Pár éven belül jöhet a 3D-s húsnyomtató, akár otthon is nyomtathatunk vacsorának valót
Most még csak marhahúst vagy csirkehúst lehet nyomtatni a 3D-s nyomtatókkal, de később szélesedhet a paletta, számol be a gasztronómia jövőjéről a The Guardian. A lap szerint a speciális nyomtatóval előállított műhúsok ugyanolyan rostos textúrájúak, mint az igazi hús, ráadásul külsőre is épp ugyanúgy néznek ki. Állítólag még az ízük is megegyezik a valódiéval, annak ellenére, hogy ezek növényi eredetű fehérjékből készülnek.
A húsnyomtatót fejlesztő egyik cég a Redefine Meat, melynek már neve is árulkodó: A hús újraértelmezése. Az izraeli vállalat saját meghatározása szerint "fejlett élelmiszer-készítményeket" állít elő "védett 3D nyomtatási technológiával".
Terméküket pedig nemes egyszerűséggel csak az "alternatív hús Szent Gráljaként" határozzák meg.
A műhúsnak egyébként számos előnye van: a szarvasmarha-tartáshoz képest elhanyagolható az előállítás során a környezetre gyakorolt káros hatás, ráadásul a 3D-s hús egyáltalán nem tartalmaz koleszterint.
A Redefine Meat úgy véli, hogy a műhús előállítás jelenleg a gasztronómia leggyorsabban fejlődő ága, becsléseik szerint 2030-ra 140 milliárd dolláros iparággá nőheti ki magát.