KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Amerika első nagyvárosi farmja 2000 háztartást lát el ingyen élelmiszerrel

A projektben résztvevő gyerekek és felnőttek a fenntartható mezőgazdaságról is tanulhatnak.

Link másolása

A michigani Detroitban található agrihood több ezer család étkezését biztosítja a városban. A projektben résztvevő gyerekek és felnőttek egyaránt a fenntartható mezőgazdaságról tanulhatnak.

Eszedbe jutott már valaha, hogy az ember az egyetlen élőlény a Földön, amelyik fizet azért, hogy itt élhessen? És ez még sokáig így lesz, pedig elég élelmiszer lenne az emberiség minden tagja számára. Sőt, elengedő étel juthatna akár 10 milliárd ember számára is bolygónkon.

Mégis, az élelem 70%-a az állattenyésztés számára termelődik, ezért 795 millió ember megy éhesen tér aludni minden este.

Sokaknak nagy álma, hogy az éhséget felszámolja egyszer s mindenkorra. És remélhetőleg a társadalom megoldja ezt a problémát az elkövetkezendő évszázadban. Talán az egyik módja ennek a közösségi termelés lehetne, amely modell szerint egy-egy közösség minden tagja tápanyagban gazdag, egészséges élelemhez jutna teljesen ingyen.mufi2mufi1

Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig Michiganben már megvalósult. Detorit városában sok család küzd a szegénységgel, és itt született meg az első amerikai "agrihood", ahol a közösségi termelés révén 2000 család kap élelmet ingyen.

A Michigan Urban Farming Initiative (MUFI) az alig másfél hektáros projekt kitalálója. A terület kétharmadán gabona-, zöldség- és gyümölcstermelés folyik, a fennmaradó részen pedig gyümölcsfák találhatók. Emellett egy olyan kertet is építettek, ahol a gyerekek a fenntartható termelésről tanulhatnak.

A MUFI egy olyan közösségi termelési modellt talált ki, amely a városi mezőgazdálkodásra épül. A nonprofit egyik alapítótagja és elnöke, Tyson Gersh, a következőket nyilatkozta a projektről: „Az elmúlt 4 évben egy olyan városi kertet hoztunk létre, amely friss élelmiszerrel látja el az itt élőket. Ennek következtében hozzájárul a kerület fenntarthatóságához, és sok új lakót és vállalkozást is idevonzott a projektünk.”mufi3

Városi közösségi kertek Magyarországon is léteznek Budapesten egyre több működik, 2016 szeptemberében külön fesztivált is rendeztek.

Rendszerint elhanyagolt lakótelepi zöldterületek, iskolaudvarok vagy épp üresen álló belvárosi foghíjtelkek alakultak rövid idő alatt helyi és egészséges zöldségek, gyümölcsök megtermelésére, pihenésre, kapcsolatépítésre alkalmas sokfunkciós közösségi terekké.

A most bemutatott amerikai közösségi kert tehát ebben az értelemben nem újdonság. Az projekt hírértéke abban rejlik, hogy ez a terület ingyenesen lát el 2000 háztartást élelmiszerrel.

A MUFI működése önkéntes munkán alapul. A jövőben 300 négyzetméteres közösségi házat szeretnének felépíteni, amely a projekt irodájaként és oktatási központjaként fog üzemelni. A közelben pedig egy egészséges ételeket felszolgáló kávézót terveznek, amely az itt termesztett zöldségekből és gyümölcsökből készült ételeket fogja felszolgálni.

Mert minden egyes ember megérdemli, hogy egészséges és tápláló élelemhez jusson.

Via trueactivist.com, fotók: MUFI Facebook

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Meghalt Csire Zsuzsi, a 21 éves lány, aki bakancslistán szedte össze élete utolsó kívánságait
Kétszer esett át szívátültetésen, de a második szívét sem fogadta be a szervezete. Egy ország fogott össze érte, hogy teljesülhessenek az álmai az utolsó hónapjaiban.

Link másolása

Tíz év küzdelem után meghalt Csire Zsuzsi, a bakancslistás lány – írja a Blikk. Idézik édesanyjának keddi posztját, aki azt írta:

„Imádott Édes Drága Zsuzsikánk tegnap este örökre búcsút vett tőlünk.”

A 21 éves lány kétszer esett át szívátültetésen, ám szervezete a második beültetett szívet sem fogadta be. Zsuzsi azzal a tudattal élt, hogy talán csak hetek, hónapok vannak hátra az életéből, mégis meg tudta őrizni a reményt. Bakancslistát készített terveiről és az egész ország összefogott azért, hogy valóra válthassák kívánságait. Így juthatott el például a tengerhez, nézhette meg az Operát, vagy simogathatott meg egy lovat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Még mindig nem fogtuk fel, hogy már nincs többé” – rengetegen gyászolják a 21 éves Csire Zsuzsit, aki élete utolsó hónapjait bakancslistás céljai elérésével töltötte
„Nemcsak általunk kapott valamit, hanem mi nagyon-nagyon sokat kaptunk tőle. Tehát az a pozitív életszemlélet, amit ő adott, az nagyon sok mindenkit megérintett”.

Link másolása

Elhunyt Csire Zsuzsi. A 21 éves debreceni lányt sokan a szívükbe zárták. Mindig mosolygott és nála jobb szívű embert nem ismertek - így emlékeztek rá a segítői. A lány két szívtranszplantáció után hétfőn este halt meg. Mikor kiderült, hogy harmadik műtétre már nem lehet esélye, akkor bakancslistát írt, hogy mi mindent szeretne még megcsinálni. Sokan segítették az álmai megvalósításában.

Beállhatott tűzoltónak, különféle gyakorlatokon is részt vett, még az emelőkosárba is beszállt. A programot a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportja szervezte neki. De elvitték Rómába is.

Hegedűs Gábor, Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoport vezetője elmondta:

"Nemcsak általunk kapott valamit, hanem mi nagyon-nagyon sokat kaptunk tőle. Tehát az a pozitív életszemlélet, amit ő adott, az nagyon sok mindenkit megérintett".

A lánynak 10 éves korában volt az első szívátültetése, majd 2021 nyarán a második beavatkozásra várt, ekkor mondta el édesanyja az RTL Híradónak: "A mosolya ad erőt. Meg az, hogy nagyon nehéz neki is, és nagyon sokszor ő is azt mondta, hogy hagyjatok engem, mert ez így nem élet, de annyira édes természete van, melegszívű, segítőkész, jól tanul egy csupa szív kis lény. Minden ember megérdemli úgy gondolom, hogy esélyt kapjon".

Mikor kiderült, hogy a második szív is kilökődik, és a harmadik beültetésre már nincs esélye, akkor döntött úgy, hogy minden pillantot meg akar élni. Számtalan új dolgot próbált ki, fotózáson volt, hőlégballonnal emelkedett Budapest fölé.

Akkoriban nyilatkozta: "Annyi területen mutatja meg az élet nekem is, hogy van miért küzdeni és hogy mindenhol vannak kis túlélők".

Még a DEAC egyik mérkőzésén is ott volt, ahol a korongot ő dobta be. Nyitrai Daniella, sajtóreferens elondta: "A DEAC család tagja lett, tehét nagyon szerette a klubot és mi is nagyon megszerettük őt. Nagyon fog nekünk hiányozni az biztos, a mosolya, a kedvessége, a vidámsága, még mindig nem fogtuk fel, hogy már nincs többé."

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy egy sziámi ikerpár egyik tagja az esküvőjén táncol és csókolózik újdonsült férjével
Három éve lehetett az esküvő, de csak most került elő egy videó az esküvő táncról. A vőlegény meg is csókolja tánc közben a menyasszonyt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 01.


Link másolása

Megtartották az egyik legismertebb sziámi ikerpár egyik tagjának és veterán katona vőlegényének esküvőjét, írja a Metro. Abby Hensel és testvére, Brittany azután lettek ismertek, hogy első sziámi ikerpárként túlélték a gyerekkort.

Az ikreknek korábban saját valóságshow-ja volt a TLC tévécsatornán, ám a műsor befejezése óta diszkréten kezelik a magánéletüket. Abby és Josh Bowling esküvőjét három évvel ezelőtt tarthatták, de csak nemrég került fel egy videó az internetre a menyasszony és a vőlegény táncáról:

A közös törzsű, deréktól lefelé összenőtt sziámi ikrek továbbra is Minnesotában élnek, ahol egy általános iskolában tanítanak.

A világ 1996-ban ismerhette meg őket még Oprah Winfrey műsorában, majd ezután indult az Abby és Brittany című reality.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Kiderült, hogy ki volt a mentős, akit milliók hallottak, ahogy telefonon át segített megmenteni egy három hónapos babát
Berényi Bálint családjában többen is az egészségügyben dolgoznak, így nem volt kérdés, hogy ő is az életmentést választja hivatásául.

Link másolása

Nemrégiben bejárta a netet egy hangfelvétel, melyet az Országos Mentőszolgálat osztott meg. Ezen egy édesanya hallható, aki azért hívta fel a mentősöket, mert a három hónapos babája nem vett levegőt. A csecsemő életét megmentette egy mentésirányító az édesanya segítségével.

Most pedig az is kiderült, hogy ki volt akkor a telefonnál, ki segítette a kétségbeesett anyát és a picit a távolból.

A mentőszolgálat a közösségi oldalán írta:

A mentésirányító, akinek milliók hallották a hangját

"Múlt héten az egész médiát bejárta az a hangfelvétel, amelyen a mentésirányító segítségével egy édesanya 3 hónapos gyermekén végez újraélesztést, sikerrel.

A felvételen Berényi Bálint bajtársunk hangja hallható, aki 2020. január 1-én csatlakozott az Országos Mentőszolgálat bajtársi közösségéhez, mint gépkocsivezető. Azóta elvégezte ápolói tanulmányait is és már mentőtechnikusként teljesít szolgálatot Kistelek Mentőállomáson. Idén új kihívásokat keresett, így kivonulói szolgálata mellett év elején mentésirányítói feladatot vállalt a Szegedi Mentésirányításon.

Bálint családjában többen is az egészségügyben dolgoznak, így nem volt kérdés, hogy ő is az életmentést választja hivatásául. Munkájában a változatosság és a bajtársi közösség motiválja. Köszönjük áldozatos munkáját, további sikereket kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk!"


Link másolása
KÖVESS MINKET: