Tényleg rosszabb minőségűek a termékek nálunk, mint nyugaton? Az EU kiderítette!
Állandó politikai vitatémát jelentett bő két éven át Európában az élelmiszerek kettős minősége, azaz hogy a Kelet-Közép-Európában forgalmazott termékek nem ugyanolyanok (vagyis rosszabbak), mint a nyugati országokban. Lehet, hogy te is tapasztaltad már, hogy ha Németországban megvetted a nagy Nutellát, az nemcsak olcsóbb volt, de ízletesebb is, mint azok, amiket itthon tudsz vásárolni. Vagy feltűnt, hogy a magyar boltokban vásárolt zacskókban kisebbek a halrudacskák.
Az ilyen minőségkülönbségek miatt már huzamosabb ideje zajlik a balhé, amibe a magyar kormány is beszállt. Az Európai Bizottság kutatóintézeti központja (JRC) viszont egy most publikált tanulmánnyal pontot tesz a vita végére.
Tavaly indítottak egy vizsgálatot, hogy utánajárjanak, valóban létezik-e a kettős minőség nyugaton és keleten.
19 uniós országban vásárolták meg ugyanazokat a termékeket, amiket ugyanolyan körülmények között megvizsgálták az összetételüket. Végül 1400 árucikket szemrevételeztek a kutatók,
az eredményeket pedig hétfőn teszik közzé - írja a hvg.hu