GASZTRO
A Rovatból

Eldugott kerthelyiségek Budapesten – fedezd fel a város titkos oázisait

Nem könnyű megtalálni a fővárosban azokat a helyeket, ahol tényleg kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből, de ha tudjuk, melyik kapun kell benézni, varázslatos kertekre bukkanhatunk.


Összeválogattunk nektek hét különböző hangulatú kerthelyiséget, amelyeket jó szívvel ajánlunk. A Gundel Étterem és Kert, a Bazaar Budapest, a Szaletly Vendéglő és Kert, az Este11, az Arquitecto Pitpit, a Fióka és az Émile mind más karaktert képviselnek, de egyvalami közös bennük: tökéletes búvóhelyek a város zaja elől.

Gundel Étterem és Kert

A Gundel Étterem és Kert Budapest szívében, a Városligetben várja a nyüzsgés elől menekülőket. Az épület és az étterem elegáns, klimatizált tere kellemes menedék a nyári hőségben, de a századelős hangulatú, különleges kerthelyiséget sem érdemes kihagyni.

Korhű dekoráció, romantikus búvóhelyek, életnagyságú állatokat formázó szobrok, valamint hatalmas fák és buja növényzet teszik igazán egyedivé ezt a kertet.

A nyugodt ebédek és délutáni kávézások mellett az esti vacsorákat hangulatos fények és élőzene kíséri, amelyek még emlékezetesebbé teszik a látogatást.

Az étlap a magyar konyha klasszikusait modern köntösben kínálja. A nap folyamán változó kínálatában mindig megtalálhatók a Gundel hagyatékából származó fogások, valamint nemzetközi kedvencek. Az új étlap egyik kiemelkedő fogása a csirkéből készült Mátrai borzaska, illetve az aszalt meggyes Gundel csokoládétorta. A vegán vendégek számára pedig külön menüsorral készültek. A gazdag borválaszték mellett egyszerű limonádé vagy kávé is ünnepi díszben érkezik az asztalunkra.

A Gundel Kert programkínálata színes: rendszeresen tartanak zenés-táncos esteket, főleg a 40 év feletti korosztály számára, ahol vacsora mellett élőzenére lehet táncolni. Ezen kívül júliusban Zséda élő koncertje is várja a vendégeket, mely vacsorával egybekötve biztosan különleges élményt nyújt majd. A programra mindenképpen érdemes előre foglalni.

És bár apróságnak tűnhet, de fontos részlet, hogy Gundel Kert kiemelten kutyabarát hely, így a család minden tagja otthon érezheti magát itt.

Összességében a Gundel Kert nemcsak étterem, hanem egy komplex élményhelyszín, ahol a múlt és a jelen harmonikusan találkozik, és minden érzékünknek kikapcsolódást kínál.

Cím: 1146, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Fotó: Gundel
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bazaar Budapest

Ha a Dob utcában megpillantod a Bazaar feliratot, és belépsz, egy másik világba csöppensz: szinte hihetetlen, hogy ez a zölddel teli belső udvar is a bulinegyed része. Ez az oázisszerű tér egyszerre pihentető és intim, ahol a természet és a dizájn harmonikus egységet alkot.

A puha textilek, a változatos bútormegoldások és a buja növényzet együtt teremtenek laza, mégis hangulatos atmoszférát.

A Bazaar egy nagyobb épületegyüttes része, amelyben hotel és olasz étterem is működik, de maga a kerthelyiség külön világ: könnyed koktélok, közép-keleti és mediterrán inspirációjú fogások, barátságos, mégis pörgős hangulat.

Az étlap középpontjában a faszenes grill és a friss, szezonális alapanyagok állnak. A BBQ csirkeszárny, a pulled pork vagy a dukkah fűszeres padlizsán is jól példázzák ezt az irányt. Ráadásul a vegetáriánus opciók sem csak kiegészítésként szerepelnek, önálló karakterük van. A desszertek között olyan tételek bukkannak fel, mint a klasszikus crème brûlée, a kókuszos-mangós tápiókapuding vagy a kürtőskalács belga csokoládé mousse-szal - könnyed, mégis emlékezetes lezárást adhatnak.

A Bazaarban egyszerre van jelen a bazári élénkség és a kert nyugalma. Már egészen déltől olyan, mintha egy hatalmas kerti partiba csöppennénk. Este pedig DJ-szettek, látványkonyha és meleg fények teszik teljessé az élményt.

Egy igazi városi menedék, ahol a kikapcsolódás stílusos és természetes egyszerre.

Cím: 1072, Dob utca 18.

bazaarbudapest.com

Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó:Bazaar

Szaletly Vendéglő és Kert

A Szaletly Zugló szívében, a Stefánia úton található, alig pár percre a Városligettől. A név sem véletlen: a „szaletli” egy osztrák - magyar eredetű, kerti pavilon, amely nemcsak a hely nevét, hanem karakterét is adja. Hiszen a kert központi eleme ma is egy ilyen pavilon. Időtálló hangulat, ami összeköti a múltat a jelennel.

A szaletli mellett világos színű, modern bútorok, sok fehér részlet és burjánzó zöld növények teremtik meg azt az eklektikus, mégis letisztult atmoszférát, amely a Szaletly Kert védjegyévé vált. És ez a vizuális harmónia tükrözi a konyha szemléletét is: hagyományos magyar ízek kortárs, környezettudatos megközelítéssel.

Bernát Dániel séf a hazai termelők alapanyagaiból dolgozik, és olyan ételeket alkot, amelyek egyszerre idézik fel a klasszikus magyar konyhát, és mutatják meg annak új arcát.

Az új étlap egyik kihagyhatatlan fogás egy nagy visszatérő: a közönségkedvenc rakott krumpli. Meglepően friss kinézettel érkezik, de ízekben mégis ismerős és komfortos. (Házi kovászos uborkát kötelező kérni hozzá!) Hasonlóan működnek a desszertek is. A máglyarakás például egy klasszikus desszert modern, elegáns változatban.

A kerthelyiség kifejezetten barátságos, levegős és intim. A különálló boxok ideálisak egy csendes randira, a nagyobb asztalok pedig baráti vagy családi társaságokat is könnyedén befogadnak. A nyári estéket élőzene teszi teljessé, délutánonként pedig akár csak egy házi fagylaltért is érdemes betérni.

A Szaletly olyan hely, ahol a magyar konyha iránti tisztelet, a tudatos szemlélet és a jól átgondolt dizájn találkozik: napközben és este is kellemes menedék Zuglóban.

Cím: 1146 Budapest, Stefánia út 93.

szaletly.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Este11

Az Este11 négy éve nyitotta meg kapuit a Feneketlen-tó közelében. Kezdetben egy laza, grillezős hely volt, ahol koktélok mellett lehetett baráti körben lazítani, de szezonról szezonra fejlődött, finomodott, és mára egy igazán karakteres, gasztronómiailag is erős hellyé vált. A programkínálat is bővült: ma már az esti DJ-szettek éppúgy részei a hangulatnak, mint a kifinomultabb jazz sessionök vagy egy kellemesen pulzáló tech house este. A zene megadja az alapot, de mellette simán lehet beszélgetni is.

A hely befogadóképessége 200 fő fölött van, mégis meghitt tud maradni. Ha kettesben szeretnétek elvonulni, arra is alkalmas, de ha nagyobb társasággal ünnepelnétek, akkor is kényelmesen elfértek.

Az udvaron hatalmas gesztenyefa ad hűs árnyékot, így egy nyári délutánon akár gyerekkel, családdal vagy kutyával is érdemes betérni.

A gasztronómia mostanra igazán kiforrott: a lazább street food mellé idén megérkezett a Digó is, így már kemencében sülnek az autentikus, nápolyi stílusú pizzák. A kínálatban van még focaccia és antipasti is, úgyhogy akár egy komolyabb, olasz vacsora is összejöhet náluk.

Az italok terén is erősek: a széles hazai és nemzetközi borlap mellett sokak szerint itt van a város egyik legjobb Pornstar Martinije is. Ráadásul idén nyáron ennek az italnak a frozen változatával is kísérleteznek.

Cím: 1113, Villányi út 14.

este11.hu

Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Boldog Attilta Photography

Arquitecto Pitpit

Lehet, hogy ismeritek már a Padrónt – azt a belvárosi, spanyolos tapashelyet, ahol egymáshoz érnek a vállak, és minden falat megosztásra született. Nos, a Pitpit is ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, hasonló szemlélettel dolgozik, mégis egészen más élményt kínál: tágasabb, levegősebb, és különlegesebb helyszínen működik.

A nyolcadik kerületben, a MÉSZ-székház műemlék épületének pincéjében talált otthonra. Télen és rossz időben a boltíves, hangulatos pincehelyiség vár, de nyáron megnyitják a belső udvart, aminek egészen egyedi hangulata van.

A vadszőlővel és borostyánnal átszőtt falak tövében szobrok bújnak meg, és ez az épület szecessziós bájával együtt tényleg olyan a hangulat, mintha egy másik korba csöppennénk.

A Pitpit konyhája kozmopolita, erősen spanyol gyökerekkel. Pont olyan nyitottsággal dolgozik, mint maga a spanyol gasztronómia: több kultúra ízei és alapanyagai keverednek benne, de mindent átszűrnek a saját stílusukon.

Az étlap bőséges: akadnak különleges fogások, mint például borjúmirigy krémes burgonyával vagy fekete tintahalrizottó polippal, de a klasszikus tapasok sem hiányoznak. Ilyen például a patatas bravas, a maldonsóval tálalt padrón paprika, az olívabogyó-válogatás vagy a fokhagymás-chilis olajban sült garnéla. Ezeknél az egyszerűbb ételeknél is érezni, hogy minden falat ki van találva – akár az olívabogyó-válogatáson belül is többféle íz és textúra jelenik meg.

A megosztásra épülő tapasokhoz természetesen ital is jár: csapolt vermutból kortyolhattok, de többféle kombuchát is tartanak.

A Pitpit egyszerre otthonos és izgalmas. Olyan hely, ahol érdemes több fogást végigkóstolni, de akkor is maradandó élményt ad, ha csak egy italra ültök le ebbe a varázslatos, rejtett udvarba.

Cím: 1088, Ötpacsirta utca 2.

pitpit.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass AdriennFotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Fióka

A Fióka már 11 éve meghatározó szereplője a 12. kerület gasztronómiai életének. A Covid-időszak után szakítottak a korábbi bisztrókonyhával, és áttértek a small plate tematikára.

A helyet a boros körök is jól ismerik, hiszen a Fióka már a nyitás óta híres gazdag borkínálatáról. 2025 februárjától a Kis Bécs Buda is csatlakozott partnerként a borválaszték kialakításához, így ma már nemcsak étteremként, hanem borboltként is működnek. Rendszeresek a borkóstolók és a tematikus vacsoraestek, amelyeken a Kisbécs szakmai csapata is aktívan részt vesz. Ennek köszönhetően a borlap az elmúlt fél évben jelentősen átalakult: nagyobb hangsúlyt kaptak a közép-európai borvidékek – például az osztrák, horvát és szlovén tételek –, miközben a magyar boroknak továbbra is külön szekciójuk van.

A séf, Mézes Attila már korábban is a Fióka csapatát erősítette, most pedig új lendülettel tért vissza, hogy továbbvigye a sharing stílust. Júniustól franciás–magyaros, egyedi fúzióval dolgozik, ahol fontos szerepet kap a textúrák és színek játéka. De a Fióka klasszikusai (velős csont, húsleves, rántott szelet) természetesen változatlanul az étlapon maradtak.

A kert az elmúlt tizenegy évben számos kisebb-nagyobb eseménynek adott otthont.

Hétköznapokon közkedvelt találkozó- és randihely, ahol a gesztenyefák árnyékában kényelmesen el lehet bújni, estére pedig a lampionok finom fénye ad különleges hangulatot.

Hétvégén családbarát bisztróként működik, így a kisebbekkel érkezők is jól érezhetik magukat.

Nem véletlen, hogy sokan „budai oázisként” emlegetik a Fiókát: a nyüzsgő és forgalmas budai csomópont közvetlen közelében, mégis egy valódi zöld sziget vár rátok, ahol a hét minden napján be lehet ugrani egy laza ebédre, délutáni kávéra és desszertre, vagy egy kellemes esti borozásra.

Cím: 1122, Városmajor utca 75.

fiokaetterem.hu

Fotó: Fióka
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Fióka
Fotó: Fióka

Émile

Az Émile egy 1920-as években épült pasaréti villában működik, amelynek elegáns, mégis barátságos belső terei kellemes otthonosságot sugároznak. A történelmi miliő és a modern vendéglátás találkozása pedig hamar a budai törzshelyek közé emelte.

Nyáron egyértelműen a kert veszi át a főszerepet: árnyékos asztalok, több elvonulásra is alkalmas zug és gyereksarok teszik valódi zöld oázissá ezt a helyet.

De ha az időjárás nem kedvez a szabadtéri étkezésnek, a villa stílusos belső terei mindig kényelmes menedéket nyújtanak.

Az étlap középpontjában a reggelik állnak, és a legjobb hír, hogy ezeket egész nap lehet kérni. Így egy korán induló nap vagy egy kései brunch is működhet itt. A kínálat egyik kiemelkedő tétele a kétszemélyes reggelitorony. Több szinten sorakoznak rajta a sós és édes fogások: Eggs Benedict, friss croissant sonkával, kecskesajttal és zöldségekkel, végül pedig az amerikai palacsinta friss gyümölccsel és juharsziruppal. Ráadásul kávé és frissen facsart narancslé is jár hozzá

De az Émile nem csak a reggelikben erős. Az étlapon szezonális fogások is szerepelnek, ahol a magyar klasszikusokat friss, modern köntösben tálalják.

Emellett a földszinten működik a hozzájuk tartozó CACAO cukrászda is, ahol a sós és édes pékárúk mellett Gerbeaud sütemények, kenyerek és specialty kávék is kaphatóak, akár elvitelre is.

Az Émile egyszerre családias és elegáns, nyugodt, de mégis élénk hangulatú hely. Ideális egy hosszú reggelihez, egy délutáni süteményezéshez vagy akár egy koktélhoz is.

Cím: 1026, Orló utca 1.

emile.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
7 budapesti panorámás étterem, ahol a finom falatok mellé mesés kilátást is kapsz
Fedezd fel Budapest legszebb panorámás éttermeit, ahol a kulináris élményeket lenyűgöző kilátás koronázza meg.


Budapest egyszerre kínál gasztronómiai élményeket és látványos városképet – a kettő pedig a panorámás éttermekben találkozik a legszebb formájában. Akár a Duna hullámairól, akár egy történelmi épület tetejéről, akár a Gellért-hegy oldalából nézünk a városra, minden évszakban más arcát mutatja, és az élményt egy finom vacsora vagy egy pohár bor csak tovább fokozza.

Ebben a válogatásban hét olyan budapesti éttermet mutatunk be, ahol az ízek mellett a kilátás is csodás. A Spoon The Boat a Duna vizén ringatózva kínál romantikus vacsorát és különleges hétvégi programokat. A Városliget Café & Restaurant a Vajdahunyad várára és a Városligeti-tóra nyit panorámát minden évszakban. A Séf Asztala a Parlamentre néző teraszával és magyaros comfort food fogásaival várja a vendégeket. A 360 Bár a Párisi Nagy Áruház tetejéről ad teljes körpanorámát, mediterrán hangulattal és látványos fogásokkal. A Búsuló Juhász a Gellért-hegyről mutatja meg a város egyik legszebb panorámáját, klasszikus vendéglátással. A Halászbástya Étterem világörökségi környezetben kínál magyar hagyományokra épülő konyhát. Végül az Esetleg Bisztró a Duna-parti bisztróhangulatot és a Szabadság híd látványát hozza közel.

Spoon The Boat

Ha vízparti élményre vágysz a belváros szívében, kevés különlegesebb helyet találsz, mint a Spoon The Boat, amely közvetlenül a Dunán ringatózik a Vigadó térnél.

Innen pazar kilátás nyílik a Lánchídra és a Budai Várra – a látvány önmagában is felejthetetlen, de a kellemes dunai szellő, a frissen készült fogások, a hűsítő koktélok és a gyümölcsös fagyikelyhek csak tovább fokozzák az élményt.

A belső tér elegáns, modern, mégis barátságos. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően szinte minden asztalt a kilátás ural, a nyári hónapokban pedig a külső fedélzet a legkedveltebb hely.  A Spoon fedélzetén minden érzékünket kényeztetik: tökéletes választás egy hétköznapi ebédre, egy romantikus vacsorára vagy egy különleges hétvégi programra. Utóbbiakból pedig nincs hiány – hétvégén a családi ebédmenühöz vagy a Rum Adventure rumkóstoló programhoz exkluzív dunai városnéző hajózás is társul, amelyre közvetlenül a Spoon saját pontonjáról szállhatsz fel. A kínálat a nemzetközi és magyar konyha fogásait ötvözi modern tálalással. Könnyed előételek, szezonális főételek és látványos desszertek alkotják az étlapot.

Munka után is érdemes célba venni a hajót, hiszen szerdától péntekig elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain, Budapest szívében vacsorázhatsz. A hely mottója pedig könnyen valósággá válik: "Szerelembe ejtünk Budapesttel."

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café a Műjégpálya épületében található, ahonnan az étterem minden ablakából

tökéletes kilátás nyílik a Városligeti-tóra és a Vajdahunyad várára.

A Hősök tere, a Műcsarnok és a Néprajzi Múzeum szomszédságában megbújó étterem igazi városi menedék: madárcsicsergés, finom ételek és hűsítő italok várnak, miközben pillanatok alatt úgy érzed, mintha nyaralni érkeztél volna. Akár egy frissítőre, akár könnyed ebédre vagy vacsorára ülsz le, a nyugodt, zöld környezet rögtön kiszakít a városi nyüzsgésből.

A belső tér elegáns, tágas és világos, a nagy ablakok keretként foglalják magukba a tó és a vár látványát. A Tavirózsa terem különösen kedvelt fotópont, ahol a vendégek szívesen készítenek képeket magukról és a háttérben magasodó várkastélyról. A hangulat nyugodt, családbarát, ugyanakkor a természet közelsége és az intimebb asztalok miatt romantikus vacsorákhoz is ideális.

A konyha sokoldalú, a nyári étlap friss és kreatív fogásokkal vár. Könnyed saláták, szezonális levesek, tartalmas főételek és házi desszertek közül válogathatsz, a kávékínálat pedig kifejezetten figyelemre méltó. A forró napokon a házi limonádék adják a legjobb frissítést, esténként pedig szerdától vasárnapig élő gitárzene kíséri az étkezéseket. A Városliget Café & Restaurant egyszerre nyugodt, elegáns és barátságos – egy olyan hely, ahová mindig jó érzés visszatérni.

Séf Asztala

Budapest szívében, a Parlament közvetlen szomszédságában, a Duna-part fölött találod a Séf Asztalát – egy helyet, ahol az étkezés mellé a város egyik legszebb panorámája jár.

A Kossuth téri teraszról szinte karnyújtásnyira magasodik a Parlament impozáns épülete, miközben a tér eklektikus házai és a budai oldal panorámája csak tovább emelik a látvány különleges hangulatát.

A Séf Asztala egyszerre deli, kávézó és pékség, de leginkább egy gasztronómiai menedék, ahol a jól ismert magyar fogások új, letisztult formában, mégis elérhető módon kerülnek eléd. A koncepció mögött Wolf András séf áll, aki évtizedek óta dolgozik azon, hogy a magyar konyha hagyományos ízei – a szaftos gulyás, a házi nudli vagy akár egy jó rántott hús – ne csupán nosztalgiából éljenek, hanem a modern városi étkezés részei legyenek. Az étlap könnyed, magyaros, mégis nemzetközi szemléletű: friss péksütemények, kovászos szendvicsek, minőségi saláták és meleg fogások sorakoznak rajta. A reggeli kínálatban tojásételek, Shakshuka, a krémes Egg Benedict, a ropogós lángos és az édes New York roll is helyet kapott.

A teraszon ülve olyan, mintha Budapest képeslapja elevenedne meg előtted – ez az élmény pedig egy bőséges, magyaros comfort food fogás vagy egy finom olasz kávé mellett válik teljessé. A Séf Asztala nemcsak a turisták célpontja: a környék irodáiból érkező dolgozók, a helyiek és a visszajáró vendégek is felfedezték maguknak. Legyen szó egy kiadós ebédről, egy nyugodt délutáni kávéról vagy akár az augusztus 20-i tűzijáték előtti vacsoráról, igazi pihenőhely a város közepén, ahol az étel, a panoráma és a hangulat egyaránt maradandó élményt kínál.

360 Bár

A 360 Bar a történelmi Párisi Nagy Áruház tetején, az Andrássy út legmagasabb pontján vár, ahonnan tényleg teljes körpanoráma nyílik a városra.

Innen egyszerre pillanthatod meg a Parlamentet, a Bazilikát, a Citadellát, a Hősök terét és Budapest számtalan ikonikus épületét.

Nappal kristálytisztán kirajzolódnak a részletek, este pedig a kivilágított város fényei ragyognak körbe. Nyáron a csillagos égbolt alatt, open air hangulatban, nyitott bárpulttal és mediterrán nyaralásokat idéző, meghitt fényekkel várják a vendégeket.

A tetőterasz atmoszférája fiatalos és pezsgő: égősorok, buja növényzet, színes textilek és élő DJ-szettek gondoskodnak arról, hogy mindig történjen valami. A közönség vegyes – helyiek és turisták egyaránt felbukkannak –, sokan pedig kifejezetten a naplemente miatt érkeznek, így ha ezt az élményt szeretnéd elcsípni, érdemes előre asztalt foglalni. A magasból érkező friss szellő a legforróbb nyári napokon is üdítő, így a terasz még a hőségben is kellemes.

Ha megéheznél a panoráma és a nyári hangulat mellé, a bár klasszikus fogásokkal is készül: választhatsz szaftos burgert, bőrén sült lazacot vagy megosztásra szánt két fős mediterrán fogásokat is – bőven van miből falatozni, akár egy könnyed vacsorára is. A házi készítésű buciával és fűszeres mango chutney-val készült Rooftop Special Burger kihagyhatatlan, de a kétfős Tomahawk Steak vagy a Brazil Rib-Eye (amely egy fűvel táplált brazil marha rib-eye-ból készül) chimichurri szósszal is komoly rajongótáborral bír. A széles borkínálat és a signature koktélok tökéletesen illenek a látványhoz, így a 360 Bar nemcsak a szemnek, hanem az ízlelőbimbóknak is igazi élmény.

Búsuló Juhász Étterem

A Gellért-hegy tetején, a város fölé magasodva találod a Búsuló Juhászt, amely 1937 óta része Budapest éttermi életének.

Innen a főváros teljes panorámája tárul eléd: a Dunán átívelő hidak, a Parlament, a pesti belváros és a budai hegyek mind egyszerre láthatók.

A kilátás évszaktól függetlenül magával ragadó, télen a hófedte város, nyáron pedig a zöld lombok és a fényben fürdő utcák adják a látvány alapját.

Az étterem belső tere klasszikus, elegáns, a múlt értékeit megőrizve, de a modern igényekhez igazítva. Fekete-fehérbe öltözött pincérek és bárzongora teremti meg az ünnepélyes hangulatot. A vendégkör változatos: családok, turisták és üzletemberek egyaránt megfordulnak itt. A nagy ablakok minden asztalt a panoráma felé fordítanak, így a látvány mindig része az étkezésnek.

A konyha a polgári magyar gasztronómiára épít, hangsúlyos borkínálattal. A fogások között megtalálhatók a klasszikus húsételek, friss halak és szezonális zöldségköretek, mind igényesen tálalva. Az étterem rendszeresen ad otthont különleges eseményeknek – leánykéréseknek, esküvőknek, ünnepi vacsoráknak –, ami nem véletlen, hiszen a helyszín eleganciája és a kilátás párosítása ritka értéket képvisel.

Halászbástya Étterem

A Halászbástya Étterem a Budai Vár szívében,

világörökségi helyszínen található, közvetlen kilátással a Parlamentre és a Dunára.

A panoráma a város egyik legismertebb képeslapmotívuma: a folyó fölött ívelő hidak, a pesti belváros sziluettje és a Gellért-hegy látképe egyszerre jelenik meg a vendég előtt. Különösen naplementekor varázslatos, amikor a fények lassan átváltanak az esti ragyogásba.

A belső tér a történelmi környezethez méltóan elegáns és impozáns, modern kiegészítőkkel. A nagy ablakok és a terasz minden évszakban élvezhetővé teszik a kilátást. Az étterem nem véletlenül kedvelt helyszín eljegyzésekhez, esküvőkhöz és születésnapi vacsorákhoz, hiszen egyszerre sugároz romantikát és exkluzivitást.

Szabó Barna konyhafőnök vezetésével a menü a magyar hagyományokból merít, de modern köntösben. A szezonalitás fontos szerepet kap, az ételekhez felhasznált alapanyagok frissen, gondos válogatással érkeznek. A Halászbástya Étterem minden szempontból teljes élményt kínál: az elhelyezkedés, az építészeti környezet, a gasztronómia és a kiszolgálás együttese emeli a város legkülönlegesebb éttermei közé.

Esetleg Bisztró

A Bálnában, közvetlenül a Duna-parton található Esetleg Bisztró egyszerre nyújt városi pezsgést és vízparti nyugalmat.

A nagy teraszról tökéletes rálátás nyílik a Szabadság hídra és a Műegyetem épületére, ami különösen naplementekor látványos.

A folyó közelsége miatt a nyári esték itt hűvösebbek, a téli időszakban pedig a belső térből, hatalmas ablakokon keresztül élvezheted a panorámát.

A belső kialakítás a loft stílust és a francia vidéki hangulatot ötvözi: fa felületek, kék árnyalatok és otthonos részletek teszik barátságossá a teret. Az étterem akusztikus koncertekkel, élő zenével és tematikus estekkel is várja a vendégeket, így nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális élményt is nyújt. A vendégkör változatos, a lazább hangulat miatt baráti összejövetelekre és hétvégi családi ebédekre egyaránt ideális.

A bisztrókonyha szezonális, friss alapanyagokra épül, amelyeket a közeli Vásárcsarnokból szereznek be. Az étlap rövid, de minden fogás igényesen elkészített, a levesektől az előételeken át a főételekig és desszertekig. A bor- és fröccskínálat nyáron kifejezetten kedvelt, a téli időszakban pedig a forró italok és a tartalmasabb ételek dominálnak. Az Esetleg Bisztró egyszerre adja a Duna-parti panoráma nyugalmát és a városi élet pezsgését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Meglepően jó dolgokat találsz, ha elszakadsz az olcsó sörtől – Kóstold végig Magyarországot a Magyar Ízek utcáján
A Magyar Ízek utcája ma és holnap is egész nap várja a látogatókat. A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 19.



Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazárnál, amely mára a Szent István-napi ünnepségek egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye lett.

A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.

A rendezvény célja, hogy megmutassa a Kárpát-medence gasztrokultúrájának gazdagságát, sokféle technológiát és ízt, a hagyományostól az egészen modern megoldásokig. Az idei év kiemelt tematikája a „Vadat és halat”, a díszvendég pedig Kárpátalja, így a magyarországi vad- és halételek mellett a kárpátaljai konyhával is találkozhatnak az érdeklődők.

A programkínálat szintén változatos: a színpadon könnyűzenei koncertek, világzene és blues váltják egymást, családoknak bábelőadásokkal és gyerekprogramokkal készültek, a rakparton pedig kézműves foglalkozások, állatvédő szervezetek és kulturális bemutatók egészítik ki a gasztronómiai felhozatalt.

Amikor hétfőn kilátogattunk a rendezvényre, még nem lehetett megkóstolni Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortáját, de mától déltől ezek is elérhetők a látogatók számára. Idén a Dobos-torta merész újragondolása, a „DCJ Stílusgyakorlat” lett Magyarország Tortája, a cukormentes kategóriában pedig az „Álmodozó” nyert, amely csokoládéval, meggyel és fahéjjal készült.

Hasonlóan nagy érdeklődés kíséri a Magyar Pékszövetség idei versenyének győzteseit is. Három kategóriában hirdettek nyertest: a Szent István-napi kenyér címet az „Alföldi pajta kenyér – tönkölyliszttel” nyerte el, az innovatív kenyerek között a Mediterrán Kenyér bizonyult a legjobbnak, míg

a leveles sétáló sütemények versenyének első helyezettje a Három Tarka Macska Kézműves Pékség „Augusztusi Álom” nevű édessége lett.

Ez utóbbit mi is megkóstoltuk, és bár az ára (2950 forint) elsőre meghökkentő lehet, a minősége és kidolgozottsága sok mindent megmagyaráz.

A Három Tarka Macska eddig is híres volt igényes, különleges péksüteményeiről, de az Augusztusi Álom talán még ezeket is felülmúlja. A laminált croissant-tészta belsejében meggyszósz és brownie-töltelék rejtőzik, ami különleges textúrát és gazdag ízt ad a süteménynek. Nem arról van szó, hogy egy-egy kiskanálnyi töltelék kerül a közepébe: minden falat tele van meggyes és csokoládés rétegekkel, így a roppanós tészta és a puha, gazdag belső együttese valóban ünnepi élményt ad.

Mi egy különleges desszertként tekintettünk rá, amit egyszer valóban érdemes kipróbálni.

A Szent István-napi rendezvénysorozathoz idén is kapcsolódnak a kedvezményes SZIN pontok, ahol meglepően baráti árakon lehet italokat és rágcsálnivalókat venni.

A fél literes ásványvíz például 250 forint, a csapolt sör 380 forint, a pogácsa pedig 275 forintba kerül. Ilyen árakat a rakparton máshol nemigen találni.

Két ilyen bódéval mi is találkoztunk a Magyar Ízek utcáján: egy a bejáratnál, egy pedig a végén kapott helyet. Az egyetlen kérdés csak az, hogy a rendezvény három napja alatt vajon kitartanak-e majd a készletek, hiszen több százezer látogató fordul meg ilyenkor.

Fontos azonban látni, hogy ez a vásár nem elsősorban a kedvezményes árakról szól, hanem az újdonságokról, a különleges ételek felfedezéséről. Éppen ezért talán nem is érdemes összehasonlítani a SZIN pontok árszintjét a Magyar Ízek utcáján kínált termékekével. A kettő teljesen más célt szolgál.

A szervezők egyébként praktikus szempontokra is gondoltak:

a kedvezményes bódék közelében kaptak helyet a kihelyezett mosdók, egy az utca elején, egy a végén.

Itt is felmerül bennünk a kérdés, hogy a várható tömeghez mérten ez a két helyszín elég lesz-e.

Kínálat és árak a Magyar Ízek utcáján

A színpad közelében rögtön a Pécsi Sörfőzde standja áll, így azonnal képbe kerültünk a sörös vonal árazásával: a csapolt sör 850 Ft-tól indul, de egy prémium búza már 1800 Ft. Ha valaki inkább alkoholmentesre vágyik, egy dobozos radler 800 Ft-ért vihető. Nem messze innen egy kávés pultnál a presszó 800 Ft, a jeges kávé pedig 1600 Ft. Náluk egészen elvetemült kávés-sörös kombinációk is kaphatóak.

Annál a standnál, ahol a Szent István-napi kenyeret is meg lehet vásárolni (2200 Ft), házi réteseket is kínálnak (1400 Ft), valamint klasszikus süteményeket (1200 Ft).

Innen csak pár lépés a Három Tarka Macska pultja, akikről már szó esett a díjnyertes sétálódesszertjük miatt. De ha valaki náluk szeretne kóstolni, nem muszáj rögtön a borsosabb árú különlegességet választania: a crookie (croissant + cookie) 1490 Ft, míg egy sajtos pogácsa 690 Ft. Az édességkínálatot színesíti egy erdélyi csokis stand is, ahol hatalmas házi csokitömbökből tördelnek szeleteket, 100 grammonként 2300 Ft-ért.

Rengeteg olyan csemege is akad, amit kifejezetten otthonra vásárolhat az ember. Teák, kolbászok, szörpök, csiliszószok és mézek váltják egymást. Itt az árak azért elég változóak, de általánosságban elmondható, hogy a szokásos áraikkal települtek ki a termelők.

A sós falatok között igazi sláger a sajttál: 1500 forintért már kapható egy kis méretű válogatás, a nagyobbak pedig 2000–2100 forintért vihetők. Ha viszont valami igazán tartalmasra vágyunk, a street food vonalon a „gulyásbomba” (kiflibe töltött pörkölt) 2500 Ft, a „hundog” pedig 3800 Ft.

Csehország is képviselteti magát a rendezvényen, így a prágai pultnál egy korsó világos láger 1000 Ft/3 dl, de kóstolhatunk kofolát is (a csehek gyógynövényes üdítőjét) 700 forintért.

A magyar klasszikusok közül a töltött káposzta és a sült kolbász is kapható, mindkettő 4500 Ft körül mozog. A vadhúsok kedvelői pedig szarvaspörköltet vagy vadász aprópecsenyét találhatnak 4800 Ft-ért.

A édesebb vonal különlegességei közül is kiemelkedik a Boldogi Nagyrózsa (1600 Ft), ami olajban sült, ropogós fánkféle, többféle ízesítéssel.

És erdélyi lepények (2500 Ft-tól), kárpátaljai cseburék (2000 Ft), vagy épp lekváros csörögefánk (2000 Ft/adag) is várják a kóstolni vágyókat.

És hogy ne maradjon ki a nagy összehasonlítási alap: egy sima lángos 2500 Ft.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A jövő már a tányéron van: a fiatal generáció írja a magyar gasztronómia új fejezetét
A Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó formáció, amelyet olyan fiatal szakemberek alkotnak, akik a gasztronómia iránti elhivatottságukat és kísérletező kedvüket szeretnék vendégélménybe sűríteni.


Amikor meghívót kaptam a „Szikra” nevű vacsorára, még nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok.

A meghívás egy fiatal séftől, Tóth Józseftől érkezett, aki a Lestyán Projektet vezeti.

A levélből kiderült, hogy a Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó szakmai csapat, amely lelkes fiatalokat gyűjt össze.

A céljuk, hogy a csúcsgasztronómiát közérthetőbbé tegyék, miközben megőrzik annak magas színvonalát.

A Lestyán pop-up formátumban működik: a csapat mindig más és más helyszínen bukkan fel. Ezúttal a Kertész utcai, egykori Laurel étterem tereit töltötték meg ízekkel, és itt rendezték meg a „Szikra” nevű, nyári ízekre épülő vacsorát.

A menü kísérletező és végig izgalmas volt, és az élmény megerősített abban, hogy a magyar gasztronómia jövőjét már most egy új, tehetséges generáció írja.

Fiatal, lendületes csapat, komoly szakmai alappal

Ahhoz, hogy igazán megértsük a menü mögötti filozófiát, érdemes előbb megismerni a csapatot.

A séf, Tóth József (vagy ahogy sokan hívják, Azsi) mindössze 20 éves, de 14 éves kora óta konyhán dolgozik.

A pályáját a Gundelben kezdte, majd az Arany Kaviár étteremben folytatta.

"Az Arany Kaviárban annyira megszerettem a helyet és a csapatot, hogy a tanulóévek után egyből fel is vettek, és végigjárhattam a ranglétrát. Kanász László akkori séfem rengeteget formált a gondolkodásomon: rendszerszemléletet, precizitást és konyhai fegyelmet tanultam tőle. Attila és Szása (szerk.: Molnár Attila és Nyíri Szása, a hely tulajdonosai), a vendéglátás kiváló alakjai, a vendégközpontúság fontosságát mutatták meg számomra, ezért nagyon hálás vagyok az ott töltött időért.

Lehetősége volt több Michelin-csillagos étteremben is tapasztalatot szerezni, de a legmeghatározóbb élményként a New Yorkban, a Per Se-ben eltöltött időt emeli ki.

"Lenyűgözött, hogy magas vendégszám mellett is milyen precízen, szervezetten és jókedvűen zajlott minden, miközben olyan alapanyagokkal és technológiákkal találkoztam, amelyek addig teljesen újak voltak számomra."

A Lestyán csapatának legidősebb tagja is mindössze 27 éves, így valóban egy lendületes, fiatal formációról van szó.

A tagok (Máté, Marci, Bánk, Dani és Orsi) hasonlóan fiatalok, és hasonlóan elhivatottak.

"Mindannyian folyamatosan képezzük magunkat, a projekt mellett is aktívan dolgozunk, és közben szívjuk magunkba az új tudást, hogy mindig előre haladjunk.

Nagy örömmel tölt el hogy egyre több fiatal, korunkbeli csatlakozna hozzánk és szeretne együtt fejlődni, új dolgokat kipróbálni, akár tanulni ezt azt a másiktól."

Szikra – nyár 11 fogásban

Az este menüje a nyár és a grillezés köré épült, szezonális alapanyagokra, izgalmas textúrákra és precíz technológiákra építve. A csapat a francia alapot, a japán fegyelmet és a magyar identitást ötvözi, ami minden egyes fogáson érződött.

A 11 fogásból most csak pár ételt részleteznék, kedvcsináló gyanánt.

Az egyik kedvencünk a chawanmushi volt. Ez a japán tojáskocsonya sáfránnyal, kápia kosho-val, fermentált édesköménnyel és lazacikrával készült, amit forró, halászlé ízeivel készült dashival öntöttek fel. Ez a fogás tökéletesen példázta a projekt izgalmas, fúziós stílusát.

Ott volt a halászlé íze a szánkban, miközben a tálalási forma és a textúrák nem is állhattak volna távolabb tőle.

A sült káposztás fogás a Lestyán Projekt egyik signature eleme, ami több vacsorán is visszatért már. Ezúttal egy nyári verziót készítettek belőle, melyet ötfűszeres emulzióval, hagymakrémmel, bergamottal és édes misóval ízesített kapriszósszal kísértek, végül fehér kombu olajjal fejeztek be.

Én mindig azon a ponton kapom fel a fejem a vacsora közben, amikor nagy darab húsok és állati összetevők nélkül is robbannak az ízek a számban, így ennél a fogásnál éreztem azt, hogy igazán megérkezett hozzám az üzenet.

A tőkehalat vajban készítették, mellé szezonális zöldségekből összeállított, fermentált karalábé-juice és klorofillpaszta alapú ragu került. Az egészet egy könnyed joghurtos hab és kevés wasabi kísérte, így harmonikus, friss és mégis komplex fogás született.

Desszertként a feketeszezám–paradicsom–málna kombináció érkezett, amelyen keresztül a séf a savanykás, édeskés és umami ízjegyekkel játszott. A tányér alján egy aszalt és égetett paradicsomragu kapott helyet, amit egy 48 órán át csepegtetett, majd visszaredukált paradicsomvíz egészített ki. Ezen egy feketeszezám chantilly ült, amire sós morzsát szórtak, a tetején pedig egy igazán frissítő, nyári málnasorbet kapott helyet, amibe pirított feketeszezámot tettek.

Ez a fogás igazán ínyenc élmény volt. A feketeszezám, a paradicsom és a málna meglepő harmóniája izgalmasan feszegette a hagyományos desszertek határait.

A Lestyán Projekt a tudatosságra is nagy hangsúlyt fektet.

A csapat 99%-ban magyar termelőktől szerzi be az alapanyagokat, a maradék 1%-ot pedig olyan kuriózumok teszik ki, amelyek itthon nehezen elérhetőek.

A vacsorákon felszolgált borok is nagyrészt magyar borászok pincéiből származnak.

Törekszenek arra, hogy a magas szintű fine dining mindenki számára élvezhető legyen, így a menüben a vegetáriánus, peszketáriánus vagy ételérzékenységgel élők is megtalálják a nekik megfelelő fogásokat.

Minden menün szerepelnek zero waste fogások is, amelyekben az előregondolkodást és a tudatosságot mutatják be a vendégeknek.

Több mint vacsora

A Lestyán Projekt vacsorái általában 1–2 havonta követik egymást, és az utóbbi időben vidéki pop-up eseményekkel is bővültek. A csapat a saját szervezésű estek mellett nyit a catering és privát rendezvények felé is.

Érdemes követni őket Facebookon, mert a friss eseményeket minden alkalommal itt hirdetik meg.

A szakmában gyakran hallani aggodalmakat arról, hogy kevés a tettre kész fiatal, aki komolyan, alázattal áll a pályához. A Lestyán Projekt viszont ennek az ellenkezőjét bizonyítja:

ezek a fiatalok hajlandóak keményen dolgozni, tanulni, tapasztalatot gyűjteni, és közben a saját ötleteiket is megvalósítani.

József és csapata nem feszengenek a munka közben, az alkotás öröme és a sikerek viszik őket előre.

Nem tudhatjuk, hogy ki lesz később egy nagynevű étterem vezető séfje, vagy ki robban be saját projektjével, de az biztos, hogy most van lehetőségünk a legelején elcsípni őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Megkóstoltuk az ország tortáit: videón az első benyomások
Augusztus 19-től elérhető az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája. Stábunk már meg is kóstolta az ünnepi finomságokat.
F. O. - szmo.hu
2025. augusztus 19.



A Magyarország Tortája címet idén a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta nyerte el, mely az eredeti dobostorta mesterének – Dobos Carl Józsefnek – monogramját viseli. A torta készítői Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei,

A Magyarország Cukormentes Tortája címet 2025-ben az Álmodozó elnevezésű tortának ítélte oda a zsűri, amely a meggy és a csokoládé dominanciájával felidézi a Lúdláb vagy a Rigójancsi ízvilágát. A torta megalkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza.

A Pénzcentrum több száz cukrászdát megkérdezett arról, hogy mennyiért adják majd a tortákat. Elemzésük szerinta leggyakoribb említett ár 1500 forint, a legalacsonyabb összeg 1200 forint, a legmagasabb pedig 2500 forint volt. Rossz hír, hogy mire a győztes tortákat kiválasztották és kihirdették, a két fő alapanyag jelentősen drágult: a csokoládé és a meggy is.

A két győztes tortát már meg is kóstoltuk. Íme az első benyomásaink:

@szeretlekmagyarorszag.hu Megkóstoltuk az ország tortáit! @IDEÁL DESSZERT #orszagtortaja #dobostorta #cukraszda #szmo #budapest ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET: