KARÁCSONY
A Rovatból

Erdő Péter: Az emberi méltóság jelei az értelem, a szabad akarat és a halhatatlan lélek

A bíboros szerint a magyarországi katolikusok fogyása létező tendencia, még ha nem is olyan drámai, mint a népszámlálási adatokból látszik. Az egyházmegyei közösségek részéről felmerült igény és cél az erősebb közösségi élet.

Link másolása

Jézus életével megtanítja nekünk, hogy kik vagyunk és mi a valódi, örök hivatásunk - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek karácsony alkalmából az MTI-nek.

Erdő Péter hangsúlyozta: az ember nem tudhat magáról mindent, de Isten, aki az embert a saját képére alkotta, igazán ismer minket.

Jézus azzal, hogy megszületett, végigélte egy ember életét, meghalt és föltámadt, "föltárta előttünk létezésünk titkát". A titkot, hogy a világmindenség és benne az ember élete nem összefüggéstelen és véletlenszerű valóság, hanem benne van Isten tervében, és ez a terv nem ér véget a halállal.

Az isteni szeretet nagyobb az egész világmindenségnél és átöleli az emberiséget is, minden szenvedés és nehézség ellenére

- mondta a bíboros.

Erdő Péter kitért arra: az ember méltósága abból fakad, hogy Isten a saját képére alkotta. Manapság sokan gondolják, hogy az emberi méltósággal nem összeegyeztethető a fizikai szenvedés, hogy a méltó élet a szenvedésmentes élet. Mi, keresztények azonban, az istenképiség felől határozzuk meg az emberi méltóságot, melynek jelei az értelem, a szabad akarat és a halhatatlan lélek.

Erdő Péter a 2022-es népszámlálás ősszel nyilvánosságra hozott adatairól azt mondta: nem lepte meg az eredmény, mely szerint egymillióval kevesebb katolikus van Magyarországon, mint volt 2011-ben. Ugyanakkor jelezte, nem ért egyet az alkalmazott módszerrel, és a kötelező állami népszámlálás keretében feltett fakultatív kérdésre adott választ nem tartja mérvadónak az ország katolikusainak számát illetően.

Az online kérdőívkitöltés meglátása szerint szintén torzít, hiszen a kötelező adatok megadása után sokan kételkedtek az anonimitásban és inkább nem válaszoltak a vallási hovatartozásukat firtató kérdésre.

"Mi, katolikusok, teológiailag Isten népeként" és a "megkereszteltek közösségeként értelmezzük magunkat", és a "saját anyakönyveinkből sokkal pontosabb adatokkal rendelkezünk" a katolikusok számáról

- jelentette ki.

Hozzátette: természetesen a magyarországi katolikusok fogyása létező tendencia, még ha nem is olyan drámai, mint a népszámlálási adatokból látszik.

A bíboros beszélt arról is, fontos, az egyházmegyei közösségek részéről felmerült igény és cél az erősebb közösségi élet. Minél inkább kisebbségi helyzetbe kerül egy keresztény közösség bárhol a világban, tagjai számára annál fontosabb, hogy ne csak a templomban találkozzanak, hanem az élet minden területén szorosan összetartozzanak.

Ugyancsak erősödik az igény a szakmai, hivatásbeli közösségekre, a katolikus orvosok, mérnökök, pedagógusok, pszichológusok közösségeire, melynek tagjai segítik egymást abban is, hogy a hivatásuk gyakorlása során felmerülő morális problémáikat a hit szellemében oldják meg.

Az érsekség e közösségek létrejöttét igyekszik segíteni például a Bízd rá magad! szolgálattal, melynek honlapján katolikus közösségeket lehet keresni, de a különböző élethelyzetekre, így például a házassági krízisre, illetve olyan állapotra, amikor beteg vagy autista gyermek van a családban, is ajánl katolikus szellemiségű segítséget, szakembert az internetes oldal.

Erdő Péter az ukrajnai háborúról szólva kiemelte: noha kevesebb figyelem kíséri, az egyház karitatív szervezetei továbbra is folyamatosan segítik a Kárpátalján élő magyarokat és az oda menekült ukránokat.

Az egyház különös gondot fordít az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültekre, különösen a gyerekekre. Több egyházmegyei iskolában vannak ukrán diákcsoportok, közülük kiemelkedik az esztergom-kertvárosi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola, ahol száz ukrán diák tanul.

Jelezte, a háború közelsége a lelkipásztori munkában is megjelenik, "lelkipásztori életünkben érzékeljük, hogy a földre félelem borul, hogy sok emberen úrrá lett a rettegés" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a gyűlölet, a gonoszság egészen ijesztő, embert pusztító erői jelennek meg a háborús helyzetekben.

Ezért imádkozunk most különösen is a békéért - mondta, megemlítve, hogy vannak elkötelezetten, közösségben imádkozó csoportok. Az egyik ilyen lelkiségi mozgalom tagjai a második világháború óta járnak rendszeresen engesztelő imádságot végezni "népünk és a világ bűneiért, a békéért és a nemzet megmeneküléséért" a Normafához. Az ő csaknem 80 éves vágyuk teljesült decemberben, amikor elkészült a Szent Anna-réti engesztelő kápolna - fűzte hozzá.

A bíboros az elmúlt év magyar katolikusok számára legfontosabb eseményének Ferenc pápa áprilisi magyarországi látogatását nevezte.

Hangsúlyozta, hogy az egyházfő ezzel a - 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utáni - második magyarországi útjával a magyar népet, a magyar katolikus közösséget akarta meglátogatni. Lelkipásztori és államközi látogatásra jött egyszerre, talán ezért is fogadta - a katolikus közösségen túl - az egész társadalom ilyen örömmel.

A látogatás helyszínei, a meglátogatott közösségek - az állami vezetőkön és a magyar egyház tagjain kívül a halmozottan sérült gyerekek, szegények, menekültek, fiatalok és a karitatív szervezetek - kiválasztása jelzi, hogy Ferenc pápa milyen csoportokra figyel különösen egész péteri szolgálata során.

A bíboros kiemelte azokat a pillanatokat, amelyek megmutatták, hogy Ferenc pápa ismeri a magyar nép történelmét és átérzi "a mögöttünk álló hosszú évtizedek szenvedéseit". Megemlítette a jelentet, amikor a Szentatya kezet csókolt az 50-es években vértanúhalált halt pap, Boldog Brenner János szintén pap testvérének a Szent István-bazilikában.

Erdő Péter megrendítőnek nevezte a Kossuth téri szentmise zárását, amikor Ferenc pápa az esztergomi bazilika Bakócz-kápolnájának Szűz Mária-kegyképe előtt megújította Magyarország felajánlását a Szűzanyának.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
KVÍZ: Karácsonyi készülődés - te milyen típus vagy?
Válaszolj néhány kérdésre, és megtudhatod, hogy te melyik személyiségtípusba tartozol!

Link másolása

A boltok polcai már roskadoznak az ajándékoktól, a szokásos karácsonyi slágerek is felzendültek. Az ünnepi varázs beköszöntött, és vele együtt elkezdődött a karácsonyi készülődés ideje. A csillogó fények, meghitt hangulat és a szeretet ünnepe már az ajtónk előtt áll. Igen, a karácsony időszaka mindannyiunk számára különleges, és mi sem fontosabb annál, mint hogy minden gördülékenyen menjen, és mindenki örömmel és boldogsággal tölthesse az ünnepet.

Ahány ház, annyi szokás – és annyi fajta karácsonyi készülődés és ünneplési mód. Van, aki a hagyományok híve, más inkább a legújabb karácsonyi trendet követi. Van, aki idegbajt kap a készülődéstől, míg más kifejezetten élvezi a pörgést. Bármelyik típusba is tartozol, ne felejtsd el a legfontosabbat: a karácsony a gondoskodásról, békéről, pihenésről és az örömről szól.

Na de akkor lássuk, hogy rád melyik típus illik! Tudatos tervező vagy, vagy spontán döntesz dolgokról? Töltsd ki Te is vicces kvízünket!

Ha megkaptad az eredményt, görgess lentebb, ahol elláttunk egypár olyan tanáccsal, amely hasznos lehet a készülődéshez!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KARÁCSONY
Fotókon, amint a zsúfolásig megtelt bazilikában tartott éjféli misét Erdő Péter
A bíboros szólt arról is, hogy a keresztényeknek nem csupán egy jámbor, emberbarát filozófiát kell követniük, esetleg a divat vagy a többség ízlése szerint évitizedenként változó tartalommal.

Link másolása

Karácsony ünnepe "ujjongó megvallása" annak, hogy a "világ meghitt otthonunk" és az "utolsó szó mindig a szereteté" - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony éjjelén a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a zsúfolásig telt székesegyházban a szentmise kezdetén emlékeztetett: karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte.

Ez az a szeretet, amit "hálával és szeretettel kell viszonoznunk", és ami arra kötelez, hogy "szeretettel forduljunk egymás felé is" - mondta.

Erdő Péter homíliájában arról beszélt, hogy a Krisztusban "közénk lépő Isten megmutatja a valóság teljességét": a teremtőt együtt a teremtett világgal. Azt az alkotót, aki "annyira szeret minket, hogy osztozik szenvedésünkben és halálunkban is"

- fogalmazott.

Kitért arra: amikor az Isten-ember megszületett, először csupán az embert látták benne. Még a nagyra hivatott "újszülött királyt" is csak különleges jelek alapján ismerték fel benne a pásztorok és a napkeleti bölcsek.

Hogyan is tudta volna felmérni az akkori ember ott, Betlehemben, hogy mi történik? De hogyan tudja megérteni ezt a XXI. század embere? - tette fel a kérdést a főpásztor.

Az embernek nincsenek közvetlen tapasztalatai Istenről, bármennyire fejlődik is a természettudomány, a fizika vagy a csillagászat, mindig a "teremtett világ keretein belül maradnak" - mondta.

De a szívnek - ahogy Pascal írja - megvannak a maga érvei, amelyeket az értelem már nem ismer. "Istenre nyíló ablak van a szívünkben. Megérezhetjük az isteni valóság kimondhatatlan, félelmetes és varázslatosan vonzó mélységét" - fogalmazott.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a keresztényeknek nem csupán egy jámbor, emberbarát filozófiát kell követniük, esetleg a divat vagy a többség ízlése szerint évitizedenként változó tartalommal.

"Jézus tanítása, élete, halála és feltámadása az örök mérce számunkra, hiszen az ő tanítványai vagyunk" - fogalmazott Erdő Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
A Rovatból
Az egész országban csak két meki tart nyitva december 24-én, mutatjuk, melyik kettő
Mindössze két budapesti plázához jutunk mekis ételekhez, amennyiben erre vágyunk szenteste napján.

Link másolása

A dolgozók és családjaik érdekeit szem előtt tartva, december 24-én reggel 6 órától zárva tartanak a hazai McDonald's-ok – közölte az étteremlánc.

A kezdeményezés nem új, hiszen a Progress Étteremhálózat Kft. által üzemeltetett éttermek többsége az elmúlt években is zárva tartott ezen a napon, illetve jellemzően december 25-én is. Ugyanakkor idén még szélesebb körben, a franchise üzleteket is bevonva kapják meg a lehetőséget az éttermekben dolgozó kollégák, hogy szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.

December 24-én idén zárva maradnak a McDonald’s hazai egységei.

A 113 étterem közül csupán az Aréna Mallban és a MOM Parkban található éttermek jelentenek kivételt, mivel ott a bevásárlóközpont előírta a nyitva tartást.

„Vállalatunk számára kiemelten fontos, hogy kollégáink családtagjaik és szeretteik körében, nyugalomban tölthessék a karácsonyi ünnep időszakát. A korábbi évek során már a hazai McDonald’s éttermek többsége zárva tartott december 24-én, de az idei évben franchise-partnereinkkel közösen sikerült azt először megvalósítanunk rendszerszinten, hogy két egység kivételével minden éttermünk zárva lesz” – mondta Horváth Andrea, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. HR igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KARÁCSONY
Brutális forgalom a szuperszombaton: mindenki vásárol, és nagy pénzeket költ Amerikában
Az amerikaiak idén átlagosan 875 dollárnyi (mintegy 300 ezer forint) kiadást terveztek karácsonyhoz kapcsolódóan, aminek hozzávetőleg kétharmada ajándékokra, harmada pedig élelmiszerre, italokra, dekorációra megy.

Link másolása

Az amerikai kiskereskedelemben rekord üzleti forgalmat várnak a karácsony előtti utolsó szombattól, az úgynevezett szuperszombattól - derül ki kereskedelmi szakemberek nyilatkozataiból.

Az Országos Kiskereskedelmi Szövetség (National Retail Federation - NRF) várakozásai szerint ezen a napon 140 millió ember indul el, hogy beszerezze az utolsó ajándékokat, illetve az ünnephez még hiányzó cikkeket.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy

a forgalom meghaladhatja a hálaadás utáni hagyományos bevásárlónapon, Black Fridaykor elköltött összeget, amikor 9,8 milliárd dollárért vásároltak az amerikaiak csak az interneten.

Az NRF elnök-vezérigazgatója, Matthew Shay úgy nyilatkozott, hogy a kiadások növekedése nem meglepő, és az látszik, hogy a kiskereskedelem kilábalt a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, az amerikai családok anyagi helyzete pedig alapvetően stabil, ami tovább ösztönzi a költések növekedését.

A szervezet ősszel készült felmérése szerint

az amerikaiak idén átlagosan 875 dollárnyi (mintegy 300 ezer forint) kiadást terveztek karácsonyhoz kapcsolódóan, aminek hozzávetőleg kétharmada ajándékokra, harmada pedig élelmiszerre, italokra, dekorációra megy.

A vásárlások 58 százalékát az interneten tervezik, de az emberek csaknem fele hipermarketekbe és diszkontáruházakba is ellátogat.

A felmérésben megkérdezettek csaknem kétharmada azt mondta, az idén a korábbinál jóval inkább keresi a különböző leértékeléseket, üzleti akciókat, ami közvetlen összefüggésben van az átlagosnál változatlanul magasabb inflációval. Az emberek harmada úgy nyilatkozott, hogy más kiadásokon spórol annak érdekében, hogy a karácsonyra tervezett vásárlásokat megengedhesse magának.

Az amerikai kiskereskedelmi szervezet számításai szerint a teljes karácsonyhoz kapcsolódó, november-decemberi forgalom 960 milliárd dollár felett lehet, 3-4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

A Gallup közvélemény-kutató tél elején készült felmérése háztartásonként 975 dolláros tervezett karácsonyi ajándékkiadásról szól, ami a kutatás 24 éves történetében a legmagasabb összeg, és több mint 100 dollárral meghaladja az egy évvel korábbit.

Az adatokból kiderül, hogy a közepes keresetű háztartások ünnepi költései növekedhetnek a legnagyobb mértékben, több mint 200 dollárral 947 dollárra, és az átlagosnál nagyobb mértékben növelik idén kiadásaikat a 35 évnél fiatalabbak és a nők. Ugyanakkor a legnagyobb összeget változatlanul a középkorú gyerekesek hagyják az üzletekben - áll a felmérésben.

Az Egyesült Államokban a karácsony egyetlen hivatalos ünnepnapra korlátozódik, december 25-ére, amikor a legtöbb üzlet zárva tart. December 26-a már hétköznapnak számít, december 24-én a legtöbb üzlet a szokásosnál néhány órával korábban bezár, az élelmiszerüzletek általában este 7 órakor.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk