KARÁCSONY
A Rovatból

6 hely, ahol ellenállhatatlan, magyar kézműves édességeket vásárolhatunk karácsonyra

A következő lista tagjait bátran merjük ajánlani!

Link másolása

A borúsabb, hidegebb időnek is megvan a maga romantikája. Például ilyenkor esik igazán jól a forró csokoládé.

Persze a különböző sütemények, táblás csokoládék, bonbonok és pralinék is sokat tudnak javítani a kedvünkön. Ha pedig valaki mást is megajándékoznánk egy kis boldogsággal, válasszunk kiváló minőségű, kézműves terméket.

A következő lista tagjait bátran merjük ajánlani erre a célra.

Galffis csokizó

A Batthyány téren található Galffis Csokoládé Manufaktúra kínálata láttán biztosra veszem, hogy még Willy Wonka is elégedetten bólogatna. A kézműves csokoládé-, kávé- és teakülönlegességek Gálffi Dezső manufaktúrájából érkeznek, aki az alapanyagok útját egészen az ültetvényektől végigkíséri.

Ide betérhetünk teára, kávéra, vagy egy különleges forró csokira, de a hely klasszikus édesség- és kávéboltként is üzemel.

Az ünnepek közeledtével saját manufaktúrájukból egyedi karácsonyi csomagok, egzotikus kávék, és exkluzív pralinék is érkeztek az üzletbe.

De az ételallergiában szenvedő, vagy diétán levő vendégeknek is érdemes ellátogatni hozzájuk, mert cukor- vagy laktózmentes, vega és vegán termékek is akadnak szép számmal.

Cím: 1011, Batthyány tér 2.

Fotó: Galffis
Fotó: Galffis
Fotó: Galffis
Fotó: Galffis

Café Gourmand by Csokoládé Akadémia

December elejétől karácsonyi hangulatba öltöztetve vár mindenkit a Csokoládé Akadémia Villányi úti kávézója, ahol elsősorban francia stílusú desszertekkel találkozhatunk.

A helyben fogyasztott finomságok mellett ajándéknak valót is találunk náluk bőven. Csokoládékülönlegességek, bonbonok, pralinék és szivárványszínekben pompázó macaronok sorakoznak a pultban. Csak, hogy néhányat említsünk milyen finomságok várnak rád, ha ellátogatsz hozzájuk: Eszterházy desszert, feketeribizli - mogyoró félgömb, karácsonyi bonbonok, drazsék és csokoládéval mártott kandírozott narancsív is található és a tej-, cukor-, és gluténmentesen étkezőknek sem kell szomorúan távozniuk. Emellett valódi belga Callebaut csokoládéból készült forrócsoki és kiváló minőségű kávé is kóstolható.

Ha pedig a saját konyhánkat tuningolnánk fel, vagy sütni szerető ismerősünket lepnénk meg, a Goodwill National Trading Zrt. által forgalmazott prémium minőségű alapanyagok is kaphatóak a mintaboltban. Ha nem vagyunk abban biztosak minek örülne az ajándékozottunk, ajándékkártya is vásárolható náluk, így a számos lehetőség közül ő válogathat magának.

Jó hír továbbá, hogy az üzletben kapható cukrászati alapanyagokat már webshopon keresztül is meg lehet rendelni.

Cím: 1113, Villányi út 74.

Gerbeaud

Talán a legtöbb ember fejében a Gerbeaud "csak" egy klasszikus cukrászdaként él, pedig a vásárlói igényekhez igazodva tökéletes szuvenír és ajándékbeszerző hely is.

Idén ünneplik 165. születésnapjukat, és ennek alkalmából a Macskanyelv névre hallgató édességet gondolták kicsit újra.

Így született meg a Gerbeaud Töltött Macskanyelv, ami tulajdonképpen egy válogatás, négyféle izgalmas ízzel.

De a Macskanyelv csak egy finomság a sok közül, amit eszméletlen gyönyörű csomagolásban haza is vihetünk.

A klasszikus konyakmeggy, a csokiba mártott narancshéj, a zseléválogatás és a Zserbó desszert is megtalálható a webshopban, és az üzlet pultjában is.

Ráadásul november 17-től az egész Gerbeaud ünnepi díszbe öltözik. Ha a Vörösmarty Classic Xmas vásárban átfagyna az ember, érdemes hozzájuk betérni egy süti-forró csoki kombinációra.

Cím: 1051, Vörösmarty tér 7-8.

Fotó: Gerbeaud
Fotó: Gerbeaud
Fotó: Gerbeaud

Vintage Garden

A Vintage Garden 2014-es alapításakor a finom ételek és a csodaszép dekorációk egy egyedülálló vendéglátóhelyben egyesültek.

A hely azóta is hatalmas sikernek örvend, és a különböző évszakok és ünnepek alkalmából mindig egyedi díszbe öltöznek, így tényleg megunhatatlanul sok arcuk van.

A Halloween után már karácsonyi hangulat uralkodik náluk, és ez a mesevilág tényleg kihagyhatatlanul pompásra sikerült.

Az éttermünk mellett található egy szintén nagyon csinos cukrászda is, a The Sweet by Vintage Garden.

Itt kóstolhatunk süteményeket, tortákat, és kézműves kekszeket. És ezeket akár haza is vihetjük magunkkal, szintén csodás csomagolásban.

Cím: 1074, Dob u. 21.

Fotó: Vintage Garden

És hogy ne csak a főváros kiválóságairól legyen szó, ajánlunk nektek két vidéki cukrászdát is.

Promenád kávéház

A Promenád kávéház Balatongyörök egyik legszebb vendéglátóhelye.

Komoly energiát fordítanak arra, hogy egész Magyarország megismerje őket, hiszen rendre versenybe szállnak különböző gasztronómiai megmérettetéseken.

A szezonhoz illeszkedő elismeréseik közül kettő is igazán figyelemreméltó:

2022-ben indultak az Év Bejglije versenyen, és a Mennyei Ajándék elnevezésű bejglijükkel el is hozták az aranyérmet, Ínyenc kategóriában.

Ráadásul az Auguszt Elemér különdíj is az övék lett, mely a legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járt.

Továbbá az Év Szaloncukra versenyen a Frizzy (mogyorós-robbanócukorkás) fantázianevet viselő kézműves szaloncukrunk 2. helyen végzett. A karamellás kategóriában pedig a Karamell Gold (karamell töltelék, sós-karamellás roppanós réteg) elnevezésű kézműves szaloncukruk az első helyet zsebelte be.

Ezek alapján valószínűleg idén sem tétlenkednek, és várhatunk tőlük hasonló kézműves finomságokat.

Cím: 8313, Balatongyörök, Füredi út 50.

Fotó: Promenád kávéház
Fotó: Promenád kávéház
Fotó: Promenád kávéház
Fotó: Promenád kávéház

Harrer

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia Ausztriában már több mint négy generáció óta kényezteti vendégeit magas minőségű, válogatott alapanyagból készült süteményekkel, tortákkal és egyéb édes finomságokkal.

A cégalapító tulajdonosok alapfilozófiája az évek során mit sem változott: csakis a legjobb minőséget és választékot kínálni - mindezt modern, kellemes környezetben.

Hasonló szellemben nyitották meg 16 évvel ezelőtt a legelső Harrer cukrászdát Magyarországon is, és természetesen a különleges receptek, valamint a gondos elkészítés itt is meghozták a várt sikert.

Ha Sopronban jársz, a Harrer kötelező!

A cukrászda és csokoládéműhely annyi elismeréssel rendelkezik, hogy felsorolni is lehetetlen. A webshopban például több oldalon keresztül válogathatunk a díjnyertes termékek közül.

Persze a legjobban az jár, aki ellátogat hozzájuk, hiszen a sütemények, forró csokik és különböző édes finomságok személyesen még inkább hangulatba hoznak.

Cím: 9400, Sopron, Faller Jenő utca 4. / Várkerület 73.

Fotó: Harrer
Fotó: Harrer
Fotó: Harrer
Fotó: Harrer

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
Fotókon, amint a zsúfolásig megtelt bazilikában tartott éjféli misét Erdő Péter
A bíboros szólt arról is, hogy a keresztényeknek nem csupán egy jámbor, emberbarát filozófiát kell követniük, esetleg a divat vagy a többség ízlése szerint évitizedenként változó tartalommal.

Link másolása

Karácsony ünnepe "ujjongó megvallása" annak, hogy a "világ meghitt otthonunk" és az "utolsó szó mindig a szereteté" - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony éjjelén a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a zsúfolásig telt székesegyházban a szentmise kezdetén emlékeztetett: karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte.

Ez az a szeretet, amit "hálával és szeretettel kell viszonoznunk", és ami arra kötelez, hogy "szeretettel forduljunk egymás felé is" - mondta.

Erdő Péter homíliájában arról beszélt, hogy a Krisztusban "közénk lépő Isten megmutatja a valóság teljességét": a teremtőt együtt a teremtett világgal. Azt az alkotót, aki "annyira szeret minket, hogy osztozik szenvedésünkben és halálunkban is"

- fogalmazott.

Kitért arra: amikor az Isten-ember megszületett, először csupán az embert látták benne. Még a nagyra hivatott "újszülött királyt" is csak különleges jelek alapján ismerték fel benne a pásztorok és a napkeleti bölcsek.

Hogyan is tudta volna felmérni az akkori ember ott, Betlehemben, hogy mi történik? De hogyan tudja megérteni ezt a XXI. század embere? - tette fel a kérdést a főpásztor.

Az embernek nincsenek közvetlen tapasztalatai Istenről, bármennyire fejlődik is a természettudomány, a fizika vagy a csillagászat, mindig a "teremtett világ keretein belül maradnak" - mondta.

De a szívnek - ahogy Pascal írja - megvannak a maga érvei, amelyeket az értelem már nem ismer. "Istenre nyíló ablak van a szívünkben. Megérezhetjük az isteni valóság kimondhatatlan, félelmetes és varázslatosan vonzó mélységét" - fogalmazott.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a keresztényeknek nem csupán egy jámbor, emberbarát filozófiát kell követniük, esetleg a divat vagy a többség ízlése szerint évitizedenként változó tartalommal.

"Jézus tanítása, élete, halála és feltámadása az örök mérce számunkra, hiszen az ő tanítványai vagyunk" - fogalmazott Erdő Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KARÁCSONY
Az egész országban csak két meki tart nyitva december 24-én, mutatjuk, melyik kettő
Mindössze két budapesti plázához jutunk mekis ételekhez, amennyiben erre vágyunk szenteste napján.

Link másolása

A dolgozók és családjaik érdekeit szem előtt tartva, december 24-én reggel 6 órától zárva tartanak a hazai McDonald's-ok – közölte az étteremlánc.

A kezdeményezés nem új, hiszen a Progress Étteremhálózat Kft. által üzemeltetett éttermek többsége az elmúlt években is zárva tartott ezen a napon, illetve jellemzően december 25-én is. Ugyanakkor idén még szélesebb körben, a franchise üzleteket is bevonva kapják meg a lehetőséget az éttermekben dolgozó kollégák, hogy szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.

December 24-én idén zárva maradnak a McDonald’s hazai egységei.

A 113 étterem közül csupán az Aréna Mallban és a MOM Parkban található éttermek jelentenek kivételt, mivel ott a bevásárlóközpont előírta a nyitva tartást.

„Vállalatunk számára kiemelten fontos, hogy kollégáink családtagjaik és szeretteik körében, nyugalomban tölthessék a karácsonyi ünnep időszakát. A korábbi évek során már a hazai McDonald’s éttermek többsége zárva tartott december 24-én, de az idei évben franchise-partnereinkkel közösen sikerült azt először megvalósítanunk rendszerszinten, hogy két egység kivételével minden éttermünk zárva lesz” – mondta Horváth Andrea, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. HR igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
A Rovatból
Brutális forgalom a szuperszombaton: mindenki vásárol, és nagy pénzeket költ Amerikában
Az amerikaiak idén átlagosan 875 dollárnyi (mintegy 300 ezer forint) kiadást terveztek karácsonyhoz kapcsolódóan, aminek hozzávetőleg kétharmada ajándékokra, harmada pedig élelmiszerre, italokra, dekorációra megy.

Link másolása

Az amerikai kiskereskedelemben rekord üzleti forgalmat várnak a karácsony előtti utolsó szombattól, az úgynevezett szuperszombattól - derül ki kereskedelmi szakemberek nyilatkozataiból.

Az Országos Kiskereskedelmi Szövetség (National Retail Federation - NRF) várakozásai szerint ezen a napon 140 millió ember indul el, hogy beszerezze az utolsó ajándékokat, illetve az ünnephez még hiányzó cikkeket.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy

a forgalom meghaladhatja a hálaadás utáni hagyományos bevásárlónapon, Black Fridaykor elköltött összeget, amikor 9,8 milliárd dollárért vásároltak az amerikaiak csak az interneten.

Az NRF elnök-vezérigazgatója, Matthew Shay úgy nyilatkozott, hogy a kiadások növekedése nem meglepő, és az látszik, hogy a kiskereskedelem kilábalt a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, az amerikai családok anyagi helyzete pedig alapvetően stabil, ami tovább ösztönzi a költések növekedését.

A szervezet ősszel készült felmérése szerint

az amerikaiak idén átlagosan 875 dollárnyi (mintegy 300 ezer forint) kiadást terveztek karácsonyhoz kapcsolódóan, aminek hozzávetőleg kétharmada ajándékokra, harmada pedig élelmiszerre, italokra, dekorációra megy.

A vásárlások 58 százalékát az interneten tervezik, de az emberek csaknem fele hipermarketekbe és diszkontáruházakba is ellátogat.

A felmérésben megkérdezettek csaknem kétharmada azt mondta, az idén a korábbinál jóval inkább keresi a különböző leértékeléseket, üzleti akciókat, ami közvetlen összefüggésben van az átlagosnál változatlanul magasabb inflációval. Az emberek harmada úgy nyilatkozott, hogy más kiadásokon spórol annak érdekében, hogy a karácsonyra tervezett vásárlásokat megengedhesse magának.

Az amerikai kiskereskedelmi szervezet számításai szerint a teljes karácsonyhoz kapcsolódó, november-decemberi forgalom 960 milliárd dollár felett lehet, 3-4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

A Gallup közvélemény-kutató tél elején készült felmérése háztartásonként 975 dolláros tervezett karácsonyi ajándékkiadásról szól, ami a kutatás 24 éves történetében a legmagasabb összeg, és több mint 100 dollárral meghaladja az egy évvel korábbit.

Az adatokból kiderül, hogy a közepes keresetű háztartások ünnepi költései növekedhetnek a legnagyobb mértékben, több mint 200 dollárral 947 dollárra, és az átlagosnál nagyobb mértékben növelik idén kiadásaikat a 35 évnél fiatalabbak és a nők. Ugyanakkor a legnagyobb összeget változatlanul a középkorú gyerekesek hagyják az üzletekben - áll a felmérésben.

Az Egyesült Államokban a karácsony egyetlen hivatalos ünnepnapra korlátozódik, december 25-ére, amikor a legtöbb üzlet zárva tart. December 26-a már hétköznapnak számít, december 24-én a legtöbb üzlet a szokásosnál néhány órával korábban bezár, az élelmiszerüzletek általában este 7 órakor.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KARÁCSONY
Azt kéri a Mikulástól egy kislány, hogy hozza vissza neki az ellopott szamarát
Winstont nagyon hiányolja a család is, de szamártársa azóta teljesen összetört. A szülők most komoly összeget ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

Link másolása

Különös karácsonyi kívánsága van egy négyéves kislánynak. Azt kérte, hogy a Mikulás vigye haza neki az ellopott csacsiját. A húszéves Winstont egy hete lopták el a legelőről Walesben.

Az édesanya elmondása szerint a szamár "kedves, nagyon együttérző és nagyon aranyos” állat. Szamárbarátját, Rudit is összetörte az eltűnése. Bejegyzésük szerint a párban tartott szamarakat nem lehet szétválasztani.

„Rudit és Winstont karácsonyra kapta a párom, amikor Walesbe költöztünk a kis gazdaságunkba, és ők voltak igazából a farmunk első állatai”

– árulta el.

A csacsival a gyerekek is jól tudtak bánni. Amy Doran szerinte érdekes egybeesés, hogy pont adventkor tűnt el az állat, amikor gyakran szerepeltetnek élő szamarakat a betlehemes játékokban.

Arra gyanakszanak, hogy a tolvaj pénzért bérbe adhatja vagy eladja a szamarat.

A család most 1000 font nyomravezetői díjat ajánlott fel - írja at RTL.hu a Sky News alapján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk