Tej, élet, erő, egészség – avagy 5 ok, miért igyál minden nap tejet
Míg gyerekként szinte követeltük az esti tejet vagy a reggeli kakaót, addig az évek múlásával rendre kapjuk magunkat azon, hogy gyakran kénytelenek vagyunk megválni a hűtőben felejtett lejárt szavatosságú tejtől.
Pedig az élet, erő és egészség forrása, még akkor is, ha már bőven túl vagyunk az iskoláskoron. Hiszen a tej a szervezet első számú kalciumforrása, amelyre csakis külső forrásból tehet szert a szervezetünk. Jelenleg Magyarországon átlag napi 1,8 deci tejet fogyasztunk, ami azonban a táplálkozási szakemberek szerint kevés, az ideális mennyiség ugyanis fél liter lenne.

De miért is fontos, hogy elegendő tejet fogyasszunk?
1. Erősíti a csontokat
Ahogy már említettük az emberi szervezet nem termel kalciumot, így kénytelenek vagyunk azt külső forrásból pótolni. A napi szükséges 1000-1200 milligram adagot pedig a legideálisabb tejből és tejtermékekből bevinni, a szervezet ugyanis innen „nyeri ki” legkönnyebben az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumot. A kalcium csontokba való beépülése kb. 25 éves korban fejeződik be, így különösen fontos, hogy fiatalon rendszeresen gondoskodjunk bevitelről, ha erős csontokat szeretnénk.
2. Fontos tápanyagokat tartalmaz
A tej és a tejtermékek fogyasztása azonban nemcsak a kalcium tartalmuk miatt ajánlott. Ezek ugyanis olyan ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat és fehérjéteket rejtenek, amikre szükséged van, ha szeretnéd megőrizni egészséged.
3. Segít az alvásban is
Gondoltál már arra, amikor álmatlansággal küzdesz, hogy bárányok számolgatása helyett tejet igyál? Pedig a tej az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, azaz melatonin tartalma. Úgyhogy ha legközelebb csak forgolódsz az ágyadban, irány a hűtő!

4. Jótékonyan hat a szívre és az erekre is
A tej nemcsak a csontok erősítésében segít, de a ketyegődre és az ereidre is jó hatással van. Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei szerint azok, azoknál az alanyoknál, akik rendszeresen ittak tejet ötven százalékkal kevesebb volt az agyvérzés, de segített a vérnyomás csökkentésében és a jó koleszterin szint növelésében is.
5. Nemcsak egészséges, de finom is!
Bár most legtöbbször magáról a tejről beszéltünk, azonban nem szabad elfelejteni, hogy megannyi finom tejtermék is készül tehéntejből, aminek a rendszeres fogyasztása ugyanúgy pozitív hatással van rád, mintha csak tejet innál.
Sőt, a napi adag egy része „ki is váltható” túróval, joghurttal, kefírrel, különféle sajtokkal, kakaóstejjel vagy éppen a magyarok ketchupjaként is emlegetett tejföllel.
A tejtermékek száma szinte végtelen, nagyon sok ízesítéssel és formában eheted őket és nasi helyett is kiválóak. Szerencsére laktózérzékenyként sem kell lemondanod az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

Érdemes odafigyelni a tejes polcnál mit is pakolsz a kosaradba tejtermék címen. Ha szeretnél biztosra menni abban, hogy amit leveszel a polcról valóban minőségi és tehéntejből készült termék legyen, keresd a csomagoláson a Tejszív védjegyet. Ez a jelzés ugyanis csak azokra a tejtermékekre kerülhet rá, amik a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek, biztonsággal ehetőek, ízletesek és a feldolgozás során olyan kíméletes technológiával készítették, hogy azok megőrizték értékes összetevőiket.
