hirdetés

HÍREK

„Elvárjuk a munkánkhoz méltó társadalmi elismerést” - Kásler Miklós lemondását követelték az egészségügyi dolgozók tüntetésén

A demonstrációra meghívták az egészségügyért felelős minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert is, de ők nem jelentek meg, csak egy levelet küldtek a szervezőknek.

Link másolása

hirdetés

Szombaton délelőtt gyűltek össze az egészségügyben dolgozók a Hősök terén. A tüntetésen részt vevők jó része fehér ruhában és fehér - környezetbarát - lufival érkezett. Számtalan szakmai szervezet is megjelent az ápolóktól a mentősökig, a gyógytornászoktól a szociális munkásokig képviselik a dolgozókat. Együttérzésük jeleként a pedagógusok szakszervezete is jelezte, hogy ott lesz a demonstráción.

VIDEÓ: A tüntetésről

Ma is forróság lesz, olyan, mint mikor szkafander alatt dolgoztak, ápoltak - mondta az első felszólaló, Balogh Zoltán a szakdolgozói kamara nevében. Elmondta, hogy

számukra az első arculcsapás az új, a dolgozókat érintő szerződések aláíratása volt. Nem volt idejük sem - csak pár óra - hogy átolvassák a dokumentumot, azt véleményezni, jogilag megvizsgálni nem állt módjukban.

A kamara azonnal tiltakozott, mert súlyos méltánytalanságokat tapasztaltak. Hiába kérték, hogy ne írja alá a kormány a törvényt a járvány közepén, nem hallgatták meg őket. Akkor tüntetni nem tudtak, hiszen a covid-helyzet miatt több ezer embert kellett ellátni, miközben egészségügyi dolgozókat is elveszítettek a betegség miatt.

Az új szerződést több ezren nem írták alá, ez hatalmas veszteség az országnak, a betegeknek

- hangsúlyozta a szakdolgozói kamara elnöke.

hirdetés

A problémákat eddig nem akarták nagy tömeg előtt elmondani, de nem hallgatták meg őket, sőt, amire válaszoltak, azt is elutasították. Ezért most nyilvánosságra hozzák a gondjaikat, hiszen sokan csak kényszerből írták alá a szerződéseket - mondta.

Az új szolgálati jogviszony az orvosoknak plusz pénzt jelentett, miközben az ápolóknak, szakdolgozóknak megnőtt a terhelése, ők nem kaptak hasonlóan jelentős béremelést. Ezzel pedig tovább nőtt a feszültség és a szakadék közöttük.

A demonstrációra meghívták Pintér Sándor belügyminisztert és Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert is, de ők nem jelentek meg, csak egy levelet küldtek. Pintér üzenetében arról írt, hogy nem tartja indokoltnak a megjelenését a nagygyűlésen, "figyelemmel a Belügyminisztérium hatáskörére". Kásler pedig azt emelte ki, hogy továbbra is számít a kamara véleményére, ahogy a többi érdekvédelmi szervezetére is.

A miniszterek neveinek elhangzása után sokan fütyülni kezdtek és azt kiabálták Kásler hallatán: "Mondjon le".

Balogh megköszönte az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját is.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt hangsúlyozta felszólalásakor, hogy az ápolókra ugyanolyan nagy szükség van az egészségügyben, mint az orvosokra, és csak együtt tudnak eredményesek lenni, gyógyítani.

"Nagyon szeretnénk, ha a kormányzat is megértené, hogy a gyógyítás egy felértékelendő terület"

- emelte ki.

Üveges Péterné, a Magyar Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg ellátási alelnöke azt mondta, 8–11 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból. Kijelentette, "Miniszterelnök úr, a munkát mi elvégeztük", utalva arra, hogy a járvány idején mindent megtettek a betegekért.

"Elvárjuk, hogy a törvény ne vonatkozzon a szakdolgozókra, elvárjuk a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását, és elvárjuk a munkánkhoz méltó társadalmi elismerést"

- mondta.

A demonstráción még számos egészségügyi dolgozó és tisztségviselő felszólalt. A beszédek után a résztvevők csendes főhajtással emlékeztek meg a járványban elhunyt kollégáikról.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Egy szemtanú elmondta, mi volt Alec Baldwin reakciója, miután elsült a fegyver a kezében

A színész nem meglepő módon sokkos állapotba került a történtektől.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan mi is írtunk róla, megdöbbentő baleset történt Alec Baldwin legújabb filmjének a forgatásán. A színész a Rust című 19. századi western forgatása közben egy kellékfegyverrel véletlenül lelőtte a film operatőrét, Halyna Hutchinst, aki belehalt a sérüléseibe, a rendezőt, Joel Souzát pedig megsebesítette.

A Daily Mail az eset nyomán most egy szemtanú vallomásáról számolt be, aki azt mondta, hogy Baldwin a lövés eldördülése után sokkos állapotban ezt kiabálta:

"Miért valódi lőszerrel töltött fegyvert adtatok nekem?"

A produkciós cége és a stáb többi tagja is ragaszkodik ahhoz, hogy a fegyver vaktölténnyel volt töltve – bár ezek is ejthetnek halálos sebet, ha elég közelről sütik el őket. A rendőrség kevés részletet közölt a lövöldözéssel kapcsolatban, a nyomozás még folyamatban van.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely nem érti, hogy kerülhetett bele az Elk*rtuk című filmbe

A főpolgármestert az is megviseli, hogy egykori munkahelyét, a Mediánt és főnökét negatív színben tüntetik fel a filmben.

Link másolása

hirdetés

Több politikushoz hasonlóan Karácsony Gergely is megszólalt az Elk*rtuk című film kapcsán, amelyet csütörtökön mutattak be a mozik.

Az ATV Híradójának azt mondta,

nem érti, mit keres ebben „a nagyon rossz, ócska propagandafilmben”, hiszen ő először 2016-ban beszélgetett Gyurcsány Ferenccel, akkor is csak öt percet. Azelőtt nem találkozott vele, a Medián munkatársaként pedig nem is vett részt azokban a kutatásokban, amit akkor a kormánynak készítettek a cégnél.

„Azt gondolom, a Medián, amelynek én munkatársa voltam, az egyik az egyik legkörültekintőbb és talán az egyik legkorrektebb cég volt a politikai közvélemény kutatási piacon. Semmilyen manipulációhoz soha nem lehetett felhasználni a kutatásainkat”- mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy rosszul érinti, hogy egykori munkahelyét és főnökét, Hann Endrét negatív színben tüntetik fel a filmben.

Szerinte az Elk*rtuknak az a szerepe, hogy azt a hamis mítoszt keltse, hogy még mindig Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitatkozik a hatalomról, pedig már nyilván nem erről szól a magyar közélet.

Karácsony még nem nézte meg a filmet, de tervezi, viszont elmondása szerint Enyedi Ildikó új filmjét, A Feleségem történetét biztosan hamarabb meg fogja nézni, mint az Elk*rtukat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Döntött a Kúria: nem lehet népszavazás a kiskorúak nemátalakító kezeléséről

A Kétfarkú Kutya Párt még augusztusban támadta meg a kormány népszavazási kérdéseit, egy esetben már biztosan nyertek.

Link másolása

hirdetés

Augusztusban írtuk meg, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt megtámadta a kormány négy népszavazási kérdését. Lépésüket azzal indokolták, hogy a kérdések nem egyértelműek és megtévesztőek is, sőt szerintük az egész népszavazás szembemegy a népszavazás rendeltetésével.

A párt most a Facebookon tudatta, hogy a Kúria már döntött az egyik kérdés kapcsán intézett beadványukról, és nekik adott igazat a kormánnyal szemben.

„Arra jutottak, hogy "A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2021. számú határozatát megváltoztatja, és a »Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?« népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadja." Reméljük, a többi hülye kérdés is hasonló sorsra jut”

- írták bejegyzésükben.

A Kúria döntésének indoklását itt lehet elolvasni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Tizenöt milliárdos állami támogatásból kezd elektromos autógyártásba Magyarországon a Mercedes

Szijjártó Péter szerint a magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett.

Link másolása

hirdetés

Szijjártó Péter pénteken szólalt fel Kecskeméten, ahol az új, elektromos Mercedes SUV modell (EQB) sorozatgyártásának megindítását ünnepelték – adta hírül az MTI. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta:

„A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az országban egy tisztán elektromos meghajtású jármű sorozatgyártása.”

Hozzátette, hogy az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül, és amelyik ország meg tudja nyerni az elektromobilitási beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket, „az megnyeri magának a jövőt”. Arról is beszélt, hogy a megközelítőleg 50 milliárd forintos beruházás, amelyhez az állam 15 milliárd forint támogatást nyújtott, 4400 munkahely megtartását teszi lehetővé, és több száz újat hoz létre.

Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy az autóipar a magyar gazdaság „gerincoszlopává” vált, így mára a teljes ipari kibocsátás 25 százalékát adja a szektor, amelyben több mint 150 ezren dolgoznak. A szektor 90 százalékban kivitelre termel, s ennek nyomán Magyarország a világ húsz legnagyobb autóipari exportőr országa közé került.

„Magyarország készen áll arra, hogy ebbe a közös sikertörténetről szóló könyvbe még sok-sok új fejezetet írjunk”

– bizakodott Szijjártó a Mercedes magyarországi tevékenységét méltatva. Azt is hangsúlyozta, hogy ez a beruházás még szorosabbá teszi a kétoldalú gazdasági együttműködést Németországgal, amely hazánk első számú kereskedelmi partnere.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: