HÍREK
A Rovatból

Szijjártó Péter válaszolt a kérdésre, hogy miért nem rendelte be az orosz nagykövetet

A külügyminiszter szerint 1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, és minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérnek maguknak, visszautasítanak.

Link másolása

"Miért nem rendelte be az orosz nagykövetet?" – kérdezte az ATV Szijjártó Pétert.

Azután kapta ezt a kérdést a külügyminiszter, hogy a napokban kiderült, hogy az új orosz történelemtankönyv szerint az 56-os októberi forradalom során „fasiszta múltú radikális fegyveresek” ragadtak fegyvert a nyugati titkosszolgálatok bátorítására.

„1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk”

– jelentette ki Szijjártó Péter a kérdésre válaszolva, majd hozzátette:

"Soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről"

- közölte az ATV kérdésére Szijjártó Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kiderült, mennyibe kerül az az üveg tokaji aszú, amit Orbán Viktor adott Hszi Csin-pingnek
Muzeális tokaji aszúval ajándékozta meg a magyar miniszterelnök a kínai elnököt. Emellett egy egyedi, hatpalackos tokaji borválogatással is kedveskedett a magyar kormányfő.

Link másolása

A Pénzcentrum járt utána annak, vajon mennyibe került az a tokaji aszú, amit Orbán Viktor ajándékozott a Magyarországra látogató Hszi Csin-pingnek.

A magyar miniszterelnök a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójának alkalmából egy muzeális, 1949-es évjáratú tokaji aszút ajándékozott a kínai elnöknek, aki emellett még egy hatpalackos egyedi Tokaji-borválogatással is gazdagodott.

A lap utánajárt, mennyibe kerül egy 1949-es tokaji aszú:

a Borkínálat oldalán 169 ezer forintért árulták, amíg lehetett kapni, azonban már csupán a Vintage Wine & Port-on lehet megrendelni a borkülönlegességet, aminek az ára 295 font, vagyis körülbelül 133 ezer forint.

A Pénzcentrum továbbá hozzátette azt is, hogy azt a bort nevezik muzeális bornak, amely "minőségi vagy különleges minőségű bor, amely legalább 5 évi érlelés után a termőhelyre, a szőlőfajtára, a készítési módra, a hordóban és palackban érlelésre jellemző, különleges illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, évjárata és jellege miatt megkülönböztetésre érdemes."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Sorkatonaság? Vissza akarja állítani a védelmi miniszter, de nem fog sikerrel járni Németországban
Az egyik javaslat szerint egy év kötelező katonai szolgálatot írnának elő minden 18. életévét betöltött fiúnak és lánynak. Egy másik szerint viszont inkább nagyobb hangsúlyt fektetnének a toborzásra.

Link másolása

Június elején jelentheti be a német védelmi minisztérium a német hadsereg létszámának növelésére vonatkozó terveit. A fennálló három terv közül kettőben valamilyen formában szerepel a sorkatonaság kérdése – írta a Telegraph híre alapján a hvg.hu.

A kötelező sorkatonai szolgálatot Németországban 2011-ben szüntették meg, most viszont az egyik javaslat szerint egy év kötelező katonai szolgálatot írnának elő minden 18. életévét betöltött fiúnak és lánynak.

Ugyanakkor egy másik terv szerint csupán a 18 éves fiúkat soroznák be, azonban közülük se mindenkit.

Viszont elképzelhető egy harmadik szcenárió is, mely szerint nem lesz kötelező a sorkatonaság, ám még nagyobb hangsúlyt fektetnének a toborzásra.

A német hadsereg létszáma jelenleg mintegy 180 ezer fő, de a jövőben ezt a számot szeretnék 200 ezer fölé emelni.

A sorkötelezettség visszaállítását a legnagyobb ellenzéki párt, a kereszténydemokrata CDU kezdeményezte, amit a honvédelmi miniszter, Boris Pistorius június elején tár a német kormány elé, ám bizonyára nem jár szerencsével a kezdeményezés, ugyanis a német kancellár, Olaf Scholz is ellenzi annak visszavezetését.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Zivatar- és villámlásveszély: figyelmeztetést adtak ki, jégeső is előfordulhat
Az ország nyugati felén esélyes a hevesebb zápor, zivatar, de a hét első felében már nyugodt, száraz időre számíthatunk. 20-27 fokos maximumokra van kilátás.

Link másolása

Vasárnap napközben az ország északkeleti felén fokozatosan kiderül az ég, de másutt is sok lesz a napsütés a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett. Az ország nyugati felén zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délután 18 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ezt követően szerdáig nyugodt, száraz időjárás várható.

Hétfőn az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből helyenként a nyugati és a délnyugati tájakon átmeneti jelleggel záporok kialakulhatnak.

A Dunántúlon a délkeleti, a Dunától keletre az északkeleti szél lesz élénk. Hajnalra helyenként 5 fok alá csökken a hőmérséklet, majd délutánra 19 és 24 fok közé melegszik a levegő

- írja az Időkép.

Kedden folytatódik a túlnyomóan napos idő, csupán elszórtan délnyugaton alakulhat egy-egy jelentéktelen futó zápor a nap első felében. Többfelé élénk lesz a keleties szél. Sokfelé hűvös lesz a hajnal, de délután 20 és 26 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szerdán délnyugat felől egyre több felhő érkezik hazánk fölé, de csak a délutáni, esti órákban fordulhat elő kisebb eső, zápor a délnyugati és a nyugati tájakon. Az élénk, erős délkeleti szélben délután 21-27 fokot mutathatnak a hőmérők. Csütörtökön a keleti és az északkeleti tájak kivételével többfelé kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar is. Szeles időre, 22-27 fokos maximumokra van kilátás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai - vajon elvitték a főnyereményt?
Kihúzták az Ötöslottó 19. játékhetének nyerőszámait. Ezekkel lehetett nyerni.

Link másolása

Kihúzták az Ötöslottó 19. játékhetének nyerőszámait.

A szombati televíziós sorsolás alatt az alábbi számokat húzták ki:

Telitalált nem volt, ezért a jövő héten már 2 milliárd 355 millió forintot lehet nyerni majd a sorsoláson.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET: