hirdetés

JÖVŐ

Egy egész társasház készült 3D nyomtatással Németországban, mindössze 6 hét alatt

„Ha bemegyünk egy autógyárba, már nem látunk embereket, mert minden automatizálva van. Hasonló folyamat zajlik most az építőiparban” - mondja Ézsiás Miklós.

Link másolása

hirdetés

Több kísérlet volt már 3D nyomtatással készült házakra, Mexikóban egy egész falu, Dél-Afrikában pedig iskola is épült ilyen módon. A 3D nyomtatással készülő házak jelenleg kísérleti stádiumban vannak, de egy nap ugyanolyan elterjedtnek számíthatnak majd, mint az egyre népszerűbb elektromos autók.

A PERI, a világ egyik legnagyobb zsaluzatokkal, állványzatokkal és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata a németországi Beckumban most egy egész társasházat épített fel így, amibe nemsokára a lakók is beköltözhetnek.

"Ha bemegyünk egy autógyárba, nem látunk embereket, mert minden automatizálva van. Hasonló folyamat zajlik most az építőiparban"

- mondja Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője.

"Minden versenyszférában dolgozó cég az innovációban látja a lehetőséget, hiszen hatékonyabbnak és gyorsabbnak kell lenni, mint a többiek. Alternatív megoldásokra azért volt szükség az építőiparban is, mert ez egy kifejezetten munkaerőigényes terület, márpedig Európában jelenleg mindenhol szakemberhiány van. Az új technológiával minimalizálni lehet ezt" - magyarázza a szakember.

hirdetés

A 3D nyomtatással készült kísérleti projektek ha nem is holnap, de hosszú távon megoldást jelenthetnek a munkaerőhiánya, a nyomtatóknak pedig a szélsőséges időjárás sem jelentene akadályt.

"A nyomtatók bármilyen szerkezeti tervet képesek megvalósítani, a gép működtetéséhez pedig csak két ember kell. Nekik a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket nyomon követő kamerarendszert kell figyelni. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen - szemben a hagyományos módszerekkel, - ennek a nyomtatónak az organikus vagy nem egyenes formák sem jelentenek technológiai kihívást. A 3D nyomtatással készült házak kétrétegű fallal rendelkeznek, a rétegek közé pedig szemcsés, vagy befújható szigetelés kerül, mint például a cellulóz. Így az aktuális elvárásoknak teljesen megfelel az energiahatékonyságuk" - magyarázza Ézsiás Miklós.

Jelenleg családi- és sorházakat, esetleg öt lakásos társasházakat lehetne megépíteni a módszerrel.

"Nagyobb projektekhez nagyobb gépre is lenne szükség. A mostani gépünk egy méter/másodperc sebességgel működik, vagyis egy négyzetméter dupla rétegű falat öt perc alatt képes kinyomtatni, amellyel a leggyorsabb betonnyomtató a világon" - mondja a szakember.

A Németországban készült második ház - amely egy kétszintes, öt lakásos társasház, - 380 négyzetméter, és hat hét alatt készült el.

"Ugyan az előkészületek, jelen esetben a nyomtató felállítása napokat is igénybe vehet, még mindig sokkal időigényesebb egy faszerkezetes ház felállítása, ahol az előregyártott lapokat sokszor hónapokba telik legyártani. Sokkal gyorsabban lehet 3D-s nyomtatóval házat felhúzni, így mind a tégla- mind a faszerkezetes házakkal versenybe szállhat a technika."

A 3D-s nyomtató feje három tengelyen dolgozik egy fém kereten, és rétegenként építi fel a betonszerkezetet.

 “A nyomtatófejet tartó acélváz 2,5 méter hosszú modulokból építhető össze, az összeállított szerkezet mérete ezeknek az egységeknek köszönhetően rendkívül változatos lehet, igazodva a megvalósítandó épület geometriájához.”

A nyomtatáshoz speciális anyagot fejlesztettek ki, amely cement alapú, de mégis eltér a hagyományos betontól.

"Időzített kötésű, vagyis gyorsan szilárdul, így jóval meghaladja a magasépítésben általában használt betonok szilárdságát. Az anyagot az építés helyszínén szárazanyag-silókban tároljuk, és egy mixer, valamint egy pumpa segítségével jut el a nyomtatófejhez.”

A német cégnél eddig három 3D nyomtatással készült projekt valósult meg. Kettő Németországban, egy pedig az Egyesült Államokban. A nyomtató dán fejlesztés, és a COBOD BOD2 nevet viseli. Az általuk használt technika abban tér el a többitől, hogy a gépet nem kell mindig áthelyezni, majd újra kalibrálni, amellyel rengeteg időt és költséget lehet megtakarítani.

Magyarországon is több hasonló projektet terveznek, többek között egy lakóparki, több egységből álló sorházat is.

“Hazánkban jelenleg még nincs ilyen 3D-s nyomtatógép, ezért rengeteg tényezőtől függ, hogy mikor valósulhat meg itthon is egy hasonló projekt. Azon dolgozunk, hogy minél előbb beszámolhassunk az első hazai sikerekről."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

65 millió forintnyi pénzt fizet egy techcég, hogy egy robot megkaphassa az arcodat és a hangodat

A Promobot élethű robotokban utazik, és szeretnék valós emberek kinézetét és hangját megvásárolni.

Link másolása

hirdetés

A Promobot 150 ezer fontot (60 millió forint) kínál azoknak, akik készek átadni az arcukat és a hangjukat a cégnek, hogy realisztikus robotokhoz használják fel ezeket. Követelmények természetesen vannak:

kifejezetten kedves és barátságos megjelenésű jelentkezőket keresnek, akik legalább 25 évesek, a nem és a bőrszín nem számít.

A 150 ezer fontért cserébe alá kell írni egy szerződést, ami után a cég bármeddig felhasználhatja a jelentkező külsejét, akinek 3D-ben beszkennelik az egész testét, és 100 órányi hanganyagot is kérnek.

A szerencsés kiválasztottról mintázott robotok 2023-ban jelennek meg.

A Promobot egyébként Európa egyik legfontosabb robotos cége, arcfelismeréssel, önvezető járművekkel és különféle robotikai fejlesztésekkel foglalkoznak, 2019 óta pedig kiemelten foglalkoznak emberszerű robotokkal, különböző célokra: bevásárlóközpontokba, üzletekbe, repterekre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Eutanáziához használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban

A Sarco fantázianévre keresztelt szerkezetet 3D-nyomtatásos technológiával készítették.

Link másolása

hirdetés

Eutanáziához használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban – írja a Swiss Info.

Svájcban legális az eutanázia, 2020-ban 1300-an haltak meg asszisztált öngyilkosság keretében. Az eutanáziát jelenleg folyékony nátrium-pentobarbitál befecskendezésével végzik. Ezután az ember 2-5 perc alatt elalszik, majd mély kómába esik, végül meghal.

A Sarco fantázianévre keresztelt, 3D-nyomtatásos technológiával készült szerkezet azonban felgyorsítja ezt a folyamatot. A lap szerint ugyanis

a kapszula belsejét hamar elárasztja nitrogénnel, az oxigén szintjét pedig mindeközben 21 százalékról 1 százalékra csökkenti. Az ember így először elveszti az eszméletét, majd szenvedés és fulladozás nélkül meghal.

A szerkezetből egyelőre két prototípus gyártottak, a harmadikat most készítik Hollandiában. A tervek szerint Svájcban már 2022-ben használhatják is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Módosította Kína az időjárást a Kommunista Párt rendezvényei előtt, hogy az eső elmossa a légszennyezést

Úgy tűnik, mára Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, aminek amúgy nem mindenki örül.

Link másolása

hirdetés

Kína módosította az időjárást a Kínai Kommunista Párt nyáron tartott centenáriumi ünnepsége előtt Pekingben - vette észre a Telex a hongkongi South China Morning Post cikkében.

Július 1-én ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját a Párt, és annyira szennyezett volt a levegő, hogy valamit tenni kellett, hogy meg lehessen tartani a nagyszabású tömegrendezvényeket.

Néhány órával előtte a külvárosok és a környező területek felett olyan anyagokat juttattak a felhőzetbe, ami esőket idézett elő, az a szálló por és az egyéb részecskék "kimosásával" javított annyit a levegő minőségén, hogy tízezrek mehettek ki az utcára.

A város körüli hegyekben élők az ünnepség előtt sok rakétát láttak – ezekkel juttatták el az ezüst-jodidot a felhőkbe, hogy beindítsák az esőt.

El is kezdett esni, nem is kicsit, ami azt jelentette a Csinghua Egyetem mérései szerint, hogy több mint kétharmadával csökkentette a levegőben lévő szennyezőanyagok mennyiségét. A WHO mutatói szerint közepesről „jó” tartományba lendültek. Korábban is bevetették már ezt a fegyvert, a 2008-as nyári olimpia időjárását is befolyásolták több alkalommal.

Pekingben amúgy idén regisztrálták a valaha mért legcsapadékosabb nyarat, az átlagos csapadékmennyiség majdnem kétszeresét mérték, ennyi esőt követően például az évtizedek óta csökkenő talajvízszint néhány hónap alatt közel 5 méterrel emelkedett.

hirdetés

Úgy tűnik, mára Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, ami azt jelenti, hogy műholdak, repülőgépek, mobil radarállomások és mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek megjósolni a nedves levegő mozgását, hogy aztán a fentiekhez hasonló akciókkal szabályozni tudják, mikor és hol essen az eső.

Persze nem mindenki ilyen lelkes a technika vívmányainak használatától, néhány kutató már most aggódik, hogy a beavatkozások megzavarhatják az időjárást az ország más részein.

A kínai elnök a rendezvényen amúgy azt mondta, hogy aki „zsarnokoskodni próbál” Kína felett, az „1,4 milliárd kínai alkotta, acélos Nagy Falba ütközik”.

Hszi Csin-ping szerint „a Kínai Kommunista Párt (KKP) nélkül Kína ma nem lenne az, ami. Az előttünk álló úton fenn kell tartani, és tovább kell erősíteni a párt vezetését”.

Szerinte az elmúlt 100 év alatt Kína elérte a „mérsékelten jómódú társadalom” felépítését, kényelmes életet biztosítva az embereknek, és felszámolta a mélyszegénységet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Videó készült az első robotokról, amik szaporodni képesek

A xenobotok néven ismert apró életformák ráadásul úgy szaporodnak, ahogy korábban még senki és semmi.

Link másolása

hirdetés

A biológiai szaporodás eddig ismeretlen formájára képesek a világ első élő robotjainak nevezett xenobotok, írja a Science Daily.

A parányi robotokat az afrikai karmos béka (Xenopus laevis) sejtjéből tervezték mesterséges intelligencia segítségével. A leginkább Pac-Manre hasonlító, egy milliméter átmérőjű programozható robotok eddig leginkább mozgásra, kisebb feladatok végrehajtására és öngyógyításra voltak képesek. Most azonban kiderült, hogy a szaporodás teljesen új formájára is képesek.

Ennek során a xenobotok sejtek százait gyűjtik össze a szájukban, ahol addig forgatják, míg hozzájuk hasonló formát nem hoznak létre. A végeredmény pedig néhány nap múlva egy újabb, teljes értékű xenobot lesz, ami ugyanúgy képes az önreplikációra, árulta el az apró rovbotokat tervező csapat vezetője.

Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem robotika professzora hozzátette: az emberek sokáig úgy gondolták, hogy a szaporodás minden formáját ismerik már, de a xenobotok reprodukciója még olyasvalami, amit korábban soha nem figyeltek meg.

hirdetés

Az éppen szaporodó xenobotokról videó is készült, amit itt lehet megnézni:

Még mielőtt bárki aggódni kezdene a szaporodó robotok miatt: a tudósok már egy évvel ezelőtt is jelezték, hogy a xenobotok pár nap után elpusztulnak, csak halott bőrsejtek maradnak utánuk.

Az apró lényeket a tervek szerint a későbbiekben az óceánokban egyre szaporodó mikroműanyagok eltávolításában szeretnék hasznosítani, de a gyógyászati célú felhasználásuk is napirenden van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: