News here

HÍREK

Több benzinkútnak is be kellett zárni készlethiány miatt, a nyitva tartó helyeken tömött sorokban álltak az autósok

Van, ahol már csak 5 litert adnak ki, hogy az autósok eljussanak a következő benzinkútig. Eközben pedig péntektől ismét emelkedik az üzemanyagok ára.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. március 10.


Link másolása

Kedden és szerdán több, főleg kisebb magánbenzinkút kényszerült bezárni, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Több nyitva tartó kúton pedig hosszú sorok alakultak ki, az ellátási hiánytól tartva ugyanis az emberek megrohamozták a töltőállomásokat - írja tudósításában a Telex.

A lap olvasói arról számoltak be, hogy főleg a főváros déli agglomerációjában fogytak el sok helyen az üzemanyagok.

"A hír igaz, a kis kutaknál nincs benzin a környéken"

– mondta a lapnak egy örkényi benzinkút vezetője, akinek emiatt be kellett zárnia.

Egy táborfalvai és egy újhartyáni kút kapcsán is arról számoltak be, hogy elfogyott a 95-ös benzin, ezért azok a kutak is bezárt átmenetileg.

A Telexnek egy vállalkozó is nyilatkozott, aki egy dabasi és egy ócsai magánkutat üzemeltet. Ő arról számolt be, hogy a dabasi kúton teljesen elfogyott, az ócsain pedig már csak 5 liter üzemanyagot tudnak kiadni fejenként, hogy az autós még el tudjon menni a következő benzinkútig. A vállalkozó szerint egyértelműen a maximált forintos ár a hiány oka.

"A nagykereskedők, így az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni"

- mondta a lapnak, hozzátéve: szerinte több száz magánbenzinkút be fog zárni hétvégén.

De nemcsak a főváros környékén jelent problémát az üzemanyaghiány.

A mosonmagyaróvári Oranges Oil kútján már kedden ezzel a táblával szembesült, aki tankolni akart:

Mosonmagyaróváron a helyiek és környékbeliek szerdán megrohamozták a nyitva maradt benzinkutakat, de hasonló a helyzet Győrben is a Telex szerint.

De Szombathelyről, Sárvárról, Csornáról és Kőszegről is érkeztek beszámolók tömött kutakról, elfogyott üzemanyagokról. A nyugati határon lévő Őriszentpéteren azt a tájékoztatást adták ki, hogy elfogyott az üzemanyag, és a legfrissek információik alapján március 24. a következő üzemanyag-szállítás várható időpontja.

A határmenti településeken az is rontja a helyzetet, hogy sokan Ausztriából, Szlovákiából is Magyarországra járnak át tankolni, ott ugyanis jelentősen drágábban az üzemanyagok.

A Telex olvasói szerint a Heves megyei Besenyőtelek benzinkútját is átmenetileg bezárták.

Hajdú-Bihar megyében több, a 4-es útnál lévő hajdúhadházi kúton nincs gázolaj, de van olyan kút is, ahol korlátozottan, csak készpénzért adnak - írja a lap. Egy hajdúböszörményi Shell-kút zárva volt szerdán, a Telex egyik olvasója azt írta: az indoklás szerint kasszahiba miatt. A hajdúdorogi Mol-kúton pedig a lap szerint „csak extra gázolaj 600-ért, mezőgazdasági kút zárva, nem kapnak a traktoroknak gázolajat”.

Péntektől ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Péntektől viszont ismét jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára. A Holtankoljak.hu szerint a benziné bruttó 46 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 77 forinttal nő. Ha nem lenne az árstop, a benzin literenkénti ára 640, a dízelé pedig 717 forint lenne.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Folyamatosan fűteni kell a hatalmas és üres Biodómot – a kormány nem hajlandó átvenni Budapesttől
A fővárosnak így is rengeteg pénzt kell a létesítmény őrzésére és fűtésére költeni. A befejezéshez viszont már egyáltalán nincs forrás.

Link másolása

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettes pénteken arról beszélt az Inforádióban, hogy nincsenek érdemi tárgyalások a főváros és a kormány között a Biodómról.

„Ha a kormány nem ad forrást a fővárosnak a Biodómra, akkor Budapest leválasztja a telket és odaadja a kulcsokat a kormányzatnak, rájuk bízva az intézményt. Kezdjenek vele amit akarnak, hiszen nem a főváros pénze és döntése van emögött a projekt mögött”

– mondta a főpolgármester-helyettes.

Szerinte Budapestnek épp elég kiadást jelent a létesítmény őrzése és fűtése. Igaz, utóbbit egész jól megoldották, míg korábban a közeli fürdő melegvízét használták távfűtéses rásegítéssel, mostanra elég a gyógyforrás termálja. Ennek ellenére így is több százmillió forintot kellett ráköltenie az önkormányzatnak.

A továbbfejlesztésre viszont egyáltalán nincs már forrás. A fűtést pedig azért nem kapcsolhatják le, mert annak hiánya esetén "összeeshet" a félkész létesítmény teteje.

Azt ugyanis olyan technológiával építették meg, amelyhez egy megadott, viszonylag állandó belső hőmérséklet szükséges. Ennek híján ugyanis a szerkezet tetején lévő légbuborékok – a kintről is látható fehér háromszögek – előbb-utóbb megadják magukat az időjárás viszontagságainak – fejtette ki korábban a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Bősz Anett az Inforádiónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Tök sötétben, nyitott sorompónál jött a vonat Magyarszéken
Hatalmas baleset lehetett volna, a problémát már jelezték a MÁV-nak
Fotó: Analogicus / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 26.


Link másolása

A Facebookon terjed egy videó, amin az látható, hogy péntek este Magyarszéken elhalad egy vonat, ám az átkelőhely fényjelzői sötétek voltak és a sorompók sem ereszkedtek le.

A kommentelők szerint a videón is látható szerelvények mindig ilyen lassan haladnak el a településen áthaladó szakaszon. A meghibásodást jelezték a MÁV-nak.

Nem ez az első eset, hogy a fénysorompó sötét és nem jelzi a vasút érkezését. Magyarszék önkormányzatának Facebook oldalán már november elején is jelezték a problémát a MÁV-nak. A vasúttársaság aznapi kiszállást és javítást ígért, de nem tudni, hogy a sorompó azóta rossz, vagy ismételten meghibásodott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Novák Katalin Zelenszkijjel fotózkodott: „Ahol baj van, ott segítünk”
A köztársasági elnök ma érkezett Kijevbe.

Link másolása

Ahogy korábban már írtunk róla, Novák Katalin szombaton Kijevbe érkezett. A köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett a háború sújtotta szomszédos országba.

Az államfő már posztolt is az ukrán fővárosból, ahol többekkel együtt egy közös fotón szerepelt együtt az elnökkel.

„Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk”

– írta Novák.

A magyar köztársasági elnökkel egy időben Zelenszkij találkozik Ukrajna, Litvánia és Lengyelország miniszterelnökével is. Velük Oroszország általi tönkretett ukrán energiainfrastruktúráról és az azzal kapcsolatos kihívásokról tárgyalt.

Novák Katalin ukrajnai látogatása a legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolat Magyarország és Ukrajna között azóta, hogy Oroszország február 24-én lerohanta a szomszédos államot. Korábban Orbán Viktor miniszterelnököt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is érte belföldi és nemzetközi kritika, amiért kritikus hangot ütöttek meg az ukrajnai vezetéssel, illetve jó viszonyt ápolnak vezető orosz politikusokkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gyurcsány Ferenc szerint nem csak Orbán Viktor, hanem a „harsogó támogatóinak egy része” is náci
A DK elnöke 12 pontban fejti ki, hogy szerinte miért náci a miniszterelnök.

Link másolása

Nem csak Orbán Viktor, hanem „harsogó támogatóinak egy része is” náci Gyurcsány Ferenc szerint. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szombati bejegyzésében elmagyarázta, miért gondolja, hogy a miniszterelnök náci.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az egykori kormányfő egy csütörtöki bejegyzésben náci politikusnak nevezte Orbán Viktort, mert szerinte a kormányfő „a magyart fajnak, kiválasztottnak, felsőbbrendűnek tekinti, magát pedig az emberi világ feletti létvaló kiválasztottjának”.

A DK elnöke most ezt a gondolamenetet görgette tovább, válaszul a korábbi posztját bíráló véleményekre.

„Kormánypárti trombitás fiúk fel vannak zúdulva, hogy vezérüket a napokban nácinak neveztem. Inkább fasisztának kellett volna?”

– kezdi szombati bejegyzését Gyurcsány Ferenc. A politikus szerint ugyanakkor nem látja erkölcsi alapját a felháborodásnak. Szerinte ugyanis a kormánypárt „ellenfeleit itthon és külföldön napi rendszerességgel kommunistának nevezi”, függetlenül „az ellenfél személyének életkorától, eszméitől, cselekedeteitől” vagy az általa képviselt párttól.

A DK-elnök ezt követően felsorol 12 pontot, amiért szerinte Orbán náci. Ezek között van például, hogy

 • „Orbán alatt a magyar múlt dicsőségesnek, heroikusnak, mondott, persze sokszor hazug elemekkel is tűzdelt, hétköznapi leegyszerűsítő propagandává silányított bemutatása a nemzeti karakter építés hivatalos eszközévé vált”,
 • „az orbáni világban fajnak tekintik a magyart, a nemzetek, kultúrák, a vér keveredését a nemzet felszámolásához vezető hamis útnak gondolják”,
 • illetve hogy létezik a „vezérkultusz”.

  „Igaz-e a folyamatos külső és belső ellenségkeresés, az állandó harci készültség és harc, az ellenfél leállítása, a nemzetből való kirekesztési, kiiktatási szándéka? Igaz. Igaz-e a most hatalmon lévők kizárólagos történelmi, politikai, emberi, erkölcsi igénye a kormányzásra? Igen” – fejti ki Gyurcsány Ferenc. Szerinte a baj nem az, hogy erről beszélünk, hanem az, hogy Orbán tényleg náci.

  „Gondolom harsogó támogatóinak egy része is. Esetleg fasiszta?”

  – zárta elmélkedését a DK elnöke.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: