hirdetés
hong-kong-2291752_960_720.jpg

Kénytelenek külön élni a házaspárok, mert olyan drágák és kicsik a lakások Hongkongban

Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 17.


hirdetés

Hongkongban nem egyszerű boldogulni, annak ellenére sem, hogy egy gazdag városról van szó.

Az ingatlanárak az egekben, de a legnagyobb probléma az, hogy elfogytak a szabad lakások. A probléma megoldására új törvényt hoztak, amely megadóztatná az üresen álló ingatlanok tulajdonosait.

Tesznek ugyan lépéseket, ám a kormány teljes bevételének 30 százalékát adja az ingatlanpiac. Mivel komoly összegekről van szó, ezért mindig úgy igazítják a kínálatot, hogy az ingatlanárak folyamatosan magasan maradjanak. Hongkong-szigeten egy közepes méretű lakást 25500 dolláros négyzetméterenkénti áron lehet megvásárolni, ami mintegy 7 millió forint négyzetméterenként.

Az ingatlanárak pedig több mint duplájukra emelkedtek az elmúlt évtizedben, részben az alacsony kamatoknak, a szűkös kínálatnak, valamint a hatalmas mértékben beáramló kínai tőkének köszönhetően.

Hongkongban 10 házaspárból egy külön ingatlanban él.

"Tervezzük az összeköltözést, de ez rövid távon ez nem lehetséges" - mondja Chau.

Hongkongban sok fiatal pár az állami lakások bérlésében látja a megoldást, ám ezekhez nagyon nehéz hozzájutni. A magas kereslet és az ingatlanok alacsony száma miatt a párok átlagos várakozási ideje közel öt és fél év. Júliusban 147 000 jelentkező volt a várólistán.

A 28 éves Kathy Tamnak és a 32 éves Louis Lee-nek sikerült megszereznie az állami lakhatást, mert Lee 2012-ben jelentkezett a programra, évekkel azelőtt, hogy 2017-ben megházasodtak. Mivel Lee előre gondolkodott, a pár csak egy évig élt külön, mielőtt megkapták a 21 négyzetméteres lakást.

Wilfred Wong és Joyce Leung, mindketten 30 évesek és szintén külön élnek.

Megértették, hogy éveket kell várniuk az együttélésre, mégis összeházasodtak.

"Furcsának hangzik, de a különélés valahogy megtartja a szikrát a házasságban" - mondja Wilfred Wong, aki párjával sok szerelmes üzenetet vált és gyakran randiznak is.

A helyzetnek a gyermekvállalási kedvre is erős hatása van, -a régióban csökken a születések száma, ami az elmúlt 30 évben 50%-kal esett. Hongkong öregszik, az idősek 2036-ra a régió népességének csaknem egyharmadát teszik majd ki. Ha az alacsony születési arány továbbra is fennáll, 2066-ra Hongkong népességének csupán 10% -át teszik majd ki a 15 év alatti gyermekek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-1000x758.jpg

Franciaországban is megjelent a koronavírus

Ez az első megerősített eset Európában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi

miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta,

ez az első megerősített eset Európában. Az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.

A miniszter valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

hirdetés

Európában eddig csak az Egyesült Királyságból érkezett hír gyanús esetekről. A koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel négy beteget vizsgálnak Skóciában, egyet pedig Észak-Írországban.

Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. De jelezték, hogy fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A koronavírus már az Egyesült Államokban is megjelent, ahol 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak, 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust.

Kínában péntekre már 26-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig már 800 felett jár.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni a vírus miatt: a 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, repülők és vonatok sem mehetnek se ki, se be, és a buszok, metrók kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több mint hétmilliós Huanggangban és a kb. egymilliós Ezhou-ban is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dusnok-szulok-gyerek-gyamugy-1000x614.jpg

Nem akarnak okmányokat a szülők a babájuknak, akit rendőrök vittek el tőlük

Szerintük csak szülői gondoskodásra van szüksége a kisfiúnak, az állami támogatásokból sem kérnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Bács-Kiskun megyei Dusnokon rendőrök segítségével vett el a gyámhatóság egy négyhónapos kisbabát a szüleitől, mert hónapok óta nem tudnak semmit a gyerekről.

A kisfiú szeptember 5-én született. A gyámhivatal rendőrségnek írt levele szerint szeptember 20-a óta semmilyen információjuk nincs a baba egészségi állapotáról, akkor látták őt utoljára a kalocsai kórházban.

A Bajai Járási Hivatal november 19-én rendelte el a kisfiú állami nevelésbe vételét.

Másnap 10 óra körül megpróbálták a babát elhozni, de a gyámhivatal szerint 10-15-en jöttek ki házból, akik megakadályozták, hogy elhozzák a gyereket. Ezért kértek rendőri segítséget.

A hatóságok többek közt azért léptek fel, mert a család nem akarta a gyereket anyakönyveztetni. Erről egy videóban is beszélnek a szülők. Később az is kiderült, hogy a kisfiú otthon született, az anya pedig a terhesgondozáson sem vett részt.

hirdetés

A szülők egy YouTube-on elérhető videóban felolvastak egy levelet, amiben megfogalmazták, hogy semmilyen állami támogatást nem akarnak kérni, gyest, családi pótlékot sem vesznek fel, mert "szabad embernek szülték a gyereküket".

Az anya és az apa most az RTL Híradónak nyilatkozva megerősítették, hogy nem szeretnének okmányokat a kisfiuknak, mert szerintük nincs szüksége ezekre, csak szülei gondoskodására.

Elmondták, hogy korábban elvesztették a bizalmukat a hivatalokban, ennek ellenére együttműködnek, ha megmondják nekik, hova regisztrálják a gyereküket.

"Nem értjük, hogyan lehet így eljárni a mai világban, hogy válasz nélkül, csak egyszerűen be kell tartani azt, amit mondunk, és kész. Senki nem válaszol semmilyen kérdésünkre, csak ezt kell tennünk"

- mondta az édesapa.

Az édesanya pedig arról beszélt, hogy a természetességre törekszenek, ahogy tették ezt a várandósság alatt és a szülésnél is.

A kisfiúnak eddig sem hivatalos neve, sem TAJ száma nem volt, és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg.

A Bács-Kiskun megyei kormányhivatal az RTL Híradó kérdésére azt közölte, azért vették el a gyereket, mert a család nem fogadja el a jogi kötelezettségeket és elhatárolódik az állami szervvel való kapcsolatfelvételtől. Ezen kívül a szülők a gyermekre vonatkozó minden egészségügyi ellátást elutasítanak.

A kormányhivatal szerint az intézkedéssel a gyermek jogait védték.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
kod-mti-mohai-balazs-1000x675.jpg

Sűrű köddel és ónos esővel indul a hétvége - a fél országra kiadták a figyelmeztetést

A köddel borított tájakon hószállingózás is lehet szombaton.
Fotó: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Az ország nagy részén ismét tartós, sűrű ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntek estétől a déli határvidék kivételével ismételten nagy területen sűrű (zúzmarás) köd képződésére lehet számítani, amely szombaton tartósabban is megmaradhat. A köddel borított tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Szombaton - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon, annak is a nyugati részén kis mennyiségű (néhány tized milliméter) ónos eső hullhat.

Szombatra a tartós, sűrű köd veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére adtak ki figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint szombaton a hőmérséklet hajnalban mínusz 9 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között várható.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-kozeli-kep-1000x583.jpg

Közeli képeken mutatták meg a halálos koronavírust

A kínaiak azért hozták nyilvánosságra a felvételeket, hogy a szakemberek időben felismerhessék a kórokozót.
Fotók: Kínai Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézete - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Először sikerült közeli képeken megörökíteni az eddig már 26 halálos áldozatot szedő koronavírust.

Ahogy arról mi is folyamatosan beszámoltunk, az újfajta vírus Kínából, Vuhan városából indult egy állatpiacról. A fertőzés gyorsan terjed, már Európában is kezelnek betegeket.

A halálos áldozatok száma két nap alatt 17-ről 26-ra, a fertőzötteké 470-ről 830-ra ugrott.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni a vírus miatt: a 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, repülők és vonatok sem mehetnek se ki, se be, és a buszok, metrók kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több mint hétmilliós Huanggangban és a kb. egymilliós Ezhou-ban is.

hirdetés

A Kínai Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézete pénteken hozta nyilvánosságra azokat a közeli felvételeket, amiken megörökítették a fertőzésért felelős kórokozót.

A Vuhan-koronavírus (2019-nCoV) a szakemberek szerint rokonságban áll a közel-keleti légúti koronavírussal (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindrómával (SARS). Ezek a betegségek az enyhe megfázás tüneteitől a súlyos tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel járnak.

A kínai hatóságok létrehoztak egy globális adatplatformot, amelyen beszámolnak a kutatásaikról és eredményeikről. Bíznak benne, hogy a vírus genetikai adataira vonatkozó és egyéb információkkal segíthetnek abban, hogy a világ minden táján időben felismerhessék a vírust és megkezdhessék a megelőzést.

Forrás: RT

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!