NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ezer gyerek karácsonya: képriport Borsod szívéből

Fotósunk két napig, négy borsodi településen követte az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány önkénteseinek útját.
Fotók és szöveg. Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány 2010-es megalakulása óta évről évre egyre ismertebb, kizárólag magán és céges adományokból tartja el magát. Feladatait fiatal önkéntesekből álló csapat végzi. A Tóth Ákos vezette alapítvány a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását, szabadidejük hasznos eltöltését tűzte ki célul. Ezenkívül kapcsolatrendszerének köszönhetően számos katasztrófahelyzetre is gyorsan reagált, többek között jelen voltak eddig árvízhelyzetek, vagy a 2015-ös menekült krízisek alatt, számos táboroztatást, adománygyűjtést szerveznek. Az alapítvány megalakulásának közvetlen előzménye pedig maga a vörösiszap-katasztrófa volt.

Fotóriportunk az Ezer gyerek karácsonya elnevezésű adománygyűjtő kampányt követő téli turnét kísérte végig két napon keresztül négy borsodi településen.

Kronológiai sorrendben Fájra, Fulókércsre, Vissre és Szendrőre követtük az önkéntesek útját, megható találkozásukat, pillanataikat az ott élő rászoruló gyerekekkel, és a róluk végtelen odaadással gondoskodó tanítókkal, iskolai dolgozókkal, vezetőkkel.

Borsodba az alapítvány önkéntesei rendszeres visszajárók, erős kapcsolatot ápolnak számos ottani iskolával, intézménnyel, polgármesterrel.

Tóth Ákos nem ír pályázatot, ahogy ő fogalmaz, ”akinek van pénze óriásplakátra, annak igazából nincs szüksége az adód 1%-ára”. Viszont a magán, és céges támogatásokban, a valós, hiteles munkavégzésben annál inkább hisz: ez is hozzájárult ahhoz, hogy jövő év elején nyitják meg Viss községben az első olyan közösségi házukat, ahol táborokat, különböző ifjúsági programokat terveznek a közeljövőben.

hirdetés

Az ezévi karácsonyi ajándékosztást egy nagyon komolyan összehangolt csomagolás előzte meg egy budapesti raktárban, ahol az alapítvány önkéntesei Ákos vezetésével időt, energiát nem kímélve, elképesztő tempót diktálva válogatták a másnap induló szállítmány minden egyes kis csomagját, bennük tisztálkodószerekkel, élelmiszerekkel, plüssállatokkal, minden olyan földi jóval, ami a gyermekek karácsonyát egy kicsit is boldogabbá teheti.

Bár ebben az évben a koronavírus kitörése miatt az előző évekhez képest kb. 600-700 gyermeknek jutott minőségi, karácsonyi csomag (az előző évben ez számszerűsítve az ezret tette ki), de Ákos nagyon büszke arra, hogy saját forrásból 200 csomagot sikerült beszerezniük.

Egyik fő profiljuk és büszkeségük ez a karácsonyi akciójuk, de ugyanúgy nagy eredménynek könyvelik el az évente 100-110 gyermeknek térítésmentesen biztosított táborozási, kirándulási lehetőségeket különböző helyszíneken.

A vírus első hulláma idején 4,6 millió forint értékben tudtak több tíz tonna élelmiszert és tisztítószert biztosítani. Minden tavasszal van egy kifejezetten tisztítószereket szállító turnéjuk, csak ez évben már hat ilyen alkalmat sikerült összehozniuk.

Sőt, jövő januárra közel 700-800 ezer forint értékben tudnak több borsodi faluba tartós élelmiszereket küldeni. Ezeket a sikereket az alapítvány vezetője az erős kapcsolatrendszereiknek tudja be, ezen kívül az immáron több éve stabilan ugyanazokból a tagokból álló önkénteseinek önzetlen segítségét is, nem beszélve a csapat erős online jelenlétéről. Az alapítvány önkénteseinek igazi eltökéltsége, ambíciója, lelkesedése példaértékű, számos tagjuk többek között abban a kosárlabdacsapatban játszik, ahol Tóth Ákos sportmasszőrként, válogatott gyúróként dolgozik.

A karácsonyi ottlétünk alatt hosszabb időt töltöttünk el Viss és Szendrő településeken: előbbi község polgármesterével, Tamás Jánossal, és a helyi könyvtár vezetőjével, Mészáros Ágicával az alapítvány nagyon szoros kapcsolatot ápol, hasonlóan a Szendrőn található Abigél Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium telephely vezetőjével, Kavalyecz Andrással, és kollégáival is. Ők mindannyian töretlenül hisznek a közösségépítésben, a fiatalok felzárkóztatásában, és ezért lehetőségeikhez képest mindent meg is tesznek. Az alapítvány vezetője hangsúlyozta, hogy egy jól működő helyi törekvést a fővárosból kutyakötelessége támogatnia, iskolaszerekkel, tárgyi adományokkal, tábori lehetőségekkel, vagy akár egy budapesti kirándulással.

Ottlétünk alatt számos olyan megrázó történettel, sorssal találkoztunk, amikről csak hallomásból tudunk, de szembesülni velük személyesen, ott helyben teljesen más, sokkal életszagúbb. A helyzetet szemlélteti, idézve Kavalyecz Andrást, miszerint -

„azért nem ment iskolába az egyik gyermek, mert apukája elvitte az egyetlen cipőt otthonról munkába”.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

32 éves és 24 kiló – egyedül neveli két fogyatékkal élő gyermekét a nyáregyházi édesanya

Sok mindent terveztek, de a körülmények miatt mindenről le kellett mondania. „Nyaralni sem voltunk, négy fal között éltem az életemet” – mondta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 25.

hirdetés

Negyven éve él saját háza rabjaként egy asszony, aki elvesztette férjét, így egyedül kénytelen nevelni két értelmileg akadályozott és mozgáskorlátozott gyermekét. A ferencvárosi tévé Sansz esélyegyenlőségi műsora készített riportot a nyáregyházi nőről.

Özv. Gyenizs Józsefné két fogyatékkal élő gyermeket nevel, Gábort és Krisztiánt, mindketten elmúltak 30 évesek. Gáborról a nő elmondta: másfél éves korában kapott először epilepsziás rohamot, ekkor került be a kórházba és kezdett el romlani az állapota.

20 éves koráig rendszeresen vinni kellett a kórházba, 3 éve újból vannak rohamai, ilyenkor "elbambul, elveszti az eszméletét 10, 15, 20 percig, utána észhez tér".

Krisztiánnak 8 hónapos korában volt az első epilepsziás rohama, 16 évesen pedig kórosan lefogyott. A Bethesda kórházban kétszer is beépítettek neki gyomorszondát. Édesanyja szavaival: "Nem bírt nyelni, annyi rohama volt". Jelenleg 24 kilós.

"Krisztiánról először lemondtak az orvosok, hogy nem tudnak vele semmit csinálni, biztosan meghal egy vagy két hét múlva. De túlélte, most pedig 32 éves" - mondta könnyek között a nő.

A napi rutinjáról így mesélt a riporternek: "Felkelek, Krisztián előbb kel, megetetem és tisztába teszem. Begyújtok, Gábort fölkeltem, megetetem, tisztába teszem. Nekiállok főzni, valamikor be tudom fejezni délelőtt, valamikor nem tudom befejezni. Utána megetetem őket, majd egy kicsit tudok dolgozni vagy valamit csinálni, utána újból kezdődik az egész."

hirdetés

Azt mondta, nagyon megviselte ez a 40 év. Sok mindent terveztek, de a körülmények miatt mindenről le kellett mondania. "Se nyaralni nem voltunk, négy fal között éltem az életemet" - mondta.

Ezen a linken elérhető az a Facebook oldal, ahol felvehetitek a kapcsolatot, és tudtok segíteni a családnak.

Kérjük, hogy aki teheti és megérinti Anna sorsa, segítsen rajtuk bármilyen kis adománnyal (élelmiszer, tisztítószer, ágy, kád, csempe, tüzelő, radiátor, anyagi támogatás, stb.) Bármit szívesen elfogad.

Telefonszám: 0631-311-7055

Számlaszám: Gyenizs Józsefné 65100101-15347402 Nyáregyházi Pátria Takarékszövetkezet

IBAN: HU08-65100101-15347402-00000000

Lakcímüket privát üzenetben vagy telefonon Anna megadja.

A Ferencváros Televízió riportja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A TikTokról tudta meg egy nő, hogy a bűnözők kiszemelték maguknak Kanadában

Először azt hitte, hogy valaki viccből írta a hóba a betűt és a számot, aztán kiderült, hogy a furcsa jelnek a fele sem tréfa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

Lehet, hogy az életét köszönheti a követőinek Jade Jules, aki egyik nap különös jelet fedezett fel a ház előtt a hóba rajzolva, írja a Metro.

A 27 éves kanadai nő éppen a szemetet vitte ki, amikor felfedezte: valaki a kuka tetejére hullott hóba írta, azt hogy

1F.

Mivel Jade nem tudta mire vélni a jelet, gyorsan videót készített a feliratról és kiposztolta a TikTokra a felvételt. A közösségi oldalon a követői gyorsan elmagyarázták neki, hogy mit jelent a betű és a szám, de ettől egyáltalán nem lett boldogabb.

A tiktokozók jelezték a fiatal nőnek, hogy veszélyben van, ugyanis valószínűleg egy bűnbanda szemelhette ki magának. Az 1F a bandák számára azt jelenti, hogy a házban egyetlen nő él egyedül ('one female', vagyis egy nő). Jade követői szerint a jelet azért teszik ki egy-egy ház elé, hogy a többi bűnöző is tudja, mivel néznek szembe, ha betörnek az épületbe. Az 1F pedig kifejezetten csalogató lehet a rablóknak és a szexuális bűncselekmények elkövetőinek, hiszen az házba hatolva várhatóan kevés ellenállásba ütköznek.

@bby.jade__

What does this mean? @dutchintheusa

hirdetés
♬ original sound - Jade Jules

A teljesen megrémült nő azonnal felhívta a rendőrséget, akik megerősítették a tiktokozók véleményét a furcsa jelről. A rendőrök azt tanácsolták Jade-nek, hogy a biztonság kedvéért egy időre költözzön el otthonról, így végül az anyukájánál húzza meg magát pár hétig.

A fiatal nő nem győzött hálálkodni a követőinek, akik szerinte lehet, hogy az életét mentették meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Rá sem ismerni a hajléktalanra, aki ingyen hajvágást kapott egy francia sztárfodrásztól

David Kodat a TikTok-on is megosztotta a férfi átalakulását. A videó óriási sikert ért el.
Fotó: davidkodatofficial/TikTok - szmo.hu
2021. január 24.

hirdetés

Egy francia sztárfodrász, David Kodat vágott új frizurát és szakállfazont egy hajléktalannak, akit teljesen más emberré változtatott a rendezett hajviselet - számolt be róla a Daily Star.

A Strasbourg városában dolgozó Kodat a TikTok-on tette közzé a látványos átalakulás eredményét. 

@davidkodatofficialHaïr transformation ? ##fyp ##pour ##SingapoReimagine ##foryoupage ##hairtransformation ##barber ##fypchallenge ##tiktok ##homeless ##satisfying♬ Moulaga - Heuss L'enfoiré

A “beavatkozás” előtt láthattuk, a férfi bajsza és szakálla is akkorára nőtt, hogy még azt sem lehetett eldönteni, éppen mosolyog-e.

A videóból az is kiderült, hogy hátul a haja teljesen össze volt csomósodva, így igazán ráfért, hogy rendbetegyék.

hirdetés

A fodrász hamar munkához látott, és egyetlen vágással körülbelül 25 centi szakállat távolított el. A felvételen megcsodálhatjuk a végeredményt is.

A videó óriási sikert ért el a TikTok-on, ahol rengetegen dicsérték a fodrász munkáját.

“Teljesen felfrissült az arca! Az elején is látszott a szemén, hogy jóindulatú, de most már sokkal egyértelműbb” - írta egy kommentelő, míg egy másik hozzátette: “a haj és a szakáll mindent megváltoztat.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Ez a csoda megtörtént” – Zoltán és Eszti, a Down-szindrómás pár egymásra talált, és ma már házasok

Eszti és Zoli két éve házasok, holott a férfinak korábban azt mondták, hogy igazi csoda lenne, ha sikerülne megnősülnie.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

Boldog házasságban él egymással Budapesten két Down-szindrómás, akik a Ferencvárosi Televízió Sansz című esélyegyenlőségi magazinjában meséltek szerelmükről.

Hidvéghi Zoltánt hiába küldték el több iskolából azzal az indokkal, hogy "nem továbbképezhető", folyamatosan építette magát, és elmondása szerint a mai napig fejleszti magát, tanul. A családi tragédiák őt sem kerülték el: 2000-ben az édesapját, 2011-ben édesanyját veszítette el, mindkettő rendkívül megviselte. Nem sokkal édesanyja halála után azonban rátalált a szerelem: a Bikás parkban találkozott feleségével, Esztivel. Mivel szülei sok mindenben például szolgálnak a férfi számára, biztos volt abban, hogy ahogy ők is, ő is szeretné feleségül venni választottját.

"Csak rajta" - mondták a barátok, rokonok, mikor előálltak az esküvő ötletével, Eszti és Zoltán pedig immár két éve házasok.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: