hirdetés

KARÁCSONY
A Rovatból
hirdetés

Átlagosan 60 ezer forintot tervezünk költeni idén karácsonyi ajándékokra egy felmérés szerint

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek elsősorban kiket szeretnének megajándékozni, és mik a legnépszerűbb ajándékok idén.
MTI, címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. november 03.


Link másolása

hirdetés

Az idén a karácsonyi ajándékokra szánt keret átlagosan 60 411 forint, ami 15,5 százalékos növekedés a tavalyi 52 300 forinthoz képest; a karácsonyi ajándékokra szánt kiadás az egy háztartásra vetített átlagos, nettó, havi jövedelem akár 17 százalékát is jelentheti - közölte az Árukereső.hu és a GKI Digital kedden az MTI-vel.

Az Árukereső.hu megbízásából a GKI Digital októberben készített online, reprezentatív felmérést 1575 ember bevonásával. A kutatás immár hetedik éve vizsgálja a felnőtt lakosság karácsonyi ajándékvásárlási terveit, szokásait.

A válaszadók az idén egy ajándékra átlagosan 9017 forintot szánnak, ez mintegy 600 forinttal elmarad a tavalyi hasonló adattól.

Ez ugyanakkor nem meglepő, hiszen a megkérdezettek idén karácsonykor több embert terveznek megajándékozni: míg 2019-hez képest 2020-ra átlagosan 8-ról 5-re csökkent a megajándékozottak listája, addig 2021-ben átlagosan 7 embernek terveznek karácsonyi ajándékot vásárolni.

A megkérdezettek 62 százaléka elsősorban párjának, férjének, feleségének tervez ajándékot venni, emellett a válaszadók 26 százaléka párja rokonságát, 20 százaléka pedig barátait tervezi megajándékozni. Az átlagosan több mint 60 ezer forintos keret közel 28 százalékát a gyerekek ajándékaira szánják a válaszadók.

A felmérés alapján a koronavírus-járvány a tavalyi karácsonyi szezonban átrajzolta a slágertermékek körét:

egy évvel ezelőtt a három legnépszerűbb ajándék a ruházati cikk, a játék, valamint a szépségápolás és kozmetikum volt. Az idén - a járvány előtti évekhez hasonlóan - ismét a szórakoztató elektronikai termékekre van a legnagyobb az igény, ezt követik a ruházati cikkek és a játékok.

Tavaly a járványügyi korlátozások miatt az ajándékok beszerzése minden korábbi évnél erőteljesebben támaszkodott az online értékesítésre. Az online kiskereskedelem többek között az év végi rekordforgalmaknak köszönhetően tudott Magyarországon 45 százalékkal bővülni.

hirdetés

A közlemény szerint bár elkezdődött a járvány negyedik hulláma, az elmúlt hónapok lazításai és a 60 százalék körüli átoltottság bátrabbá, optimistábbá tette a lakosságot, ismét megteltek a vendéglátóhelyek, bevásárlóközpontok, és az idei ünnepi szezonban az ajándékvásárlásban nagyobb teret kaphat a hagyományos kereskedelem. Míg tavaly az ünnepi szezonban a válaszadók 86 százaléka tervezte az ajándékok beszerzését webáruházból, az idén ez az arány 77 százalékra csökkent, és a tavalyi 49 százalékról 57 százalékra nőtt azok aránya, akik bevásárlóközpontokban, plázákban szeretnének vásárolni.

Megjegyzik, hogy a novemberben kifizetésre kerülő, egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémium - amelynek hatásával a felmérés idején nem számoltak - még tovább emeli mintegy 2,5 millió nyugdíjas szabadon elkölthető jövedelmét, így esetükben az extra juttatás hatása a karácsonyi költségvetésben is felfelé tolhatja az eredeti terveket. Ezen extra költések hatása várhatóan elsősorban a hagyományos kiskereskedelemben csapódik majd le.

A jövő év elején esedékes szja visszatérítés is okozhat már az idén is további előre nem tervezett, és most még nehezen mérhető vásárlási lázat, ám ez elsősorban az áruhitelfelvételi kedvet serkentheti, illetve a megtakarítással rendelkező háztartásoknál eredményezhet bátrabb költekezést - közölték.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KARÁCSONY

Karácsonyi ajándékötletek gyerekeknek

De a most közeledő Mikulásra is betárazható ötletekkel segítünk!

Link másolása

hirdetés

Az ajándékvásárlást minden esetben hosszas fejtörés és bizonytalankodás előzi meg. Ha pedig gyerekeket akarsz meglepni valamivel, akkor ez különösen így van. Vajon örül majd neki? Hasznosat vagy inkább valami érdekeset válassz? Végső soron azonban ez teljesen mindegy, hiszen, ha jó szívvel adod, minden ajándék egyedi, különleges és örömet keltő. A teljesen tanácstalanok számára akad néhány jó ötletünk, amit a most közeledő Mikulásra, de karácsonyra is bevethet.

Babajátékok

Nagyon pici korban még nem is érzékeli a gyermek, hogy ünnep van, és ebből az alkalomból kap valami új és szórakoztató játékot, leginkább a szülőknek fontos ilyenkor, hogy mégiscsak karácsony van, ezért megajándékozza valamivel a csöppséget.

A babakorú gyermekek figyelmét leginkább a csörgő, zörgő, zenélő, színes és puha játékok kötik le, így jó választás lehet egy csörgő, egy rágóka vagy akár nagyobb ajándékként egy játszószőnyeg. Ha már picit idősebb a lurkó, akkor szóba jöhet a járássegítő, illetve jó ötlet olyan készségfejlesztő játékokat adni, mint például a kockakirakó.

Játékok óvodáskorúaknak

hirdetés

Egy óvodáskorú gyermek tűkön ülve várja a Jézuskát, mihelyt meglátja az első karácsonyi dekorációt a boltokban. Erre a korosztályra jellemző, hogy előszeretettel utánozzák a felnőtteket, így az olyan játékok, amelyek felnőtt tevékenységek utánzását segítik, telitalálatnak bizonyulhatnak.

Kislányoknak a konyhai és a kozmetikai jellegű játékszettek okozhatnak hatalmas örömet, míg a fiúk számára játék szerszámkészletek széles garmadája áll a szülő rendelkezésére, hogy kiválassza a megfelelőt.

Ebben a korban jellemző még a lányokra a babaimádat, a kisfiúkra a kisautók iránti rajongás, de minden gyermek élvezettel játszik a szintjüknek megfelelő kártyákkal is, mint például a Fekete Péter.

Ajándékozz élményt!

Tévedés azt gondolni, hogy egy óvodás vagy kisiskolás nem értékeli a jövőben realizálódó ajándékokat. Dehogynem. Miért várja egy gyerek magát a Mikulást vagy a karácsonyt? Mert tudja, kapni fog valamit. Ha egy élményutalványt kap ajándékba mondjuk a Tarzan™ Parkba és nagyjából meghatározzuk mikor lehet felhasználni, akkor arra a gyermek emlékezni fog és várni fogja. Be lehet írni például a tervezett napot a családi naptárba is, így még izgalmasabb lesz a várakozás.Mi az a Tarzan™ Park?

A két hektárnyi területen elhelyezkedő Tarzan ™ Park kapuján belépve, ezernyi csoda tárul a szemünk elé: hajó, kötélindák, tarka csúszdák, furcsa hangszerek és rengeteg hinta várja, hogy boldog gyerekek lepjék el őket és képzeletük által izgalmas játékok helyszínei legyenek. A Tarzan ™ Park egy óriás játszótér, ahol tizenhárom játéksziget kínál önfeledt és biztonságos szórakozást kicsiknek és nagyobbaknak, egészen tizennégy éves korig.

A Tarzan™ Park ajándékutalványok négyféle címletben kaphatóak! További részleteket hivatalos oldalunkon találhatsz.

Játékok iskolásoknak

Az olvasni tudás és a komplexebb gondolkodás segíti a bonyolultabb társasjátékok élvezetét, melyekből nem lehet azt mondani, hogy szűkölködne a játékpiac. Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik társas lenne az ideális, jó választás lehet egy multifunkcionális játékasztal, ami meglepően sok játékot foglal magába. Hogy csak néhányat említsünk, lehet vele játszani például asztali focit, biliárdot, dámajátékot, sakkot, Black Jack-et, kockajátékokat, roulettet vagy akár még pókert is. Ugyanakkor kreatívabb gyermekek örülnek az olyan készleteknek, melyek segítségével kibontakoztathatják a tehetségüket. Ilyen például a kavicsfestő készlet, az üvegfestő készlet és a gyurmakészlet is. Egy a fontos, ismernünk kell a gyereket, és ha figyelembe vesszük az igényeit, nem lőhetünk mellé.

TARZAN™ védjegy, Edgar Rice Burroughs, Inc. tulajdonában és engedéllyel használva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KARÁCSONY

Elektronikai cikkek közül leggyakrabban okosóra kerül a fa alá

Az elektronikai cikkek terén pedig idegenkedünk a használt termékektől - derült ki a Dell Technologies Magyarországgal közösen készített online felmérésünkből.

Link másolása

hirdetés

Hogy állsz az ajándékozási előkészületekkel? Tervezel-e valakinek valamilyen elektronikai cikket ajándékozni? Mit? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Dell Technologies Magyarországgal közösen végzett nem reprezentatív felmérésünkben. Több mint 1100-an válaszoltatok – amit ezúton is köszönünk –, most pedig lássuk a válaszokat.

A feltett kérdésekből kiderült, hogy átlagosan 51 500 Ft-ot költünk karácsonyi ajándékokra, és általában 4-7 főnek vásárolunk. Továbbá minden negyedik válaszadónál elektronikai cikk is kerül a fa alá, átlagosan 44 000 Ft értékben. Kiváncsik voltunk, hogy vajon mik is ezek.

A legnépszerűbb elektronikai termék az okosóra, a kütyü vásárlók 18 százalékánál ez is kerül a fa alá, ezt kicsit lemaradva követi az okostelefon (15%), a bluetooth fejhallgató (14%), a laptop (12%) és a játékkonzol (10%).

Kiemelkedő azoknak az aránya (79%), akik a kütyük terén csak az új termékekben bíznak és nem szeretnének használtat ajándékozni. A válaszadók 17 százaléka szívesen ad használtat is, ha újszerű és jó állapotban van, és csupán 4 százalék bízik bennük annyira, hogy többször ajándékozott már használt cikket.

Nem hagyjuk az utolsó pillanatra az ajándékvásárlást

Tudatosan készülünk az ünnepekre, a válaszadók negyede (26%) akár több hónappal korábban beszerzi az ajándékokat, de a megkérdezettek 30 százaléka is legalább egy hónappal karácsony előtt megvesz mindent, tehát a felmérésben résztvevők fele már akár most minden ajándékot be is csomagolhatna. Nem meglepő ez a fajta ünnepi előkészület, hiszen így a költségek nem egyszerre, év végén terhelik a családi kasszát, és talán valamennyit spórolhatnak is a családok. A KSH legfrissebb adatai alapján 2021 októberében a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt időszakot is a folyamatos infláció és az árak emelkedése jellemezte. A megkérdezettek harmada (34%) egy-két héttel az ünnepek előtt helyezi a kosarába a szeretteinek szánt termékeket és csupán a kitöltők 7 százaléka vásárol az utolsó napokban.

Webáruházak ajánlatai alapján választunk terméket

A Dell Technologies felmérése azt mutatja, ha elektronikai termék beszerzését tervezzük, akkor általában a meglepetés varázsára építünk, kockáztatva, hogy esetleg nem tetszik a rokonnak a választás. A válaszadók több opciót is megadhattak azzal kapcsolatban, hogy hogyan tájékozódnak, mi alapján választanak. Általában a webáruházak ajánlatainak böngészésével kezdenek (54%), de a kitöltők harmada (35%) termékteszteket is szívesen olvasgat, és az ismerősök ajánlására is hasonlóan sokan adnak (29%). Mindezek mellett ugyanannyian kérik ki a bolti eladók véleményét (13%) mint akik teljesen biztosra mennek és inkább megkérdezik a megajándékozandót (13%), hogy melyik terméket szeretné.

hirdetés

 

Leginkább online vásárolunk

A járvány hatására tavaly hirtelen jelentőset bővülő online kereskedelem úgy tűnik meg tudja továbbra is tartani a lendületét, ugyanis a válaszadók több mint fele (56%) a választott termékek egy részét online veszi meg, másik részéért pedig felkeres valamilyen üzletet. A kitöltők negyede (26%) a járványhelyzettől nem rettenve inkább járja az üzleteket és közben inspirálódik, míg minden tizedik ember (11%) ragaszkodik az online vásárlásokhoz a tömeget és a tolongást elkerülve. Az egyéb kategóriát megjelölők saját készítésű ajándékokat adnak szeretteiknek.

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY

Tarol Ed Sheeran és Elton John közös karácsonyi dala a YouTube-on: órák alatt lépte át a félmillió lejátszást

A Merry Christmas című számhoz látványos klip is készült, a hagyományos ünnepi dekorációk mellett meglepő jelenetek is felbukkanak benne.

Link másolása

hirdetés

Kandallóban ropogó tűz, piros zongora, zöld-piros és extravagáns rucik és ezernyi karácsonyi dekoráció. No meg hóesés, kiscica, gitározás, és egy repülő hóember is. Mindehhez pedig egy fülbemászó dal és két világsztár.

A siker minden kelléke adott, így jó eséllyel az idei ünnep egyik felkapott slágere lehet majd Ed Sheeran és Elton John közös dala, a Merry Christmas.

És azért vannak meglepő pillanatok is, mikor az andalító karácsonyos környezetből egyszercsek felbukkan Ed Sheeran egy rövidnacis mikulás-szettben, és bőszen tekergeti magát.

VIDEÓ: Ed Sheeran & Elton John - Merry Christmas

A szerzők a bevételt jótékony célra szánják, az idei karácsonyi időszak teljes összeget az Ed Sheeran Suffolk Music Foundation és az Elton John AIDS Foundation kapja.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY

Újra kinyitott Eta néni karácsonyi mesebirodalma

A több ezer égővel feldíszített csodaház tavaly zárva maradt a járvány miatt, idén viszont minden eddiginél látványosabb dekorációval készült a dabasi asszony.

Link másolása

hirdetés

Újra nyitva Eta néni kapuja Dabason - számolt be róla az RTL Híradó. A több ezer égővel feldíszített csodaház tavaly zárva maradt a vírus miatt, most viszont minden eddiginél nagyobb látványossággal készült a dabasi asszony.

"Ez most két hétbe tellett nekünk, de a családom minden tagja és őnekik a barátai mind jönnek, hát volt amikor 12-en, 14-en is voltunk"

- meséli Eta néni.

Tavaly a járvány miatt zárva maradt a kapu, így két év gyűjteményét mutatják most be a látogatóknak. Ahhoz, hogy minden évben felülmúlják az előző évi látványt, a család már ősszel kupaktanácsot tart, ötletelnek, terveznek, rajzolnak és vásárolnak.

Eta néni mesebirodalmában a rengeteg fényfüzér mellett idén van például felfújható óriási diótörő figura, éneklő, táncoló Mikulás, mézeskalács házikó, benne mesebeli jelmez és pazarul díszített karácsonyfa tündököl. Itt, aki akar, levelet is írhat a Mikulásnak. De az udvaron süteményt, frissen sült pogácsát is kínál Eta néni a vendégeknek.

A dabasi asszony azt mondja, nem vár cserébe semmit, örül, hogy mosolygó embereket lát maga körül. Csak karácsonykor nem nyit majd ki.

"Meg lesznek a fények gyújtva akkor is, de viszont a kaput nem nyitjuk ki, mert az a család, ajándékosztás, együtt vagyunk" - mondja Eta néni.

hirdetés

Ezt az időszakot leszámítva minden nap délután 4 órától este 8 óráig nyitva a kapu a látogatók előtt, nincs belépő, de Eta néni arra kér mindenkit, viseljen maszkot, ha betér hozzá.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: