KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Ezer gyerek karácsonya: képriport Borsod szívéből

Fotósunk két napig, négy borsodi településen követte az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány önkénteseinek útját.

Link másolása

Az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány 2010-es megalakulása óta évről évre egyre ismertebb, kizárólag magán és céges adományokból tartja el magát. Feladatait fiatal önkéntesekből álló csapat végzi. A Tóth Ákos vezette alapítvány a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását, szabadidejük hasznos eltöltését tűzte ki célul. Ezenkívül kapcsolatrendszerének köszönhetően számos katasztrófahelyzetre is gyorsan reagált, többek között jelen voltak eddig árvízhelyzetek, vagy a 2015-ös menekült krízisek alatt, számos táboroztatást, adománygyűjtést szerveznek. Az alapítvány megalakulásának közvetlen előzménye pedig maga a vörösiszap-katasztrófa volt.

Fotóriportunk az Ezer gyerek karácsonya elnevezésű adománygyűjtő kampányt követő téli turnét kísérte végig két napon keresztül négy borsodi településen.

Kronológiai sorrendben Fájra, Fulókércsre, Vissre és Szendrőre követtük az önkéntesek útját, megható találkozásukat, pillanataikat az ott élő rászoruló gyerekekkel, és a róluk végtelen odaadással gondoskodó tanítókkal, iskolai dolgozókkal, vezetőkkel.

Borsodba az alapítvány önkéntesei rendszeres visszajárók, erős kapcsolatot ápolnak számos ottani iskolával, intézménnyel, polgármesterrel.

Tóth Ákos nem ír pályázatot, ahogy ő fogalmaz, ”akinek van pénze óriásplakátra, annak igazából nincs szüksége az adód 1%-ára”. Viszont a magán, és céges támogatásokban, a valós, hiteles munkavégzésben annál inkább hisz: ez is hozzájárult ahhoz, hogy jövő év elején nyitják meg Viss községben az első olyan közösségi házukat, ahol táborokat, különböző ifjúsági programokat terveznek a közeljövőben.

Az ezévi karácsonyi ajándékosztást egy nagyon komolyan összehangolt csomagolás előzte meg egy budapesti raktárban, ahol az alapítvány önkéntesei Ákos vezetésével időt, energiát nem kímélve, elképesztő tempót diktálva válogatták a másnap induló szállítmány minden egyes kis csomagját, bennük tisztálkodószerekkel, élelmiszerekkel, plüssállatokkal, minden olyan földi jóval, ami a gyermekek karácsonyát egy kicsit is boldogabbá teheti.

Bár ebben az évben a koronavírus kitörése miatt az előző évekhez képest kb. 600-700 gyermeknek jutott minőségi, karácsonyi csomag (az előző évben ez számszerűsítve az ezret tette ki), de Ákos nagyon büszke arra, hogy saját forrásból 200 csomagot sikerült beszerezniük.

Egyik fő profiljuk és büszkeségük ez a karácsonyi akciójuk, de ugyanúgy nagy eredménynek könyvelik el az évente 100-110 gyermeknek térítésmentesen biztosított táborozási, kirándulási lehetőségeket különböző helyszíneken.

A vírus első hulláma idején 4,6 millió forint értékben tudtak több tíz tonna élelmiszert és tisztítószert biztosítani. Minden tavasszal van egy kifejezetten tisztítószereket szállító turnéjuk, csak ez évben már hat ilyen alkalmat sikerült összehozniuk.

Sőt, jövő januárra közel 700-800 ezer forint értékben tudnak több borsodi faluba tartós élelmiszereket küldeni. Ezeket a sikereket az alapítvány vezetője az erős kapcsolatrendszereiknek tudja be, ezen kívül az immáron több éve stabilan ugyanazokból a tagokból álló önkénteseinek önzetlen segítségét is, nem beszélve a csapat erős online jelenlétéről. Az alapítvány önkénteseinek igazi eltökéltsége, ambíciója, lelkesedése példaértékű, számos tagjuk többek között abban a kosárlabdacsapatban játszik, ahol Tóth Ákos sportmasszőrként, válogatott gyúróként dolgozik.

A karácsonyi ottlétünk alatt hosszabb időt töltöttünk el Viss és Szendrő településeken: előbbi község polgármesterével, Tamás Jánossal, és a helyi könyvtár vezetőjével, Mészáros Ágicával az alapítvány nagyon szoros kapcsolatot ápol, hasonlóan a Szendrőn található Abigél Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium telephely vezetőjével, Kavalyecz Andrással, és kollégáival is. Ők mindannyian töretlenül hisznek a közösségépítésben, a fiatalok felzárkóztatásában, és ezért lehetőségeikhez képest mindent meg is tesznek. Az alapítvány vezetője hangsúlyozta, hogy egy jól működő helyi törekvést a fővárosból kutyakötelessége támogatnia, iskolaszerekkel, tárgyi adományokkal, tábori lehetőségekkel, vagy akár egy budapesti kirándulással.

Ottlétünk alatt számos olyan megrázó történettel, sorssal találkoztunk, amikről csak hallomásból tudunk, de szembesülni velük személyesen, ott helyben teljesen más, sokkal életszagúbb. A helyzetet szemlélteti, idézve Kavalyecz Andrást, miszerint -

„azért nem ment iskolába az egyik gyermek, mert apukája elvitte az egyetlen cipőt otthonról munkába”.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elsírta magát a kislány, akinek teljesítették a karácsonyi kívánságát
A 8 éves Csilla nagyon szeretett volna egy csizmát, amit az alapítvány segítségével meg is kapott. Nagyon meghatódott, amikor megkapta az ajándékot.

Link másolása

A mélyszegénységben élő gyerekek vágyát teljesítették a szegedi Fatima Ház Alapítvány munkatársai, a hátrányos helyzetű gyerekek kaptak kenyeret, kolbászt és csizmát is.

Egy hete több mint 150 gyerek rajzolta le egy szegedi alapítvány kezdeményezésére, hogy mit kér karácsonyra.

A 8 éves Csilla nagyon szeretett volna egy csizmát, amit az alapítvány segítségével meg is kapott.

Csilla az RTL Híradó műsorában elmondta, hogy elsírta magát az ajándékok láttán.

Aki szeretne segíteni a mélyszegénységben élő gyerekeken, ezen a számlaszámon megteheti:

Fatima Ház Alapítvány

11600006-00000000-85400355

A közleménybe ennyit kell írni: "karácsony".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A könnyeivel küszködve olvasta fel a tanárnő a diákok karácsonyi kívánságait – videó
Egy Las Vegas-i tanárnő segített valóra váltani diákjai karácsonyi kívánságait. Volt, aki csak egy papucsot szeretett volna, hogy ne fázzon a lába.

Link másolása

Cheri Guy, aki angol tanárként dolgozik a Las Vegas-i Desert Pines High Schoolban megosztotta TikTok-videóját, amelyben elmeséli, hogy iskolájában van egy "wishmas" program, amelyben a gyerekek megkapják, amit szeretnének karácsonyra.

"Nemcsak azt mondják el a diákok, hogy mit szeretnének, hanem azt is, hogy miért fontos az nekik" - magyarázta Guy vírusként terjedő klipben.

A tanárnő a könnyeivel küzdött, amikor felolvasott néhányat a gyerekek kívánságai közül, és a soraikon keresztül bepillantást kaphattunk az életükbe.

"Szeretnék egy fekete papucsot, hogy megvédjem a lábam a hidegtől" - írta az egyik gyerek.

"Egy zacskó Takis... Segítene, hogy ne legyek éhes" - írta egy másik.

Voltak olyan diákok is, akik a kívánságukkal másokon akartak segíteni. Egy diák például azt remélte, hogy az összes többi diák kívánsága valóra válik, míg egy másik csak annyit szeretett volna, ha a húgának jó születésnapja legyen.

Guy rámutatott, hogy egy 3000 diákból álló iskolában nem tudja az összes kívánságukat valóra váltani. Abban azonban bízott, hogy a TikTokon keresztül kaphat némi segítséget - írta az Unilad.

"Ha szeretnél segíteni, írj nekem , kommentelj, szólj, oszd meg velem, terjeszd ezt. Talán tehetnénk valamit, hogy megpróbáljuk megvalósítani ezeket a dolgokat" - mondta Guy.

"Sok gyerekünk van, akik nevelőszülőknél vannak, sok gyerekünk van, akik szegénységben élnek. Ezek a gyerekek hatalmas stresszel szembesülnek az osztálytermen kívül".

Nem kellett sok idő, miután Guy közzétette a videót, hogy azt felkapják és megosszák sokan.

A vírusvideójának köszönhetően a közösségi média felhasználói mindenhonnan elkezdtek azon dolgozni, hogy a gyerekek kívánságait valóra váltsák.

"Jóval több mint 300 kívánságot teljesítettünk, ami elképesztő" - mondta Guy.

"A végzősök közül néhányan évkönyvet kérnek, mert nem engedhetik meg maguknak. Épp most nézem a táblázatot, és egy gyerek segítséget kért a ballagáshoz szükséges sapka és talár kifizetéséhez" - mondta Guy.

"Van egy diákunk, aki a 'Lectures on Physics' című tankönyvet kérte, mert asztrofizikus szeretne lenni."

Azzal, hogy a diákok álmai valóra válnak, a gyerekek rájönnek, hogy "szeretik őket" - mutatott rá Guy.

"Nemcsak az iskolában kapnak szeretetet, hanem idegenektől is szerte az országban, akik törődnek velük és hisznek bennük" - mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elsírta magát a kiscsizma láttán egy nehéz sorsú kislány, akinek teljesítették a kívánságát
Egy hete több mint 150 gyerek rajzolta le egy szegedi alapítvány kezdeményezésére, hogy mit kér karácsonyra.

Link másolása

Teljesült a mélyszegénységben élő gyerekek vágya – kaptak kenyeret, kolbászt és csizmát is.

Egy hete több mint 150 gyerek rajzolta le egy szegedi alapítvány kezdeményezésére, hogy mit kér karácsonyra. Az alapítványhoz azóta folyamatosan érkeznek a felajánlások.

Volt olyan gyerek, aki elsírta magát az ajándékok láttán - hangzott el az RTL híradójában.

Aki szeretne segíteni a mélyszegénységben élő gyerekeken, ezen a számlaszámon megteheti:

Fatima Ház Alapítvány

11600006-00000000-85400355

"karácsony"


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A titkos milliomos: dollármilliókat hagyott városára egy férfi, akinek tévéje és autója sem volt
Geoffrey Holtról senki sem tudta, hogy mennyi pénzt halmozott fel élete során. A 3,8 millió dollár kamatainak elköltésére évente pályázhatnak a hinsdale-i szervezetek.

Link másolása

Egy lakókocsi-park szerény életű gondnoka volt az a 82 éves bácsi, aki halála után dollármilliókat hagyott városára, írja a The Guardian. Egészen júniusi haláláig senki sem sejtette, hogy a kopott ruhákban, fűnyíróján közlekedő, alkalmi munkákat vállaló Geoffrey Holt élete során 3,8 millió dollárt (1,3 milliárd forint) halmozott fel, amit egy az egyben Hinsdale városára hagyott végrendeletében. Egyetlen kikötése volt csak: a pénzt kizárólag a közösség javára fordíthatják az oktatás, az egészségügy, a kultúra vagy a tömegsport terén a 4200 lakosú városkában.

A város vezetője szerint senkinek nem volt fogalma arról, hogy a család nélküli férfi ennyi pénzt tett félre élete során. Egyelőre még nem döntötték el, hogy mire fordítják az ölükbe pottyant vagyont: felmerült a városháza órájának korszerűsítése, néhány épület felújítása, egy új szavazatszámláló gép beszerzése és egy online autóvezető-tanfolyam indításának lehetősége is.

A szervezetek a New Hampshire-i Jótékonysági Alapítványon keresztül pályázhatnának támogatásokra, és a kamatokból évente nagyjából 150 000 dollárt (52,5 millió forint) kapnának.

Geoffrey Holt legjobb barátja, egyben hagyatékának kezelője is csak néhány évvel a férfi halála előtt tudta meg, hogy mennyi pénze van. Edwin Smith szerint barátja hobbija a modellautók és vonatok gyűjtése volt, emellett rengeteg történelmi könyvet olvasott, és komoly bakelitgyűjteményre is szert tett az évek alatt. A korábban egy malom termelési vezetőjeként dolgozó Holt időnként a patak partjára kiülve olvasgatott különböző befektetésekről szóló kiadványokat.

Évekkel később Holt elmesélte barátjának, hogy a malom bezárása után befektette pénzét, ami minden várakozását felülmúlva teljesített. Ekkor kért tanácsot Smith-től, hogy örökösök híján mihez kezdjen a pénzzel, aki azt javasolta neki, hogy gondoljon a városára. Ettől függetlenül még Smith is meglepődött, amikor kiderült, hogy Holt az utolsó centig Hinsdale-re hagyta mindenét.

A titkos milliomos egy évvel fiatalabb nővére szerint apjuktól tanulták, hogyan kell bánni a pénzzel. A testvérek között soha nem volt téma a pénz, bár a bátyja időnként megkérdezte tőle, szüksége van-e valamire. Amikor kiderült, hogy valójában mennyi pénze volt fivérének, Alison Holt egy kicsit sajnálta, hogy a mindvégig szerény körülmények között élő férfi legalább egy kicsit nem kényeztette magát élete során.

Geoffrey Holtot és vagyonának történetét ebben a videóban is bemutatják:


Link másolása
KÖVESS MINKET: