ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

9 finomság, amit eltüntethet a klímaváltozás

A csoki, a kávé és a friss hal - csak három azok közül az ételek közül, amiket veszélyeztet a megváltozott éghajlat.


Bár a következő négy évtizedben nem várható különösebb „mezőgazdasági apokalipszis”, elég valószínű, hogy néhány ételhez nehezebb lesz hozzájutni – a megnövekedett költségeknek és csökkenő készletek miatt – mivel a klímaváltozásnak köszönhetően egyre körülményesebb lesz az aratás az emelkedő hőmérséklet és a rendellenes időjárási körülmények miatt.

Íme néhány étel, amit ez érinthet.

1. Egy csésze jó kávé

Az Arabica kávébab nagyon kényes növények termése az Egyenlítő melletti egyre melegedő országokban. (Vannak más változatai is, mint például a Robusta, de a legtöbb ember nem azt preferálja.)

Emellett az Arabica nagyon érzékeny a kávérozsdásodásra, aminek nevéből kitalálhatjuk, mit okoz: egy rozsdaszerű gomba támadja meg a növényt, sötétbarnára színezve a leveleit, ami így kevesebb és rosszabb minőségű termést hoz. A kávérozsdásodás is a klímaváltozás hozadéka, amiért például a guatemalai elnök 2013-ban szükségállapotot hirdetett ki.

Starbucks Stores Ahead Of Earnings Figures

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a mexikói Nucaragua és Veracruz városokban kihalnak az Arabica fák, ha az elkövetkező évtizedekben változatlan irányba halad a változás. Nicaragua a világ kávéellátásának 17%-áért felel, ez a szám Tim Schilling, a World Coffee Kutatóközpont vezérigazgatója szerint 2050-re akár nullára is zuhanhat.

A Starbucks nemrég vásárolt fel egy costa ricai kávéfarmot kutatási célból, főként azért, hogy egy olyan hibrid fajt hozzanak létre, ami túléli a szárazságot, különböző betegségeket és talán még egy atomrobbanást is. Köszi, Starbucks!

2. Az olcsó csoki

A világ kakóállományának 70%-át Nyugat-Afrikában termesztik. A kakaóbab is különösen érzékeny a hőmérsékletre, a klímaváltozást pedig a fenti térség is megszenvedi majd. Nagyobb magasságokban elvegetálhatna a növény, de erre Afrikában ugye nem sok lehetőség van.

The New York Pops Present "Jim Henson's Musical World"

A Bill és Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott 2011-es kakaóbabról végzett jelentés szerint 2050-re 2,3%-kal növekszik meg a globális hőmérséklet, ami csökkenő termést és emelkedő árakat von maga után, ahogy egyre kevesebb terület lesz majd megművelhető.

Ez nem csak a csokifüggőknek rossz, hanem a helyi termelőknek is, akiknek ez az egyetlen jövedelemforrása. Beszámol azonban a jelentés arról is, hogy ha hőellenálló fákkal végzett kutatásokba beszállnának befektetők, elkerülhető lehet a vész.

[mext]

3. A mogyoróvaj

Ennek az ára már emelkedik, de várhatóan még jobban fog, mivel a mogyorófarmokat is szárazság gyötri. Ez a hüvelyes növény is kényes, megfelelő időközönként igényli a 30-50 cm csapadékot. Túl kevés eső esetén kiszárad, de ha nem a kellő időben jön a szükséges csapadék, elpenészedik.

klima3

Egy 2009-es kutatás szerint ez a várható a jövőkép – a legtöbb mogyorót termelő amerikai államban egyre nagyobb szárazság várható a következő évtizedekben.

4. A kitűnő francia borok

A bortermelők körülbelül harminc éve figyeltek fel a termés romló minőségére, még jóval azelőtt, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kutatások elterjedtek volna. Egyre korábban ért meg a szőlő – két héttel a várt idő előtt – magasabb cukor és alacsonyabb savtartalommal. Ezt is a szárazság okozta. Így a termelők áttértek az ellenállóbb szőlőfajtákra, hogy szembeszálljanak az elkerülhetetlen változással.

De ha gyorsan jön a változás, a híres bordeaux-i termelőknek is fel kell kötni a gatyát: a legpesszimistább forgatókönyv szerint a klímaváltozás a század közepére letörli a palettáról a Cabernet és Merlot borokat. (A pezsgőkészítőktől még nem érkezett panasz.)

ABC's "Cougar Town" - Season Three

Az egyesült államokbeli borászatoknak sem ígért sok jót egy 2006 kutatás, miszerint a század végére 81%-os visszaesést tapasztalnak majd a prémium bortermelő vidékek.

Bár áttérhetnének más régiókra, ahol megfelelő a hőmérséklet, de a legjobb borok sikere nem csak ebben rejlik. „A bor helyhez kötött, jobban mint bármi a mezőgazdaságban” – állítja David Graves, egy híres amerikai bortermelő cég, a Napa’s munkatársa.

5. Az almás pite

Az almafák, mint tudjuk, évente egyszer lehullatják a leveleiket és téli álmot alszanak. Ez pedig fontos tényező, hiszen a fák megérzik, hogy mennyit kaptak a télből, és csak kellő mennyiségű fagyoskodás után virágoznak megfelelően. Eddig még nem jártak sok szerencsével azok, akik melegebb területeken ültettek almafát, hiszen az hideg telekkel tarkított régiókból származik.

klima5

Az emelkedő téli hőmérsékletnek köszönhetően egyre kevesebb alma kerül a piacra, drágábban. Gyakran még az ízük sem az igazi. Japán kutatók szerint a fuji almának pont jót tesz a klímaváltozás, mert korábban virágoznak, ezáltal édesebbé és puhábbá válnak. A téli hőmérsékletre érzékeny gyümölcsök még az őszi-és kajszibarack, valamint a szilva és a körte is.

6. Az éltető víz

Nem valami finom és nem is étel, de nélküle a többi sem létezne. Egy 2010-es kutatás szerint az USA egyharmada vízhiánnyal nézhet szembe a század közepére.

Southend United v Northampton Town - npower League 2

Bárki, aki egy kicsit is követi a híreket, hallott már az egyre növekvő szárazságról, habár tudósok a mai napig vitatják, hogy ezt a globális felmelegedés okozza-e. Ami biztos, hogy egyre kevesebb hó esik és hamarabb is olvad – ez komoly problémákat okoz azoknak az országoknak, akik az éves olvadások során jutnak édesvízi forrásokhoz.

7. A kézműves sörök

Bizonytalan jövő előtt áll a sör két legfontosabb alapanyaga. Nem csak a vízellátmánnyal lehet probléma, hanem a komlóval is – különösen a ritka fajtákkal, amit különleges sörökhöz használnak. Kutatók már kísérleteznek hőellenállóbb fajták termesztésével és hatékonyabb öntözőrendszerek tervezésével, de sok sörfőző baljósan látja a jövőt.

Barack Obama Campaigns In Remaining Primary States

Jenn Orgolni, a coloradoi New Belgium Sörfőzde munkatársa szerint „ez nem egy olyan dolog, ami majd egyszer okoz problémát” – panaszolja. „Ha most iszol sört, akkor most van rád hatással a klímaváltozás.” A komló hideg telet és forró nyarat igényel.

Angliai farmokon az enyhe tél korai virágzáshoz és kisebb hozamhoz vezetett. Várhatóan a malátaipar is megsínyli az elkövetkező évtizedeket, ha a sör drágulni fog.

8. A friss hal

Egy 2012-es kutatás szerint a halak – kapaszkodjatok meg – zsugorodnak. A globális felmelegedés következtében csökken az óceánok oxigéntartalma, amire viszont a halaknak szüksége van a növekedéshez. Kevesebb oxigénmennyiség kisebb halakhoz vezet tehát.

Az óceáni halak súlya átlagosan 12-24%-kal fog csökkenni 2050-re, ami leginkább a hidegebb, oxigénben gazdag északi és téli vizeket fenyegeti.

Ultimate Asian Lunch Hosted By Nobu Matsuhisa & Hiroko Shimbo - Food Network South Beach Wine & Food Festival

Ez azért is érdekes lehet, mert a változásnak köszönhetően az összement halak nem eszik majd meg a kis halakat, amikkel korábban táplálkoztak.

9. A banán

A costa ricai banánfarmerek is a globális felmelegedést hibáztatják a termésük pusztulásáért, ez decemberben itt is oda vezetett, hogy szükségállapotot hirdessen az ország. A korábbitól eltérő esőzések és hőmérséklet olyan bogaraknak kedvez, amik tönkreteszik a banánföldeket, így az arról származó árut már nem akarja megvenni senki. Ráadásul különböző betegségeknek is egyre jobban kiteszik az ültetvényeket.

"Arrested Development" Bluth's Original Banana Stand Second Location New York City Opening

A Gros Michel banánfajtát például még 1950-ben egy talajgomba tette tönkre, ami most eljutott Közép-Amerikába is, ahol szintén fenyegeti a termőföldeket. A bogarak és a gomba, mondanunk sem kell, nem csak a termést, de az abból élő termelőket is veszélybe sodorja.

„Majdnem biztosra állíthatom, hogy a klímaváltozás hozta a kártevőket” – hangzott el egy costa ricai miniszter szájából.

Forrás: HuffingtonPost

Te melyik ételt vagy italt félted a legjobban? Ha aggódsz, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kipróbáltam a latex vákuumágyat és a korbácsolást – Az ország legnagyobb fetish rendezvényén jártam (+18)
Sosem éreztem magam nagyobb biztonságban, mint a Freedom Fetish 800 fős, felszabadítóan szexpozitív partiján. Íme a perverziót nem csak nyomokban tartalmazó, edukatív beszámolóm – fotógalériával.


Rendkívül izgatottan készültem hazánk leggrandiózusabb fetish bulijába a Freedom Fetish szervezésében, amelyet nem a szokásos klubjukban tartottak – mivel ezen négyszer annyian vettek részt, mint amennyit a törzshely elbír –, hanem ezúttal egy Pest külterületén található rendezvényhelyszínen. Már előre elolvastam a részletes, öltözködésre és kulturált viselkedésre kiterjedő szabályzatot, illetve a programlistát, úgyhogy nem ért váratlanul, amikor a bejáratnál leragasztották a mobilom kameráját egy matricával, valamint egy szívélyes transzvesztita ellenőrizte (sőt, meg is dicsérte) a dresscode-omat. Utcai ruhában tilos a belépés, úgyhogy aki nem kocsival érkezett, nem feltétlenül találta komfortosnak, hogy az utcán például szegecses testhámban és platformtalpú, lakk combcsizmában flangáljon – ezért az alsó szinten található öltözőt sokan igénybe is vették.

Alapvetően magas az ingerküszöböm, de belépve a rendezvényre elfelejtettem pislogni egy ideig, és a pupillám akkora lett, mint az a részletesen megmunkált szájpecek, amelyet az egyik bőrdíszműves kínált a vásártéren. Már a ruhatárosokon sem volt túl sok ruha, de a közönség nagy része csupán egy-egy falatnyi kiegészítőt viselt, például bimbótapaszt, rafinált tangát vagy bőrszíjakat. Ami pedig más eseményeken a welcome drink szerepét tölti be, az itt egy dupla élőtál volt, azaz többféle bonbon és macaron meztelenül fekvő emberekre felszolgálva, komoly gasztronómiai igényességgel.

– Tiéd itt a legszebb farok! – nevettem fel hangosan, miután megláttam egy tetőtől-talpig rókajelmezes férfit, akinek realisztikusan mozgott hátul a méteres rókafarka. Mint kiderült, applikációval vezérelte a farok mozgását.

Akadt Borat-tangás férfi is békatalpakkal, ugyanakkor frakkot viselő úriember is, sőt, péniszketrecet, valamint heresúlyt vagy análdugót viselő fazonok is felbukkantak.

De a személyes kedvencem hatalmas ördögpatát, szőrős lábvédőt, mellkas-hámot és busómaszk-szerű álarcot viselt. Egy gazellavékony, szép lány áttetsző fűzőt viselt, és láttam egy vagány, idős hölgyet is nevetni egy sarokban ülve (végre valaki, aki nem az SZTK-ban ücsörög panaszkodva, éljenek az ilyen nyugdíjasok!). Minden látogató végtelenül békés, kedves és udvarias volt, mintha egy szupermarketben sétálgatnánk a polcok közt. Fontos tudni, hogy a fetish partikon a szokásosnál szigorúbban veszik, hogy minden közeledéshez szóbeli jóváhagyást kell kérni és kapni.

Kifejezetten érdekes látnivalónak bizonyult a felnőtt játszótér, ahol kipróbálható szexbútorok voltak kihelyezve szép számban, például ketrecek, paskolók, András-keresztek és tantra-fotelek. Izgalmasnak tűnt továbbá a bondage helyiség is, ahol egymást kötözgethették az emberek kényükre-kedvükre, akár profi segítséggel.

Erre a tematikára egyébként felfűztek egy önkötöző performance-t is, amelyben egy mosolygós hölgy hajóinasokat megszégyenítő módon függesztette fel magát japán shibari kötelekkel.

További előadások is követték egymást BDSM, erotikus légtornászat és korbácsolás fókusszal a színpadon.

Kíváncsivá tett a kihelyezett „touch box”, amelybe beleállhattál inkognitóban, vagy bele is nyúlhattál a szűk, semmit nem láttató lyukakon keresztül. Itt is élt a szabály, miszerint ha valaki bent eltakarja magát egy testrészén, azt kerüld el. Az egyik legfurcsább programnak az állatsimogatót találtam, amely gyakorlatilag egy állatjelmezes embersimogató: egy boci-maskarás hölgy láhatóan élvezte, hogy fedetlen kebleit cirógatják az arra járó fetisiszták. A tánctéren pedig végig kiváló hangulat uralkodott a profi DJ-knek és az UV-fénytől látványos neonfüggönyöknek köszönhetően.

A személyzet folyamatosan rendelkezésre állt, ha kérdésed vagy problémád akadt volna, de mindenhol ki is volt függesztve a házirend, például hogy nem érhetsz hozzá másokhoz engedély nélkül. Tanúsítom, hogy valóban senki nem zaklatott, szólt be vagy tapogatott az este folyamán – nem úgy, mint sajnos egyéb divatos szórakozóhelyeken –, mindössze egyetlen tisztelettudóan feltett kérdést kaptam egy karika-nyakörves férfitól: „te sub vagy, vagy dom?”

Az egyik ott dolgozó, Ádám nevű srác elmesélte nekem, hogy az évek alatt mindössze párszor kellett kikísérnie valakit hasonló rendezvényről, például tiltott fotózás vagy félreértés miatt.

Dicsérendő, hogy volt HIV- és szifilisz-gyorsszűrés a helyszínen, valamint a kizárólag pároknak fenntartott szex-szeparé elé egy kosár óvszer volt kihelyezve. De az egyedül érkezők számára is akadt lehetőség huncutkodni a dark roomban, ahol nevéhez híven tényleg nagyon sötét volt.

És hogy mi a különbség egy swingerbuli és egy fetish parti között? Erre az egyik főszervező, Molli válaszolt nekem:

„Míg a swinger klubba a direkt szexért mennek az emberek, a fetish bulikban a szabad partizás a cél, és a szex csak egy lehetőség. Mi szexpozitív partinak hívjuk ezt: a szexualitás megjelenése teljesen elfogadott, itt is van, aki szexel, van, aki más erotikus játékot játszik, de legtöbben csak azért jönnek hozzánk, hogy táncoljanak, ismerkedjenek, beszélgessenek egy izgalmas, nyitott és elfogadó közösségben.

Olyan ez, mint a nachos a moziban. Moziba elsősorban a filmélményért mennek az emberek, és az, hogy lehet nachost is venni, az csak egy lehetőség, és így is a legtöbben simán a popcornt (a mi esetünkben a szabadon bulizást) választják, és köszönik, nem kérnek mást, hiába a lehetőség.”

Ami a saját élményeimet illeti, elsőként az álló vákuumágyat próbáltam ki, amelyhez két kifeszített latexponyva közé kellett bemásznom – cipő és hegyes kiegészítők nélkül –, és megfognom belül kétoldalt az oszlopokat. Egy kis köralakú nyíláson bújtattam ki a fejem, hogy kapjak levegőt. A segítő kollegina rendkívül empatikusan érdeklődött a hogylétem felől, és hogy indíthatja-e a vákuumozást, valamint jelezte, hogy bármikor leállíthatja, és kiszállhatok. Aláírtam egy nyilatkozatot is arról, hogy a hivatalos fotós lefotózhat ebben egy belső használatra készülő galériához.

Amikor rácuppant a testemre elöl-hátul a latex, de úgy, hogy a kisujjam végét se tudtam volna megmozdítani benne, egyszerre volt kiszolgáltatott és felszabadító: a kontrollvesztésnek ezt a fajtáját még nem éltem át, de kifejezetten extatikus volt, ahogyan a kiengedés is, ahogy hirtelen visszakaptam a testem.

Ám itt nem értek véget a kalandjaim aznapra: a saját dark zenei szubkultúrámból már ismertem pár arcot a közönség soraiban, és az egyikőjük – immár kétgyerekes édesanya – elárulta, hogy azért jött ide, hogy megkorbácsolják a fenekét. Én pedig „miért ne” alapon fogtam magam, és neki is láttam az elnáspángolásnak, hiszen egy jó úttörő ott segít, ahol tud. A háttérben szóló elektronikus zene ritmusára korbácsolás meglepően szórakoztatott, közben néha megkérdeztem, hogy ilyenre gondolt-e, illetve gyengébben vagy erősebben szeretné.

Miután végeztem a bravúrral, rájöttem, hogy vannak itt igazi feketeövesek is: egy ötvenes éveikben járó pár hölgytagja olyan intenzíven fenekelte el a párját, ráadásul egy büntetőbíró szigorával az arcán, egy pillanatra sem esve ki a szerepből, hogy már nekem fájt a látvány.

„Általában a vendégeink fele a párjával vesz részt egy ilyen buliban – foglalta össze Molli a statisztikákat –, most a legutóbbi Freedom Fetish után kiküldött kérdőívünk alapján ez 52% volt, 20% jött egyedül, a többiek pedig barátokkal. A közösség összetételéről elmondható, hogy nagyon vegyes, 18-tól a 60-asokig minden korosztály képviselteti magát, ezen belül legnagyobb számban a 30-asok vannak, alatta és felette pedig nagyjából egyenlően oszlanak el az emberek.

A nemi arányokat tekintve szinte fele-fele a fiú és lány megoszlás, épp csak egy kicsit billen a mérleg a fiúk javára, de szép számban vannak a magukat be nem soroló, queer emberek is. A szexuális irányultsági skáláknak is minden tagja jelen van, sőt, az aszexuális vendégeink körében is kifejezetten kedveltek a fetish események.

Mindig vannak külföldi vendégeink is, a Freedom Fetish 2019-es indulása óta elég jó hírrel van benne az európai kinky köztudatban, sokan kifejezetten emiatt az esemény miatt látogatnak el Magyarországra.”

Egyszóval hiába szólt minden az erotikáról, kicsit sem éreztem magam kellemetlenül vagy feszélyezve ezen a bulin, ami a szervezésnek, valamint az intelligensen viselkedő közönségnek egyaránt köszönhető. Technikailag senkihez nem értem hozzá, és más sem ért hozzám, mégis rengeteg ingerrel és önreflexióval gazdagodtam. A Freedom Fetish tehát egy olyan partisorozat, ahol bárki szabadon, korlátok nélkül jól érezheti magát, méghozzá ítélkezés és zavaró tényezők nélkül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk