KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Tábitha Gyermekhospice Ház – egy varázsvilág azoknak a gyermekeknek, akik sohasem nőhetnek fel

Minden az életről szól a Tábitha Gyermekhospice Házban, ahol a gyógyíthatatlan beteg gyermekekről és családjaikról gondoskodnak. Teslér Judittal a Tábitha Gyermekhospice Ház kommunikációs vezetőjével beszélgetünk.

Link másolása

- A gyermekhalál témája Magyarországon még mindig tabu. Magyarországon egyetlen gyermekhospice házként működő Tábitha Házban azoknak a családoknak segítenek, akik a legnehezebb sorsfeladatot kapták az élettől. Sokan bele sem mernek gondolni, sokan, ha belegondolnak, azonnal elfordítják a fejüket. Miért lényeges mégis, hogy megtanuljunk szembenézni ezzel a kérdéssel, ha ez még oly nehéz feladat is?

- Teslér Judit: Nem elég tudni és látni, hogy az érintett családok egyike sem választotta ezt az élethelyzetet. A társadalomnak, az embereknek érteniük kell ezt - értve azt, hogy bárki lehetne annak a családnak a helyében, melynek tagjai éppen megkapják a hírt gyermekük állapotáról. Egy szülőnek elfogadni, hogy a gyermeke meghal, ez valószínűleg a létező legnehezebb dolog. Viszont ahhoz, hogy az utolsó napok egymásról szóljanak, emlékek felidézésével, szeretet adta biztonságban történjen a búcsú, szükséges ezt is megtenni, még ha ez nagy és súlyos feladat is.

Mi úgy látjuk, hogy abban a pillanatban, amikor az ilyen helyzetbe kerülő családok megtudják, hogy gyermekük állapota orvosi kezeléssel már nem gyógyítható, egyedül maradnak és nagyon kevés segítséget kapnak. Mi azon munkálkodunk, hogy ezeknek a családoknak a támasza legyünk ebben a leírhatatlanul nehéz időszakban.

Sokan nem tudják, hogyan segíthetnének ebben a helyzetben, így a saját félelmeik miatt a háttérbe húzódnak, pedig ott van bennük a jót akarás. Legyünk érzékenyebbek, és merjünk szembe nézni a gyermekhalállal, merjünk segíteni – ezt szeretnénk üzenni mindenkinek. Ez nagyon fontos, hiszen a szembenézés után juthatunk el a segítésig.

- A Tábitha Házban több szolgáltatás is elérhető. Az életvégi ellátás mellett azoknak a szülőknek is tudnak segíteni, akiknek gyermeke 24 órás gondozást igényel, hiszen szakembereik mentesíteni tudják őket adott időre a gondozás alól. Hogyan találják meg Önöket azok a családok, akik ilyen helyzetben vannak?

- Teslér Judit: Valóban, a szülőmentesítő szolgáltatásunk a másik legfontosabb támogatási formánk.

Olyan szülőknek nyújtunk segítséget, akik otthonukban ápolják gyógyíthatatlan beteg 24 órás gondozást igénylő gyermeküket. Gyermekeik ápolását évi 28 napra tudjuk ebben az esetben átvállalni, amikor is lehetőségük nyílik pihenni, nyaralni.

Hiszen egyébként a mindennapjaikat a kis beteg körüli feladatok határozzák meg. A kikapcsolódás, a pihenés nekik is jár és mi segítünk abban, hogy ezt a feladatot egy időre átvállaljuk. A kérdésre válaszolva, a családok jellemzően egymástól vagy egy ismerőstől hallanak rólunk, akik olvastak, hallottak már a Tábitha Házról. Ezért is fontos, hogy minél többen tudják, hogy elérhető ilyen segítség.

- Idén lesz 12 éves a Tábitha Gyermekhospice ház, mely jelenleg az egyetlen ilyen intézmény Magyarországon, ami magánfenntartásban működik. Hogyan tudja fenntartani magát a ház?

- Teslér Judit: Az intézmény valóban magán alapítású, sőt 5 éven át kizárólagosan alapítványi finanszírozással működött, 2017 áprilisa óta állami finanszírozást is kapunk, ám ez csak költségeink közel ¼-ét fedezi. Minden mást saját erőből kell megoldanunk a fenntartónk és a támogatóink segítségével, hiszen minden ellátási formánk térítésmentes az érintett családok részére, hiszen egy krónikus beteg gyermek folyamatos ellátása a család számára óriási pszichés és anyagi teher. Ezért minden támogatónk valahol egy varázsló, aki segít számunkra megteremteni a Tábitha Varázsvilágot.

Közeledik az SZJA 1% - ezúton is szeretnénk megkérni mindenkit, aki szeretné támogatni a működésünket, hogy gondoljon ránk a felajánlási időszakban. Számunka elmondhatatlan támogatás – hiszen sok kicsi, sokra megy.

Támogasd a Tábitha Házat adód 1% ával, hogy segíthessük azokat a gyermekeket, akik a legnehezebb harcot vívják!

Tábitha Gyermek- és Gyermekhospice Alapítvány

Adószám: 18627765-2-13


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Balogh Levente kifizette egy földrajztanár 1,5 millió forintos tartozását
A Cápák között legutóbbi adásában Balogh Levente elmondta, hogy nem értelmezhető üzletileg a vállalkozás, de azt vállalta, hogy kifizeti a tanár másfél milliós tartozását, és cserébe nem kér semmilyen részesedést.

Link másolása

Elindult a Cápák között új évada, amelynek legutóbbi adásában többek között Mándli Péter földrajztanárt ismerhették meg a nézők, aki egy olyan applikációval jött, amelynek célja, hogy rendhagyó módon tanítsa az embereket az aznapi dátumhoz köthető érdekes tényekkel.

A tanár 2016 nyarán kezdte el gyűjteni az információkat, és idén indította el webapplikációját, melyre összesen másfél millió forintot költött eddig. Ennek fejlesztéséhez további 5 milliót kért a befektetőktől, amiért cserébe 20 százalékos tulajdonrészt ajánlott fel a vállalkozásából.

"Az a dilemmám, hogy ebből akkora sztori nem tud kerekedni, ami a befektetőnek megtérülést hozna. Ha a befektető akar ebből először jóllakni, akkor az meg egy unfair helyzet, mert te leszel az, aki ezen dolgozik. És csak azért dolgozni, hogy ez megtérüljön, közben meg te vagy a tanár, aki értéket ad, és teremt valamit. Üzletileg ebbe én nem tudok befektetni, de közben meg veled a szívem"

– mondta Balogh Petya, majd kiszállt a földrajztanár által kínált üzletből.

Végül Balogh Levente is megerősítette, hogy számára sem értelmezhető üzletileg a vállalkozás, de azt vállalta, hogy kifizeti a tanár másfél milliós tartozását, és cserébe nem kér semmilyen részesedést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Esztergomi robbantás: üzent a meghalt kommandós felesége
A 34 éves korában meghalt TEK-es özvegye még fel sem fogta, hogy mi történt. A család számára gyűjtést szervezetek a kollégák.

Link másolása

Összetört férje elvesztése után, de hálás a sok segítségért – ezt üzente az esztergomi robbantásban meghalt TEk-es özvegye, miután gyűjtés indult a két kisfiával egyedül maradt családanyának, írja a Blikk.

Az özvegy még fel sem fogta a történteket, de minden erejével azon van, hogy a gyerekeket a lehető legmegfelelőbben ellássa.

A 34 évesen elhunyt Kónya Gábor Lajos hét éve dolgozott a TEK-nél. Az RTL szerint egy hathónapos és egy három és fél éves gyermeket hagyott hátra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Hős buszsofőr: a 149-es buszon született meg egy baba, a buszvezető segítette világra
A kiérkező mentősöknek már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk. A BKV a Facebookon gratulált a buszsofőrnek.

Link másolása

"Nálunk már a gólyák is busszal járnak!” - ezzel a felvezetéssel osztott meg egy kedves történetet a BKV Zrt. a Facebook-oldalán.

A beszámoló szerint Németh Roland Ferenc, a 149-es busz sofőrje észrevett egy láthatóan fájdalmakkal küzdő várandós nőt a Széll Kálmán téren. A sofőr azonnal a nőhöz sietett és megkérdezte, hogy tud-e valamiben segíteni. A nő ekkor közölte vele, hogy valószínűleg megindult a szülés, mert elfolyt a magzatvíz.

A járművezető felsegítette az asszonyt a buszra, ahol segített a szülésben, például fogta az újszülött fejét. A kiérkező mentősöknek már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk, majd kórházba szállították édesanyát és gyermekét.

A BKV a posztban gratulált a hős buszsofőrnek helytálló magatartásáért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A kutyát gázoló vétlen sofőr azonnal tárcsázta a segélyhívót, így sikerült megmenti az állat életét
Az állat ijedtében egy átfolyó csatornába futott, ahonnan viszont már nem tudott segítség nélkül kijönni. A bátaszéki önkormányzati tűzoltók húzták ki a bajba jutott négylábút.

Link másolása

Egy úttesten átrohanó kutyát ütött el egy vétlen autós csütörtök délelőtt Bátaszéken, a Deák Ferenc utcában - adta hírül a Katasztrófavédelem a közösségi oldalán.

Az állat ijedtében egy átfolyó csatornába futott, ahonnan viszont már nem tudott kijönni. Az autó sofőrje tárcsázta a 112-t, majd megérkeztek a bátaszéki önkormányzati tűzoltók is.

A kutya gazdája is előkerült, felvette a kapcsolatot az állatorvossal, aki a csatornába bemászva nyugtató injekciókkal látta el az állatot. Ezt követően a bátaszéki önkormányzati tűzoltók a csatornában kúszva közelítették meg, majd húzták ki onnan a bajba jutott négylábút. A tulajdonos hazavitte a kutyát, amelyik további orvosi vizsgálatra szorult"

- írták a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: