GASZTRO

Duna-parti gasztroélmények Budapesten – 7 szuper hely, amit ki kell próbálnod nyáron

Lazulj el egy pohár borral a rakparton, ebédelj a hullámok látványára, vagy ülj ki egy hangulatos teraszra a naplementében – ezek a Duna-parti helyek tökéletesen hozzák a nyári életérzést Budapesten.


Ha nyár, akkor Duna! A vízpart közelsége mindig különleges hangulatot ad egy városi sétának, és még jobb, ha közben egy finom ebéd vagy hűsítő ital is belefér. Budapest igazán kivételezett helyzetben van: a Duna mindkét oldalán lehet olyan helyeket találni, ahol a lenyűgöző panoráma mellé gasztronómiai élmények is társulnak. Ebben a válogatásban olyan éttermeket és teraszokat gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a Duna van karnyújtásnyira, hanem a hangulat, a kínálat és a környezet is garantáltan maradásra csábít.

Szállj fel a Spoon The Boat fedélzetére, és élvezd Budapest egyik legismertebb hajóéttermének különleges hangulatát: miközben finom fogásokkal kényeztetnek, a Duna hullámain ringatózva gyönyörködhetsz a város lenyűgöző panorámájában is. Vagy beülhetsz az AGOS elegáns, mégis barátságos étermébe és teraszára a Bem József téren, ahol fine dining fogások várnak. A nemrég megnyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart gyorsan népszerű reggelizőhellyé vált: speciality kávéval és eggs benedicttel indíthatod a napot, közvetlenül a Duna partján. Aki a város szélén keresne nyugalmat, az a Vasmacska Terasz Étterem kikötőjében, Budafokon találhat otthonos pihenőt a Duna partján. A Séf Asztala a belvárosi rohanásban kínál modern magyar fogásokat pár percre a rakparttól. Ha pedig inkább lazább nyári hangulatra vágysz, akkor a Római-part felé vedd az irányt, ahol az Evezős Sörkert fröccsel, finom street food újdonságokkal és zenei programokkal vár. Végül, de nem utolsó sorban ott a P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében, ahol kulturált környezetben, elegáns dunai kilátással élvezheted a szezonális fogásokat.

Spoon The Boat

Ha van hely Budapesten, ahol a Duna nemcsak látvány, hanem életérzés is, az a Spoon The Boat. Ez az elegáns, mégis laza stílusú hajóterasz a pesti oldalon horgonyoz, közvetlenül a Vigadó térnél – pont ott, ahol a város két arca, Buda és Pest, a legszebben tükröződik vissza a vízfelszínről.

A naplementében fürdő városkép innen nézve olyan, mintha egy képeslap elevenedne meg – a Lánchíd, a Budai Vár és a Gellért-hegy sziluettje szinte összeolvad a poharadban gyöngyöző koktél látványával.

És ami még jobb: a Spoon nemcsak a kilátással kényeztet, hanem a konyhával is. A nyári étlap könnyed, friss fogásai között megtalálod a szezon legjobb ízeit – legyen szó egy könnyű halas tányérról, egy kreatív vegetáriánus finomságról vagy egy jól behűtött bor mellé passzoló falatkákról.

Munka után érdemes célba venni a hajót, hiszen a délutánból itt könnyedén estét varázsolhatsz. Szerdától péntekig ugyanis a teraszon elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják, a koktéllapon pedig olyan ínyencségek várnak, mint a Spoonstar Martini, az Aperol Margarita vagy a különleges La Su MGO Gin Tonic.

És ha a hétvége inkább a családi kikapcsolódásé, akkor is érdemes kikötni itt: a háromfogásos ebédmenü után egy ajándék hajókázás vár rátok a Spoon saját pontonjáról indulva – Budapest látványos díszletei között ringatózva. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain Budapest szívében vacsorázhatsz. És valóban, a hely szlogenje nem túlzás: „Szerelembe ejtünk Budapesttel.

AGOS – Kimpton BEM Budapest

Ha olyan helyet keresel, ahol nemcsak finomat ehetsz, hanem közben egy kis varázslat is körülvesz, akkor az AGOS remek választás.

A Kimpton BEM Budapest szálloda földszintjén található étterem Budán, a II. kerületben, a Bem József téren várja a vendégeket. Az ajtótól csupán néhány lépés a Duna-part, pár perc sétára van a Margit híd, és a Várnegyed is könnyedén elérhető – így tökéletes választás akár egy városi séta előtt vagy után.

Az AGOS nemcsak elhelyezkedésével nyűgöz le, hanem különleges látványvilágával is: a belső tér minden részlete a világhírű holland designer, Marcel Wanders munkája, aki a magyar csodaszarvas legendáját idézi meg a padlótól a plafonig. A motívum visszaköszön a falakon, a szarvasos teremben, a dekorációban és még a hangulatos kerthelyiségben is – így az étkezés itt valóban több mint gasztronómiai élmény: egy vizuális történetmesélés is. A név sem véletlen: az „ágos” egy régi magyar szó, ami ágas-bogas vidéket, erdős tájat jelent – és egykor a szarvast is így nevezték.

A konyha Fehér Attila executive chef irányítása alatt működik, aki a mediterrán, magyar és nemzetközi konyha elemeit ötvözi kreatív módon. Az étlap minden napszakban izgalmas: hétköznapokon 12:00 és 15:00 között Business Lunch menüvel várják a vendégeket, amelyben a klasszikus magyar fogások (például tökfőzelék vagy paradicsomos káposzta húsgombóccal) mellett mediterrán ihletésű ételek is helyet kapnak, mint a bőrén sült aranydurbincs vagy az ossobuco polentával.A vacsoraétlap kifinomult, mégis közérthető – olyan különlegességekkel, mint a Smoky Tuna Carpaccio vagy a két főre szóló Venison Wellington. A desszerteket sem érdemes kihagyni – házi készítésű édességek, amelyek folyamatosan megújulnak a szezonalitás jegyében. Az italkínálatban szerepel borválogatás, koktélok, házi szörpök és klasszikus frissítők.

A hétvégi programok is figyelmet érdemelnek: szombatonként Bottomless Brunch & Beats várja a vendégeket 12:00-tól 16:00-ig. Az esemény különlegessége, hogy nem vasárnap, hanem szombaton rendezik meg – ez önmagában is ritkaság a hasonló kategóriájú helyek között. Korlátlan büfé, Kreinbacher pezsgő, kávé, limonádé és víz jár az élő DJ-szett mellé, a hangulat pedig stílusosan laza, elegánsan kötetlen.

Ha egy kis nyugalomra, különleges ízekre és inspiráló környezetre vágysz, térj be az AGOS-ba – nemcsak finomat eszel majd, hanem egy gondosan megkomponált élmény részese is leszel.

Cafe Brunch Budapest - Rakpart

Ha egy olyan helyet keresel, ahol finom reggelivel vagy brunch-csal indíthatod a napot, miközben a Duna-part nyugalma és a Gellért-hegy látványa vesz körül, akkor az újonnan nyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart tökéletes választás.

A Belgrád rakparton találod, a Szabadság híd és az Erzsébet híd között, közvetlenül a Duna mellett – így akár egy séta közben is könnyedén beugorhatsz ide egy kiadós reggelire vagy egy jó kávéra.

A teraszról lenyűgöző a panoráma: egyszerre láthatod a Gellért-hegyet, a Szabadság-szobrot, a budai Várat, miközben a Duna lassan hömpölyög előtted. A világos, klimatizált belső tér pedig kellemes hangulatot kínál – akkor is, ha csak egy rövid kávészünet erejéig térsz be hozzájuk.

A kínálat kifejezetten a brunch-rajongóknak szól: minden nap 8 és 16 óra között válogathatsz a klasszikus kedvencekből – avokádós pirítós, eggs Benedict, amerikai palacsinta, frissen sült croissant vagy épp New York roll –, de ha valami magyarosabbra vágysz, azt is megtalálod az étlapon. A kenyerek és péksütik saját kézműves pékségükből érkeznek frissen minden reggel, a kávét pedig helyi pörkölő készíti, amit profi baristák varázsolnak a csészébe.

Gondoltak az ételérzékenyekre is: találsz gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus és vegán opciókat is. A választék bőséges, a hangulat laza és barátságos – akár egyedül, akár barátokkal vagy turistaként térsz be, jól fogod érezni magad. Ha szeretnél a Duna-parton kezdeni egy nyári reggelt, egy jó kávéval és egy kiadós, finom étellel, akkor ez a hely épp neked való.

Vasmacska Terasz Étterem

Ha egy olyan helyet keresel, ahol igazi Duna-parti hangulatban ehetsz egy jót, lazíthatsz a barátokkal vagy megünnepelheted az élet nagy és apróbb pillanatait, akkor irány a Vasmacska Terasz Étterem!

A Budafoki kikötőnél, közvetlenül a Duna partján találod ezt a helyet, ahonnan páratlan kilátás nyílik a folyóra – nyáron ideális kiülős célpont, de a téli hónapokban is meglepően hangulatos.

Ez nem egy újkeletű vendéglátóhely: már az 1920-as években is étterem működött itt, de ma egy teljesen megújult, modern helyszínen élvezheted a klasszikus magyar konyha újragondolt változatait.

A konyha élén Balogh Martin többszörösen díjnyertes séf, aki legutóbb a Szamos Tányérdesszert versenyen nyert első díjat Sofia névre hallgató Erős Pistás bivalysajt tortájával. Az év legjobb magyar desszertjének receptjét még 1 évig a Parlamentben őrzik, ezért kizárólag a Vasmacskában kóstolhatod meg. Az étlap a klasszikus magyaros és halételek – például a balatoni hekk vagy a fehérboros feketekagyló – mellett izgalmas különlegességeket is kínál. Ilyen a sous-vide borjú hátszín chedarral, brokkolis-hagymás burgonyapürével és grill zöldségekkel, valamint az ázsiai ízvilágot idéző zöldséges gyóza, amely valódi nemzetközi gasztroélményt nyújt.

A tágas teraszról közvetlen kilátás nyílik a Dunára, de ha hűvösebb az idő, a klimatizált belső tér is kényelmes és barátságos. A hely kifejezetten család- és kutyabarát, és ha autóval érkezel, saját parkoló is van, de érkezhetsz akár biciklivel vagy hajóval is. A Vasmacska nemcsak hétköznapi étkezésekhez ideális – esküvőket, céges rendezvényeket, baráti bulikat is rendszeresen tartanak itt. Ha valami igazán különleges Duna-parti helyszínt keresel, amit még nem fedezett fel mindenki a városból, akkor ez legyen az új törzshelyed!

Séf Asztala

A Parlament szomszédságában, néhány lépésre a rakparttól bújik meg egy hely, ahol a belváros nyüzsgése háttérbe szorul, és teret enged a nyugalomnak – és persze a jó ízeknek is. A Séf Asztala nem csupán egy étterem, hanem egyfajta gasztronómiai menedék Budapest szívében, ahol a magyar klasszikusokat modern formában, mégis elérhetően tálalják.

Trendi, letisztult teraszuk április közepe óta várja a vendégeket, ahonnan pazar kilátás nyílik a Parlament legszebb oldalára – a Kossuth téri panoráma pedig már önmagában is segít kiszakadni a mindennapokból.

A folyamatosan lüktető városi élet látványa különleges hátteret ad minden egyes falatnak. Itt még egy gyors ebéd vagy kora reggeli kávé is úgy hat, mint egy mini nyaralás.

A hely mögött Wolf András séf áll, aki szenvedélyesen dolgozik azon, hogy a rántott hús, a gulyás vagy a házi nudli ne csak nosztalgiát ébresszen, hanem újra a mindennapjaink részévé váljon – minőségben, stílusban, élményben. Az étlap letisztult, friss és barátságos: kovászos szendvicsek, tartalmas saláták, meleg fogások és finom péksütemények váltogatják egymást.

Legyen szó egy tartalmas reggeliről a Duna közelében, vagy egy gyors, mégis emlékezetes ebédről két megbeszélés között, a Séf Asztala minden helyzetben jó választás. Irodisták, helyiek és turisták egyaránt szívesen térnek be ide – közös bennük, hogy értékelik a minőségi, mégis megfizethető ételeket. Ez a hely egy falatnyi nyugalmat kínál a város szívében, ahol nemcsak az ízek, de a lenyűgöző panoráma is hozzájárul az élményhez.

Evezős Sörkert

A Duna-parti nyárnak megvan a maga hangulata – a víz morajlása, a sült hekk illata és a nevetések összhangja adja. És ha van hely Budapesten, ahol ez az érzés tetten érhető, az az Evezős Sörkert. Már több mint 40 éve a Római-part egyik legikonikusabb találkozóhelye, ahol a nyár mindig pezsgő hangulattal, napfénnyel és közösségi élményekkel telik.

A sörkert története 1983-ban indult, amikor Farkas Lajos egy bádogbódéból álmodott meg egy olyan közösségi helyet, ami mára igazi lokálpatrióta legendává nőtte ki magát.

A színes, barátságos terasz a Duna közvetlen közelében húzódik, platánfák árnyékában – tökéletes helyszín egy hosszú nap lassítására, egy jó hideg üditővel és egy kiadós vacsorával.

Idén az Evezős nemcsak a gasztronómiáról, hanem a közösségi élményekről is szól: a gyerekeket animátorok várják kézműves programokkal és bábszínházzal, a felnőttek pedig élőzenés esteken lazíthatnak. A zongoraszó és az ének összeolvad a Duna halk morajlásával – a hangulatról pedig olyan zenekarok gondoskodnak, mint a Cats Trio vagy a Party Dance Band.

Az étlapon a klasszikus hekk és kolbász mellett street food újdonságok is megjelennek: smash burger, mac & cheese, sőt, még rántott kovászos uborka is került a menüre. Az italválaszték is a nyári lazulást szolgálja: csapolt sörök, könnyű borok, jeges limonádék, frissítő koktélok és jó kávék – mindenki talál kedvére valót.

Az Evezős Sörkert több mint egy hely a Római-parton – egy életérzés, ami minden korosztályt magával ragad. Ahol a Duna nemcsak a háttér, hanem a történet része. És ahol minden este egy kicsit olyan, mintha a nyár örökké tartana.

P’Art Kávéház és Bisztró

A P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében közvetlenül a rakparton vár, ahol a kultúra, a design és a gasztronómia természetesen fonódik össze. A hely két arcát ismerheted meg: reggel 10-től a kávézó vár frissítő presszóval, flat white-tal, házi sütikkel és könnyed beszélgetésekkel. Délután négytől nyit a bisztró rész, ahol szezonális fogások, saláták, hal- és húsételek, szendvicsek és alkalmi menük közül válogathatsz – kicsit elegánsabb hangulatban, mégis lazán.

A belső tér letisztult, modern, hatalmas üvegablakokon árad be a fény, miközben a Duna nyugalma és a Müpa kortárs építészete egyszerre hat rád.

És ha igazán nyári hangulatra vágysz, irány a terasz! Ahogy beköszönt a nyár megtelik élettel – limonádék, könnyed ételek, jó beszélgetések és koncert előtti pezsgők váltják egymást az asztalokon. A borlap válogatott hazai tételekkel dolgozik, rozékkal, fehérekkel, pezsgőkkel, de sörök, alkoholmentes frissítők és mindenféle kávé is megtalálható, amit csak megkívánhatsz egy napsütéses délutánon vagy egy hosszú nap végén.

A P’Art Kávéház és Bisztró tökéletes választás, ha egy kis kikapcsolódásra, jó ízekre és inspiráló környezetre vágysz a város szívében. Itt minden adott egy lassabb ebédhez, egy koncert előtti italhoz vagy csak egy nyugodt pillanathoz a Duna mellett – stílusosan, természetesen, jó hangulatban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Luxus teadélután Budapesten: az Anantarában a Gucci és a Zsolnay asztalához ülhetsz
Ez az a pont, ahol a kortárs olasz dizájn és a több mint 170 éves magyar kézművesség a gasztronómia nyelvén szólal meg.


Az Anantara New York Palace Budapest Hotel nem véletlenül vált a Nagykörút egyik legfelkapottabb pontjává. Történelmi múltja és a részletekben rejlő eleganciája miatt élmény ide betérni.

A szálloda lobbyja, magasba törő oszlopaival, aranyozott részleteivel önmagában is lenyűgöző. Itt egy egyszerű kávé is emlékezetes, de amikor az ételek és italok egy elegáns Zsolnay-Gucci kollaborációban érkeznek, az már egészen más szintet képvisel.

Zsolnay by Patrizia Gucci

A Zsolnay név szinte mindenkinek ismerősen cseng itthon. Nemcsak gyönyörű étkészletek vagy dísztárgyak miatt, hanem mert ott van a Mátyás-templom tetőcserepein, a budapesti Vásárcsarnok színes burkolatain, sőt, a Parlament egyes részein is. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 170 éve készít kézzel festett porcelánokat, és mára a magyar iparművészet egyik legismertebb szereplője lett.

Az elmúlt években a Zsolnay több izgalmas együttműködésben vett részt a Gucci divatházzal. Ezek közül az egyik legismertebb a „Rose by Patrizia Gucci” kollekció volt, amely rózsás mintájával és pasztell színeivel széles körben keresetté vált.

Az Anantara teadélutánján azonban már a legújabb kollekció darabjai tűnnek fel, melyek Magyarországon először itt, teadélután formájában debütálnak.

Patrizia Gucci festő, író és divattervező, és nem mellesleg Guccio Gucci, a márka alapítójának dédunokája. Az ő tervei alapján született meg ez a kollekció is.

A készlet minden darabját – a csészéktől a teáskannán át a cukortartóig – kézzel festették Pécsett, finom virágos-madaras mintával, és visszafogott, pasztelles színekkel. A mintákat vékony ecsetvonásokkal festik fel, és végül 18 karátos arannyal díszítik.

Ez a kollekció nemcsak azért figyelemre méltó, mert a Gucci és a Zsolnay neve egyszerre szerepel rajta, hanem mert

egy olyan közös alkotás, amelyben valóban találkozik az olasz elegancia és a magyar kézművesség.

És most már nemcsak egy vitrinben lehet megcsodálni: a hotel lobbyjában vagy karzatán egy teadélután keretében akár órákon át élvezhetjük mellettük a délutánt – süteményekkel, többféle teával, valódi luxuskörnyezetben.

Egy különleges teadélután Patrizia Gucci porcelánjaiból

Az Anantara teadélutánja tökéletes alkalom a lelassulásra és a tartalmas beszélgetésekre. A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok: először sós harapnivalók, aztán szendvicsek, végül sütemények. Minden kör ételhez külön tea érkezik: például fehér teát a szendvicsekhez, vagy bogyós gyümölcsös ízvilágú a desszertek mellé. Az egész kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes.

A felszolgálók segítenek a teaválasztásban, figyelnek minden apró részletre, miközben hagyják, hogy az ember nyugodtan elmerüljön az élményben.

Az ételsor sem mindennapi: kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár, sajtos polenta szarvasgombával, különféle mini szedvicsek, majd scones, minitorták és bonbonok zárják a sort. A vendégek akár pezsgővel vagy egy különleges koktéllal is kiegészíthetik a sort, például a "Patrizia’s Dream"-et, amelyben gin, Aperol, Italicus és barackpüré keveredik.

Megkérdeztük a séfet, Kiss Krisztiánt a menü összeállításáról, aki elárulta, hogy a nyári motívumok, melyek a porcelántányérokon és csészéken is visszaköszönnek, inspirálták az ízvilág kialakítását.

A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát kis falatok formájában is vissza tudják adni.

Ennek érdekében próbatányérokat is kaptak a kollekció debütálása előtt, és így tudták tökéletesen összehangolni az ízeket és a tálalást. Bár az Anantarában már korábban is elérhető volt a teadélután, azért ehhez a kollekcióhoz több ponton is frissítették a menüt, miközben a klasszikus elemek, mint az uborkás szendvics vagy a scone változatlanul megmaradtak.

"Ezekhez egyszerűen nem lehet hozzányúlni, hiszen a vendégek is ezeket keresik, és a tradíció fontos része az élménynek." - mondta a séf.

A Zsolnay x Gucci kollekció itt nemcsak dísz, hanem szerves része az élménynek. Ilyen készletből inni a teát már önmagában különleges érzés – amikor pedig mindez egy ilyen környezetben, ilyen falatokkal és kiszolgálással társul, akkor tényleg valami olyasmit él át az ember, ami túlmutat a hétköznapi gasztronómián.

Anantara teadélután

16 800 Ft/fő

Hétfőtől vasárnapig, 12:00–18:00 között

A menü tartalma:

- Kacsamáj brióson, marhatatár, sajtos polenta - Pisztrángos, meleg sajtos, uborkás szendvicsek - Mazsolás és sima scones vajkrémmel - Képviselőfánk, mini Rákóczi túrós, mini csokitorta, bonbonválogatás - Válogatott teák

Külön kérhető: koktélok (pl. Patrizia’s Dream), pezsgő, champagne


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Eldugott kerthelyiségek Budapesten – fedezd fel a város titkos oázisait
Nem könnyű megtalálni a fővárosban azokat a helyeket, ahol tényleg kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből, de ha tudjuk, melyik kapun kell benézni, varázslatos kertekre bukkanhatunk.


Összeválogattunk nektek hét különböző hangulatú kerthelyiséget, amelyeket jó szívvel ajánlunk. A Gundel Étterem és Kert, a Bazaar Budapest, a Szaletly Vendéglő és Kert, az Este11, az Arquitecto Pitpit, a Fióka és az Émile mind más karaktert képviselnek, de egyvalami közös bennük: tökéletes búvóhelyek a város zaja elől.

Gundel Étterem és Kert

A Gundel Étterem és Kert Budapest szívében, a Városligetben várja a nyüzsgés elől menekülőket. Az épület és az étterem elegáns, klimatizált tere kellemes menedék a nyári hőségben, de a századelős hangulatú, különleges kerthelyiséget sem érdemes kihagyni.

Korhű dekoráció, romantikus búvóhelyek, életnagyságú állatokat formázó szobrok, valamint hatalmas fák és buja növényzet teszik igazán egyedivé ezt a kertet.

A nyugodt ebédek és délutáni kávézások mellett az esti vacsorákat hangulatos fények és élőzene kíséri, amelyek még emlékezetesebbé teszik a látogatást.

Az étlap a magyar konyha klasszikusait modern köntösben kínálja. A nap folyamán változó kínálatában mindig megtalálhatók a Gundel hagyatékából származó fogások, valamint nemzetközi kedvencek. Az új étlap egyik kiemelkedő fogása a csirkéből készült Mátrai borzaska, illetve az aszalt meggyes Gundel csokoládétorta. A vegán vendégek számára pedig külön menüsorral készültek. A gazdag borválaszték mellett egyszerű limonádé vagy kávé is ünnepi díszben érkezik az asztalunkra.

A Gundel Kert programkínálata színes: rendszeresen tartanak zenés-táncos esteket, főleg a 40 év feletti korosztály számára, ahol vacsora mellett élőzenére lehet táncolni. Ezen kívül júliusban Zséda élő koncertje is várja a vendégeket, mely vacsorával egybekötve biztosan különleges élményt nyújt majd. A programra mindenképpen érdemes előre foglalni.

És bár apróságnak tűnhet, de fontos részlet, hogy Gundel Kert kiemelten kutyabarát hely, így a család minden tagja otthon érezheti magát itt.

Összességében a Gundel Kert nemcsak étterem, hanem egy komplex élményhelyszín, ahol a múlt és a jelen harmonikusan találkozik, és minden érzékünknek kikapcsolódást kínál.

Cím: 1146, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Fotó: Gundel
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bazaar Budapest

Ha a Dob utcában megpillantod a Bazaar feliratot, és belépsz, egy másik világba csöppensz: szinte hihetetlen, hogy ez a zölddel teli belső udvar is a bulinegyed része. Ez az oázisszerű tér egyszerre pihentető és intim, ahol a természet és a dizájn harmonikus egységet alkot.

A puha textilek, a változatos bútormegoldások és a buja növényzet együtt teremtenek laza, mégis hangulatos atmoszférát.

A Bazaar egy nagyobb épületegyüttes része, amelyben hotel és olasz étterem is működik, de maga a kerthelyiség külön világ: könnyed koktélok, közép-keleti és mediterrán inspirációjú fogások, barátságos, mégis pörgős hangulat.

Az étlap középpontjában a faszenes grill és a friss, szezonális alapanyagok állnak. A BBQ csirkeszárny, a pulled pork vagy a dukkah fűszeres padlizsán is jól példázzák ezt az irányt. Ráadásul a vegetáriánus opciók sem csak kiegészítésként szerepelnek, önálló karakterük van. A desszertek között olyan tételek bukkannak fel, mint a klasszikus crème brûlée, a kókuszos-mangós tápiókapuding vagy a kürtőskalács belga csokoládé mousse-szal - könnyed, mégis emlékezetes lezárást adhatnak.

A Bazaarban egyszerre van jelen a bazári élénkség és a kert nyugalma. Már egészen déltől olyan, mintha egy hatalmas kerti partiba csöppennénk. Este pedig DJ-szettek, látványkonyha és meleg fények teszik teljessé az élményt.

Egy igazi városi menedék, ahol a kikapcsolódás stílusos és természetes egyszerre.

Cím: 1072, Dob utca 18.

bazaarbudapest.com

Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó:Bazaar

Szaletly Vendéglő és Kert

A Szaletly Zugló szívében, a Stefánia úton található, alig pár percre a Városligettől. A név sem véletlen: a „szaletli” egy osztrák - magyar eredetű, kerti pavilon, amely nemcsak a hely nevét, hanem karakterét is adja. Hiszen a kert központi eleme ma is egy ilyen pavilon. Időtálló hangulat, ami összeköti a múltat a jelennel.

A szaletli mellett világos színű, modern bútorok, sok fehér részlet és burjánzó zöld növények teremtik meg azt az eklektikus, mégis letisztult atmoszférát, amely a Szaletly Kert védjegyévé vált. És ez a vizuális harmónia tükrözi a konyha szemléletét is: hagyományos magyar ízek kortárs, környezettudatos megközelítéssel.

Bernát Dániel séf a hazai termelők alapanyagaiból dolgozik, és olyan ételeket alkot, amelyek egyszerre idézik fel a klasszikus magyar konyhát, és mutatják meg annak új arcát.

Az új étlap egyik kihagyhatatlan fogás egy nagy visszatérő: a közönségkedvenc rakott krumpli. Meglepően friss kinézettel érkezik, de ízekben mégis ismerős és komfortos. (Házi kovászos uborkát kötelező kérni hozzá!) Hasonlóan működnek a desszertek is. A máglyarakás például egy klasszikus desszert modern, elegáns változatban.

A kerthelyiség kifejezetten barátságos, levegős és intim. A különálló boxok ideálisak egy csendes randira, a nagyobb asztalok pedig baráti vagy családi társaságokat is könnyedén befogadnak. A nyári estéket élőzene teszi teljessé, délutánonként pedig akár csak egy házi fagylaltért is érdemes betérni.

A Szaletly olyan hely, ahol a magyar konyha iránti tisztelet, a tudatos szemlélet és a jól átgondolt dizájn találkozik: napközben és este is kellemes menedék Zuglóban.

Cím: 1146 Budapest, Stefánia út 93.

szaletly.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Este11

Az Este11 négy éve nyitotta meg kapuit a Feneketlen-tó közelében. Kezdetben egy laza, grillezős hely volt, ahol koktélok mellett lehetett baráti körben lazítani, de szezonról szezonra fejlődött, finomodott, és mára egy igazán karakteres, gasztronómiailag is erős hellyé vált. A programkínálat is bővült: ma már az esti DJ-szettek éppúgy részei a hangulatnak, mint a kifinomultabb jazz sessionök vagy egy kellemesen pulzáló tech house este. A zene megadja az alapot, de mellette simán lehet beszélgetni is.

A hely befogadóképessége 200 fő fölött van, mégis meghitt tud maradni. Ha kettesben szeretnétek elvonulni, arra is alkalmas, de ha nagyobb társasággal ünnepelnétek, akkor is kényelmesen elfértek.

Az udvaron hatalmas gesztenyefa ad hűs árnyékot, így egy nyári délutánon akár gyerekkel, családdal vagy kutyával is érdemes betérni.

A gasztronómia mostanra igazán kiforrott: a lazább street food mellé idén megérkezett a Digó is, így már kemencében sülnek az autentikus, nápolyi stílusú pizzák. A kínálatban van még focaccia és antipasti is, úgyhogy akár egy komolyabb, olasz vacsora is összejöhet náluk.

Az italok terén is erősek: a széles hazai és nemzetközi borlap mellett sokak szerint itt van a város egyik legjobb Pornstar Martinije is. Ráadásul idén nyáron ennek az italnak a frozen változatával is kísérleteznek.

Cím: 1113, Villányi út 14.

este11.hu

Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Boldog Attilta Photography

Arquitecto Pitpit

Lehet, hogy ismeritek már a Padrónt – azt a belvárosi, spanyolos tapashelyet, ahol egymáshoz érnek a vállak, és minden falat megosztásra született. Nos, a Pitpit is ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, hasonló szemlélettel dolgozik, mégis egészen más élményt kínál: tágasabb, levegősebb, és különlegesebb helyszínen működik.

A nyolcadik kerületben, a MÉSZ-székház műemlék épületének pincéjében talált otthonra. Télen és rossz időben a boltíves, hangulatos pincehelyiség vár, de nyáron megnyitják a belső udvart, aminek egészen egyedi hangulata van.

A vadszőlővel és borostyánnal átszőtt falak tövében szobrok bújnak meg, és ez az épület szecessziós bájával együtt tényleg olyan a hangulat, mintha egy másik korba csöppennénk.

A Pitpit konyhája kozmopolita, erősen spanyol gyökerekkel. Pont olyan nyitottsággal dolgozik, mint maga a spanyol gasztronómia: több kultúra ízei és alapanyagai keverednek benne, de mindent átszűrnek a saját stílusukon.

Az étlap bőséges: akadnak különleges fogások, mint például borjúmirigy krémes burgonyával vagy fekete tintahalrizottó polippal, de a klasszikus tapasok sem hiányoznak. Ilyen például a patatas bravas, a maldonsóval tálalt padrón paprika, az olívabogyó-válogatás vagy a fokhagymás-chilis olajban sült garnéla. Ezeknél az egyszerűbb ételeknél is érezni, hogy minden falat ki van találva – akár az olívabogyó-válogatáson belül is többféle íz és textúra jelenik meg.

A megosztásra épülő tapasokhoz természetesen ital is jár: csapolt vermutból kortyolhattok, de többféle kombuchát is tartanak.

A Pitpit egyszerre otthonos és izgalmas. Olyan hely, ahol érdemes több fogást végigkóstolni, de akkor is maradandó élményt ad, ha csak egy italra ültök le ebbe a varázslatos, rejtett udvarba.

Cím: 1088, Ötpacsirta utca 2.

pitpit.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass AdriennFotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Fióka

A Fióka már 11 éve meghatározó szereplője a 12. kerület gasztronómiai életének. A Covid-időszak után szakítottak a korábbi bisztrókonyhával, és áttértek a small plate tematikára.

A helyet a boros körök is jól ismerik, hiszen a Fióka már a nyitás óta híres gazdag borkínálatáról. 2025 februárjától a Kis Bécs Buda is csatlakozott partnerként a borválaszték kialakításához, így ma már nemcsak étteremként, hanem borboltként is működnek. Rendszeresek a borkóstolók és a tematikus vacsoraestek, amelyeken a Kisbécs szakmai csapata is aktívan részt vesz. Ennek köszönhetően a borlap az elmúlt fél évben jelentősen átalakult: nagyobb hangsúlyt kaptak a közép-európai borvidékek – például az osztrák, horvát és szlovén tételek –, miközben a magyar boroknak továbbra is külön szekciójuk van.

A séf, Mézes Attila már korábban is a Fióka csapatát erősítette, most pedig új lendülettel tért vissza, hogy továbbvigye a sharing stílust. Júniustól franciás–magyaros, egyedi fúzióval dolgozik, ahol fontos szerepet kap a textúrák és színek játéka. De a Fióka klasszikusai (velős csont, húsleves, rántott szelet) természetesen változatlanul az étlapon maradtak.

A kert az elmúlt tizenegy évben számos kisebb-nagyobb eseménynek adott otthont.

Hétköznapokon közkedvelt találkozó- és randihely, ahol a gesztenyefák árnyékában kényelmesen el lehet bújni, estére pedig a lampionok finom fénye ad különleges hangulatot.

Hétvégén családbarát bisztróként működik, így a kisebbekkel érkezők is jól érezhetik magukat.

Nem véletlen, hogy sokan „budai oázisként” emlegetik a Fiókát: a nyüzsgő és forgalmas budai csomópont közvetlen közelében, mégis egy valódi zöld sziget vár rátok, ahol a hét minden napján be lehet ugrani egy laza ebédre, délutáni kávéra és desszertre, vagy egy kellemes esti borozásra.

Cím: 1122, Városmajor utca 75.

fiokaetterem.hu

Fotó: Fióka
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Fióka
Fotó: Fióka

Émile

Az Émile egy 1920-as években épült pasaréti villában működik, amelynek elegáns, mégis barátságos belső terei kellemes otthonosságot sugároznak. A történelmi miliő és a modern vendéglátás találkozása pedig hamar a budai törzshelyek közé emelte.

Nyáron egyértelműen a kert veszi át a főszerepet: árnyékos asztalok, több elvonulásra is alkalmas zug és gyereksarok teszik valódi zöld oázissá ezt a helyet.

De ha az időjárás nem kedvez a szabadtéri étkezésnek, a villa stílusos belső terei mindig kényelmes menedéket nyújtanak.

Az étlap középpontjában a reggelik állnak, és a legjobb hír, hogy ezeket egész nap lehet kérni. Így egy korán induló nap vagy egy kései brunch is működhet itt. A kínálat egyik kiemelkedő tétele a kétszemélyes reggelitorony. Több szinten sorakoznak rajta a sós és édes fogások: Eggs Benedict, friss croissant sonkával, kecskesajttal és zöldségekkel, végül pedig az amerikai palacsinta friss gyümölccsel és juharsziruppal. Ráadásul kávé és frissen facsart narancslé is jár hozzá

De az Émile nem csak a reggelikben erős. Az étlapon szezonális fogások is szerepelnek, ahol a magyar klasszikusokat friss, modern köntösben tálalják.

Emellett a földszinten működik a hozzájuk tartozó CACAO cukrászda is, ahol a sós és édes pékárúk mellett Gerbeaud sütemények, kenyerek és specialty kávék is kaphatóak, akár elvitelre is.

Az Émile egyszerre családias és elegáns, nyugodt, de mégis élénk hangulatú hely. Ideális egy hosszú reggelihez, egy délutáni süteményezéshez vagy akár egy koktélhoz is.

Cím: 1026, Orló utca 1.

emile.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: