hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Vannak olyan egészségügyi szakdolgozók, akik a kormánytól kapott tíz nap extra szabadságukat sem tudták kivenni

Sokan a a szolgálati elismeréstől is elestek az új egészségügyi szolgálati törvény életbe lépésével a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint.

Link másolása

hirdetés

Továbbra is várják a megoldást az egészségügyi szakdolgozók azokra a problémákra, amelyeket még a júliusi demonstrációjukra fogalmaztak meg és el is juttattak a kormányhoz. 12 pontban határozták meg kéréseiket, amelyekre eddig nem érkezett érdemi válasz. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár csak egy mindössze három mondatból álló, augusztus 31-én kelt levélben reagált ezekre, amelyben azt írta, a kormány elismeri az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkáját, és lehetőségeihez mérten a jövőben is mindent megtesz a dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsüléséért.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint a szakdolgozókat érő legnagyobb hátrány a jubileumi jutalmak elmaradása - mondta el a 24.hu-nak.

Az új egészségügyi szolgálati törvényben, amely március elsején lépett életbe, megváltozott a szolgálati elismerés, (vagyis az a jublieumi jutalom, amit minden közalkalmazott kap egyszeri juttatásként) mértékének számítása. Továbbra is 25, 30 és 40, szolgálatban eltöltött év után jár a jutalom, de mostantól már nemcsak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött éveket számítják bele, hanem magánszolgáltatónál vagy akár külföldön ledolgozottakat is.

Sokan, akik a törvény hatályba lépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, emiatt elestek a jutalomtól.

Balogh Zoltán becslése szerint több ezer szakdolgozót érint ez, amit lehetne orvosolni, de a kormány ezt egyelőre nem tette meg.

De a Covid-ellátásban résztvevőknek járó plusz tíz nap szabadságot sem tudták sokan kihasználni. A MESZK elnöke tud olyan intézményről, ahol nem adták ki ezt a plusz szabadságot azoknak, akiknek járt volna.

Ennek oka pedig az, hogy a harmadik hullám lecsengése után a visszarendeződő ellátásban az elhalasztott műtétek és a visszaáramló betegek miatt óriási volt a hajtás. A szakdolgozói kamarát több szálloda is megkereste azzal, hogy a szakdolgozók ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel szállhatnak meg náluk, sokan viszont nem tudtak elszabadulni a munkahelyükről.

hirdetés

A létszámhiány továbbra is problémát jelent az egészségügyben, ráadásul tovább nehezítette a helyzetet az, hogy március elsején háromezer szakdolgozó távozott, miután nem írta alá az új munkaszerződést. Balogh Zoltán szerint úgy is 1300 szakdolgozó hiányzik, hogy az állomány az Országos Kórházi Főigazgatóság tájékoztatása szerint nagyjából 1700 fővel bővült. Ráadásul további szakdolgozók eshetnek ki az ellátásból, ha nem oltatják be magukat. Az egészségügyi dolgozóknak ugyanis kötelezővé tette a kormány a koronavírus elleni oltást, az, aki nem adatja be magának a vakcinát, szeptember 15-től nem dolgozhat tovább.

A MESZK elnöke arról is beszélt, hogy a szolgálati jogviszonyban alkalmazott szakdolgozók többségénél bércsökkenést okozott az új munkaszerződés abból adódóan, hogy ügyeleti rendszerben foglalkoztatták őket, és ebben kedvezőtlenebb az új bérszámítás. Bár az orvosoknál a jelentősen megemelkedett alapbér valamelyest kompenzálja a változó illetmény összegét, a szakdolgozóknál azonban az alacsonyabb ügyletei díj jelentősen alacsonyabb összjövedelemhez vezetett, 50, 80, de akár 100 ezer forintos jövedelemkiesést okozva.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„Minket, magyarokat valahogy nem zavar eléggé ez a harmincezer halott” - mondja a MOK főtitkára

Svéd Tamás a kórházak magas eladósodásáról is beszélt.

Link másolása

hirdetés

Interjút adott a Népszavának Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára. A magyar egészségügyről szólva elmondta, az eddig is részben informálisan fenntartott betegutak összekuszálódtak, sokszor nem egyszerű a pácienseknek ellátáshoz jutni, a sorok nőnek. Szerinte érdemi motiváció hiányában nem pörgött fel a várólisták ledolgozása, ügyeleti díjak rendezése is várat magára, nem egyszerű kiállítani az ügyleti stábokat.

A főtitkár jelezte: nemrég kiderült, hogy szeptember elejétől visszaállítják a kórházak teljesítményfinanszírozását. Egy konferencián további kormányzati tervek is elhangzottak a várólisták rövidítéséről, valamint talán az ügyeleti díjak rendezése is belátható távolságba került, ám konkrét időpontot nem említettek.

Szerinte az orvosi bérek emelése önmagában az ellátáson, a betegek közérzetén nem sokat javított, a magyar egészségügyi ellátás ettől még ugyanolyan egyenetlen és esetleges maradt.

A MOK főtitkára megjegyezte: az elmúlt hónapokban a kórházak 50 milliárdos tételben adósodtak el. Szerinte ebből is nyilvánvaló, hogy nem kapják meg az intézmények azt az összeget, ami a szolgáltatásaik költségeit finanszírozná.

„Egyértelmű, hogy ideje volna lassítani a tempón és használni legalább a legegyszerűbb lehetőségeket, például ismét maszk használatra kérni az embereket” – mondta azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon is megkezdődött a negyedik hullám.

A szakember hangsúlyozta: a harmadik vakcina is fontos, de az elmaradt első kettő pótlása lenne igazán az. „Ehhez is az kellene, hogy tisztán kommunikáljunk, és azt mondjuk: baj van” – vélekedett. Hozzátette:

hirdetés
minket, magyarokat valahogy nem zavar eléggé ez a harmincezer halott. Relativizáljuk, többlethalálozásnak becézzük, illetve mindig hozzátesszük, hogy idős, krónikus betegek, akkor is, ha ez már rég nem igaz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A FreeSzFE-nek adja a Vidnyánszkyéktól kapott gázsi felét a világ egyik leghíresebb rendezője

Robert Wilson ráadásul nem jött el Budapestre, csak a társulata adta elő az Oidipuszt a MITEM-en. Azt is írta: a következő hetekben részt vesz a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetésben.

Link másolása

hirdetés

Pénteken kezdődött a Nemzeti Színházban a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek első két napján annak a Robert Wilsonnak az Oidipusza van műsoron, akit a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila korábban a színházi élet koronázatlan királyának nevezett - írta a Telex.

Sokáig úgy lehetett tudni, hogy Wilson maga is eljön Budapestre, workshopot tart és találkozik a Vidnyánszky-féle – Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

A rendező azonban lemondta a látogatást, valamint a 444-nek küldött közleményéből az is kiderült, hogy ehelyett az egyetemről távozó hallgatókkal beszélget majd, a Vidnyánszkyéktól kapott tiszteletdíja felét pedig a FreeSZFE-nek adományozza.

Wilson ezt írta: „Mély szomorúsággal követtem, ahogy Magyarország kormánya korlátozza a művészet és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavaly kivitelezett, úgynevezett modellváltása antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen”.

Ezt is írta: „állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség megcsonkításával, ahogy azzal sem, ha túl nagy hatalom összpontosul kevesek kezében.

Ezért a MITEM-től kapott alkotói tiszteletdíjam felét a FreeSZFE Egyesületnek adományozom, amely a regnáló kormány támogatása és hivatalos elismerése nélkül nélkül folytatja oktatási tevékenységét. Továbbá a következő hetekben részt veszek a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetésben. Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE továbbra is támogatást kap szerte a világból, és ami még fontosabb, hamarosan újra egyetemként ismeri el a magyar kormány.”

hirdetés

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó honlapján azt írják: Wilson orvosai tanácsára, egészségügyi okokból nem tudott eljönni Budapestre.

A MITEM oldalán ott van már Vidnyánszky Attila válasza Robert Wilsonnak – Wilson saját levele mellett.

„Egy csodálatos előadás élményével lettek gazdagabbak, akik a MITEM-en látták az Ön által rendezett megrendítő Oidipuszt. Ennek fényében különösen szomorú, amiről írnom kell Önnek”

– írta Vidnyánszky, aki szerint Wilson egyoldalúan tájékozódott és tájékoztatták.

„Vajon a meghívó fél érvei, gondolatai nem számítanak egy ilyen horderejű nyilatkozat esetében? Az Ön nyílt levele azt jelzi számomra, hogy Önt – ahogyan engem is – érdeklik a közélet és a társadalom kérdései, amelyek megvitatása során alapvető fontosságú a vélemények sokszínűsége. Levelének közzététele azt is bizonyítja, hogy Magyarországon Ön szabadon elmondhatja a véleményét. Vajon az én érveim, véleményem megjelenhetnek-e szabadon Párizsban vagy Berlinben? Vajon kiegyensúlyozottan tájékoztatják-e majd a francia és a német lapok az olvasóikat a vitánkról és a MITEM-ről? Rossz tapasztalataim miatt félek, hogy abban a demokratikusnak és szabadnak mondott sajtóban nem ez történik majd. Vajon ez-e az a szabadság, amire Ön is és én is vágyunk?”

Vidnyánszky szerint Wilsonnak „szíve joga azt támogatni, akit arra érdemesnek tart”, valamint láthatóan fájdalmasan érintette, hogy a gázsija egy részét a FreeSZFE-nek adja az amerikai rendező, mert ezt írja:

"a MITEM-et az Ön által kritikával illetett magyar kormány támogatja (az adófizetők pénzéből), és ebből a MITEM fennállásának kimagaslóan legnagyobb gázsiját fizettük ki az Ön nevével fémjelezett produkciónak, így nyilván személyesen Önnek is, mint rendezői gázsit. Ön a szabad belátása szerint ajánlotta fel a gázsija felét egy Ön által fontosnak tartott célra."

Magyarán: a kormány (vagyis köz)pénzből rendezett MITEM csúcsgázsijának a fele a FreeSZFE-nek ment.

Vidnyánszky utolsó mondata: „Sajnálom, hogy egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy személyesen találkozzunk. Talán sok mindent tisztázhattunk volna. Én ezután is kész vagyok a párbeszédre.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán Viktor szerint „nyilvánvaló hazugság”, hogy a kormány elüldözte a CEU-t Magyarországról

A miniszterelnök úgy véli, a 'Soros-egyetemnek' egyszerűbb volt nemzetközi kampányt indítani az egyetembezárásról, mint betartani a rájuk szabott szabályokat.
Fotó: Orbán Viktor/Facebook - szmo.hu
2021. szeptember 18.


Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor Az elüldözött egyetem Budapesten (Szamizdat 13.) címmel közölt írást, amit a Miniszterelnökség írt. Ebben azt írja, „konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában. Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről”.

A híradások szerint szeptember 16-án és 17-én sajtónyilvános, nemzetközi konferencia zajlott az egyetem budapesti kampuszán, amelyen a liberális akadémiai és politikai élet jeles képviselői is részt vettek.

Hogyan történhetett meg mindez? Úgy, hogy akik eddig az egyetem bezárásával kampányoltak, nyilvánvalóan nem mondtak igazat

– tette hozzá a miniszterelnök. Szerinte Soros György és "csapata" mindig értett ahhoz, hogy az üzleti vállalkozásai elleni fellépéseket úgy tüntesse fel, mintha azok szörnyű társadalmi igazságtalanságok vagy éppen a személyével szembeni gonosz, antiszemita támadások lennének. Ezután a CEU-n előadást tartó professzorok hitelét féltette, mert „egész szakmai hitelüket elveszítették azért, mert felültek a Soros György és globális hálózata által terjesztett hazugságnak?” „Talán erről is kellene szervezni egy konferenciát a CEU budapesti kampuszán” – tette hozzá a kormányfő.

Mint írja, Magyarországot a Soros-egyetem kapcsán azért támadják, mert nem hagyta, hogy a spekuláns milliárdos továbbra is visszaéljen a hatalmával. A '90-es években Soros hűséges szövetségese, Magyar Bálint, a liberális-exkommunista kormány oktatási minisztere olyan szabályt hozott, amely a magyar egyetemekkel szemben indokolatlan versenyelőnyt biztosított a Soros-egyetemnek. Állítása szerint ők ezt a kiskaput csak bezárták azért, hogy minden, Magyarországon létesített külföldi egyetem ugyanolyan feltételek szerint működjön.

Valamennyi egyetem gond nélkül teljesítette a jogszabályi feltételeket. Egyetlen kivétel volt: a Soros-egyetem

- írja Orbán Viktor. Ezután pedig egy listát mutat be:

hirdetés

„Álljon itt a legnagyobb hazugok és hazugságok toplistája.

  • Guy Verhofstadt "egész Európát érintő szégyenről" írt.
  • Judith Sargentini egy saját gyártású kisfilmben mondta: a CEU-t elüldözték.
  • A Európai Bizottság által készített 2020-as országjelentés pedig azt írja: "a CEU befejezte a tudományos tevékenységét Magyarországon".

Az egész EU szégyene, hogy a szóban forgó, tényszerűen hamis állítások uniós jogi eljárások alapjaiként szolgálnak.”

Az Orbán által emlegetett, CEU-n tartott konferencia volt az, amivel kapcsolatban a jobboldali sajtó egy hónapja kínos bakit vétett: egy hónappal elnézve az időpontot már az előtt írtak az eseményről, hogy az lezajlott volna.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Hackertámadást gyanít az ellenzék: „Úgy tűnik, vannak olyanok, akik el akarják némítani a magyar embereket”

Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is külső támadásra gyanakszik az előválasztási rendszer szombat reggeli leállása kapcsán. Hétfőn folytatódhat a szavazás.

Link másolása

hirdetés

Mi is megírtuk, hogy szombaton az első órákban leállt az előválasztási informatikai rendszer.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt:

jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”

– írja közleményében az Országos Előválasztási Bizottság.

„Nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett” - tették hozzá.

hirdetés

Az ellenzéki politikusok közül Jakab Péter, a Jobbik elnöke és előválasztási miniszterelnök-jelöltje Budapestre utazott, és rövid videóüzenetben reagált közösségi oldalán, melyben azt mondta:

"Úgy tűnik, hogy vannak Magyarországon olyanok, akik félnek a kormányváltó erőknek a hangjától, el akarják némítani a magyar embereket.

Szeretném őket kiábrándítani: csapataink harcban állnak, az informatikusaink itt vannak és dolgoznak a probléma elhárításán, úgyhogy hétfő reggel ismételten ott leszünk a frontvonalban, és folytatódik az előválasztás."

Karácsony Gergely is posztolt a Facebookon:

"Úgy látszik, vannak, akik meg akarják akadályozni, hogy éljünk demokratikus jogunkkal: számos jel utal arra, hogy az előválasztás rendszerébe kívülről hatoltak be.

És tudjuk, hogy 11 éve akadályozzák már ezt Magyarországon, de ezen is túl leszünk, ahogy az Orbán-rezsimen is. A szavazás hétfő reggel folytatódik, talán még elszántabban"

Márki-Zay Péter is üzent egy videóban a Facebookon:

Megtámadták a demokráciát - de ne veszítsék el a lelkesedésüket, fontos, hogy mindenki adja le szavazatát, amint a rendszer lehetővé teszi.

Tömeges érdeklődés volt személyesen is, de az online szavazást szerinte gyanús, hogy meghekkelték, és szándékos támadást gyanítanak a leállás mögött.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: