A vegák és vegánok rosszabb másnaposságra számíthatnak, mint a húsevők
Az utrechti egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy a vegetariánus vagy vegán étrendet követőknél súlyosabb következményekkel jár a macskajaj, mint a húsevőknél.
A szakemberek 13 társasági ivóval folytattak kísérletet, és az ő alkoholfogyasztásuk utóhatásait vizsgálták. A másnaposságnak nem kevesebb, mint 23 tünetét figyelték, köztük a fejfájást, a hányingert, a heves szívverést, a szédülést, a verítékezést, a fény- és hangérzékenységet, valamint a szomjúságot.
A résztvevőknek ezen kívül fel kellett jegyezniük mindent, amit ebben az időszakban ettek – írta a Sun.
Az elemzés kimutatta, hogy azok voltak rosszabbul, akiknek étrendje kevesebb B3 vitamint, más néven nikotinsavat, illetve cinket tartalmazott. Cink főleg a húsban, a kagylóban és különböző zöldségekben található, míg a B3 leginkább állati termékekben, teljes őrlésű gabonákban és gombákban.
Eddig is közszájon forgott az a nézet, mely szerint a vegánoknak alacsony az alkoholtűrés-szintjük. Az azonban tudományosan is megállapított, hogy a nikotinsav és a cink egyaránt szükséges az alkohol lebontásához, így érthető, hogy azok, akik nem vesznek magukhoz húst, vagy állati eredetű ételt, nehezebben viselik a nagyobb ivászatokat.
Persze ne higgyük, hogy a másnaposság csak a táplálkozási szokásoktól függ, hiszen a genetikai örökségtől kezdve számos más tényező is befolyásolja azt a bizonyos alkoholtűrés-szintet.