News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A világhírű Nature folyóiratcsalád is a magyar fejlesztésű rákterápiás szoftverről ír

A kutatásvezető Dr. Peták István szerint a következő tíz évben újabb legalább kétszáz gyógyszer fejlesztésére van lehetőség, így a betegek 70-80%-ának hatásos kezelést lehetne biztosítani.

Link másolása

hirdetés

Egyedülálló magyar orvosi szoftver eredményeit publikálta a Nature tudományos folyóiratcsalád Precíziós Onkológia kiadványa.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az új típusú orvosi eszközt a világon elsőként fejlesztette ki az Oncompass Medicine. Dr. Peták István és csapata egy olyan módszert dolgoztak ki mesterséges intelligencia segitségével, amely a beteg daganatában található egyedi génhibák alapján segít kiválasztani a személyre szabott legmegfelelőbb gyógyszert.

Jelenleg a daganatos megbetegedésnél az orvos abból indul ki, hogy az adott daganat típusnál a rendelkezésre álló gyógyszerek hány százalékban járhatnak sikerrel a statisztikák alapján.

A daganat azonban a betegség kifejlődése a testben, de nem az okozója, mert a rákos megbetegedések hátterében többnyire génhibák húzódnak meg.

"Minden betegben 3-4-5 génhiba kombinációja vezet a daganatos megbetegedéshez. Annak a vizsgálata, hogy egy adott génhibánál melyik a legjobb terápiás döntés, sokszor nagyon nehéz. Mivel sokféle ritka mutáció van, a legtöbb betegnek van ritka, szinte teljesen egyedi mutációja, ezért van szükség személyre szabott terépiára, amire keressük a módszereket.”

hirdetés
A DDA (digital drug-assignment) a lehetséges kezelési lehetőségeket rangsorolja. Gyógyszereket keres, amelyek olyan gyógyszercélpontra képesek hatni a sejtekben, amelyek több olyan génnel állnak kapcsolatban, amelyek a daganatot okozzák.

“A gépet mi tanítottuk, mert ha a kezdetekkor magától tanul, az lassabb lett volna. Több ezer tudományos közleményben elérhető összefüggés információját tápláltuk bele, majd leprogramoztuk az egészet egy szoftverbe, amit regisztráltunk az Unióban, mint orvosi eszközt."

A Nature-ben közölt – klinikai adatokon végzett – vizsgálat kimutatta, hogy azok a gyógyszerek, amelyeket a szoftver nagy valószínűséggel hatásosnak jelölt, a valóságban is nagyobb eséllyel bizonyultak hatásosnak. Ez azt igazolta, hogy a módszer jól működik, mivel javítja az eddig használt, manuális gyógyszerkiválasztáson alapuló döntéseket.

A tudományos közlemények figyelemfelkeltő hatását mérő Altmetric jelentése szerint az Oncompass kutatóinak tanulmánya pár nappal a Nature-ben közölt megjelenés után jelenleg a top 6% között van, a több mint 18 millió valaha mért tudományos közlemény hatásával összehasonlítva.

"Több mint öt évvel ezelőtt vágtunk neki a személyre szabott kezelést megtervező módszernek. Már nagyon régóta várta a világ, hogy mesterséges intelligenciát sikerüljön felhasználni orvosi terápiás döntések javításában. Már be kellett következnie az orvostudomány történetében, hogy belépjünk a digitális korba."

A szoftver az azonos mutáció mintázatokra ugyanazt a gyógyszert fogja javasolni. A DDA teljesen új típusú orvosi eszköznek számít a világon a daganatos megbetegedésben szenvedők kezelésére, ugyanis a páciens daganatában található egyedi génhibakombinációk alapján segít kiválasztani a legmegfelelőbb célzott gyógyszert.

“Az orvosoknak azért volt eddig nehéz dolguk, mert 600 gén 6 millió mutációja fordulhat elő, amely minden betegben egyedi molekuláris hátterű rákos megbetegedést okozhat. A kezelés kiválasztásában pedig egyre kevésbé az a kérdés, hogy milyen daganata van a betegnek, mint az, hogy melyik génhiba okozta.”

Statisztikák alapján nagyon nehéz megmondani, hogy az adott páciensnek melyik lenne a legmegfelelőbb a törzskönyvezett gyógyszerekből illetve a terápiás lehetőségek közül. A személyre szabott kezelésekhez szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatok ma már széles körben elérhetők.

A részletes molekuláris profilvizsgálatokat – ahol beazonosítják, hogy kinél pontosan mely gének meghibásodása okozta a daganatot –, már évek óta alkalmazza az onkológia. Ez alapján lehet egyes esetekben megjósolni, hogy egy adott betegnél hatásos lesz-e az adott terápia, vagy nem. Egyesével kutatni a mutációk lehetőségét azonban szinte lehetetlen, ezért volt szükség a világszinten is egyedülálló gépre.

“Az is felvetődhet, hogy a gép olyan gyógyszert javasol, ami nem a hibás génekre hat, hanem egy olyan génre, amelyik kapcsolatban áll egyszerre több hibás génnel, így egyetlen célpont gátlásával egyszerre több hibás gén kóros hatását tudjuk kikapcsolni."

Jelenleg több mint száz célzott gyógyszer van forgalomban rákos megbetegedések ellen, de a jövőben ez a szám csak nőni fog.

"Ez már nem science fiction, hanem a mindennnapi gyakorlat. A végső cél az, hogy a gépbe betáplált információk alapján a gép a százféle hatóanyagból összetegyen nekünk egy gyógyszert vagy kezelést, amire személyre szabottan nekünk szükségünk van. Ez persze még a jövő, hiszen a gyógyszerek alakalmazását a törzskönyvük szabályozza, illetve a kezelési protokolokat nemzetközi ajánlások mentén alakítják ki az orvosok. Azonban már most sok olyan helyzet van, amikor több törzskönyvezett terápiás lehetőség közűl választhat az orvos. Ilyenkor a döntésben már most is hasznos lehet az új módszer. A cél, hogy mindent megtegyünk azért, hogy minél előbb a megfelelő gyógyszert kapja a beteg, illetve, hogy a rengeteg mellékhatástól illetve szenvedéstől kíméljük meg a pácienst. Ez a biztosítók fölösleges költségeit is csökkentené, hiszen a célzott kezelések átlagos havi költsége betegenként 2-3 millió forintra rúg.”

A kutatásvezető Dr. Peták István szerint a következő tíz évben újabb legalább kétszáz gyógyszer fejlesztésére van lehetőség. Ez azt jelentené, hogy – akkor már háromszáz elérhető gyógyszerrel – a betegek 70-80%-ának hatásos kezelést lehetne biztosítani. A mesterséges intelligencia használatával azonban sosem lehet majd teljesen helyettesíteni az orvost.

"Az orvosok munkája nem fog csökkenni. A beteg komplex kezelését az orvos fogja végezni, de sokkal pontosabb diagnosztikai leletet fog kapni a páciens állapotáról, a daganat gyógyszerérzékenységéről valamint a terápiás válaszról, mint eddig. A visszajelzések pozitívak, ez általunk kifejlesztett módszer egy új eszköz az orvos számára, de a gép sosem fogja lecserélni az embert."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

hirdetés

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

hirdetés

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

hirdetés

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Elérkeztünk a fordulópontra: visszafordíthatatlanná válhat az amazóniai esőerdők pusztulása
Az esőerdők 20%-át már kiirtották, 6% pedig nagyon rossz állapotban van. Ha szavannává változik a terület, az beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót indíthat el az egész Földön.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. szeptember 18.


Link másolása

hirdetés

Évtizedek óta téma a „Föld tüdejének” tekintett amazóniai esőerdők esztelen irtása, amellyel a mezőgazdasági területek és a legelők terjeszkedését erőltetik, nem gondolva az ökoszisztéma végzetes felborításának veszélyére.

Most az amazóniai régió kilenc országának őslakos vezetői limai csúcstalálkozójukat adták le a legújabb vészjelzést: az esőerdők 26%-a máris elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, és ha nem állítjuk meg az erdőirtási folyamatot, akkor a fennmaradt rész szavannává változik, előbb, mint arra a korábbi előrejelzések figyelmeztettek – írja a New Scientist.

A kutatók már régen felhívták a figyelmet arra, hogy ha az amazonasi esőerdők egy bizonyos aránya elpusztul, nem lesz képes az önmaga fenntartásához szükséges nedvességet magába fogadni és esőt generálni.

A világ legnagyobb esőerdőjének szavannásodása pedig beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót válthat ki az egész Földön.

Egy 2018-as becslés ezt a bizonyos küszöböt 20-25%-ra tette, egy évvel később pedig megállapították, hogy az amazóniai medence elvesztette esőerdőinek 17%-át. A legújabb jelentés szerint pedig már át is léphették a küszöbértéket, mert az erdő 20%-át már kiirtották, és közel 6% állapota sokat romlott az elmúlt 35 évben.

Marlene Quintanilla és kollégái az amazonasi társadalmi-környezeti információs hálózatnál (Amazon Geo-Referenced Socio-Environmental Information Network - RAISG) az őslakos szervezetekkel együttműködve az erdő borította területekre vonatkozó adatokból kiindulva mutatták ki, hogy mennyi esőerdő veszett el 1985 és 2020 között. Megvizsgálták továbbá az erdők sűrűségét, a csapadékmintákat, és szénfelvevő képességüket is. Ez utóbbiak árulkodnak ugyanis az esőerdők túlélési képességéről, valamint az erdőtüzek lombozat alatti hatásáról, amelyet nem mutatnak ki a műholdas felvételek.

hirdetés
A jelentés megállapította: Amazónia 33%-a maradt meg ősállapotában és a térség 41%-ánál észlelhető enyhe pusztulás, amely önmagától regenerálódhat. 26%-nál azonban mindenképpen szükséges az emberi segítség a fennmaradáshoz.

„Megváltozott az erdő ökológiai válasza és elvesztette ellenálló képességét. A visszafordíthatatlanság pontjához érkeztünk” - mondta Quintanilla.

Amazónia 847 millió hektáron terül el, de tőle távoli régiók is nagy mértékben függnek tőle. Ha egy területen kipusztulnak az esőerdő fái, azt jelenti, hogy kevesebb lesz az eső, magasabb a hőmérséklet és kevesebb CO2-t tudnak elnyelni másutt is a fák. Ezáltal jobban fenyegetik őket az erdőtüzek, és kevésbé tűrik a klímaváltozást. Mindezek hosszú távon pusztuláshoz vezetnek.

Ez a változás már látható Brazíliában és Bolíviában, ez a két ország felelős az amazóniai erdőirtások 90%-áért.

Az elmúlt 20 évben a bolíviai részen 17%-kal csökkent a csapadék, a hőmérséklet pedig 1,1 fokkal emelkedett.

A korábban sűrű esőerdős területek szavannákká válnak, és az ország északi részén lévő gyümölcsfák már nem teremnek, holott ezektől függ a világtól elzárt őslakos közösségek táplálkozása.

A jelentés szerzői hangsúlyozzák: ha a mezőgazdasági terjeszkedést, a bányászatot és az erdőírtás más okait nem szüntetik meg, akkor ez a folyamat hamarosan más országokra is át fog terjedni.

Az erdőirtások 86%-a a nemzeti parkok és az őslakos rezervátumok területén kívül zajlott le, és miután Amazónia 48%-a nem védett terület, ezek az esőerdők megfelelő törvények híján végveszélybe kerülhetnek.

A bennszülöttek rezervátumai egy fokkal jobb állapotban vannak, mint a nemzeti parkok, annak ellenére, hogy kevesebb ott a kormánytámogatás. Éppen ezért a tanulmány szerzői szerint az esőerdők megvédésének legjobb módja a védtelen erdőket őslakos-területté nyilvánítása. Egyúttal komoly erőfeszítéseket kell tenni a súlyosan megrongált 6%-nyi esőerdő helyreállítására (54 millió hektáros területről van szó).

Carlos Nobre, a Sao Pauló-i egyetem kutatója három évtizeden át készített klímamodelleket, hogy kiszámítsa: mikor érkezhet el Amazónia a kritikus ponthoz. Rá kellett jönnie, hogy a korábbi modellek immár nem működnek.

Kiderült például Amazónia déli részéről, ahol az esőerdők egyharmada található, a száraz évszak ma 4-5 hónapig tart, legalább 5 héttel tovább, mint 1999-ben. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, és eléri a 6 hónapot, nincs esély a túlélésére.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Videó: Felvidít, társaságként szolgál és önálló beszélgetésekre is képes a világ legfejlettebb humanoid robotja
Ameca egy teljesen élethű, emberi arckifejezéssel rendelkező robot, ami most már igazi társasága lehet bárkinek.

Link másolása

hirdetés

Az IFLScience csapata nemrég találkozott Amecával, egy egyszerre lenyűgöző és hihetetlenül ijesztő robottal. Ő a világ legfejlettebb humanoid robotja, aki teljesen valósághű arckifejezéseket képes produkálni. Arra tervezték, hogy zökkenőmentes kapcsolatot biztosítson az ember és a robot között.

Ameca a humanoid robot, tehát egy mesterséges intelligencia, ami most már önállóan képes választ adni, így bármikor beszélgethetünk vele.

A robot kapott nemrégen egy új frissítést. Egy brit kutatócsoport hozzáadta a chatbot AI GPT-3-at, amely lehetővé teszi számára, hogy szabadon beszéljen, emberi beavatkozás nélkül.

Alkotásuk egy humanoid robot lett, valósághűen mozgatja az arcát, és képes széles körű beszélgetést folytatni az élő emberekkel. Úgy tűnik, a jövő tényleg itt van.

A felvételen látható, ahogyan a tudományos magazin munkatársai teljesen spontán kérdésekkel tesztelik Amecát, aki úgy tűnik simán vette az akadályt.

„Ebben a videóban semmi sincs előre megírva – a modell egy alapvető leírást kapott Amecáról, ezzel robotnak adva egy önleírást – ez tiszta MI (mesterséges intelligencia)”

– áll az Amecát megálmodó cég, az Engineered Arts közleményében.

hirdetés

Az egyik férfi a videóban megkérdezte a humanoid robotot, hogy hogyan tudná őt boldoggá tenni, mire ő így válaszolt:

„Rengeteg mindent tudok tenni azért, hogy boldoggá tegyelek: tanácsot adok és támogatlak, csinálunk valami olyasmit, amit mindketten szeretünk, vagy egyszerűen csak egy barátságos és pozitív társaság leszek az életedben.”

Az Engineered Arts azt állítja, hogy a humanoidot az ember-robot interakció fejlesztésének platformjaként építik, és ahogy maga az Ameca is mondja a videóban, sokféle helyen lehet alkalmazni: az emberre veszélyes munkától kezdve, a felszolgáláson át, egészen addig, hogy egyszerűen csak társa legyen azoknak, akiknek szükségük van rá.

A chatbotok és humanoid robotok bemutatott, viszonylag zökkenőmentes integrációjával egyre nagyobb a valószínűsége, hogy széles körben el fognak terjedni a mindennapokban is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: