JÖVŐ
A Rovatból

Veszélyes vírusokat hozhatnak magukkal az Ázsiából Magyarországra érkező csípőszúnyogok

Dr. Garamszegi László evolúcióbiológus-ökológus azt mondja, most mobilos fotók készítésével vagy a szúnyogokat postázva bárki segíthet a veszély felmérésben.

Link másolása

„Gondoljunk bele, hogy amikor felpakolják az árut valahol Ázsiában, ráesik egy kis eső, ott meggyűlik egy kis tenyérnyi tócsa, amibe az ottani szúnyogok belerakják a tojásaikat, és ezt felpakolják egy kamionra. Az se baj, ha ez a tócsa ki is szárad közben, ezek a tojások elég ellenállóak. Ezeken a szállítmányokon ott vannak az úgynevezett kis tojásbankok. Mikor ideérnek, itt kipakolják egy nyílt telephelyen, víz éri őket és kikelnek a lárvák.”

Ilyen egyszerűen tud beutazni Európába vagy Magyarországra egy egzotikus országból származó csípőszúnyog, magyarázza Garamszegi László, az MTA doktora, evolúcióbiológus-ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont Botanikai Intézetének igazgatója.

A Magyarországon fellelhető 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellett a 2000-es évek elejétől megjelentek az ázsiai országokból származó, inváziós fajok, amelyek amellett, hogy máshogy néznek ki, több betegség kórokozójának terjesztésére is képesek. A jelenség egész Európát érinti, mivel a klímaváltozás és a kereskedelem itt is elősegítette ezen fajok megtelepedését és elterjedését a mérsékelt övben.

„Ezek a Kelet-Ázsiából származó csípőszúnyogfajok új elemek a magyar faunában. Egzotikus helyekről jönnek, egzotikus kórokozókat tudnak hordozni”

- mondja Garamszegi László. „Mind a vírus behurcolásában, mind a terjesztésben lehet szerepük, de ez egy potenciális veszély, míg a valós fenyegetettségről nem sokat tudunk. Fő feladatunk, hogy megismerjük, hogy a hazai faunába beépülve, az inváziós csípőszúnyogok konkrétan milyen kórokozók terjesztésében vesznek részt a természetben. Eddig három inváziós fajt írtak le hazánkban, mi többnyire az ázsiai tigrisszúnyogra koncentráltunk, de nagy számban kapunk mintákat a másik két fajról is. A járványügyi fenyegetettség teljes megértéséhez nem csak azt kell tudnunk, hogy a fajok mennyire fertőzöttek vírusokkal, hanem azt is, hogy e fajoknak milyen a hazai elterjedése, stabilak-e az itteni populációk, hol fordulnak elő, mik azok a környezeti háttérelemek, amelyekre ezeknek a fajoknak szükségük van.”

A csípőszúnyogok közül a nőstények szívnak vért tojásrakás időszakában, ekkor van szükségük erre a táplálékra. „Nagyjából tíz olyan fajunk van, amelyik nagy tömegben csípi az embert, több fajuk más gerincesek vérét szívja. Azt kell tudni, hogy az őshonos fajok is képesek kórokozókat terjeszteni, például a Nyugat-Nílusi láz kórokozóit a Culex fajok terjesztik, amelyek így az inváziós fajok nélkül is egy potenciális fenyegetettséget jelentenek. ”

„2018-ban egy kisebb, 200 főt meghaladó Nyugat-Nílusi láz járvány volt itthon, még haláleset is történt. Ez a veszély nem múlt el, csak most mindenki a koronavírusra figyel. Ott kopogtat egy következő fenyegetettség az ajtónkon.”

Az őshonos szúnyogfajok betegségek terjesztésében játszott szerepére jó példa a malária is. A betegség kórokozója (Plasmodium fajok) a hatvanas évek óta nincs jelen az országban, azonban hazánkban a mai napig élnek olyan őshonos fajok (Anopheles fajok), amelyek elvileg képesek lennének a malária betegség kórokozóját terjeszteni. Minden évben vannak behurcolt malária-esetek, mert a turizmus révén vannak, akik külföldön megfertőződve hozzák haza a kórokozót. „Nagyon fontos, hogy őket - első lépésként, mikor belépnek az országba, és tüneteket tapasztalnak - egy szúnyogmentes térben izoláljuk, hogy nehogy kapcsolatba kerüljenek velük az őshonos malária szúnyogok, melyek ugyan kis valószínűséggel, de csípnek embereket.”

Az inváziós fajok tanulmányozása azért is fontos, mert a klímaváltozás fokozódásával ideális hely lettünk ezen fajok számára.

„Ezeknek a fajoknak melegre és gyakori csapadékra van szükségük a hatékony megtelepedéshez, a sikeres szaporodáshoz és az elterjedéshez. Ezek a fajok megtanultak az ember közelében élni, bármilyen kis vízfelületen képesek szaporodni. Egy kerti hordóban, egy felfordított gyerekjátékban, bármiben, amiben meggyűlik a víz, de akár autógumikban vagy szállítmányokban meggyűlő kis víztócsákban is simán át tudnak egyik kontinenstől a másikra utazni és boldogan szaporodni, ha itt kedvező körülményeket találnak.”

A veszély felmérésébe most bárki segíthet a „SzúnyogMonitor” projekten keresztül.

„Az elmúlt évtizedekben felismertük, hogy nem kizárólag a kutatási infrastruktúra modernizációja segíti a tudományt, a lelkes állampolgárok is hatalmas mennyiségű adattal tudják ellátni a kutatókat a kommunikációs technológiai fejlődésnek köszönhetően." - mondja Dr. Garamszegi László.

Ezt az új kutatási megközelítést citizen science-nek nevezik. A Botanikai Intézet által koordinált „SzúnyogMonitor” már harmadik éve várja a lakossági bejelentéseket az inváziós csípőszúnyog észlelésekről. Idén a Mosquito Alert elnevezésű globális mobiltelefonos applikáció is segíti az adatszolgáltatást, és a kutatásba bekapcsolódnak a Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Labor munkatársai is.

A beküldött fotókról és mintákról minden esetben visszajelzést kap a beküldő, valamint az eredmények a szunyogmonitor.hu oldalon április 1-jétől immár látványos infografikák formájában is nyomon követhetők, melyeket a népszerű koronamonitor oldal fejlesztői építettek.

A tájékoztatáson túl ezek a térképek az ökológiai vizsgálatokat is nagymértékben segítik.

„Nekünk mindenképp ki kell járnunk terepre, hogy a vírusok szűréséhez szúnyogokat fogjunk, ami egy logisztikai kihívás, költsége van, emberek kellenek hozzá, az erőforrásaink pedig limitáltak, így az ország minden pontjába nem tudunk eljutni. Ha ezt jól össze tudjuk szervezni és bevonjuk a lakosságot, akkor célzottan oda megyünk, ahol mondjuk feltétételezünk egy nagyobb populációt, tehát nem vakon rohangálunk. Terepen aztán csapdákkal próbálunk nagy mintaszámban példányokat gyűjteni, ami a hatékony víruskimutatásnak a feltétele.”

A kutatóknak egyszerű módszerekkel segíthetünk.

„A legegyszerűbb a mobiltelefon. Készítsenek fotókat, majd azt küldjék el nekünk az applikáción vagy egyszerű e-mailen keresztül ([email protected]). Ha valaki lelkes, akkor meg is foghatja a szúnyogot és egy kis fiolába eltéve postán elküldheti nekünk.”

Ez sokszor hasznosabb, mert ha megvan a biológiai minta jó állapotban, akkor azt több célra is fel tudják használni. Egyrészt biztosabb a meghatározás, hiszen egy fotón nem biztos, hogy minden látszik, viszont egy épségben megőrzött példányt könnyen fel lehet dolgozni mikroszkóp alatt. Sőt, a preparált mintákból még genetikai vizsgálatokat is tudnak végezni a megfelelő laboratóriumokban, aminek a segítségével megállapíthatják bizonyos kórokozók jelenlétét, vagy beazonosíthatják, hogy a fogott példány melyik európai populációból származik.

És, hogy miről lehet az inváziós fajokat felismerni, ha valaki kedvet kapott a szúnyogok megfigyeléséhez?

„Ezek az inváziós fajok látványosan csíkozottak. Fekete-fehér csíkokat lehet rajtuk látni, valamint a tori részen, tehát a középső testtájon van egy rajzolat, ami elég karakterisztikus.”

A fajokról részletes leírás található április 1-től a szunyogmonitor.hu oldalon, amely alapján bárki bekapcsolódhat a kutatásba.

“Tavaly több mint 1000 mintát kaptunk és több százan el is találják a célfajt. Reméljük, az idei fejlesztésekkel még népszerűbb lesz a kampány, és sikerül majd ezeket a számokat megsokszoroznunk.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezette a Deltát a köztévén
Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát. A következő adástól kezdve híreket fog majd felolvasni.
Fotó: M1/YouTube - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr történésnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

A Telex számolt be róla, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellről van szó, az nem derült ki.

Ada azt is elárulta magáról, hogy az elkészítésében a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul.

Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, a Delta következő adásától lehet majd nézni, ahogy híreket olvas fel.

Itt lehet visszanézni Ada bemutatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Viszlát jó idő: bejelentették, hogy véget ért a globális kánikula
Az ausztrál meteorológiai hivatal jelentette be a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

Link másolása

2023 június óta 2024 márciusig minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött szerte a világon, ugyanis a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete éreztette globális hatását.

A meteorológusok az időjárási jelenséget El Niño (a fiú) névre keresztelték, viszont a fiú most búcsúzik és

júliusig semleges állapot következik, ami az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a semleges hónapokat követően, az év második felében 60 százalék valószínűséggel érkezhet La Niña (a lány), és vele együtt a hűvösebb idő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Tudományos szenzáció: először beszélgettek bálnával az emberek
Az Alaszka partjainál úszkáló púpos bálna 36 alkalommal válaszolt a kutatók üzenetére. A SETI szerint ez mérföldkő lehet majd az űrlényekkel kommunikálásban is.

Link másolása

Először beszélgettek emberek egy bálnával, derül ki a BBC beszámolójából. A SETI Intézet és a Kaliforniai Egyetem tudósai még 2021-ben próbáltak kapcsolatba lépni Alaszka partjainál a bálnákkal.

A hatfős tudóscsoport víz alatti hangszórókkal felszerelkezve bonyolódott üzengetésbe egy púpos bálnával. Először lejátszották a púpos bálnáknál korábban megfigyelt üdvözlő hangsort, amire legnagyobb megdöbbenésükre egy Twainnek nevezett bálna válaszolt. A következő 20 percben a bálna összesen 36 alkalommal reagált a tudósok üzenetére. Ebből jó néhány üzenetváltást meg is lehet hallgatni a BBC videójában.

Bár a különös társalgás tudományos mérföldkőnek számít, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás még csak gyerekcipőben jár. A tudóscsoport azt tervezi, hogy a következő alkalommal variálják az állatoknak küldött üzeneteket.

Mivel a púpos bálnák éneke a legösszetettebbnek számít az állatvilágban, a földönkívüli intelligencia kutatásával foglalkozó SETI kutatócsoport abban bízik, hogy kommunikációjuk megfejtése segíthet a marslakókkal történő esetleges jövőbeni kommunikációban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk