyira nincs konkrét időpont, hogy akár 10-15 évig is eltarthat, mire bekerülök. Szó szerint kihalásos alapon működik a bekerülés ezekbe az otthonokba: egy másik intézménybe jelentkezve kaptam korábban olyan választ, hogy várjak, míg meghal egy bentlakó és felszabadul egy hely” – magyarázta.

abc3

Fotó: Magócsi Márton

A másik opció egy gödöllői otthon lenne, jóval közelebb Budapesthez. Ide is már 4 éve jelentkezett, de fontolgatja, hogy lemondja:

"
Az a gond vele, hogy az ellátásban csak heti egyszeri fürdetés van benne. Éltem már ilyen intézményben, de nem akarok még egyszer.

2041-ig tart a kitagolás

Gábornak és sorstársainak a legideálisabb az lenne, ha túlszabályozott tömegintézmények helyett lakásokban élhetnének önállóbb életet.

Ez az igény egyezik a kormányzati szándékkal is, a kormány ugyanis 2011-ben fogadta el azt a stratégiát, amelynek lényege, hogy bezárja az ötven főnél nagyobb fogyatékos-otthonokat, a lakóit pedig kiköltözteti úgynevezett támogatott lakásokba.

Ezekben a támogatott lakásokban az ellátottak továbbra is megkapnák a nekik járó ápolást, segítséget, de nagyobb autonómiájuk és legfőképp privát szférájuk lenne – Gábornak például nem kéne 32 éves felnőtt férfi létére 1-3 másik felnőtt férfivel megosztania egy szobát, mint kellett eddig mindenhol, ahol lakott.

"
Az otthonokban gyakorlatilag nulla a magánszféránk: nem csak a többágyas szobák miatt, hanem azért is, mert egyszerűen nincs olyan hely az épületben, ahol egyedül lehetünk. Legfeljebb a vécében vagy a fürdőszobában

– fakadt ki Gábor.

A fentebb leírt folyamatot nevezik szakszóval kitagolásnak, de ez is egyelőre csak az ápoló-gondozó otthonokat érinti, a rehabilitációs intézeteket nem. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) korábbi, kérdéseinkre küldött tájékoztatása szerint Magyarországon 98 50 fő feletti ápoló-gondozó intézet van, amelyek összesen 11000 férőhelyesek. Ezeket bontják meg a stratégia szerint.

Ez elvileg jó hír lenne Gábornak, ám a kitagolás felől érdeklődő levelére az Emmi-től azt a választ kapta, hogy az érintett intézményeket 2041-ig fogják kitagolni, az pedig még további 24 év. 2015 januárjában mi is foglalkoztunk a problémával, cikkünkből pedig kiderül, hogy a hosszú határidő mellett további probléma, hogy a fogyatékkal élők kiköltöztetésének finanszírozási háttere is kérdéses: a magyar költségvetés saját forrásból egyelőre nem költ a kitagolásra, hanem teljes egészében uniós forrásból finanszírozzák. Cikkünk megjelenése idejéig 6 intézmény tudta elkezdeni a kitagolást a 98-ból.

Gábor reméli, hogy addig is sikerül a budapesti intézménybe visszakerülnie, ami a Pető intézeten kívül eddig az egyetlen hely volt, ahol igazán jól érezte magát. Míg a mostani helyen senkihez sem kötődik, és ha teheti, hazamenekül, ott jópár éve – főként ápolói személyében – barátokra is talált, akik még most is mellette vannak.

Címkép: Magócsi Márton

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra, ha még több hasonló cikket olvasnál, keresd az Abcúgot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Váratlanul meghalt a szülés után egy fiatal amerikai anya, férje szívszorító sorokban írt róla
A 30 évesen elhunyt nő egy kétéves és egy alig pár napos babát hagyott hátra.
Fotó: GoFundMe - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Szörnyű tragédia történt egy amerikai családban: a 30 éves anya mindössze négy nappal második gyereke születése után meghalt - írja a Daily Mail.

Jennifer Krasna november 28-án hunyt el a Philadelphiai Egyetemi Kórházban. A halál okát nem közölte a család, csak annyit, hogy a nő váratlanul vesztette életét.

Az anyát többek közt két fia, az újszülött Cade és a 2 éves Ty, valamint férje, Jesse gyászolja. A 31 éves férfi szívszorító posztban írt felesége elvesztéséről a Facebookon. Elmesélte, hogy a középiskolában ismerték meg egymást, és rögtön észrevette, hogy Jennifer akárhová belép, beragyogja a teret. Amikor jobban megismerték egymást, Jesse arra is rájött, hogy a lány nemcsak gyönyörű, de csodálatra méltó személyisége is van. Mindig törődött a barátaival, és ha valakinek szüksége volt rá, ő tétovázás nélkül segített. Csodálatos feleség is volt, aki minden egyes nap éreztette a férjével, hogy különleges és szereti őt.

„A legjobb az volt, amikor megnevettettem, mert akkor gyakran felhorkantott, és ettől mindig zavarba jött. Ha csendben ültünk, akkor egy apró miáúval jelezte, hogy beszélgetni akar. Szeretett az erősségeimért, támogatott és segített fejlődni sok területen.

Imádott anya lenni. Boldog vagyok, hogy láthattam őt mosolyogni, amikor először a kezébe foghatta Cade-et. Az a kötelék, ami Jenn és Ty között kialakult az elmúlt több mint két évben, sosem szakadt meg. Öröm volt az arcán, amikor a fiunkkal lehetett, és imádott szórakoztató programokat szervezni számára. Alig várta a családi összejöveteleket, a nyaralásokat, a kis kiruccanásainkat, és azt, hogy csak úgy együtt legyünk otthon. Semmi sem állt az útjába ahhoz, hogy a lehető legjobb anya legyen. Mindig azt mondta, hogy szeretne egy korban hozzá közel álló kistestvért Tynak, hogy a legjobb barátok lehessenek. Ezt valóra is váltotta, mielőtt itthagyott minket.”

A tanítónőként dolgozó Jennifert nemcsak a családja, hanem kollégái és diákjai is gyászolják. Az iskola igazgatója azt nyilatkozta, sokkolta az intézmény közösségét a fiatal nő váratlan elvesztése.

A kétgyermekes anya legjobb barátnője adománygyűjtést indított, hogy támogassa a két kicsi fiúval egyedül maradt apát. Ötvenezer dollár volt a célösszeg, ehhez képest négy nap alatt már közel 300 ezer dollárt gyűjtöttek össze a családnak a GoFundMe oldalon. Összesen több mint 3600-an adakoztak számukra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
51 év után találkozhatott újra a családjával a csecsemőként elrabolt amerikai nő
A bébiszitter vitte el a kislányt, ezután a család fél évszázadon át nem hallott róla.

Link másolása

Újra együtt lehet a családjával az az amerikai nő, akit több mint 50 évvel ezelőtt raboltak el, még csecsemőként - írja a Guardian.

Melissa Highsmith alig volt egyéves 1971-ben, amikor a texasi Fort Worthben édesanyja, Alta Apantenco újsághirdetést adott fel, amelyben bébiszittert keresett. A nő egyedül nevelte a kislányát, ezért szüksége volt valakire, aki vigyáz a kicsire, amíg ő dolgozik.

Apatenco végzetes hibát követett el, amikor felvett egy nőt bébiszitternek anélkül, hogy személyesen találkozott volna vele: a bébiszitter elrabolta Melissát, az anya pedig fél évszázadon át nem hallott a lányáról.

A család folyamatosan kereste a lányt, sőt minden novemberben születésnapi partit tartottak neki. A közelmúltban megalakult a Finding Melissa Highsmith (Melissa Highsmith megtalálása) Facebook-oldal. Szeptemberben Highsmith szerettei névtelenül kaptak egy tippet, hogy a nő Charleston környékén tartózkodik, ami több mint 1700 kilométerre van Fort Worth-től.

Végül egy DNS-teszt be is bizonyította, hogy bizony az 51 éves nő az egykor elveszett Melissa.

Képeken a megható találkozás:

A család közleménye szerint Melissa édesanyja, édesapja, Jeffrie Highsmith és testvérei - Garner, Sharon Highsmith, Rebecca Del Bosque és Jeff Highsmith - mindannyian egy egyszerű üzenetet fogalmaztak meg az eltűnt szeretteiket kereső emberek számára:

„Soha ne adjátok fel! Kövessetek minden nyomot!”

Melissa nővére, Sharon állítása szerint nem tudta abbahagyni a sírást, annyira boldog volt, amikor a húga előkerült. Anyjuk egész életében szenvedett a bűntudattól, sőt meg is gyanúsították azzal, hogy megölte saját lányát, így Sharon és testvérei különösen örülnek elveszett nővérüknek.

„Anyám a lehető legtöbbet tette meg a rendelkezésére álló korlátozott eszközökkel, nem kockáztathatta, hogy kirúgják, ezért megbízott abban, aki azt mondta, hogy vigyáz a gyermekére. Hálás vagyok... anyámat sikerült igazolni”

- mondta Sharon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
655 grammal született csodababa kapcsolta fel az edinburgh-i gyermekkórház karácsonyi fényeit
Hectornak mindössze egy-két napot jósoltak az orvosok, de szülei nem adták fel a reményt.

Link másolása

A 655 grammal született csodababa felkapcsolta a karácsonyi fényeket abban az edinburgh-i gyermekkórházban, ahol közel 300 napot töltött születése után. Hector Tully 23 hetes koraszülöttként jött világra. Az orvosok mindössze egy-két napot jósoltak neki, azonban most egy évvel később már otthon töltheti a karácsonyt - írja a Wales Online.

Hector tavaly november 12-én született és számos orvosi komplikációval küzdött, köztük az agyvérzés miatt kialakult vízfejűséggel, krónikus tüdőbetegséggel, retinopátiával, tápszondával és központi alvási apnoéval. A szülők, Marie Clare és Angus felkészültek arra, hogy bármikor elveszíthetik babájukat.

„Életének első két hónapjában csak arra koncentráltunk, hogy eljussunk a reggelig, aztán az estéig, és imádkoztunk, hogy túlélje. 161 napot töltött a Simpsons újszülött-osztályon, majd 98 napot az edinburgh-i gyermekkórházban, ez idő alatt 15 műtéten esett át”

- mesélte Hector édesanyja.

Ugyan áprilisban hazavihették Hectort, a szülők mégsem nyugodhattak meg teljesen: szeptemberig 25 alkalommal jártak a sürgősségin. Az anya szerint azonban idén végre olyan közös karácsonyuk lehet, ami tavaly elképzelhetetlen volt.

Hector jelképesen megnyomhatta a nagy piros gombot, amely felkapcsolta a 6 méter magas karácsonyfát és a kórház környékét díszítő fényeket.

Hector ünnepélyesen felkapcsolta a fényeket szüleivel és a róla gondoskodó nővérekkel

„Az a gondoskodás és szeretet, amelyet a gyermekkórházban mindenki tanúsított irántunk, kivételes volt. Az orvosok, a nővérek, a házi gondozók, a jótékonysági szervezet, mindenki hatalmas szerepet játszott utunkban. Nekik köszönhetjük, hogy Hector itt van velünk most karácsonykor”

- tette hozzá elérzékenyülve az édesanya.

A szülők szerint nagy megtiszteltetés, hogy Hector kapcsolhatta fel a fényeket, hiszen életük már szorosan összefonódott az edinburgh-i gyermekkórházzal és a támogató jótékonysági szervezettel. Marie Clare és Angus már a kezdetekkor eldöntötték, hogy akár egy napot, akár 100 napot tölthetnek kisfiukkal, akkor is emlékezetessé teszik azt. Egy évvel később pedig végre egy családként ünnepelhetnek.

Pippa Johnston, az edinburgh-i gyermekkórház jótékonysági szervezetének igazgatója is részt vett a fénygyújtáson.

„Szeretnénk hatalmas köszönetet mondani Hectornak és csodálatos családjának, amiért segítettek emlékezetessé tenni a kórház karácsonyi fénygyújtását. Ők egy figyelemre méltó család, Hector pedig a szó minden értelmében egy hős”

- mondta Pippa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Idén is hagyj el egy mikuláscsomagot – mosolyt csalhatsz valaki arcára
Tedd szebbé mások napját akár egy egészen apró ajándékkal.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2022. december 02.


Link másolása

[caption id="attachment_1933446" align="alignnone" width="2560"]

Idén is meghirdetésre kerül a „Hagyj el egy mikuláscsomagot” országos kezdeményezés.

Az esemény lényege, hogy december 6-án szebbé tegyük valaki napját, mosolyt csaljunk valaki arcára. Az esemény leírásában a szervezők pontos instrukciót adnak arra nézvést, hogyan tehetjük ezt meg.

„Készíts egy csomagot és hagyd el a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, a bolt mellett, a játszótéren – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár és ahol megtalálhatják.

A csomagra írj egy rövid üzenetet pl: "Én egy elhagyott csomag vagyok. Azért hagytak el, hogy szebbé tegyem a napodat. Vigyél haza!" A megtalált csomagról tölts fel egy képet a Hagyj el egy mikuláscsomagot 2022 facebook eseményhez.”

Az elmúlt négy évben közel 20.000 mikuláscsomagot hagytak el az akcióhoz csatlakozók. Idén eddig, több mint 200 településről érkezett visszajelzés az akcióra. A csatlakozó településekről készült térkép ide kattintva érhető el.

Az eseményről további részleteket EZEN A LINKEN találhattok.


Link másolása
KÖVESS MINKET: