KÖZÖSSÉG
A Rovatból

700 gyógyító dolgozik a Bethesdában, hogy mosolyt csaljon a beteg gyermekek arcára - Most Te segíthetsz nekik!

A Bethesda Kórház Alapítványa évek óta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a beteg gyermekek és szüleik számára megfelelő családbarát környezetet alakítsanak ki és a kórház dolgozói magas szakmai színvonalon tudjanak gyógyítani. Cikkünkben bemutatjuk munkájukat, hogy legyen még időd adód 1%-ával támogatni őket!


Ha van gyermeked, valószínűleg a legnagyobb rémálmod, hogy vele történik valami. Súlyos betegség esetén pedig nyilván számotokra is egy olyan gyógyító központ lenne az ideális, ahol mindent a gyerekek és családjuk jólétének szentelnek, és ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a hely a Bethesda Gyermekkórház, ami nevében ugyan kórház, de tevékenységében messze túlmutat azon, amit ez a szó jelent.

A kórház munkáját a Bethesda Kórház Alapítvány segíti, ami számtalan szívmelengető kezdeményezést támogat. Idén például nagyban hozzájárult az SMA génterápiával kezelt gyerekek körülményeinek javulásához.

Két új apartmant SMA-s családoknak

Zente, Levi, Zsombi – kicsi életek, akik ugyanúgy tünetmentesen születtek, mint társaik, de ma már egy ország követi a sorsukat, fejlődésüket. Hatalmas mérföldkő, hogy 2019 óta gyógyítható és szűrhető az SMA, és a Bethesda Gyermekkórház csapata nemzetközi szinten is egyedülálló módon komplexen gondozza a korábban gyógyíthatatlan gyermekeket és családjaikat. A Bethesda Kórház Alapítvány nemcsak a körülmények megteremtésével segíti a kezelést, a team képzését, de az idei évben két új apartmant alakított ki a génterápiával kezelt családok számára, akik a kezelést követően három hónapig teljes izolációban kell lenniük, közel a kórházhoz.

A Bethesda Kórház Alapítvány kiemelt küldetése, hogy évente közel 190 000 gyermek és családjának ellátását segítse korszerű fejlesztésekkel, családbarát terek kialakításával, a legmodernebb orvosi műszerek beszerzésével és olyan programok szervezésével, ami sokkal többet ad a családoknak, mint csak a gyógyítás.

Tavaly 18 000-en gondolták úgy, hogy az Alapítványra bízzák adójuk 1%-át ezzel megteremtve a gyermekek gyógyításának azokat a feltételeit, amelyre minden szülő vágyik. Az Alapítvány munkatásai és a Bethesdában dolgozó közel 700 gyógyító ezáltal azokat gyógyíthatja, akik a jövőt jelentik.

Integrált mesekert

Az integrált mesekert egyike azoknak a kezdeményezéseknek, amelyekkel a kórház a beteg gyermekeknek és családjaiknak nyújtott támogatást.

„Minden évben újabb ötletekkel gondoljuk újra, hogy mi mindent is jelent még a gyermekek gyógyítása. Abban hiszünk, hogy nemcsak a beteg gyereket kell segíteni, hanem a családokat is, hogy egészségesek maradjanak a gyermekek, s tudják, hova, kihez kell fordulni, ha mégis baj van. Tavalyi évünk egyik kiemelkedő projektje volt az az integrált mesekert, amelyet Ilka utcai részlegünkben építettünk fel, részben az Alapítvány 1%-os bevételéből. Ebben a játszókertben végre együtt tudnak játszani a hónapok óta bent gyógyulók, fogyatékkal élők és egészséges társaik, testvéreik.”- mesél a tavalyi sikerekről Tamásné Bese Nóra, a Bethesda Gyermekkórház stratégiai igazgatója.

Empátia a gyógyításban

A Bethesda Gyermekkórházban a mentális zavarokkal küzdő gyerekek és a súlyos égéssérültek is szakszerű, gondoskodó ellátást kapnak.

„Egy évvel ezelőtt, a mai napon történt életünk legnagyobb traumája, egy szerencsétlen véletlen folytán legkisebb fiunk, aki akkor még csak 6 hónapos volt, leforrázta magát. Szerencsénkre a kiérkező mentősök úgy döntöttek, hogy azonnal a Bethesdába szállítják. Ebben az egy évben nem telt el úgy nap, hogy ne gondoljak hálával a kórház dolgozóira! Két napot töltöttünk az intenzív osztályon, majd két hetet az égéssebészeti részlegen, néhány vizsgálat erejéig pedig a fül-orr gégészeten is jártunk.

Nem tudom szavakban kifejezni az ott dolgozó orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak, gyógytornászoknak, dietetikusoknak a köszönetünket és hálánkat, hogy a szakszerű ellátás mellett milyen szeretettel vették körbe kisfiunkat!

Hálásan gondolok vissza a bátorító, támogató szavakra, érintésekre! A kórház dolgozóinak kívánok további erőt, kitartást, jó kedvet, örömöt munkájukhoz!” - fogalmazott egy szülő azzal kapcsolatban, milyen sokat jelentett számukra, hogy gyermekük a Bethesdában gyógyulhatott.

Egy másik édesanya meghatottan osztotta meg, hogyan kezelték gyermekét a Bethesdában, amikor tüdőgyulladással került kórházba, kiemelve az orvosok és az egészségügyi személyzet rendkívüli szakértelmét és empatikus hozzáállását.

„A kislányunk, amikor 10 napos volt, tüdőgyulladással kórházba került. Az összes orvos és az összes dolgozó orvosi személyzet hihetetlenül kedves és érzékeny volt. Az orvosok nagyon kedvesek voltak, minden kérdésben segítettek, nagyon jó hozzáállás. Amikor az intenzív osztályon voltunk, láttam, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók kedvesek a gyerekekkel. Az, ahogyan dolgoztak, a legmagasabb dicséretet érdemli. Szakmailag, gyorsan és kedves szívvel! Most a lányunk teljesen egészséges a gyors és megfelelő kezelésnek köszönhetően! Az orvosok őrangyalok! Nincs elég szavam, hogy kifejezzem, mennyire hálásak vagyunk a segítségért. Köszönöm mindenkinek!”

Segítsd a Bethesdában folyó munkát 1%-oddal!

Tavaly 3,24 millióan nyilatkoztak adójuk 1%-áról. Ebből csak 1,44 millióan ajánlották fel adójukat valamelyik civil szervezet számára, pedig ezúton valóban olyan dolgok támogatásáról rendelkezhetünk, ami személyesen, számunkra fontos.

Most Te is hozzájárulhatsz, hogy 2024-ben is olyan minőségi fejlesztésekkel segíthessék a Bethesda Kórházat, ami mosolyt csalhat még több gyermek, szülő, orvos és ápoló arcára! Akár pár kattintással segítheted őket nagyot lépni ezen az úton, ha ide kattintasz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ekkora ovációval fogadta a tömeg Vácon, hogy Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort
Hatalmas volt a taps és éljenzés, amikor Magyar Péter bejelentette, hogy rágalmazás miatt két évre börtönbe juttatná a miniszterelnököt.


Taps, éljenzés és zászlólengetés - ezekkel reagált a Vác belvárosában összegyűlt tömeg arra, amikor Magyar Péter közölte, hogy vasárnap feljelenti Orbán Viktort, amiért azzal vádolja, hogy háborúpárti.

„A holnapi napon feljelentem Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért”

– jelentette be a Tisza Párt politikusa. Magyar még azt is hozzátette, hogy ezért kétéves szabadságvesztés jár.

„Csak?” - kérdezte valaki a tömegből bekiabálva, majd újabb tapsvihar és ováció tört ki.

Magyar Péter ezután még felszólította Orbán Viktort, hogy ne bújjon a mentelmi joga mögé, egyúttal várja azt, hogy mikor mehet az ügyben tanúmeghallgatásra.

Magyar Péter teljes váci beszédét itt lehet megnézni. A feljelentésről szóló rész 27:50-nél kezdődik:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több száz millió forintot kapott egy rejtélyes milliárdostól a szörnyű kórban szenvedő kisfiú
Ádin életét csak a világ legdrágább gyógyszere mentheti meg, korábban gyűjtés indult a gyógyulásáért. Dubajban és az Egyesült Államokban már meg is kezdték a kezelését.


Elképesztő fordulat: egy névtelen jótevő több száz millió forintot ajánlott fel, megmentve ezzel a négyéves Ádin életét – írja a Blikk. A kisfiú Duchenne-szindrómában szenved, egy olyan betegségben, amelynek kezelése elképesztően drága: 1,3 milliárd forintba kerül az az infúzió, amely esélyt adhat a gyógyulásra. Történetéről korábban mi is írtunk.

„Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!” – ezzel a mondattal osztotta meg a világgal Anikó, Ádin édesanyja, hogy sikerült összegyűjteni a szükséges pénzt a kisfiú életmentő kezelésére. A Duchenne-szindrómás gyerekek izomzata fokozatosan leépül, és a sejtek helyét zsírszövet veszi át. Először a járóképességüket veszítik el, majd a betegség tovább terjed a törzs felé, lebénítva a karokat, szívproblémákat és légzési nehézségeket okozva. A kór sajnos végül mindenképpen halállal jár.

Egy éve vált elérhetővé az a génterápia, amely megmentheti a kis betegeket, ám az ára miatt nagyon kevesen juthatnak hozzá. Magyarországon mintegy 3 ezer gyerek szenved ebben a betegségben. Ádin szülei régóta gyűjtöttek a kezelésre, és számtalan híresség, valamint jótékonysági szervezet állt melléjük. Az 1,3 milliárd forint azonban hatalmas összeg, így a megoldást egy névtelenséget kérő dúsgazdag adományozó hozta el.

„A pontos összeget sem mondhatjuk meg, de több százmillió forintról van szó. Bár a génterápiát 4-6 éves korú gyerekeken szokták alkalmazni, Ádin betegsége gyors lefolyású, így az orvosok beleegyeztek, hogy már most megkezdjék a kezelést”

– mesélte a lapnak Ádin apukája, Adrián.

Ádin és édesanyja már el is utazott Dubajba, ahol vérmintát vettek tőle, majd azt elküldték az Egyesült Államokba elemzésre. Néhány nap múlva, amikor visszaérkezik a dokumentáció, Ádin megkaphatja a kezelést. Egyetlen zacskónyi infúzióról van szó, amely után Ádin és a szülei elkezdhetnek reménykedni a gyógyulásban.

„Kétség se fér hozzá, milyen mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, ugyanakkor egy percig se gondoljátok, hogy nélkületek ez sikerülhetett volna!” – mondott köszönetet Anikó mindenkinek, aki segítette őket a gyűjtésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
„Arra ébredtem, hogy valaki az előttem lévő sorban kiabál” – szegedi orvostanhallgató mentett életet egy repülőn
A fiatal orvos korábban uszodamesterként is került már éles helyzetbe. Dékáni kitüntetést kapott, amiért életet mentett.


Életet mentett egy repülőúton Szabó András, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves orvostanhallgatója – írja a Házipatika. Szabó februárban, egy Gran Canariára tartó repülőjáraton, egy epilepsziás rohamot kapott utason segített, amiért június végi diplomaosztóján dékáni dicséretet kapott.

„A felszállás után hamar elaludtam, majd körülbelül húsz perc múlva arra ébredtem, hogy valaki az előttem lévő sorban kiabál, hogy: »Help!« Csak annyit láttam, hogy az előttem lévő sor teljes szélességében rángatózik, de nem tudtam, mi történt”

– idézi az SZTE Szabót. Amikor a légiutas-kísérők megkérdezték, van-e orvos a gépen, azonnal jelentkezett.

„Légúti akadálya volt, elharapta a nyelvét, illetve a szaturációja nem volt megfelelő”

– részletezte a frissen végzett orvostanhallgató. Egy repülő- és űrorvostan kurzuson tanultak alapján tudta felmérni a helyzetet, így döntötte el azt is, hogy kényszerleszállásra kéri a pilótákat.

A hódmezővásárhelyi fiatal orvos aneszteziológia és intenzív terápia szakágon szeretne továbbtanulni. Korábban már uszodamesterként is mentett életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Smile örökre elhagyta a bandát: az ország egyetlen mentőtacsija nem mosolyog többet gazdájára
Az Életjel Mentőcsoport hős kutyáját egy vásári ketrecben szúrta ki későbbi gazdája, aki meglátta benne azonnal, hogy kiváló keresőkutya lehet belőle, több országba is eljuttathatja a gazdáját, és hősies helytállásáról cikkeket írnak majd a lapok.


Sikeres és boldog 13 év után elment Smile, a mentőtacskó. A szomorú hírt a Katasztrófavédelem osztotta meg a közösségi oldalán.

Egy kicsi tacsi pacsi címmel azt írták:

"Smile, az Életjel Mentőcsoport (pontosabban Életjel Mentőcsoport Önkéntes Tűzoltóság) apró, de nem csekély jelentőséggel bíró tagja örökre elhagyta a bandát.

Tulajdonképpen mindig is önálló döntéseket hozott, de megengedte társának, Turi Lacinak, hogy azt higgye, ő a főnök.

Smile 13 évvel ez előtt pontosan tudta, hogy ha elég kedvesen mosolyog ki abból a vásári ketrecből, amelyikben Laci észrevette, akkor még keresőkutya lehet belőle, több országba is eljuttathatja a gazdáját, és hősies helytállásáról cikkeket írnak majd a lapok.

Smile nemcsak a romos, veszélyes terepen, a földi poklokban tudta, mi a dolga, hanem az előkelő fogadásokon, nagykövetségeken, cifra társaságban is elég jól viselkedett.

Most azért elég nagy próbatétel elé állította a gazdáját. Lacinak úgy kellene a továbbiakban mosolyognia bajbajutottra, segítségkérőre, menekülőre, hogy Smile már nem lesz ott mellette, nem segít neki, nem mosolyog vele soha többet.

13 év egy kiskutya életében egy teljes életpálya. Köszönjük, Smile….

(Laci, kezdheted nézegetni a vásárokra hurcolt kutyagyerekeket.)" - áll a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: