hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Az ilyen Budapestnek nincs jövője!” - összefogtak a Határ útiak, hogy megóvják a zöldterületet és a lakókat az autóforgalomtól

Akár napi 50 ezer autó, zaj, por és 1800 fa kivágása: tényleg ilyennek képzeljük a jövő Budapestjét?

Link másolása

hirdetés

Akár napi 50 ezer autó, zaj, por és 1800 fa kivágása: tényleg ilyennek képzeljük a jövő Budapestjét? Mit érhet el egy zöld, civil összefogás a nagypolitikával szemben, és miért érdemes kinéznünk a hétvégi Kiserdő Fesztre? A Kiserdő Egyesület tagjaival beszélgettünk, akik négy éve óvják a lakhelyük melletti zöld területet attól, hogy áldozatul essen a Galvani-hídról levezető úthálózat építési munkálatainak.

“Még 2017-ben olvastuk egy újságcikkben, hogy a Határ úti Kiserdőbe szeretnének utat építeni. Ekkor jött egy felhördülés lakossági szinten: próbáltunk utánajárni, hogy tulajdonképpen mi történik? Mivel hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, eldöntöttük, hogy mi magunk próbálunk képbe kerülni, egyúttal indítunk egy lakossági tájékoztatási akciót. Innen indult a Kiserdővédő csoport” - kezdi Németh Krisztina, aki a skót származású, de már 25 éve Magyarországon élő Tracey Wheatley-vel együtt a közösség oszlopos tagja.

“Amikor idejöttem a rendszerváltás idején, nagyon más volt a hangulat: mindenki motivált volt és reményteli. Az emberek azt hitték, itt rengeteg lehetőség lesz, nem az a fajta megosztottság a gazdagok és a szegények közt, mint a mi országainkban. Ehhez képest jelenleg nem haladnak jó irányba a dolgok. Ezért is fontos a lakóközösség, az együttműködési kultúra fejlesztése” - hangsúlyozza a magyarul anyanyelvi szinten beszélő Tracey, aki érkezése óta zöld civil szervezeteknek dolgozik.

Wekerletelepi lakosként mindkettejüket sokként érte: a kormány azért építtetne 2x2 sávos utat a Kiserdőn keresztül, mert ide tervezik az Újbuda és Észak-Csepel közt építendő Galvani-híd pesti oldali levezető nyomvonalát, ami komoly környezeti károkat okozna a lakosság és az élővilág számára is.

“Ez az erdő egy kis helyi kincs: itt sétáltatnak kutyát, erre járnak át egymáshoz a két lakótelep lakói, de sokan látogatták a karantén alatt is. Az építkezés már csak a zaj és a stressz miatt is desktruktív hatással lesz a környezetre és magukra az emberekre is” - mondja Tracey, hozzátéve: igazolt tény, hogy a koronavírus is könnyebben terjed a szmoggal keveredve.

“Mégis milyen városfejlesztés az, ahol magukat a városban élő embereket sem hozzák képbe, nem tájékoztatják a tervekről? Sajnos, ma még nincsen hagyománya a párbeszédnek arról, hogy a lakosság milyen jellegű várost szeretne. Pont, amikor mindenhol arról hallani, hogy vissza kéne vennünk az autóforgalomból a klímaváltozás, a levegő minősége miatt, nem engedhetjük meg ezt magunknak.”

És akkor még nem is beszéltünk a városi klímát megváltoztató hősziget-hatásról: a betonozott felületek ugyanis megtartják a hőt, ahogyan azt a hőkamerás felvételek is bizonyítják. Egész másképp fest a fákkal szegélyezett utca, mint a lebetonozott, ahol kocsik állnak mindkét oldalon.

hirdetés
Tracey Wheatley/Fotó: Zsolnai Péter
A nyomvonalaknak különböző variánsai léteznek. Van olyan, ami a Kiserdőben haladna, és mintegy 1800 fát vághatnak ki miatta, érintve egy régi tölgyes területét is. Nem tudni, mindez milyen hatással lenne az alig 300 méter széles erdősávban az állatok, madarak természetes élőhelyére, a vízgyűjtő csatornaként szolgáló Illatos Árok lefolyására. Az erdő két oldalán fekvő lakótelepeket összekötő út pedig, amin át a helyiek járnak egymáshoz szomszédolni, meg is szűnne.

Egy másik verzió szerint a nyomvonal az erdőn kívül, de a Határ úti házak ablakaitól mintegy 10 méterre húzódna. Mivel az ott található, jelenlegi 2x1 sáv helyére nem férne el 2x2 sáv, tévhit, hogy itt nem kellene ugyanúgy fákat kivágni az erdő széléről és házak előtti járda mellől.

Kompromisszumos megoldásként felmerült, hogy az út helyére félig fedett alagút kerülne. Ezt azonban fölülről kéne kivájni, a favágás tehát nem lenne elkerülhető, ahogyan a forgalomnövekedés sem. Maga az építkezési folyamat 2-4 évet is igénybe vehet, a munkálatok ráadásul az egyik esetben a wekerletelepi házak kerítésétől néhány méterre zajlanának, mondja Krisztina.

“Nem örülnék, ha 4 éven keresztül nem nyithatnék ablakot, mert por van, és a földszinti ablakomtól szó szerint 2-3 méterre állandó munkazaj lenne.

Az építkezés ráadásul csak a probléma egyik része: a 2017-es tervek szerint itt akár napi 50 ezer egységjármű fog nagy sebességgel elhaladni, ráadásul a környékbeli fejlesztések miatt nagyon sok teherautó és kamion is közlekedik majd erre. Viszonyításképp: ma 12 ezer autó halad át naponta a Határ úton, ami így is forgalmasnak minősül, tehát ez durva váltás.

A Határ út alatti kéregalagutas változat egyébként is csak a szakasz közepén jelent megoldást, a Határ út végein élők ugyanis a jelenleg 2x1 sáv helyett 2x3 sávot élveznek majd, mert a kéreg alól itt már feljön a 2x2 sáv. És van egy villamosunk is. Néha ránk sütik, hogy mi csak a fákkal foglalkozunk, pedig szeretnénk az erdő körül lakókat, a városi klímát is megvédeni."

Már hagyománya van az ígérgetésnek

2017-ben, a helyi lakosság ellenzését látva jegelték az útépítés tervét: “meglepődtek, milyen hatékonyan felléptünk”, mondja Krisztina. Akkoriban közelegtek a választások is. Talán ennek tudható be, hogy hosszabb csend következett: először arról esett szó, hogy alternatív nyomvonalakat terveznek, ám erről végül nem derült ki semmi konkrétum.

“Kocsis Máté, országgyűlési képviselő akkor azt mondta: nyugodjunk meg, a Kiserdő marad. Azóta már hagyománya lett a politikusoknál a “kiserdővédésnek”: mindig a választások előtt jön valaki, aki elmondja, hogy megvédi a kiserdőt. De hiába, mert a Galvani-hidat továbbra is tervezik” - hangsúlyozza Krisztina.

Az erdővédők indítottak már petíciót, jártak fogadóórákon, leveleztek Vitézy Dáviddal és országgyűlési képviselőkkel, de volt már parlamenti felszólalás is az ügyükben. 2018-ban választói fórumot is tartottak az országgyűlési képviselőjelöltek meghívásával. Az eddigi egyik legnagyobb eredménynek az idén, a Telexen megjelent Hídvita cikksorozatot tartják, amelyben komoly szakmai véleménycsere indult el arról, vajon szükségünk van-e a Galvani-hídra? A lakossági egyeztetés azonban Tracey elmondása szerint eddig elmaradt:

“Karácsony Gergelyt is felkerestük, aki támogatta volna a közösségi gyűlés összehívását. Ez olyan vitás kérdések eldöntésére szolgál, amelyekben megosztott a társadalom. Ilyenkor levélben tájékoztatják a lakosokat a gyűlésről, majd random választanak ki 50 embert, akik a társadalom minden szegmensét leképezik. Ők aztán a szakértői inputok segítségével vitatják meg a kérdést. Nekünk tetszett volna ez az ötlet, de Karácsony végül közölte, a kormány nem nyitott rá, így ez sajnos elmaradt. Küldtünk egy petíciót Gulyás Gergelynek is, amelyet a Budapest Fejlesztési Központnak is továbbítottunk, de a mai napig sem kaptunk rá reakciót.”

Németh Krisztina / Fotó: Zsolnai Péter

Krisztina és Tracey szerint éppen azért fontosak a lakossági rendezvények, hogy ne hagyják teljesen leülni az ügyet. Habár a csoportból idén megalakult egyesület 11 főt számlál, a lakossági összefogás ennél sokkal-sokkal szélesebb: rengeteg környékbelit érdekel a téma.

A kutyaszépségversenytől a fenntarthatósági stand-upig

A lakossági bevonórendezvények és akciók közt volt már kutyaszépségverseny, Halloween-buli, de flashmob is, aminek reklámozásába a gyerekek is spontán beálltak. Amikor pedig forgalomszámlálást szerveztek, mintegy 30-40 önkéntes volt hajlandó egy januári estén például a Határ út és a Nagykőrösi út sarkán ácsorogva számolni az elmenő autókat.

“A rendezvények batyus módszerrel működnek: a résztvevők hoznak sütit, innivalót. A szórólapozásnál is segítenek, van, aki nyomtatni, van, aki kiszórni, plakátolni szeret. A kapcsolati hálóra épül az egész” - mondja Krisztina.

Ez alól nem kivétel a kétnapos Kiserdő Feszt sem, ezen a hétvégén, szeptember 4-5-én, ahol - Tracey szavaival - az ember eszének, szívének vagy épp kezének szóló programokkal is találkozhatunk. A kerekasztal-beszélgetéseken részt vesz többek közt Bardóczi Sándor, a város főtájépítésze, Erő Zoltán, Budapest főépítésze, és a 10 millió fa mozgalom alapítója, Bojár Iván is.

A gyerekek a Kiserdei őrjárat hétlépéses próbáján védhetik meg az erdőt a markolóktól, de rengeteg egyéb program is várja az érdeklődőket: lesz például adománytaxi, bábszínház, fröccsterasz, kutya -és gazdi portréfotózás, zöld stand-up a Dumaszínházas Szabó Balázs Mátéval, közös salátakészítés a házilag termesztett zöldségekből és meglepetés flashmob is.

Fontos az empátiafejlesztés is - erre szolgál az Erdő szíve nevű program, ami a japán erdőfürdő módszeréből merít. Ennek során megélhetjük a közvetlen kapcsolatot a földdel, a fákkal, a levegővel. Azt, hogy kedves élőlények vigyáznak ránk, amik felszívják a vizet, felfogják a port, és hálával is viszonyulhatunk hozzájuk.

“Ez egy hulladékmentes esemény, ahol csak újrahasznosított tányérokat használunk, és mosogatni is fogunk. Számunkra fontos a következetesség, hogy egy zöld rendezvényt zöld célért, zöld módon szervezünk meg. Szeretnénk gyakorlati dolgokat is tanítani, mert ha valaki elkezd ezekre odafigyelni, az kihat a közlekedési módjaira is” - mondja Tracey.

Ami a terveket illeti, jelenleg is csend van, de Krisztina szerint továbbra is határozottan látszik a szándék a Galvani-híd megépítésére:

“Már négy éve is azt hittük, itt a “világvége” a környéken, de szerencsére még mostanra sem következett be. Egyelőre még bármi lehet. A Kiserdő Feszt viszont egy alkalom arra, hogy átkeretezzük a problémát: nem a szűken vett kiserdővédelem a lényeg, hanem az, hogy olyan városban élhessünk, ami még elég jó ahhoz, hogy élhessünk benne. Az ezt feszegető beszélgetésekre pedig pártállástól függetlenül politikai döntéshozókat és szakembereket is elhívtunk, és nagyon örülünk, hogy a meghívásunkat sokan elfogadták közülük."


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A rendőrök találtak rá az eltűnt 9 éves kislányra, aki órákig csatangolt egyedül Budapest utcáin

A gyermekotthonban nevelkedő kislány társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. A rendőrök azonnal keresni kezdték.

Link másolása

hirdetés

A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói ezúttal nem egy bűnelkövetőn ütöttek rajta, hanem egy 9 éves elveszett gyereket találtak meg pár órán belül - számoltak be az esetről a BRFK Információs Portál Facebook-oldalon.

Egy gyermekotthonban nevelkedő kislány október 7-én késő délután társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. Az otthon dolgozói azonnal keresni kezdték növendéküket, és bejelentést tettek a rendőrségen.

Galler Zsolt r. százados és Szkircsák Mihály r. főtörzszászlós, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói azonnal megkezdték a keresést több másik egységgel, és a társszervekkel együtt. A rendőrök végignézték a környék kameráit, és az egyiken nyomára is akadtak a kislánynak; a gyerek egy megállóhoz szaladt és buszra szállt.

A busz vezetőjétől megtudták, hogy a lány a Bogdáni útig utazott, így arra a környékre is kiterjesztették a keresést. A rendőrök értesítették a BKV fődiszpécserét, így pár percen belül már az összes környéken lévő BKV járat vezetője tudott az eltűnt gyerekről. A rendőrök közben folyamatosan keresték a kislányt - szóltak a taxisoknak, a mentősöknek – és a táskáját meg is találták egy egészségügyi intézmény előtt.

A kutatás tovább folyt, míg végül olyan információhoz jutottak a nyomozók, mely meghozta az áttörést.

Az egyik buszvezetőtől megtudták, hogy a gyereket este 7 óra után látta leszállni az Astoriánál a 9-es buszról. Gallert Zsolt százados az Astoria környékére irányította kollégáit, Pócs Krisztián r.törzszászlós és Ludescher Levente r.törzszászlós pedig épségben meg is találták a kislányt a Múzeum körúton.

A gyermekotthon nevelői egy levélben mondtak köszönetet a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozóinak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Gyászol a filmipar – így emlékeznek kollégái a filmforgatáson lelőtt Halyna Hutchinsra

A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott az eset után.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök kora délután forgatás közben Alec Baldwin színész kezében elsült egy kellékfegyver a Rust című 19. századi western forgatása közben Új-Mexikóban. Az incidensben meghalt a film vezető operatőre, Halyna Hutchins, aki mindössze 42 éves volt.

Hutchins 1979-ben született Ukrajnában, és egy szovjet katonai bázison nőtt fel az Északi-sarkkörön. Honlapja szerint "rénszarvasok és atom-tengeralattjárók között" nevelkedett.

A kijevi állami egyetemen szerzett nemzetközi újságírói diplomája után került a filmiparba. Miután az Egyesült Királyságban dokumentumfilmeken dolgozott, Los Angelesbe költözött, ahol 2015-ben végzett az Amerikai Filmintézet Konzervatóriumában (AFI).

Az American Cinematographer magazin 2019-ben a feltörekvő tehetségek közé választotta. A Rust előtt a 2020-as Archenemy című szuperhősfilmben dolgozott. A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott - írja a BBC.

"Nem tudom, mit mondjak: Halyna egy elképesztő művész volt, aki épp csak elkezdte a karrierjét, és azt hiszem, az emberek most kezdték igazán felfedezni őt" - mondta a BBC-nek az Archenemy rendezője, Adam Egypt Mortimer.

"Az a tény, hogy egy fegyver elsült és megölte Halynát, egyszerre sokkoló az iparág szempontjából, és abszolút tragikus abban az értemben, hogy ismertük ezt a csodálatos művészt, aki egyik pillanatról a másikra nem lehet már velünk" - tette hozzá.

hirdetés

Catherine Goldschmidt, aki operatőrként dolgozott a Doctor Who-ban és a 2019-es Pókember filmben is, "kedves, melegszívű, vicces, bájos és társaságkedvelő" embernek írta le Hutchinst, aki szerinte "már eddig is gyönyörű filmeket készített, és elkeserítő belegondolni, hogy még mi minden állt előtte".

"Egyben anyuka is volt", tette hozzá Goldschmidt, ami nagyon nehéz szerinte ebben az iparágban, és amikor először találkozott vele, lenyűgözte, hogy "ez a gyönyörű, kreatív, nyitott, lelkes, tehetséges operatőr egy gyermeket is nevel".

Elle Schneider rendező és operatőr a Twitteren azt írta:

"Nincsenek szavaim, hogy leírjam ezt a tragédiát. Válaszokat akarok. Azt akarom, hogy a családja valahogy békét találjon e szörnyű, borzalmas veszteség közepette."

Volt filmes iskolája közleményében azt írta: "Szavakkal nem lehet megragadni az AFI közösség számára oly kedves alkotó elvesztését. Mi az AFI-nél ígéretet teszünk arra, hogy Halyna Hutchins tovább él mindazok szellemében, akik az álmaikat szépen elmesélt történetekben szeretnék valóra váltani."

Ahogy arról korábban írtunk, Hutchins volt tanára, Bill Dill nyílt levelet írt Alec Baldwinnak, amelyben arra kérte a színészt, hogy a hírnevét, a vagyonát és a befolyását használja fel arra, hogy elérje, valódi fegyvereket ne használhassanak a jövőben forgatásokon.

"Miért kéne ezt tenned? Mert az összes rendelkezésre álló tény azt mutatja, hogy megölted a tanítványomat" - írta.

Alec Baldwin a Twitter-oldalán szólalt meg először a balesetről.

"Nincsenek szavak arra, hogy kifejezzem, milyen sokkot és szomorúságot érzek amiatt a tragikus baleset miatt, amelyben Halyna Hutchins, feleség, anya és egy általunk mélyen elismert kollégánk életét vesztette. Teljes mértékben együttműködök a rendőrséggel, hogy kiderüljön, hogy történhetett ez. Kapcsolatban vagyok a férjével, felajánlottam neki és a családnak a segítséget. Megszakad a szívem a férjéért, a fiukért és mindenkiért, akik szerették Halynát"

- írta a színész.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Videó: állva tapsolták meg a hős orvost, aki újraélesztett egy szurkolót egy angliai focimeccsen

A férfi élete egyik legjobb pillanatának nevezte azt, amikor tízezer rajongó skandálta azt, hogy ő egy hős.

Link másolása

hirdetés

A Newcastle United és a Tottenham játékosai feszültek egymásnak vasárnap a Newcastle otthonában, az angliai St. James’ Parkban az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában, az euforikus hangulatot azonban beárnyékolta, hogy egy néző rosszul lett. Vélhetően szívrohamot kapott, amit a vendégek védője, Sergio Reguilón hamar észre is vett.

Az orvosi stáb szinte azonnal ott termett, addigra viszont egy másik szurkoló, Tom Pritchard, aki egyébként orvosként dolgozik, már megkezdte az újraélesztést – írja a The Sun. Amint az a videón is hallható, ezután óriási tapsot kapott a nézőtérről.

hirdetés

A férfi a BBC Breakfastnek azt nyilatkozta: egy barátja és két másik orvos is segített neki.

„Amikor mentem vissza a helyemre és hallottam, hogy tízezer rajongó azt skandálja, hogy hős vagyok, az volt életem egyik legjobb pillanata” – mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Óriási a veszteségünk” – megszólalt az Alec Baldwin által véletlenül lelőtt operatőrnő gyászoló férje

Matt Hutchins megható Twitter-üzenetben emlékezett szerelmére.
Fotó: Halyna Hutchins/Instagram - szmo.hu
2021. október 24.


Link másolása

hirdetés

Alec Baldwin a Rust című western film forgatásán éles lőszerrel megtöltött pisztollyal adott le lövést, amely halálosnak bizonyult. A tragédia oka valószínűleg, hogy egy segédrendező biztonságosnak minősített fegyvert adott át, amelyről az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszerrel van megtöltve. A 42 éves Halyna Hutchins operatőrnő elhunyt, most az egész világ gyászolja.

Férje Matt Hutchins, a napokban szólalt meg nyilvánosan először - szúrta ki a 24.hu. Twitter-bejegyzésében így emlékezett feleségéről:

Halyna mindannyiunkat inspirált szenvedélyével és látásmódjával, öröksége túl jelentős ahhoz, hogy szavakba önthessem azt. Óriási a veszteségünk, ezért kérjük a médiát, hogy gyászunk feldolgozásakor tartsák tiszteletben családom magánéletét. Mindenkinek köszönjük, hogy megosztotta az életéről készült képeket és történeteket.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: