News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Úgy vadásztak rám, mint egy állatra” – A bucsainál is durvább vérfürdőt rendezhettek az oroszok Borogyankában

A helyi rendőrfőnök szerint a katonák mindenkivel végeztek, aki az utcára merészkedett, a polgármestert pedig folyamatosan fenyegették.

Link másolása

hirdetés

Már négy tömegsírban találtak szétlőtt, megkínzott, megcsonkított és megerőszakolt ukránokat Borogyankában és környékén. A rendőrséghez ezernél is több feljelentés érkezett és félő, hogy még a bucsainál is szörnyűbb háborús bűnöket követhettek el az orosz katonák a kisvárosban. A The Sun tudósítója röviddel a megszállók elvonulása után járt a szinte porig rombolt településen.

A helyi rendőrfőnök szerint a 25 ezer borogyankai élete örökre megváltozott február 24-én.

Az invázió válogatás nélküli bombázással kezdődött, majd órákkal később megérkeztek az oroszok, akik kérdés nélkül lőttek a védtelen civilekre. Egyikük még a híres ukrán költő, Tarasz Sevcsenko szobrának koponyáját is átlőtte.

A 36 éves rendőrfőnök egy héttel később csatlakozott a gépfegyverekkel és aknavetőkkel harcoló helyi erőkhöz. Az állig felfegyverzett túlerő ellen eleinte lesből támadtak. Egyszer például egy menetoszlopra csaptak le, nyolc ellenséges katonával végeztek, de az oroszok másnap bosszút álltak: végigbombázták Borogyanka főutcáját, az összedőlő épületek romjai alá pedig rengeteg ember szorulhatott.

A Kijevtől 50 kilométerre, északnyugatra fekvő kisvárost a légicsapások után tüzérségi támadás érte, miközben

a katonák mindenkivel végeztek, aki az utcára merészkedett. A halomra lőtt emberek holttesteit pedig teherautókba rejtve szállították el.

Ezt megerősíti egy idősebb nő is, aki háza előtt két lövést hallott. Amikor kiszaladt, a szomszéd egyik ismerősének holttestét találta a csatornában. Miután később ismét kimerészkedett, a holttest már rejtélyes körülmények között eltűnt a ház elől.

hirdetés

A 36 éves rendőrfőnök legalább öt nőről tud, akit elhurcoltak és megerőszakoltak. A holttesteiket később egy tömegsírban találták meg. A mészárlás csak a 30 kilométerre található bucsaihoz fogható: a 40 ezres elővárosban eddig 412 meggyilkolt ember holttestét találták meg.

Borogyanka polgármestere a lap riporterének elmondta, korábban nagyon büszkék voltak a városkára. Mára azonban az önkormányzati tulajdonú 49 épületből mindössze kettő maradt állva.

Georgi Jerko szerint az orosz katonák „úgy vadásztak rá, mint egy állatra, pedig valójában ők az állatok, akiknek felelniük kell a tetteikért”.

A városvezető lánya szerint a borogyankai tombolás még a bucsainál is rosszabb, hiszen a kisebb városban sokkal koncentráltabb volt a megszállók gonoszsága.

Az oroszok folyamatosan halálos fenyegetéseket küldtek e-mailben és SMS-ben a polgármesternek, de a 60 éves férfi megúszta élve. A lánya szerint a várost a veszély ellenére rendületlenül vezető férfi „szerény ember, aki valójában egy hős”.

Nem volt ilyen szerencsés Ivan Szimarov családja. A rendőrtiszt éppen néhány szűz méterre teljesített szolgálatot otthonától, amikor hatalmas robbanás rázta meg a környéket. A férfi hazasietett, de a ház helyén egy jókora kráter fogadta: 26 éves felesége, 54 éves apukája, 47 éves anyukája, 21 éves testvére és 82 év es nagymamája azonnal meghalt a rakéta becsapódása után, míg kétéves kislánya a kórházban halt bele sérüléseibe.

„Egyedül maradtam Putyinnak és a gyilkos barbároknak köszönhetően”

- kesergett a rendőr az újságírónak.

Szimarovnak fogalma sincs, hogy a munkája miatt szándékosan célozták-e meg a házat vagy csak egy véletlen találat volt. A lényegen szerinte ez sem változtat: hidegvérű gyilkosságot követtek el a családja ellen.

A férfi éppen ezért bosszút esküdött, és a halálig fog harcolni, ha az orosz hadsereg visszatérne Borogyankába:

„Minden orosz anyának meg kell ismernie a fájdalmamat és tudniuk kell, hogy a fiaik és férjeik soha nem térnek haza Ukrajnából”

- tette hozzá a gyászoló rendőr.

Hat hete már, hogy a rémálom véget ért Borogyankában, miután az ukránok visszaszorították Putyin hadseregét. A kisvárosba visszaszivárgó emberek az utcán állnak sorba ételért, miközben egymást vigasztalják családtagjaik és barátaik elvesztése miatt.

„Süt a nap és örülünk, hogy élünk. Nem maradt semmink a reményen kívül”

- mondja egy lányával kenyérre váró nő.

Borogyankában egyelőre 150 halottat találtak, emellett további 50 embert eltűntként kezelnek. Ők feltehetően azokban a tömegsírokban lehetnek másokkal együtt, melyeket még nem találtak meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Oroszok lőnek oroszokat” – nagy a káosz Kijevben a hajnali rakétatámadás után
Az orosz csapatok rakétái egy orosz állampolgárságú nőt is megsebesítettek.

Link másolása

hirdetés

Ma délelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy 3 hét után először ismét bombázták az oroszok Kijevet.

A támadásban többen megsérültek, az egyik rakéta egy orosz nőt is eltalált. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Twitteren írta, hogy a romok alól egy orosz nemzetiségű sérültet is kimentettek.

Mint írja, ő a helyszínen van a reggeli támadás óta. Posztjában úgy fogalmaz:

„Oroszok lőnek oroszokat!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Pokoli meleg, 40 fok, hőségriasztás – Nem lesz könnyű a jövő hét annak, aki nem vízparton tölti
A hét elején a hajnalok még hoznak némi enyhülést, szerdától már ebben sem lehet bízni.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap csak zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés, hétfőn az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken 11, 14 fokot is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 36 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden tovább fokozódik a hőség, 34-38 fokra számíthatunk. Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel.

Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő. A péntek is még melegnek, naposnak ígérkezik, pár fokos lehűlést hétvégére hozhat egy hidegfront, de a 30 fok feletti hőmérséklet akkor is megmarad.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Tarolt a Fidesz az időközi önkormányzatiképviselő-választásokon, Budapesten 4-ből 3 helyen nyertek
Az egész országban 16 indulásból 12-t behúztak.

Link másolása

hirdetés

18 helyen tartottak időközi választást az országban vasárnap. A kormányzó Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek – számol be a Telex.

A 2019-es önkormányzatin és az idei áprilisi országgyűlési választáson Budapest volt az egyetlen hely, ahol az ellenzék a Fidesz fölé tudott kerekedni, de a mostanin ez nem sikerült.

A budapesti négy választásból csak a 4. kerületit nyerte meg az ellenzéki induló, Vasvári László.

Az 5. kerületben Nagy Gergő 70,78 százalékot szerzett a Momentum-DK-LMP-MSZP-jelölt Fábián Benjámin előtt (27,06 százalék).

A 7. kerületben Ripka András 45,63 százalékkal nyert, Jenei Kevin Martin (DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd) 28,28 százalékot kapott.

A 8. kerületben a koronavírusban 2020 novemberében elhunyt Balogh István Lajos helyére Gondos Judit (Fidesz-KDNP) ülhet be 63,02 százalékkal, míg Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) 35,82 százalékkal zárt.

hirdetés

Egerben, Nyíregyházán és Szegeden is a kormánypárti jelöltek diadalmaskodtak, míg Békéscsabán és Szolnokon civilek győztek.

Utóbbi megyeszékhelyen Menkó Gyula, a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület színeiben tudott nyerni.

A kisebb településeken szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Közülük 80 százalék fölött Sárváron Németh Róbert (82,93 százalék) és a nagykőrösi Holló Róbert végzett (80,83 százalék).

Az ellenzéknek a nem megyei jogú városokban egyetlen győzelme volt: Gyöngyösön Sári István Imre (MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum) 74,93 százalékot szerzett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Annyira kevés tábornoka maradt Putyinnak, hogy már egy nyugalmazott, túlsúlyos vezérőrnagyot is Ukrajnába küldött
Pár hete még külvárosi nyugdíjas volt a jelentős túlsúllyal küzdő Pavel tábornok, ma pedig már a Donbaszban vezeti a különleges erőket.

Link másolása

hirdetés

A több mint négy hónapja tartó háború alatt már annyi tábornokot veszített az orosz hadsereg, hogy Vlagyimir Putyin egy nyugdíjas, jelentős túlsúllyal küzdő parancsnokot nevezett ki a kelet-ukrajnai különleges erők élére, írja a Daily Star.

A 67 éves Pavel vezérőrnagy állítólag közel 130 kilogramm súlyú, korábban 40 évig szolgált az orosz hadseregben. A tapasztalt katona többek között az afganisztáni háborúban szolgált, legutóbb pedig öt éve Szíriában teljesített szolgálatot közvetlenül a nyugdíjazása előtt.

Pavelt azután szólított újra hadba az orosz elnök, hogy a donbaszi csatában egy tüzérségi csapás során súlyos sérüléseket szenvedett az addigi parancsnok.

Pavel egészen a közelmúltig Moszkva külvárosában élte a nyugdíjasok izgalommentes életét, mielőtt a múlt hónapban újra hadba szólították. A tábornok állítólag annyira meghízott az utóbbi időben, hogy egyenruháját direkt neki készítik a szabók, emellett dupla réteg páncélt visel, mert csak így tudja teljesen eltakarni a teljes testfelületét.

A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint Putyin „már a hordó alját kapargatja”, mivel legjobb tábornokai szinte kivétel nélkül megsérültek vagy elesetek a háborúban, a másodvonalbeli tisztek pedig nem bírják sokáig a fronton. Az orosz elnök éppen ezért a korábban nyugalmazott parancsnokokat kezdi elővenni, közülük az egyik a most előrángatott Pavel.

hirdetés
„Putyin olyan, mint egy maffiavezér, akinek senki nem mondhat ellent”

– tette hozzá az újság forrása, aki szerint a visszavonult tiszteknek nincs sok választása, ha újra hadba szólítják őket.

Becslések szerint Oroszország legalább 10 tábornokot és 30 magas rangú tisztet veszített az ukrajnai háborúban. Rajtuk kívül nagyjából 30 ezer orosz katona esett el a harcok során, és 100 ezer sebesülhetett meg. Brit titkosszolgálati jelentések alapján az oroszoknak alig maradtak precíziós fegyverei és a tüzérségi lőszereik is fogytán vannak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: